Hoeveel uur slaap is optimaal voor je gezondheid?
Volwassenen wordt geadviseerd om 7 tot 8 uur per nacht te slapen. Maar welke slaapduur is nu écht gekoppeld aan het laagste sterfterisico?
Uit een studie onder 25.000 Amerikaanse volwassenen (2005–2014) bleek dat 7 uur slaap per nacht samenhing met het laagste risico op overlijden door alle oorzaken.
Uit een andere studie onder 95.000 ouderen blijkt ook dat 7 uur slaap per nacht samenhangt met het laagste risico op overlijden door alle oorzaken.
Maar… voordat je je wekker strak op 7 uur instelt ; -)
Vergeet niet dat een verband nog geen oorzaak is.
(Correlatie is nog geen causaliteit.)
Lang slapen veroorzaakt geen ziekte of sterfte. Maar het kán wél iets anders onthullen. Een dieperliggende oorzaak.
Mensen die structureel veel slapen, kampen vaker met gezondheidsklachten klachten als:
- darmklachten, denk aan ontstekingen in het darmslijmvlies.
- depressieve klachten
- hart- en vaatziekten
- insuline resistentie
- extreme uitputting
Soms is veel slapen geen herstel, maar een signaal van een lichaam dat diep vermoeid of ontregeld is.
Het belang van magnesium voor de hersengezondheid.
In een langlopende studie onder ruim 1.000 volwassenen van middelbare leeftijd, gevolgd over 17 jaar, bleek dat mensen die dagelijks het meeste magnesium binnenkregen (minstens 196 mg), 37% minder kans hadden om op latere leeftijd dementie te ontwikkelen dan mensen met de laagste inname (174 mg of minder per dag).
Een andere studie bij 60-plussers zonder dementie liet zien dat een hogere magnesiuminname (minstens 434 mg per dag) ook het risico op milde cognitieve achteruitgang – de fase vóór dementie – met 7% verlaagde.
Ergens is dat natuurlijk logisch
Magnesium werkt als een hulpstof voor vele enzymen die onmisbaar zijn voor onze hersengezondheid. Kortom: zonder voldoende magnesium haperen vele processen in je hersenen.
- Het ondersteunt o.a. ATPase-enzymen, die zorgen voor de elektrische signalen tussen onze hersencellen. Zeg maar: de stroomvoorziening van ons zenuwstelsel.
- Het helpt het enzym creatine kinase om energie vrij te maken. Dit is erg belangrijk omdat de hersenen veel energie verbruiken.
- Het ondersteunt glutamine synthetase, een enzym dat de balans bewaart tussen glutamine en glutamaat. Dit enzym is cruciaal om onze hersencellen te beschermen tegen overprikkeling en beschadiging.
De eenvoudigste 60% gezondheidswinst van je leven
Uit onderzoek blijkt dat wie zijn dagelijkse stappen van 2.000 naar 8.700 verhoogt, het risico op vroegtijdig overlijden met maar liefst 60% verlaagt.
2.000 stappen = ongeveer 20 minuten wandelen
8.700 stappen = zo’n 1 uur en 20 minuten wandelen per dag.
Dit is misschien wel de makkelijkste 60% risicoreductie die je ooit zult vinden.
En ja, meer stappen = nog meer winst:
Stel nu dat je de hoeveelheid stappen verhoogt naar16.000per dag (ca. 2 uur en 40 minuten wandelen). Hiermee verlaag je het sterfterisico nog eens met 5%.
Kortom: met 8.700 stappen per dag pak je het grootste deel van de gezondheidswinst. Alles daarboven is een mooie bonus.
De invloed van polyester ondergoed op de mannelijke vruchtbaarheid.
Uit een opmerkelijke studie blijkt dat het langdurig dragen van polyester ondergoed een grote impact heeft op de mannelijke vruchtbaarheid, althans bij honden. Het onderzoek is bewust niet bij mensen gedaan, simpelweg omdat het ethisch nooit door een toetsingscommissie zou komen.
Wat blijkt?
Twee jaar lang droegen twaalf honden polyester ondergoed (ja, echt), zorgvuldig ontworpen om geen extra warmte vast te houden. Maar toch: tegen het einde van die 24 maanden zagen onderzoekers een duidelijke daling in zaadkwaliteit. Minder spermacellen. Minder beweeglijkheid. Meer afwijkingen. Zelfs het weefsel van de testikels begon tekenen van achteruitgang te tonen.
De oorzaak? Die is nog niet helemaal duidelijk, maar vermoedelijk speelt de elektrostatische lading van polyester een rol.
De relatie tussen omega-3, vitamine D en auto-immuunaandoeningen.
De kans op het krijgen van een auto-immuun aandoening daalt met 25%-30% wanneer iemand vitamine D en of een omega 3* suppleert. Het effect van vitamine D was daarbij sterker na 2 jaar gebruik. Wanneer zowel omega-3 als vitamine D omega-3 samen werden gesuppleerd was het effect het grootst.
Ik citeer
“Supplementation for 5 years with vitamin D3 and/or n-3 fatty acids reduced incident autoimmune disease by 25-30% in older adults vs. those who received neither supplement. The effect of vitamin D3 appeared stronger after 2 years of supplementation”
*i.p.v. een omega 3 supplement kun je ook 2-3 keer per week vette vis eten. Bij voorkeur geen gekweekte vis want de vetzuurhouding is vaak waardeloos.
Ergens spreekt dit natuurlijk voor zich. Zowel omega-3 als Vitamine D hebben vele voordelen voor de gezondheid.
Als je darmflora uit balans is, dan is je gewicht dat vaak ook.
Steeds meer studies komen tot dezelfde conclusie: een verstoorde darmflora kan onzichtbaar meewerken aan overgewicht.
In een opvallend experiment kregen muizen exact dezelfde hoeveelheid calorieën. Toch kwamen sommige muizen wél aan en andere niet. Wat bleek? De muizen met overgewicht hadden een andere samenstelling van darmbacteriën — één die efficiënter calorieën uit voeding wist te halen. Efficiënt klinkt positief, maar in dit geval betekende het: meer calorieën opslaan uit dezelfde voeding.
De onderzoekers vermoeden dat dit ook bij mensen zo werkt. Met andere woorden:
Niet alleen wat je eet telt, maar ook wat jouw darmflora ermee doet.
Uit een andere studie blijkt dat vooral dat Panathcellen hierbij een belangrijke rol spelen.
Panathcellen, zijn cellen die in de dunne darm die antimicrobiële peptiden afgaven die de darm beschermen infecties door micro-organismen. Bij mensen met overgewicht blijkt dat Panethcellen minder bescherming bieden tegen deze micro-organismen. Hierdoor neemt de ontstekingsactiviteit in de darmen toe.
Wil je meer weten over hoe je jouw darmgezondheid verbetert?
Wanneer je geïnteresseerd bent in het verbeteren van je darmgezondheid, is mijn nieuwe masterclass een aanrader. Daarin deel ik de belangrijkste inzichten uit meer dan 150 wetenschappelijke studies.
Klik hier of op het plaatje hieronder voor meer info over deze masterclass.
Tot slot,
Wat al deze inzichten je misschien laten voelen is dit:
gezondheid is zelden één grote beslissing.
Het zijn vaak de kleine dingen, die op lange termijn een groot verschil maken.
Weten wat je lijf nodig heeft en daarnaar leren luisteren.
Je hoeft niet alles tegelijk te veranderen.
Maar stel je voor wat er mogelijk wordt als je elke dag één keuze maakt die je lichaam gelukkiger maakt. En het mooie is dat er altijd wat bij te leren valt.
Ik wens je veel succes op dit prachtige pad!
Hartelijk groet,
Ir. ing. Mohammed Boulahrir
Orthomoleculair therapeut & Klinisch psycho neuro-immunoloog
www.poweracademy.nl
3 reacties
Heerlijke inzichten weer! Dank!
Bedankt voor het delen van je kennis en waardevolle inzichten 💐
Dankjewel weer voor het delen van deze inzichten ! 🙏🧘♀️