schildklier

Een trage schildklier, voeding advies en tips.

Leestijd: 8 minuten

Vind je het interessant? Reageer en deel!

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

In dit artikel ga ik het met je hebben over een trage schildklier. De onderstaande onderwerpen komen hierbij  aan bod.

 • Hoe merk je het of je een trage schildklier hebt?
 • De belangrijkste oorzaken van een trage schildklier.
 • Waarom hebben vrouwen vaker last van een trage schildklier dan mannen?
 • Een trage schildklier en de relatie met de overgang.
 • Stress en de relatie met een trage schildklier.
 • Hoe kom je er zelf achter of je een trage schildklier hebt?
 • Wat kun je zelf doen om je schildklier gezond te houden?

Hoe merk je of je een trage schildklier hebt?

 • Je hebt last van vermoeidheid.
  De schildklier regelt de productie van energie.  Indien de schildklier traag werkt zal er minder energie worden vrijgemaakt wat vermoeidheid tot gevolg heeft. (aantal mitochondriën omlaag ->minder afgifte van ATP)
 • Je voelt je vaker depressief en / of hebt last van moodswings.
  De schildklier is ook betrokken bij de aanmaak van vele geluksstofjes (denk aan dopamine en seroschildklier 5tonine). Er is dus een sterke link tussen depressiviteit en een verstoorde werking van je schildklier.
 • Je hebt vaker last van spijsverteringsklachten.
  Ook nu kun je de schildklier zien als een dirigent van je spijsverteringsstelsel. Zo heeft deze bijvoorbeeld direct een invloed op de aanmaak van maagzuur en de aanmaak van verschillende enzymen. Indien deze twee stoffen minder worden aangemaakt, heb je al snel last van je darmen of maag.
 • Het afvallen lukt je naar niet.
  De schildklier regelt hoeveel energie er wordt verbrand. Indien je schildklier traag werkt is afvallen dus nagenoeg onmogelijk. Let op: meer sporten kan dan averechts werken en put de schildklier nog meer uit. Hetzelfde geldt voor eiwitrijke diëten.
 • Vervroegd grijs worden, huidklachten en haaruitval.
  Indien er minder energie wordt vrijgemaakt (bij een trage schildklier), hebben alle organen minder energie tot hun beschikking. Ook je spijsverteringsorganen nemen minder voedingsstoffen op met als gevolg een algehele versnelde veroudering.
 • Een tekort aan vitamine B12 of ijzer.
  Bij een trage schildklier daalt de productie van maagzuur; hierdoor kan er minder ijzer worden opgenomen. Ook is er minder “intrinsieke factor” aanwezig. Dit is een eiwit dat vitamine B12 transporteert en helpt met opname hiervan in de dunne darm. Let wel hiervoor kunnen er meerder oorzaken zijn. (Zie ook deze blog)
 • Je hebt het vaak koud of juist heel warm.
  Bij een snel werkende schildklier is je stofwisseling hoger waardoor er meer warmte vrijkomt. Wanneer de schildklier daarentegen traag werkt, gaat je gehele stofwisseling op een lager pitje om energie te sparen zodat je het sneller koud hebt. (later ga ik hier dieper op in)

Meer sporten kan in geval van een trage schildklier averechts werken en put de schildklier nog meer uit. Hetzelfde geldt voor eiwitrijke diëten.

Mogelijke oorzaken van een traag werkende schildklier.

 • Een overactief immuunsysteem.
  De schildklier is van alle organen het orgaan dat het meest gevoelig is voor een overactief immuunsysteem.  De belangrijkste factoren voor het (over)activeren zijn  zogenaamde laaggradige ontstekingen.
 • Een gebrek aan belangrijke voedingsstoffen voor de schildklier
  Denk hierbij aan jodium, het aminozuur tyrosine , selenium, vitamine B6, B12 en Omega 3.
 • Een hoge bloedsuikerspiegel (vandaar de relatie met diabetes)
 • Een slechte werking van je lever. (een gedeelte van het schildklierhormoon wordt geactiveerd in de lever, bij de tips kom ik hierop terug)
 • Een verstoring van je darmflora.
  Denk hierbij aan bacteriën of schimmels (candida). Maar ook het langdurig eten van geraffineerde voeding dat een lage voedingsdichtheid heeft en je lichaam uitput.
 • Voedingsallergieën.
  Bekende allergenen zijn bijvoorbeeld koemelk, gluten of soja.

“Onderschat vooral ook niet het destructieve effect  van crash diëten of koolhydraat arme diëten op de schildklier. Niet alleen pleeg je hiermee roofbouw op jouw lichaam ook gaat je schildklier in de  “oorlog stand”, c.q. “ik moet energie sparen-stand.”

immune-system-1359197_640Een hoge toxische belasting en de relatie met een trage schildklier

Denk hierbij aan industriële chemicaliën als  PCB’s en dioxines. Maar ook amalgaam en kwik die je soms nog in tandvullingen aantreft.  Berucht zijn ook allerlei chemicaliën in cosmetica producten. Denk hierbij aan parabenen of ftalaten. Maar ook weekmakers in verpakkingsmiddelen. De bekendste is wel Bisphenol A. Meer hierover tref je aan in de volgende wetenschappelijke onderzoeken(1, 2, 3, 4)

 

Waarom hebben vrouwen vaker last van een trage schildklier?

De belangrijkste oorzaak voor een trage schildklier is een overactief immuunsysteem. Denk hierbij aan een auto-immuun aandoeningen, maar ook een hoge maaltijd frequentie (veel eetmomenten) ondermijnen de werking van jouw immuunsysteem.

Vrouwen hebben in vergelijking met mannen een hogere oestrogeen en prolactine niveau. Deze twee hormonen stimuleren het immuunsysteem. Mannen hebben weer een hogere afgifte van testosteron wat een remmend effect heeft op het immuunsysteem. Kortom: een chronisch overactief immuunsysteem zorgt ervoor dat je schildklier trager gaat werken.

“Van alle organen is de schildklier het orgaan dat het meest gevoelig is voor een overactief immuunsysteem”

Een trage schildklier en de relatie met de overgang.

Tijdens de overgang is er relatief meer oestrogeen ten opzichte van progesteron. Een belangrijke reden hiervoor is dat er minder eisprongen plaatsvinden en dus minder progesteron wordt vrijgemaakt.(progesteron piekt na een eisprong). Het gevolg is weer dat er relatief gezien meer oestrogeen aanwezig is ten opzichte van progesteron.

Beide factoren (hoog oestrogeen en laag progesteron) zorgen ervoor dat de schildklier trager gaat werken omdat er minder actief schildklier hormoon wordt aangemaakt. (lagere conversie van T4->T3)

Let in dit kader ook op zogenaamde chemische oestrogenen die lijken op het menselijk oestrogeen (zogenaamde xeno-oestrogenen) en de oestrogeenspiegels nog meer kunnen verhogen. Denk hierbij aan  ftalaten, parabenen en Biphesphenol A.

Stress en de relatie met een trage schildklier

Een andere oorzaak voor een trage schildklier is chronische stress. Bij chronische stress raken de bijnieren uitgeput. schildklierWat is het mechanisme hierachter? De bijnieren en de schildklier werken samen. Bij chronische stress zal in eerste instantie de schildklier  worden geactiveerd. De schildklier compenseert de afnemende werking van de bijnieren. Na verloop van tijd raakt ook de schildklier uitgeput.  Dit is een overlevingsstrategie van het lichaam.

Door de schildklier uit te zetten is er meer energie over voor het immuunsysteem dat het lichaam bij chronische stress domineert ten koste van de hypothalamus. Zie ook de volgende studies voor een relatie tussen chronische stress en een trage schildklier.(5, 6, 7)

Waarom de diagnose van een trage schildklier vaak niet uit het labonderzoek  naar voren komt.

Problemen aan de schildklier worden helaas vaak verkeerd gediagnosticeerd. Zo kan het voorkomen dat iemand last heeft van een trage schildklier maar dit niet uit de bloedwaardes blijkt.

Een probleem bij de huidige diagnose is dat er onvoldoende parameters worden onderzocht. Zo meten de meeste huisartsen vooral de TSH en T4. Om een goede indruk te krijgen in de werking van de schildklier zijn deze twee waardes vaak niet toereikend.

Hieronder bespreek ik 4  oorzaken van een trage schildklier die niet naar boven komen bij de standaard bloedonderzoeken.

1 . Een trage schildklier als gevolg van een disfunctie van de hypofyse.

De hypofyse kan uit balans raken wanneer je cortisolspiegel langdurig verhoogd is. Oorzaken voor een verhoogde cortisolwaarde vormen naast stress ook sterke bloedsuikerschommelingen, een actieve infectie of de zwangerschap.

Deze factoren kunnen de hypofyse vermoeien. Het gevolg is nu weer dat de hypofyse minder goed in staat is om de schildklier te activeren tot de afgifte van het schildklierhormoon. Met de schildklier zelf is er niets aan de hand. Het probleem zit hem in de aansturing vanuit de hersenen.

In dit geval heb je vaak symptomen van een trage schildklier, waarbij de waarden niet binnen de optimale TSH waarden liggen(1,8 – 3) maar wel binnen de reguliere standaard waarde. (0,5 – 5)

 schildklier 62. Een slechte conversie van T4 naar T3

T4 kun je zien als de inactieve vorm van het schildklierhormoon. Voordat het werkzaam is in het lichaam moet het worden geactiveerd naar T3. Soms is de conversie van T4 naar T3 niet optimaal.

Oorzaken zijn ook nu een verhoogde cortisolspiegel en ontstekingen. Veelal verminderen cytokines (boodschapperstofjes die het immuunsysteem reguleren) de conversie van T4 naar T3. Een andere oorzaak kan zijn dat er te weinig van het mineraal selenium aanwezig is dat een belangrijke rol speelt bij de conversie van T4 naar T3.

In dit geval heb je een trage schildklier, alleen blijkt dat niet uit de standaard bloedwaarden waarbij de TSH en T4. waarde worden bepaald. Wanneer je echter T3 meet zul je zien dat deze wel is verlaagd.

3) Een trage schildklier als gevolg van een verhoogde SBG waarde.

SBG staat voor schildklier bindings globuline. Dit is het transporteiwit dat het schildklierhormoon transporteert. Je kunt het vergelijken met het stofje SHBG, dat de meer androgene hormonen bindt (denk aan oestrogenen en testosteron). Wanneer een hormon aan een transport eiwit is gekoppeld is het inactief.
In dit geval zijn je TSH en T4 normaal. T3 is laag als ook SBG.
Een belangrijke factor voor een verhoogde SBG waarde zijn vaak verhoogde oestrogeenspiegels. Oorzaken zijn bijvoorbeeld het gebruik van de pil maar ook een slechte werking van de lever.

4) Een trage schildklier als gevolg van hoge RT3 (reversed T3) waardes.

RT3 kun je zien als de inactieve vorm van T3. Wanneer iemand langdurig stress heeft, zal de productie van cortisol door de bijnieren afnemen. Dit heeft ook als gevolg dat er meer T4 in het bloed aanwezig zal zijn. Je lichaam zal als reactie hierop RT3 aanmaken om de overschot aan T4 af te voeren. Dit laatste gaat weer ten koste van het actieve T3. Indien stress een rol speelt is het zeker ook verstandig om de cortisolwaardes te bepalen, naast TSH, T4. T3 en RT3.

Hoe kun je er zelf (zonder bloedonderzoek) achter komen of je een trage schildklier hebt?

Om een algemene idee te krijgen hierover kun je de Barnes test doen die is ontwikkeld door Dr. Barnes. Tijdens de test meet je op een aantal tijdstippen je lichaamstemperatuur. Het beste kun je hierbij de thermometer onder je arm leggen. Het bepalen van de lichaamstemperatuur door de thermometer in je mond te doen is minder nauwkeurig.

De uitvoering van de test.
Vrouwen die niet menstrueren en mannen

Bij het ontwaken en voordat je opstaat (liggend), meet je jouw lichaamstemperatuur. Het is dus handig dat je de meter al op je nachtkastje klaar legt. Doe dit 3 dagen achter elkaar.

Vrouwen die wel menstrueren.
Vrouwen die menstrueren kunnen het beste de temperatuur op de 2e, 3e en 4e dag  bepalen.
Indien je temperatuur op alle drie dagen lager is dan 36,5 graden Celsius is er sprake van een trage schildklier.

Wat kun je zelf doen om je schildklier gezond te houden?

Let op straling

schildklier 3Verschillende artsen in Amerika waarschuwen voor de negatieve impact van je mobieltje op de schildklier. Vanuit eigen ervaring met patiënten in mijn praktijk, is dit zeker niet iets wat je moet onderschatten.  Tip: leg je mobieltje niet op je nachtkastje wanneer je gaat slapen. Anders heb je een stoorzender in de buurt van je hoofd, waar je schildklier de hele nacht last van heeft. Meer technische details hierover tref je aan in de volgende onderzoeken  (8, 9)

Zorg ervoor dat je voldoende selenium binnenkrijgt.
Dit mineraal tref je aan in noten en zaden en vooral in paranoten. Wanneer je 3-4 paranoten per dag  eet, krijg je de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 150 microgram binnen.

Zorg voor voldoende jodium door 2-3 keer per week vis te eten.
Vooral wit vis (kabeljauw en koolvis bijvoorbeeld) bevatten jodium.

Eet volop groene groenten.
Eerder kwam aan bod dat een gedeelte van het schildklierhormoon in de lever wordt geactiveerd. Hoe beter je lever werkt hoe beter deze stap wordt uitgevoerd. Groene groenten bevatten krachtige voedingsstoffen die je lever helpen met het ontgiften.

Gratis receptenboek

Kun je wel wat hulp gebruiken bij een gezonde leefstijl? Ik heb een receptenboek samengesteld met 14 super gezonde recepten. Je kunt dit receptenboek gratis downloaden wanneer je HIER klikt. Of op de onderstaande link.
https://poweracademy.nl/helende-recepten-3-2/

Let op stress.
Eerder zagen we dat chronische stress een negatieve invloed  heeft op je immuunsysteem en daarmee dus ook op je schildklier. Zorg er bij stress voor dat je voldoende vitamine C, B-vitamines (vooral vitamine B5) en magnesium binnenkrijgt om de bijnieren aan te sterken. Omdat je lichaam grote hoeveelheden van deze voedingsstoffen verbruikt zal de voeding niet toereikend zijn in dit geval.

Let erop dat je bij het gebruik van een voedingssupplement een zo zuiver en natuurlijk mogelijk product gebruik. Goed opneembare vormen van magnesium zijn bijvoorbeeld magnesiumbisglycinaat of magnesiumcitraat. Wanneer je hieronder op een van de voedingsstoffen klikt tref je een aantal voorbeelden van goed opneembare en natuurlijke supplementen aan.

Vitamine C,
Magnesium

Vitamine B complex.

Let op het gebruik van kelp.
Op veel sites wordt er kelp aangeraden als bron van jodium. De argumentatie is dat in veel oosterse landen meer kelp wordt gegeten en schildklier aandoeningen daar minder vaak voorkomen. Let wel, in deze gebieden doen de mensen dat al honderden jaren en is het lichaam daar beter op aangepast. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor jodium is 300 microgram. Wanneer je kelp eet, krijg je vele grotere hoeveelheden jodium binnen (tot wel een paar gram!) wat in sommige gevallen averechts kan werken.

Gezonde groet,
Ir. ing. Mohammed Boulahrir
Orthomoleculair therapeut, Health coach en Trainer

Ook interessant om te lezen: (klik op de titel)

Vijf belangrijke tips voor een gezonde darmflora.
Heb jij een tekort aan vitamineB12?
Gezonde voeding voor kinderen.

Deel dit bericht met je vrienden:

24 reacties

 1. Dank je wel. Zal het zeker delen met degene die ik ken met trage schildklier. Vroeg mij ook af als je al die vitamines jodium en groene groente eet of je dan ook zonder de pillen kan. Want zit niet te wachten om het jarenlang in te nemen. Lijkt me niet erg gezond toch?

 2. Erg jammer dat je Master Your Health Programma zich in een 4 tal (voor mij verre) steden bevindt. Ooit van plan om richting Zwolle te komen?

 3. hallo power academy,

  ik ben bij een orthomoleculaire therapeut geweest in Arnhem, Ik heb een te trage schildklier, vitamine d tekort.vermoeid en Wel lang onder stress gestaan afgelopen jaren. Mijn nieren werken ook trager om afvalstoffen af te voeren. Haar advies om om meer eiwitten te eten en minder kolydraten. Dus ik heb bij haar eiwit poeder gekocht en zinktabletten . wat vind u ervan ? in de mail van uw lees ik dat je juist moet oppassen met te veel eiwit, en kolydraten moet eten voor de verbranding.

  1. Hallo Mieke,
   Over het algemeen ben ik zeker een voorstander van meer eiwitten. Zie ook mijn vorige blog hierover. Bij een trage schildklier zou ik daar echter voorzichtig mee zijn. Eiwitten en vetten verhogen je stofwisseling zodat de al trage schildklier nog harder moet werken. In de praktijk zie ik soms ook dat mensen die hoog in de eiwitten zitten minder groente eten. Wat een hogere ontstekingsgraad geeft en indirect weer een negatieve invloed heeft op de schildklier. In jouw geval zou ik ook niet eiwitrijk gaan omdat je nieren zoals je zegt trager werken.
   Let wel: stel nou dat je heel erg laag in je eiwitten zit, zeg 0,5 gram/kg. dan is de aanvulling met de eiwitpoeder wel handig. Kortom wat is je startwaarde? Hoeveel eiwitten at je per dag? Meer over eiwitten tref je ook aan wanneer je hier klikt.https://poweracademy.nl/belang-voldoende-eiwitten/
   Succes en een gezonde groet, Mohammed Boulahrir

 4. Echt geweldig deze informaties. En heb nog steeds heel veel aan de info die ik op de training Master Your Health heb gehad. Ik blader wekelijks in de map en Ik maak wekelijks de hormoon booster echt heerlijk en gezond. Dank je wel Mohammed voor jouw liefde voor de mens. ?

 5. dank je wel voor je advies! ik ga er zeker mee aan de slag. Aangezien je bij trage sc/hildkier ook een jodiumtekort hebt, zouden de jodiumdruppels dan geen goede aanvulling kunnen zijn. Via superfoodshop kwam ik er 1 tegen life flo, 150 mcg per dag. Of raad je mij dit af?

 6. Super interessant om te lezen. Ik heb namelijk alle symptomen die daar staan. Maar volgens de huisarts werkt mijn schildklier een beetje traag. Moet dus weer bloed prikken. Wat raad je aan kwa vitamines. Ik eet geen vis en eet zeker niet genoeg groenten om dit in balans te krijgen. Bij mij worden de symptomen ook steeds erger.

  1. Beste Dunya,
   In het artikel tref je een opsomming aan van de belangrijkste voedingsstoffen voor de schildklier.
   Kortom; jodium zink, B vitamines, selenium en vitamine B12.

   In geval van een trage schildklier is het belangrijk dat je de oorzaak achterhaalt. Stress, oestrogeendominantie, ontstekingen etc. Zie ook het stuk hierboven.
   Gezonde groet,
   Mohammed Boulahrir

 7. Hallo Mohammed,
  Graag wil ik u wat vragen over mijn gezondheid. Ik ben iemand die heel gezond eet en ook sport.
  Het begon met duizeligheid en misselijkheid en een keer spugen. Ik kon niks doen de hele dag had ik op bed gelegen. Maar daar voor heb ik heel veel nachten slecht geslapen.
  De dag erop kon ik wat redelijk weer gewoon als doen maar hield wel mijn hoofdpijn vooral aan mijn linkerkant druk en druk ook aan mijn ogen. Ik heb een week ermee door gelopen tot ik het niet meer vol hield.
  Eindelijk een afspraak gemaakt bij de dokter. Die heeft mijn bloeddruk gecontroleerd en zag dat het heel erg hoog was. Ik kreeg gelijk medicijnen voor geschreven.
  Na een control van twee weken kreeg ik een andere medicijnen erbij omdat mijn bloeddruk hoger nog bleef .Na een dag een tablet ingenomen te hebben van de tweede medicijnen die ik erbij kreeg zwol buik mijn zo erg heel veel pijn en krampen mijn darmen deden zo zeer. IK kon niet buiken zitten ook niet moest in beweging blijven. Ik ben er gelijk met allebei de medicijnen toen ermee gestopt . Daarna moest ik veel bloed onderzoek doen er kwam niks uit. Er was zoveel infectie ze wisten niet welke infectie er was .Ik had ook veel druk op mijn blaas maar geen pijn bij het plassen. Maar kreeg toch een antibiotica maar voor. Verder zagen ze ook dat ik beetje verhoogd schildklier maar daar deden ze niks ermee met de schilklier. Op 25 februari ben ik ook met heftige pijn naar spoed eisende hulp gegaan de dokter dacht meer aan niersteen of blindedarmontsteking maar ik had overal pijn waar je ook op drukt. Als ik u artikel lees over de schildklier voor al met mijn overgang en ik kom veel tegen wat ik ook al heel lang mee loop. Zoals heel erg koud zelfs als ik eet krijg ik het heel erg koud mijn tempratuur schommelt heel veel altijd 36 en 35. Ik zweet ook heel veel. etc.. etc.
  Graag hoor ik van u.
  Met vriendelijke groeten ,
  Sarah Berchid

  1. Wat een geweldige complex van factoren, Sarah! Om bij de bloeddruk te beginnen dit zou verband kunnen houden met een slechte nierwerking. maar een probaat middel is wel rode bieten! Rauw blenderen of in gekookte vorm eten; dit is zeer beslist bloeddruk verlagend vanwege de Potassium !
   Vwb het overmatig transpireren dit kan ook divers zijn, stress factoren of overgang zijn hier ook aanwijzingen voor. Yoga en ademhalingsoefeningen (Mindfulness) geeft verlichting ook wat betreft uw hoofdpijn. Verder zou ik u adviseren ook over te gaan op en ketogeen dieet dwz meer verzadigde vetten consumeren t.w. zachtgekookte eieren, volvette boerenkaas, makreel, haring, sardines etc.
   En beslist geen plantaardige olie gebruiken om die te verhitten om bijv. een eitje te bakken of nog slechter hiermee te frituren. Hiermee denatureert u de zonnebloemolie. Omega 3 is zeer aan te bevelen het zit in Levertraan . Want bij veel mensen zit de Vit.D³ veel te laag! Dus dit om het immuunsysteem te boosten. Hoop hier wat goede tips te hebben mogen geven die de meeste klachten weg zullen nemen. Veel succes!

  2. Beste Sarah,
   Het is niet eenvoudig om op basis van dit korte verhaal een advies te geven.
   Daarvoor heb ik veel meer details nodig over het grote plaatje nodig. De schildklier staat dit geval zeker niet op zichzelf. Wat is de oorzaak van de infectie? Wat is de oorzaak van de hoge bloeddruk? Welke gebeurtenissen hebben zich voorgedaan dat je opeens deze klachten hebt? En zo heb ik nog veel meer vragen. Ik raad je aan om een afspraak te maken met een orthomoleculair therapeut bij je in de buurt, die je hierbij verder kan helpen.
   Gezonde groet,
   Mohammed Boulahrir

   1. Beste Mohammed,
    Ik ga zeker een afspraak maken wat u me heeft door gegeven.
    Bedankt voor u advies.
    Groetjes
    Sarah Berchid

  3. De meeste mensen zullen zeggen dat ze gezond eten maar eigenlijk is dat een beetje een loze kreet en iedereen verstaat daar weer wat anders onder. De een verstaat daar onder veel fruit eten, een ander omdat ie geen vlees eet, een ander omdat ie niet bij de snackbar eet. Gaat erom om dat te eten wat je lichaam nodig heeft en zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel.
   Ik zie dat het een oud bericht is. Hoop dat het nu beter gaat. Altijd belangrijk om wat te doen aan oorzaken van je klachten. Bij mijn sloeg m’n schildklier op hol door bepaalde voedingsmiddelen als soja, kikkererwten en lijnzaad. (Glutenvrij) broodje met tapica ging ook niet goed.

 8. Hoi Mo,
  ik ben fan van je werk en dat komt omdat ik mij helemaal kan vinden in je verhaal. Ik heb een vraag aan je, zelf schommel ik al jaren met een trage schildklier. Het enige wat de internist en huisarts doen is bloedwaarders meten en de schildklierhormonen weer verhogen of verlagen. Ze hebben nog nooit wat gezegd over magnesium of vitamine B of jodium. Zelf ben ik nu al een maand begonnen met meer sporten, gezond eten en voornamelijk biologisch. Nou lees ik echter steeds meer over wat je juist wel en niet moet eten. En dat veel sporten weer averechts kan werken. Ik zou graag bij een orthomoleculair therapeut mijn waardes willen laten controlen etc. Ken jij iemand in de buurt van Gouda / Rotterdam ? Ik wil weer gezond worden en niet meer zo afhankelijk zijn van die medicijnen. Ik hoor graag van je. Mijn TSH was nu 2,52 en T4 23,2 als het goed is.

  Bedankt voor je mooie werk!

  1. Beste Youssef,

   Ik ben zelf niet meer werkzaam als Orthomoleculair therapeut en verwijs vaak door.
   Stuur anders een mail naar info@poweracademy
   Mijn collega kijkt dan of ze een deskundige therapeut kent op dit vlak bij je in de buurt.
   Gezonde groet,
   Mohammed Boulahrir

 9. Hallo Power Academy,

  Dank voor de info,maar ik zou graag een soortgelijk artikel eens lezen over te snel werkende schildklier.

  Gr Angelique van der Burg

 10. Beste Mohammed,
  Bedankt voor de super interessante informatie die je met ons wilt delen. Ik ben erg blij met jouw blogs.

 11. Let op:Magnesium gaat niet samen met thyrax. De werking wordt verminderd. In veel vitamine supplementen zit magnesium verwerkt.

  1. magnesium gaat wel samen maar er moet minimaal 4 uur tussen zitten, ik neem magnesium voor het slapen gaan en de levothyroxine in de ochtend bij het wakker worden.

 12. Dag Mohammed. Iets is mij niet duidelijk. Ik heb al 2 jaar last van een hoge TSH waarde. Momenteel 50! Desondanks heb ik geen enkele klacht die ermee in verband staat. Ik heb enkele malen in de loop van die 2 jaar de Barnes test gedaan en die is prima. 3 ochtenden achter elkaar 36.7 temp.
  Die TSH waarde geeft in mijn geval een verkeerd beeld, maar hoe kan dat?

 13. Denk nog wel meer oorzaken bij vrouwen, zoals medicijngebruik, waaronder anticonceptiepil en antidepressiva en door vaker emotie-eten. In cosmetica ook hormoonverstorende stoffen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0

Mis niets en ontvang wekelijks gratis
gezondheids- en persoonlijke groei tips.

Meld jezelf aan door hieronder je voornaam en e-mail in te vullen.

Wij houden ook niet van SPAM, dus wees gerust