Wist je dat je levensgeluk in grote mate afhangt van het stofje dopamine?
Wanneer je lichaam onvoldoende van dit stofje aanmaakt, heeft dit vele gevolgen. Zo stel je vaker iets uit, heb je weinig zelfvertrouwen en ben je gevoeliger voor stress. Alsof dit al niet al erg genoeg is, daalt ook het libido richting het vriespunt. Tijdens lezingen zeg ik vaak; ‘alles wat het leven kleur geeft, wordt voor een groot gedeelte bepaald door de hoeveelheid dopamine in je lichaam’. In deze nieuwsbrief leg ik je uit hoe je het dopamine gehalte verhoogt en voorkomt dat het te veel daalt. Veel leesplezier alvast!
Dopamine= levensvreugde
Dopamine wordt in de hersenen afgegeven wanneer je dingen doet die volgens de hersenen beloond moeten worden. Denk hierbij aan: nieuwe dingen ondernemen, eten, sporten of verliefd zijn. Op deze manier zeggen je hersenen tegen je: “dit gedrag wil ik vaker en daarom beloon ik het.
Dopamine trekt ons als het ware in het NU en zorgt ervoor dat we kunnen genieten van het leven
Zes tips om je dopamine te verhogen.
Tip 1) Zorg voor voldoende van het aminozuur tyrosine
Dopamine wordt gemaakt uit het aminozuur tyrosine. Tyrosinerijke voedingsmiddelen zijn bijvoorbeeld: amandelen, kip, vis, eieren, noten, bananen en vooral ook avocado’s. Aangezien tyrosine in veel eiwitrijke voedingsmiddelen zit, is het van belang dat je vooral ook in de ochtend voldoende eiwitten eet. Anders begin je de dag met een lege ‘tyrosine tank’ en wordt er minder dopamine aangemaakt.
Tip 2) Minimaliseer het gebruik van exorfines.
Tip 3) Voorkom dat dopamine onwerkzaam wordt.
Dopamine is een stofje dat snel oxideert en vervolgens onwerkzaam wordt. Het is dus belangrijk dat je vanuit de voeding voldoende antioxidanten binnenkrijgt om de oxidatie van dopamine te minimaliseren. Voedingsmiddelen met veel antioxidanten zijn bijvoorbeeld: pure chocolade, blauwe bessen, broccoli, wortelen, knoflook en noten.
Tip 4) Minimaliseer het aantal tussendoortjes
Iedereen die ooit bij een lezing van mij is geweest, weet dat ik een absolute fan ben van het matigen van de maaltijdfrequentie. De reden is eenvoudig: ik kan niet één factor opnoemen die een krachtigere uitwerking heeft op onze gezondheid. Je brengt dit in de praktijk door het aantal tussendoortjes te minimaliseren. Hoe werkt dit? Elke keer dat we eten wordt het immuunsysteem geactiveerd en zien we dat verschillende ontstekingswaardes toenemen. Denk hierbij aan: Interleukine, 1 en 6 en C- reactieve proteïne. (Wanneer je hier meer over wilt weten raad ik je deze en deze studie aan). Kortom, hoe hoger de maaltijdfrequentie, hoe meer ontstekingen in je lichaam en hoe sneller dopamine onwerkzaam wordt.
Een anders strategie is om zo nu een dan een hele maaltijd over te slaan. Denk hierbij om te beginnen aan 1-2 maaltijden in de week die je overslaat. Wanneer je hier meer over wilt weten, raad ik je deze of deze studie aan.
Tip 5) Hoe het stellen van doelen je dopamine saboteert en hoe jij dit voorkomt.
Stel je hebt op het werk een deadline voor een groot project. De deadline is over precies drie maanden. Wanneer je je enkel focust op het hoofddoel (deadline project) heb je pas over drie maanden een dopamine boost. Veel beter is het om het hoofddoel (deadline project) onder te verdelen in dagelijkse subdoelen. Zo kun je elke dag een aantal punten van je To Do lijstje afvinken, je lichaam beloond je hiervoor en zo geniet je elke dag van een dopamine boost. Een bijkomend voordeel is dat je ook het hoofddoel eenvoudiger haalt.
Tip 6) Zorg ervoor dat je voldoende B-vitamines en magnesium binnenkrijgt.
Zoals we eerder zagen wordt dopamine gemaakt uit eiwitten die we vanuit de voeding binnenkrijgen. Voor het omzetten van eiwitten naar dopamine zijn verschillende B- vitamines nodig en daarnaast ook magnesium (zie ook het plaatje hieronder). Laat dit nu net twee stofjes zijn die bij stress snel worden verbruikt. Wellicht begrijp je nu waarom je je na verloop van tijd gedurende een stressvolle periode minder gelukkig voelt. Er zijn onvoldoende hulpstofjes om dopamine aan te maken.
In de praktijk zie ik dat veel mensen enorm baat hebben bij een goede B vitamine complex in combinatie met magnesium. Let erop dat je kiest voor een zo natuurlijk mogelijke bio-identieke B-vitamine complex (dus geen synthetische) en een goed opneembare vorm van magnesium. Denk hierbij aan magnesiumbisglycinaat of magnesiumcitraat. Liever geen magnesium in de vorm van magnesiumoxide.
Dit wordt nauwelijks opgenomen in het lichaam.
Tot de volgende nieuwsbrief!
Gezonde groet,
Ir. ing. Mohammed Boulahrir
Orthomoleculair therapeut /Health Coach & Trainer
www.poweracademy.nl
10 reacties
Weer veel informatie gekregen, waar ik weer wat mee kan doen . Dank hiervoor Mohammed !
Dank voor je reactie Heleen!
Gezonde groet,
Mohammed Boulahrir
Dank u wel voor uw kennis en wijsheid met ons te delen. Het was zeer verhelderend. Ik wens u heel veel Health Wealth Happiness toe.
Mellow Styling, Melanie Moitie
Ohh. Ik begin fan van je te worden! Heb je via Facebook ontmoet.in januari ontdekte ik dat je uit Rotterdam komt en daar een lezing hield. Ben ik geweest .zeer interessant. Je boekje gedownload heerlijke recepten en nu je nieuwsbrief ook zooo interessant. Dank je wel!! Voor dit allemaal!! 🙂
Dank voor je reactie Carla.
Hoe meer mensen bewuster gaan leven hoe beter!
Gezonde groet,
MOhammed Boulahrir
http://www.poweracademy.nl
Goed om te lezen, ik kom donderdag naar een lezing over vrouwelijke hormonen en ben erg nieuwsgierig over wat je gaat vertellen.
Heb je misschien een voorbeeld van zo’n goede vitamine B complex met magnesium (door het grote aanbod icm weinig kennis zie je door de bomen het bos niet meer 😵)…alvast bedankt 😊
Ja dat wilde ik ook vragen!
Goedemorgen Mohammed, is het mogelijk om bij jou langs te komen voor een persoonlijk advies?
jammer dat je niet in Amersfoort komt