Groeihormoon

7 eenvoudige tips die je gezondheid drastisch versterken.

Leestijd: 4 minuten

Vind je het interessant? Reageer en deel!

Veel mensen weten niet hoe belangrijk het groeihormoon is.
Dit hormoon wordt ook wel de ‘fontein van de jeugd’ of het ‘anti-aging hormoon’ genoemd:

Dit zijn de gevolgen van een tekort aan het groeihormoon

 • Vermoeidheid
 • Een afname van spiermassa
 • Een tiename van vetmassa
 • Angst en minder zelfvertrouwen
 • Laag libido (bij vrouwen en mannen)
 • Een algehele verzwakte weerstand (omdat de thymus verzwakt)
 • Langzamer herstel na het sporten (langer spierpijn)
 • Trage herstel van wonden en langzaam herstel na ziekte
 • Zwakke botten
 • Terugtrekkend tandvlees
 • Verminderde hersenfunctie (o.a. vergeetachtigheid en minder scherpte)
 • Dunner wordend haar
 • Stemmingswisselingen

Zoals je ziet is dit een hele lange lijst!

Dat is ook de reden dat veel filmsterren in Hollywood dit hormoon laten inspuiten. Een bekend voorbeeld is Sylvester Stallone. De beste man is inmiddels 74 jaar oud, maar heeft nog steeds de biceps van een bodybuilder.

Het inspuiten van dit hormoon in je lichaam heeft niet mijn voorkeur. Gelukkig zijn er ook natuurlijke strategieën om de afgifte van dit hormoon te verbeteren.

7 strategieën voor een verbeterde afgifte van het groeihormoon.

1. Doe regelmatig aan High Intensity Training (HIT)

Trainen met een hoge intensiteit zorgt voor een extra boost van het groeihormoon (1).
De reden hiervoor is eenvoudig: trainen met een hoge intensiteit zorgt voor een hogere afgifte van vrije radicalen dan trainen met een lage intensiteit. Hoe meer vrije radicalen, hoe meer de spieren beschadigd raken, des te meer het lichaam groeihormoon aanmaakt om de spieren te herstellen.

2. Let op: geen antioxidanten na het sporten!

Stel je eens voor dat je na het sporten vitamine C of een ander antioxidant in supplement vorm neemt. Deze antioxidant vangt de vrije radicalen weg zodat je lichaam minder wordt geprikkeld om groeihormonen aan te maken. Het gevolg is dat je veel minder profijt hebt van de gezonde effecten van het sporten (2)

3. Houd je insulinespiegel in de gaten.

Insuline en het groeihormoon remmen elkaars werking (3,4). Je lichaam maakt insuline aan in reactie op een hoge bloedsuikerspiegel. Wanneer je veel koolhydraten eet, wordt er veel insuline aangemaakt, zodat de afgifte van het groeihormoon wordt afgeremd.

Wil je je bloedsuikerspiegel stabiel en de afgifte van insuline minimaal houden, doe dan het volgende:

 • Let op stress: stress maakt glucose vrij zodat je kunt vluchten. Vandaag de dag hebben veel mensen chronische stress en bewegen te weinig. Het gevolg is dat je de bloedsuiker niet verbrand en je insulinepeil gedurende een lange tijd hoog is.
 • Sport regelmatig: bewegen zorgt ervoor dat je cellen gevoeliger reageren op insuline. Het gevolg is dat insuline ervoor zorgt dat glucose sneller in de cel komt zodat de alvleesklier minder insuline hoeft aan te maken.
 • Eet volop vezels (30-45 gram per dag)

4. Eet niet voordat je naar bed gaat

Het grootste aandeel groeihormoon wordt gedurende de nacht aangemaakt.
Het liefst eet je niets meer 1 – 2 uur voordat je naar bed gaat.

Waarom?

Wanneer je koolhydraten eet, stijgt de afgifte van insuline zodat de afgifte van het groeihormoon wordt afgeremd. Wanneer je koolhydraten eet 1-2 uur voordat je naar bed gaat is het ‘dubbel foute’ boel omdat er juist gedurende de slaap veel groeihormoon wordt aangemaakt.

5. Zorg voor een optimale afgifte van melatonine.

Het groeihormoon wordt vooral in de nacht aangemaakt. In het bijzonder gedurende de diepe slaap (REM slaap). Wanneer je dus wel voldoende uren slaapt, maar onvoldoende diep slaapt, zorgt dat ook voor een lagere afgifte van het groeihormoon.

Melatonine is het hormoon dat een belangrijke rol speelt bij de diepe slaap en dus zo indirect de afgifte van het groeihormoon verbetert. Indien je meer tips wilt specifiek over melatonine dan raad ik je deze blog aan. Daarin ga ik uitgebreid in op de werking van melatonine en leg ik je uit hoe je de afgifte van dit hormoon verbetert.

6. Eet voldoende eiwitten

Eiwitten dienen als grondstof voor de aanmaak van het groeihormoon. De afgelopen 15 jaar heb ik duizenden mensen begeleid met hun gezondheid. Wat valt mij op? Vooral vrouwen krijgen te weinig eiwitten binnen. Dit zorgt voor een langzame aftakeling van het lichaam.

Hierbij gaan als eerste de weefsels kapot die niet van levensbelang zijn voor het overleven op korte termijn. Zo wordt bijvoorbeeld je huid in rap tempo slap en je gewrichten een pezen zwakker. Indien je meer wit weten over dit principe, googel: Triage theorie van prof. Bruce Ames.

Hoeveel eiwitten heb je per dag nodig?

Zorg ervoor dat je dagelijks minimaal 1 gram eiwit binnen krijgt per kilogram dat je weegt. Stel je weegt 90 kilogram. Dan heb je dus minimaal 90 gram eiwitten per dag nodig. Wanneer je 3 keer op een dag eet, komt dat dus neer op gemiddeld 30 gram eiwit per maaltijd. Een groot ei bestaat uit ongeveer 10 gram eiwit. Kip, vis of vlees bestaat gemiddeld voor een kwart uit eiwit. Dat is een simpele manier om uit te rekenen of je voldoende eiwitten binnenkrijgt.

7. Zorg voor voldoende magnesium

Magnesium wordt ook wel het anti-stress mineraal genoemd. Het heeft honderden functies in het lichaam en vervult ook een sleutelrol bij de aanmaak van verschillende hormonen.

Waarom is magnesium gunstig voor de aanmaak van het groeihormoon?

Magnesium draagt bij aan een hoge insulinegevoeligheid en daarmee aan de aanmaak van het groeihormoon. Magnesium is ook een hulpstof (co-factor) voor de aanmaak van melatonine. Dat is ook de reden dat veel mensen magnesium voor het slapen innemen. Het ontspant het lichaam en heeft een gunstige invloed op de aanmaak van melatonine. En zoals al duidelijk werd bij punt 5, heeft ook melatonine een gunstige invloed op de aanmaak van het groeihormoon.

Goed, dat waren ze dan:
7 strategieën voor een verbeterde afgifte van het groeihormoon.

Ik zou zeggen, doe er je voordeel mee!

Hartelijke groet,
Ir. ing. Mohammed Boulahrir
Orthomoleculair therapeut /Health Coach & Trainer

Agenda: programma de darm-breinexpert (juni 2021)

Tijdens dit programma ontdek je hoe je in vier weken tijd, jouw darmen in topconditie brengt en jouw mentale gezondheid versterkt.
(klik HIER of op het plaatje hieronder voor meer informatie)darm-brein connectie

 

Gebruikte bronnen

1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5059579/

2) https://jissn.biomedcentral.com/articles/10.1186/1550-2783-11-10

3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10484056

4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC292717/

Deel dit bericht met je vrienden:

4 reacties

 1. ja, hoe krijg ik genoeg eiwitten binnen als ik geen of weinig vlees eet.
  Welke proteine kan ik dan het beste kopen om dit aan te vullen?
  Is whey proteine bv een goede optie ? en wat zijn de verschillen , er is veel op de markt om je spieren te versterken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0