Melatonine
Melatonine is bij velen ook bekend als het slaaphormoon. Overdag is de afgifte van dit hormoon minimaal. In de avond en onder de afwezigheid van blauw licht stijgt de aanmaak hiervan.
In werkelijkheid doet melatonine veel meer dan alleen het reguleren van je slaap en waak ritme. Hieronder tref je de belangrijkste functies aan van dit hormoon. Ook leg ik je uit, hoe je de afgifte van melatonine optimaliseert.
Ik ben zelf een avondmens. Jarenlang vertelde ik mijzelf dat laat naar bed gaan voor mij geen probleem is. Nu weet ik inmiddels wel beter. Want geloof me, zelfs het eten van broccoli of regelmatig sporten is niet opgewassen tegen het onderdrukken van melatonine.
“Al doe je veel voor je gezondheid, wanneer je de afgifte van melatonine onderdrukt doe je eigenlijk nog steeds weinig”
De uitdaging waar we voor staan..
Bij veel mensen is de afgifte van melatonine onderdrukt. De belangrijkste reden hiervoor is dat we niet in lijn leven met ons bioritme. Denk hierbij aan het gebruik van de verkeerde lichtbronnen in de avond en teveel binnen zitten. Maar ook allerlei activerende gewoontes laat op de avond. Denk hierbij aan het gebruik van koffie, het eten van grote maaltijden en t.v. kijken.
Ook kan de aanmaak van melatonine onderdrukt zijn omdat er onvoldoende bouwstoffen aanwezig zijn. Denk hierbij aan bepaalde aminozuren, vitamines of mineralen. (later meer hierover)
Het gevolg is dat we veel sneller ouder worden dan bij onze biologische leeftijd hoort. Ook neemt de kans op het krijgen van vele aandoeningen sterk toe.
Melatonine doet veel meer dan alleen het reguleren van het dag en nacht ritme..
Waarom melatonine het anti-stress hormoon bij uitstek is..
Chronische stress wordt vandaag de dag gezien als een van de belangrijkste oorzaken van veel aandoeningen. Wat is de relatie tussen stress en melatonine? Bij stress wordt het sympatisch zenuwstelsel geactiveerd. Wanneer de stress ‘daalt’ ontspant het lichaam en wordt het parasympatische zenuwstelsel geactiveerd.
Bij chronische stress, verliest het lichaam de flexibiliteit om te kunnen schakelen tussen het sympathisch- en het parasympatisch zenuwstelsel oftewel het verliest de flexibiliteit om te schakelen tussen “stress” en “ontspanning”
Het gevolg…
Ook al willen we dan ontspannen, het lukt ons niet. Zie het als een auto waarvan de rem het niet meer doet. Melatonine kun je zien als een belangrijke rem op stress. Zonder melatonine is er geen rem met alle gevolgen van dien. (1, 2)
Melatonine en de relatie met diabetes en overgewicht.
Melatonine heeft een gunstige invloed op de insuline gevoeligheid.
Hoe hoger de insuline gevoeligheid hoe beter glucose in de cel kan komen. Minder insuline zorgt ervoor dat er meer suiker in het bloed achterblijft en insuline receptoren hiervoor ongevoelig worden. Dit zorgt ervoor dat de alvleesklier meer insuline gaat produceren. Het gevolg hiervan is dat de kans op het krijgen van diabetes toeneemt omdat de alvleesklier uitgeput raakt. (3, 4)
Melatonine en de relatie met hart en vaatklachten
Melatonine is een sterke lichaamseigen antioxidant en remt de oxidatie van vetten. Zoals je wellicht weet, staan vetten aan de basis van onze hormoonhuishouding. Hoe sneller vetten oxideren hoe meer hormonale klachten dit geeft.
Hoe sneller vetten oxideren des te meer LDL cholesterol wordt gevormd. Hoe hoger het LDL cholesterol, hoe groter de kans op hart en vaatklachten en het ontstaan van atherosclerose. (5 , 6, 7 )
Waarom melatonine ons langer jong houdt..
Indien er weinig melatonine wordt aangemaakt in de avond zal er ook minder groeihormoon worden aangemaakt. Het groeihormoon is hèt regeneratie en herstel hormoon bij uitstek. (8, 9)
Melatonine versterkt het immuunsysteem..
Melatonine heeft op verschillende manieren een gunstige invloed op ons immuunsysteem. Niet alleen stimuleert het de afgifte van T-helper cellen, maar ook ‘Natural killer’ cellen, Monocyten en Macrofagen. Hoe sneller deze cellen in actie komen hoe sneller het immuunsysteem tot rust komt. (10, 11)
Let wel: hoe meer het immuunsysteem gedurende ons leven geactiveerd is, des te meer ‘levensenergie’ er wordt verbruikt door het immuunsysteem-des te sneller we ouder worden.
Ik denk dat ik voldoende heb verteld over het belang van melatonine.
Laten we nu eens kijken naar de oplossingen. Kortom..
Hoe optimaliseren we de aanmaak van melatonine?
Algemene tips..
- Melatonine is gek op de R van regelmaat.
Zorg er daarom voor dat je zo vaak mogelijk op hetzelfde tijdstip naar bed gaat en rond hetzelfde tijdstip op een natuurlijke manier wakker wordt. De wekker valt daar helaas niet onder;-) - Sta op de dagen dat je vrij bent liever niet meer dan 1,5 uur later op dan doordeweekse dagen.
- Waar het omgaat is dat je jouw lichaam traint om het verschil te zien tussen dag en nacht. Veel binnen zitten met kunstlicht maakt ons ziek. Wanneer ik opsta, doe ik het raam open en kijk ik met gesloten ogen richting de zon en geniet hier een paar seconden van… 😉
- Dim je lichten in de avond (voor zover dit mogelijk is) of zet alle lichten uit die veel wit licht afgeven.
- Leef zoveel mogelijk volgens het ritme van de natuur. Dat betekent; ’s avonds zo min mogelijk blauw of wit licht. Zo lang er wit en of blauw licht is, kan melatonine niet worden aangemaakt. Tip: download in de App Store een blauw licht blokker (blue light blocker/filter) voor je telefoon. Op de iPhone zit deze functionaliteit er standaard op.
- Download ook het programma F.lux (gratis) Deze software zorgt ervoor dat blauw licht uit je scherm wordt gefilterd nadat de zon onder gaat.
- Zorg ervoor dat je avondmaaltijd voldoende eiwitten bevat. Voor de aanmaak van melatonine heb je het aminozuur l-tryptofaan nodig. Dit zit bijvoorbeeld in kip, vis, vlees of amandelen.
- Zorg ervoor dat je jouw avondmaaltijd niet de laat eet. Het liefst voor 7 uur. Hoe later je eet, hoe actiever je spijsvertering. Dit heeft weer een negatieve invloed op de aanmaak van melatonine omdat je lichaam niet tot rust komt.
- Eet 1 uur voordat je naar bed gaat twee kiwi’s of een handjevol kersen. Beide fruit soorten verhogen de afgifte van melatonine op een natuurlijke manier. (12, 13) Let wel, dit is iets anders dan het eten van een hele maaltijd (zie vorige tip)
Supplementen voor een optimale afgifte van melatonine
Voor de aanmaak van melatonine heeft je lichaam verschillende hulpstoffen nodig. Een belangrijke hulpstof is bijvoorbeeld magnesium. Mijn voorkeur gaat hierbij uit naar 200-400 mg magnesium in de vorm van magnesiumbilsglycinaat.
Voor de aanmaak van melatonine heb je ook verschillende B vitamines nodig. Denk hierbij aan vitamine B3, B6 en B11 en B12. Wanneer je problemen hebt om in slaap te vallen en de laatste tijd wat vaker moe bent kan een actieve vitamine B complex uitkomst bieden. Het voordeel van actieve B vitamines is dat je lichaam niet een aantal stappen moet uitvoeren om de vitamines te activeren.
Klik HIER voor een voorbeeld van een goed magnesium supplement zonder foute toevoegingen. Wanneer je HIER klikt tref je een voorbeeld aan van een B-vitamine complex met actieve vitamines.
Hoe zit het met melatonine als supplement?
Tenzij onder begeleiding van een arts of therapeut, ben ik er geen voorstander van om melatonine in kant en klare vorm in te nemen. Eenvoudig gezegd komt het neer op het volgende: wanneer je het lichaam hormonen in de kant en klare vorm geeft, maak je jouw lichaam lui. Beter geef je het lichaam de cofactoren (denk aan vitamines en mineralen) zodat je lichaam zelf melatonine kan aanmaken.
Indien dit niet helpt. Kun je een precursor (voorloop stofje) nemen van melatonine in de vorm van 5-htp (5 hydroxytryptofaan). Let wel; een gezonde darmflora is essentieel voor het vrijmaken van melatonine evenals een goede werking van de schildklier.
Tot slot,
Ik hoop met deze nieuwsbrief dat je inziet hoe belangrijk melatonine is. Melatonine kun je gerust zien als de zwakste schakel bij veel mensen. Ik kan deze hele nieuwsbrief samenvatten in de volgende zin.
“Al doe je heel veel voor je gezondheid, wanneer je de afgifte van melatonine onderdrukt doe je eigenlijk nog steeds weinig”
Vind je dit artikel interessant?
Wekelijks mail ik een waardevol artikel met volop gezondheidstips. Klik dan hier zodat jij ook dit artikel in je mailbox ontvangt.
Gezonde groet,
Ir. ing Mohammed Boulahrir
Orthomoelculaier therapeut, health coach en trainer.
www.poweracademy.nl
Agenda: lezing Vrouw en Hormoonhuishouding
Deze lezing zal in verschillende steden worden verzorgd in september-oktober 2019
Tijdens deze lezing deel ik verder een aantal krachtige tips en inzichten, waarmee ik de afgelopen 10 jaar als orthomoleculair therapeut veel mensen heb geholpen. Ik hoop zo meer vrouwen op weg te helpen naar een stralende gezondheid waarin het zelfhelend vermogen centraal staat.
De onderstaande onderwerpen komen aan bod
- Waarom je je sneller ongelukkig, angstig of ‘leeg’ voelt wanneer het hormoon progesteron minder wordt aangemaakt (wat bij veel vrouwen het geval is)+ tips om de afgifte van dit hormoon te verbeteren.
- Hoe zorg je voor een sterke weerstand, gewichtsverlies en meer energie?
- Tips om klachten rondom de overgang te verminderen. Denk hierbij aan opvliegers en slaapproblemen.
- Hoe verminder je klachten rondom je maandelijkse periode?
- Wat zijn de belangrijkste oorzaken van een trage schildklier en tips voor een gezonde schildklier?
- Wat is nu gezonde voeding waar je darmen blij van worden?
- Om welke voedingsstoffen ‘schreeuwt‘ je lichaam bij een stressvol of druk leven?
- Hoe emoties onze gezondheid beïnvloeden (dit wordt sterk onderschat en is ook erg waardevol)
Wanneer je op “Meer info klikt” tref je alle data en steden aan waar deze lezing zal plaatsvinden. Ook kun je hier jouw plekje reserveren.
[us_btn text=”MEER INFO” link=”url:https%3A%2F%2Fpoweracademy.nl%2Fvrouw-en-hormoonhuishouding%2F|||” size=”30px” align=”center” icon=”fa-hand-o-right ” iconpos=”right”][us_separator type=”short”]
16 reacties
Hallo Mohammed,
Bij jou laatste training in Groningen heb ik de vit D druppels en de B complex mee genomen.Wanneer kan ik die het beste in nemen ..
In de ochtend of na het diner..
Hallo Dyta,
Mag ik vragen welke vitamine D druppels je gebruikt?
Groeten,
Lotte
Hallo Dyta,
Vitamine D en B in de ochtend. D bij voorkeur tijdens de maaltijd omdat het een in vet oplosbare vitamine is.
Gezonde groet,
Mohammed
Hallo Mohammed, ik heb een vraag over onrustige benen, mijn man heeft dat in de ergste vorm. Hij heeft hier een medicijn voor in de vorm van pleisters, 1x per dag, maar het helpt niet echt. Hij loopt nachten over de vloer wat niet goed voor hem is. Heb jij een advies om hem te helpen. Vriendelijke groet, Karla van Duijvenvoorde.
Kunt u mij tips geven wat voor vitamines ik het best kan innemen heb ms (multiple sclerose)
Beste Z 😉
Binnenkort zal ik een nieuwsbrief wijden aan auto-immuunaandoeningen, waarin ik ook dieper inga op auto-immuunaandoeningen.
In het kort: vitamine D, vitamine B12, omega 3 en gamma linoleenzuur. Ook nu geldt: raadpleeg eerst specialist alvorens dit op eigen houtje in te nemen.
Die kan middels bloedbepalingen ook achterhalen waar de grootste tekorten zijn.
Gezonde groet,
Mohammed Boulahrir
Je geeft aan dat 2 kiwi’s eten voor het slapen gaan helpt om melatonine aan te maken. Moeten dit gele of groene kiwi’s zijn?
Beste Carolina,
Ik heb de referentie erbij gepakt en kan dat niet terugvinden.
Ik vermoed dat het niet zo veel zal uitmaken.
Gezonde groet,
Mohammed Boulahrir
http://www.poweracademy.nl
Hoi Mohamed,
Tijdens de laatste bijeenkomst over veroudering heb ik magnesium in vormpoeder gekocht met een bijbehorend lepeltje. Hoeveel moet ik per dag innemen en wat is het juiste tijdstip om het in te nemen?
Beste Mohammed.,
Welk (hoeveelheid) magnesium (enof B vitamine) raadt je aan voor een jongen van 8 jaar.. De zelfde die aan beveelt in je nieuwsbrief.. Ik heb namelijk een zoon die niet (in)slaapt
heel erg actief is (geen adhd, maar wel tos, dus erg veel frustraties)..
Hij is belast met eczeem, dus ook ontzettend veel jeuk.. Melatonine helpt wel maar dat is
een trigger voor het eczeem.. Inslapen gaat wel dan maar wordt toch steeds weer wakker..
Hij is een hele slechte in het nemen van medicijnen., zowel slikken als smeren., vooral smeren vindt hij echt een drama en weigert dan ook pertinent.. (zelfs paracetamol wilt hij niet)..
Momenteel ben ik gestopt met prometazine omdat ik sterk het vermoedde heb dat ook dit zijn eczeem doet verergeren.. en ik wil hem dat eigenlijk ook niet geven.. omdat het toch om een slaapmiddel gaat..
Graag zou ik advies of informatie willen krijgen..
Met vriendelijke groet,
Claudia
Beste Claudia,
Ik zou 100 mg magnesium proberen en wanneer je zoontje hier niet op reageert dit opbouwen tot 200 mg. Wat de B vitamine betreft. 2 capsules is de adh voor volwassenen. Voor je zoontje van 8 zou ik 1 capsule gebruiken.
Belangrijker nog is om een afspraak te maken met een Orthomoleculair therapeut bij je in de buurt. IK vermoed dat de darmen ook aandacht nodig hebben vanwege het eczeem. Het voordeel is dat een therapeut naar het grote plaatje kijkt.
Gezonde groet,
Mohammed Boulahrir
U schrijft geen voorstander te zijn van kant en klare melatonine, dit word echter veel voorgeschreven bij kinderen met adhd. Geld voor mensen met adhd ook dat dit met de aangegeven tips verbeterd kan worden? Omdat artsen vertellen dat deze kids/mensen ‘t weinig tot niet aanmaken.
Beste Mohamed. Ik gebruik de multivitamine van Garden of Life. Kan ik dat gewoon combineren met het magnesium supplement en B vitamine complex?
Beste Jamila,
Ja hoor dat is geen probleem.
Gezonde groet,
Mohammed Boulahrir
http://www.poweracademy.nl
Hallo, heb het hele stuk met volle aandacht gelezen.. Ik heb zelf geen probleem met inslapen, maar met doorslapen. Ik word om 4 uur wakker en slaap dan soms helemaal niet meer of soms nog even. Helpt dan vitamine b en magnesium ook?
Hey hallo Mohammed ,ik neem vitb niet op in mijn lichaam zonder spuiten hoe doe ik dit het best anders ,want die van jullie zijn pillen .Of is het niet waar wat ze zeggen dat je vit b nietkan opnemen in pil vorm,mvg Silvie