vitamine K

Heb jij ook een tekort aan vitamine K?

Leestijd: 5 minuten

Vind je het interessant? Reageer en deel!

In dit artikel wil ik het met je hebben over vitamine K. Dit is een vitamine die sterk wordt onderschat en waar je weinig over hoort. In dit artikel lees je waarom deze vitamine zo belangrijk is. Ik geef daarbij een antwoord op de onderstaande vragen.

  • Hoeveel mensen hebben een tekort aan vitamine K?
  • Wat zijn belangrijkste functies van vitamine K?
  • Welke soorten vitamine K zijn er en welke heeft de hoogste biologische beschikbaarheid?
  • Vitamine K en een aantal onderzoeksresultaten.
  • Hoeveel vitamine K heb je nodig?
  • Is vitamine K veilig?

Hoeveel mensen hebben een tekort aan vitamine K?

Uit een onderzoek van dr. Riphagen en collega’s blijkt dat 31% van alle inwoners in Groningen een tekort hebben aan vitamine K. Ik vermoed dat dit niet anders zal zijn voor de rest van Nederland. (1)

Een tekort aan vitamine K was zelfs nog hoger (48%) bij ouderen en mensen met chronische aandoeningen. Denk hierbij aan mensen met hart- en vaatziekten, diabetes en nierziektes.

 Wat zijn belangrijkste functies van vitamine K?

Hieronder tref je de belangrijkste functies van vitamine K aan.
Onderaan deze opsomming ga ik hier dieper op in.

  • Het vermindert de kans op het krijgen van diabetes, hart- en vaatklachten en kanker.
  • Helpt tegen calciumafzetting in het lichaam.
  • Het houdt de bloedvaten elastisch.
  • Het beschermt tegen insulineresistentie.
  • Het houdt de botten en tanden sterk.
  • Het vermindert ontstekingen.
  • Het is een belangrijke voedingsstof voor de hersenen en zenuwen.
  • Van belang voor de bloedstolling.

Welke soorten vitamine K zijn er en welke heeft de hoogste biologische beschikbaarheid?

  • Vitamine K1, deze tref je vooral aan in plantaardige voedingsbronnen. Vitamine K1 wordt slecht opgenomen.
  • Vitamine K2, deze wordt beter opgenomen dan K1. Je treft het vooral aan in dierlijke voedingsmiddelen en gefermenteerde voedingsmiddelen. Let wel vitamine K2 omvat een aantal subtypen, te weten: MK-4, MK-6, MK-7, MK-8 en MK-9.De best opneembare vorm van vitamine K2 is MK-7. Bij een vergelijkend onderzoek naar de biologische beschikbaarheid, bleek dat vitamine K2 (MK-7) tien keer beter wordt opgenomen dan vitamine K1. (2)
  • Vitamine K3, deze vorm heeft toxische eigenschappen en werd soms wel eens gebruikt in supplementen.

Tip:

Een eenvoudige manier om de juiste hoeveelheid vitamine K binnen te krijgen is door het eten van gefermenteerde voeding. Denk hierbij aan yoghurt, kefir, zuurkool, kimchi of natto.

Vooral natto bevat veel vitamine K2 in de MK-7 vorm. Natto is een Japans gefermenteerde soja product. Let erop dat je de biologische versie koopt omdat sojabonen vaak genetisch zijn gemanipuleerd. In Amerika zijn maar liefst 94% van alle sojabonen genetisch gemanipuleerd. (3)

vitamine K

Vitamine K en een aantal onderzoeksresultaten.

Vitamine K en botbreuken.

Dr. Detlef van der Velde is traumachirurg en deed onderzoek naar duizenden heupoperaties bij vijftigplussers. Hij keek daarbij naar hoe het ging met patiënten na een heupoperatie. Dat leverde heftige cijfers op. Van de fitte vijftigplussers overlijdt 1 op de 5 binnen 1 jaar na operatie. Van de kwetsbaarste patiënten zelfs 1 op de 3 binnen een kwartaal en de helft binnen 1 jaar. (4)

De invloed van vitamine K op botbreuken.
Uit een groot onderzoek blijkt dat suppletie met vitamine K2 (45mg/dag) de kans op heupfracturen met 77% vermindert. De kans op het breken van de wervelkolom daalt met 60% en de kans op het breken van andere fracturen dan de wervelkolom daalt met 81%. (5)

Vitamine K en hart- en vaatziekten.

De tweede doodsoorzaak (na kanker) in Nederland zijn hart- en vaatziekten. (6)
Een tekort aan vitamine K vergroot de kans op hart- en vaatziekten. (7)

De verklaring hiervoor is eenvoudig. Vitamine K haalt calcium uit de zachte weefsels in het lichaam en brengt het naar de botten. Op deze manier vermindert het de kans op het atherosclerose en weefselverkalking. Je kunt je voorstellen dat kalk in de bloedvaten ervoor zorgt dat de vaten minder elastisch zijn. Dit verhoogt de kans op een hoge bloeddruk en zorgt ook sneller voor ontstekingen in de vaatwand.

vitamine K

 Vitamine K en de invloed op de bloedsuikerspiegel en insulinegevoeligheid.

Problemen met de bloedsuikerspiegel vormen de basis van veel gezondheidsklachten. Vitamine K heeft een positieve invloed op bètacellen in de alvleesklier die betrokken zijn bij de aanmaak van insuline. Ook adiponectine neemt toe na suppletie met vitamine K. Adiponectine is een hormoon dat de insulinegevoeligheid verbetert en ontstekingen remt. (8)

Uit een groot onderzoek waarbij 38,094 Nederlanders zijn betrokken, blijkt dat suppletie met vitamine K de kans op het krijgen van diabetes vermindert. Ook de ontstekingswaarde en bloedlipiden (vetten in het bloed) daalden. (9)

Uit een andere studie blijkt dat het risico op diabetes met 7% daalt bij een inname van 10 microgram vitamine K per dag. (10)

Vitamine K en kanker.

Uit verschillende studies blijkt dat vitamine K beschermt tegen kanker. Zo remt het de angiogenese (de vorming van nieuwe bloedvaten). Daarnaast zorgt het voor apoptose (celdood) van kankercellen. (11)

Uit een andere studie waarbij 23340 volwassenen betrokken waren, blijkt er een omgekeerde relatie te zijn tussen kanker en vitamine K. De kans op de diagnose kanker daalt dus, naarmate de dagelijkse inname vitamine K2 hoger stijgt. De onderzoekers vonden echter geen relatie tussen vitamine K1 en kanker. (12)

Hoeveel vitamine K heb je nodig?

Volgens het Voedingscentrum bedraagt de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine K 70 microgram. Deze hoeveelheid is lange tijd gebaseerd op de hoeveelheid die nodig is voor een optimale bloedstolling. Zoals je inmiddels weet is vitamine K bij veel meer functies betrokken dan enkel de bloedstolling.  Voor de andere functies is echter meer vitamine K nodig. Hier wordt bij deze richtlijn geen rekening mee gehouden.

De westerse voeding bevat vooral vitamine K1. De superieure vorm K2 wordt vooral gevormd door bacteriën na een fermentatieproces. Vitamine K2 wordt ook geproduceerd door darmbacteriën, echter is die hoeveelheid vandaag de dag verwaarloosbaar. Ik citeer hierbij uit een onderzoek van dr. Dinicolantonio (13):

Despite the fact that mammalian bacterial intestinal flora are able to produce vitamin K2, the amount produced is thought to be negligible.

Meten is weten.

Het beste advies zou zijn om de vitamine K spiegel te meten. Dan weet je meteen hoe je ervoor staat. Gezien de vele voordelen van vitamine K zou mijn advies als volgt zijn: verhoog het aandeel gefermenteerde voedingsmiddelen. Hiermee krijg je de beste vorm vanuit de voeding binnen.

Los daarvan raad ik ouderen en mensen met een chronische aandoening aan om bij te suppleren. Zo zagen we al eerder dat 48% van de mensen die in deze groep vallen een tekort hebben aan vitamine K. Vergeet hierbij ook niet dat botbreuken zich heel langzaam herstellen naarmate de leeftijd stijgt.

De minimale hoeveelheid bedraagt daarbij 90 microgram vitamine K2 in de superieure MK-7 vorm. Binnen de natuurgeneeskunde wordt er vaak 100-200 microgram vitamine K2 ingezet als er klachten zijn.

Een extra advies om de botten sterk te houden is krachttraining.

Is vitamine K veilig?

Vitamine K is een veilige vitamine. Er is geen vitamine K toxiciteit bekend bij volwassenen. (14)

Let er wel op dat suppletie met vitamine K, de werking van antistollingsmedicatie vermindert.

Overig advies.
Vitamine D en K hebben een synergetische werking. Vitamine D verhoogt de opname van calcium uit en vitamine K verhoogt de absorptie van calcium in de botten. Het is dus goed om deze samen in te nemen.

Tot de volgende inspiratiemail!

Hartelijke groet,

Ir. ing. Mohammed Boulahrir
Orthomoleculair therapeut & Klinisch psycho neuro-immunoloog
www.poweracademy.nl

Deel dit bericht met je vrienden:

3 reacties

  1. Beste, ik heb een tijd lang vit. K2 genomen samen met mijn vit. D. Na bloedonderzoek bleek dat mijn vit. D veel te hoog was en toxisch was vr mijn lichaam. Heb hierover gelezen en kan dit omdat de vit. D syntetisch is????
    Grtjs Nick

  2. Zijn de sterftecijfers na heupoperatie niet een beetje overdreven? of moet ik “boven 50” lezen als 80 of 90?
    Als namelijk klopt wat je hier aangeeft, dan durft niemand zich nog aan een heupoperatie te wagen.

    1. Beste Anja,

      Dat is een hele goede vraag.
      Toen ik het artikel las schrok ik eerlijk gezegd ook.
      Een toelichting.
      Dat cijfer gaat om het gemiddelde van alle operaties gedaan bij 50plussers.
      De totale groep omvat 50plussers , verreweg de meeste gevallen betreft echter operaties bij 80plussers.
      Helaas zijn er geen cijfers van overlijden per decennium dus bijvoorbeeld 50-60 en 60-70 etc.
      Dan zouden de cijfers er anders uitzien dan dit gemiddelde.

      Hartelijke Groet,
      Mohammed Boulahrir

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mis niets en ontvang wekelijks gratis
gezondheids- en persoonlijke groei tips.

Meld jezelf aan door hieronder je voornaam en e-mail in te vullen.

Wij houden ook niet van SPAM, dus wees gerust