Silicium krijgt vaak de reputatie van een “beautymineraal” vanwege zijn positieve invloed op huid, haar en nagels (1). Maar dit mineraal is bij zoveel meer processen betrokken. In dit artikel ontdek je hoe silicium een fundamentele rol speelt in de algehele gezondheid, de opname van andere mineralen optimaliseert en zelfs helpt bij het neutraliseren aluminium in je lichaam.
Wat is silicium?
Silicium is één van de meest voorkomende elementen op aarde . Het zit in rotsen, zand en steen, denk bijvoorbeeld aan de edelsteen bergkristal, die rijk is aan silicium (2) Maar silicium is niet alleen in de natuur te vinden; ook in planten, dieren én in ons eigen lichaam speelt het een grote rol. We worden geboren met ongeveer 7 gram silicium in ons lichaam.
Wat zijn de functies van silicium in het lichaam?
- Speelt een rol bij vorming en structuur van bindweefsel (3)
- Stimuleert collageenproductie (4)
- Versterkt botten en ondersteunt botmineralisatie (5)
- Verbeteren conditie haar, huid en nagels (6)
- Betrokken bij weefselherstel (7)
- Verantwoordelijk calciumhuishouding (8)
- Nodig voor opbouw slijmvliezen (maag en darm) (9)
Waarom is silicium zo belangrijk?
Silicium is onmisbaar omdat het in alle cellen van ons lichaam aanwezig is. Het vormt de fundering van al onze weefsels, waardoor andere mineralen optimaal kunnen functioneren. Zonder voldoende silicium verliest het lichaam aan stevigheid en regeneratief vermogen, wat invloed heeft op alles van botten en huid tot bloedvaten en organen.
Wist je dat…
- Collageensupplementen weinig zin hebben als je niet voldoende silicium in je lichaam hebt? Het enzym dat nodig is voor de aanmaak/ omzetting van collageen heeft naast vitamine C ook silicium nodig. Zonder silicium zal het collageen uit je supplement niet goed worden omgezet naar weefsel (10).
- Bij voldoende silicium aluminium niet kan stapelen in je lichaam? Bij een te kort aan silicium kan aluminium wel stapelen waardoor andere mineralen zoals magnesium, koper, zink en calcium minder goed worden opgenomen. Aluminium zit soms in deodorants, cosmetica, pesticiden en voedselverpakkingen. (11, 12, 13)
- Een tekort aan silicium indirect kan leiden tot een ijzertekort? Silicium is essentieel voor de optimale opname van koper, en koper stimuleert op zijn beurt de opname van ijzer in je cellen. Zonder voldoende silicium kan deze belangrijke keten in de mineraalbalans verstoord raken, wat uiteindelijk kan resulteren in bloedarmoede, zelfs als je voldoende ijzer consumeert. (14)
- Je lichaam geen grote voorraad silicium kan opslaan, waardoor een constante aanvoer via voeding of een goed opneembaar supplement essentieel is?
- Bij mensen die hun maag volledig hebben laten verwijderen, blijkt extra silicium vaak wenselijk. Binnen een jaar na de ingreep worden namelijk duidelijke tekenen van botverzwakking waargenomen, vooral in de onderrug. Ook laten bloedwaarden zien dat deze groep gemiddeld ruim 25% minder silicium in het lichaam heef. (17)
Krijg jij genoeg silicium binnen?
Gemiddeld verliezen we 30 tot 40 mg silicium per dag. Naarmate we ouder worden neemt de lichaamsvoorraad af en is de opname uit voeding ook lager. Tevens zijn er een aantal factoren die het verbruik van silicium verhogen. Zie jij jezelf terug in de volgende punten? Hoe meer je herkent, hoe groter de kans dat je lichaam extra ondersteuning in de vorm van silicium nodig kan hebben:
- Huid: mijn huid voelt droger aan, verliest haar stevigheid en ontwikkelt sneller rimpels.
- Haar: ik merk dat mijn haar dof en broos wordt en sneller haar glans verliest of zelfs meer uitvalt.
- Nagels: mijn nagels zijn zwak, splijten gemakkelijk en groeien niet sterk.
- Bindweefsel: ik ervaar vaker gewrichtspijn, mijn herstel na blessures verloopt traag en ik voel me minder vitaal.
- Algemene uitstraling: ik merk dat mijn algehele uitstraling minder stralend is, wat ook mijn zelfvertrouwen beïnvloedt.
- Medicatie: ik heb anti-depressiva en/of corticosteroiden als medicatie gebruikt
- Levensstijl: alcohol en tabak spelen een rol in mijn leven of hebben dan gespeeld
Wat is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor silicium?
Er is momenteel geen officiële aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor silicium vastgesteld door instanties zoals de EFSA (Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid). Uit verschillende onderzoeken blijkt wel dat de minimale dagelijkse hoeveelheid ligt tussen de 10-25 mg. (18, 19)
Silicium in voeding
De grootste hoeveelheden silicium treffen we aan in brandnetel, heermoes, bamboe en paardenbloem, maar ook gerst, gierst, haver, dadels en peulvruchten bevatten dit mineraal (20). Hieronder tref je een lijst aan met verschillende voedingsmiddelen en de hoeveelheid silicium die ze bevatten. (21)
Hoe zit het met silicium in supplementen?
Aangezien silicium niet ruim aanwezig is in onze voeding, is mijn belangrijkste advies om regelmatig de voedingsmiddelen te eten die je in de bovenstaande tabel vindt.
Herken je jezelf in klachten als verzwakt bindweefsel, broze botten, of een slechte conditie van huid, haar en nagels? Dan kan een siliciumsupplement zeker de moeite waard zijn. Probeer het 2–3 maanden; merk je verbetering, dan is de kans groot dat er sprake was van een tekort.
In onze webwinkel tref je twee supplementen aan met een goed opneembare vorm van silicium:
- LifeAid Silicium: een zeer goed opneembare en hooggedoseerde formule (70 mg per dosis). Klik hier voor meer info over dit product.
- Silicium in collageenformule: bevat 7 mg van een gepatenteerde vorm van silicium (Mesopronil), gecombineerd met collageen voor een synergetisch effect. Klik hier voor meer info over dit product.
Aanvullende tip:
Het heeft de voorkeur om silicium op een nuchtere maag in te nemen. Van silicium is bekend dat het een van de laatste nutriënten is die wordt opgenomen wanneer het in de voeding/supplementen zit.
Hoe veilig is silicium?
Bij onderzoek op mensen zijn tot nu toe geen negatieve bijwerkingen gevonden bij het gebruik van silicium. Omdat er nog onvoldoende gegevens beschikbaar zijn, heeft de Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) geen bovengrens voor inname vastgesteld. (22, 23) Inname tussen de 700 en 1750 mg silicium per dag wordt over het algemeen als veilig beschouwd. (24, 25)
Tot slot,
Silicium speelt een essentiële rol in je lichaam, van bindweefsel en botten tot de opname van andere mineralen. Omdat de natuurlijke aanvoer uit voeding beperkt is, kan een goed opneembaar, vloeibaar supplement helpen om je siliciumvoorraad op peil te houden.
Tot de volgende inspiratiemail!
Hartelijk groet,
Ir. ing. Mohammed Boulahrir
Orthomoleculair therapeut & Klinisch psycho neuro-immunoloog
www.poweracademy.nl
P.s. heb je aanvullingen n.a.v. het bovenstaande artikel of wil je iets anders kwijt? Vul dan gerust aan in het reactieveldje hieronder.
9 reacties
Dag Mohammed, ik heb een vraagje, kan het zijn dat ik door silicium tintelingen in mn vingers krijg?
Ik ben benieuwd naar jou idee hierover.
BVD.
Met vriendelijke groet,
Hetty
Goedemiddag Hetty,
Silicium zelf staat niet bekend als een oorzaak van tintelingen in de vingers.
Mogelijke oorzaken van tintelingen in de vingers:
Magnesiumtekort
Tekort aan vitamine B12, B6 of andere B-vitamines
Belemmerde zenuwgeleiding (zoals bij carpaletunnelsyndroom of nekhernia)
Slechte doorbloeding (bijvoorbeeld bij koude of vaatproblemen)
Diabetes of prediabetes
Hartelijke groet,
Mohammed Boulahrir
door silicium(supplement) tintelingen? lekkere vage vraag weer
Hallo Mohamed
Wat bijzonder dat je hier nu over schrijft. Bij ons in de familie komt Loeys Dietz( bindweefsel afwijking) voor, wij hebben dit met 6 familieleden vader, broer, neefjes 3 en 5 jaar en mijn zoon van 18 en ik zelf. Op aanraden van mijn vaders masseur zijn we sinds een week begonnen met collageen poeder. Denk je dat het goed zou zijn om dit aan te vullen met silicium. Ik ben benieuwd wat je advies is. Bedankt alvast groetjes Miranda
Goedemiddag Miranda,
Ik kende deze aandoening niet en heb hee even opgezocht. Ik denk niet de silicium veel zal doen. De oorzaak is een genetische fouten niet een tekort aan silicium.
Hartelijke groet,
Mohammed Boulahrir
Ja, super, dit was de informatie waar ik naar zocht! ☺️
Zit er in brandnetelthee ook nog silicium?
Ik heb het zojuist opgezocht, zoiets weet ik ook niet uit het hoofd ; -)
De hoeveelheid varieert van 1-3mg per kop thee.
Helaas een lage hoeveelheid dus.
Wil meer dan zou je de droge bladeren kunnen malen, de vraag is echter hoe goed silicium wordt opgenomen.
Dit zou ik ook graag willen weten 😊