zonlicht

De krachtige invloed van zonlicht op je energie en hormonen.

Leestijd: 5 minuten

Vind je het interessant? Reageer en deel!

Te weinig zonlicht is een onderschat gevaar voor je gezondheid. In dit artikel ontdek je waarom de zon geen vijand is, maar een bron van herstel, energie en leven

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van zonlicht?

  • Bevordert de aanmaak van gelukshormonen zoals serotonine, dopamine en endorfine, met positieve effecten op je stemming, bloedsuikerspiegel, slaapkwaliteit, stressniveau en libido. (1, 2, 3)
  • Draagt bij aan een gezonder gewicht en verkleint de kans op diabetes, hartproblemen en stofwisselingsstoornissen. (4, 5 )
  • Versterkt de weerstand en vermindert ontstekingen.
    Belangrijk: het effect hiervan is vele male sterker dan welke voedingsstof of welke voedingsmiddel dan ook (!) De zon ‘maakt’ immers vitamine C (planten groeien onder invloed van zonlicht) of vitamine D en niet omgekeerd.
  • Bevordert de productie van stikstofmonoxide, wat helpt bij het verlagen van de bloeddruk en het verbeteren van de bloedsomloop. (6)
  • Ondersteunt een gezond slaap-waakritme, met invloed op je energieniveau, eetlust en stemming. (7)
  • Het vermindert de cortisol/stress-waardes. (8)
  • Zonlicht zorgt ervoor dat het water in je lichaam beter energetisch geladen is zodat cellen beter met elkaar kunnen communiceren. (9)

Hoe zorgt zonlicht voor meer levenskracht?

Volgens celbioloog Dr. Gerald Pollack gebeurt er iets wonderlijks wanneer zonlicht ons lichaam raakt. Het vormt een bijzondere structuur van water in onze cellen: het zogenaamde exclusiezone-water — of EZ-water.

Je kunt het zien als een heldere, goed geordende snelweg voor elektrische signalen. In tegenstelling tot ‘gewoon’ water is EZ-water dikker, geladen met energie en uitzonderlijk goed in het doorgeven van boodschappen tussen cellen.

En juist die communicatie is van levensbelang. Want alles in je lichaam, van je hormonale balans tot je immuunsysteem, van je slaap tot je stemming is afhankelijk van hoe goed je cellen met elkaar communiceren.

Maar daar stopt het niet..

Zonlicht, vooral het rood- en nabij-infrarode deel doet nÃŗg iets bijzonders: zonlicht verandert ook de structuur van het water ín je energiecentrales (mitochondriÃĢn). Het is alsof je olie in een piepende machine giet en het laat zo het energiewiel soepeler draaien. Het resultaat? Meer aanmaak van energie (ATP) en dus meet levenskracht.

Wanneer je dit interessant vindt kan ik je van harte het boek “Fourth Phase Of Water Beyond Solid” van Dr. Pollack aanraden.

Hieronder tref je ook een interessant artikels aan over dit onderwerp.
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7404113/

Zonlicht stimuleert de aanmaak van het allersterkste lichaamseigen antioxidant: melatonine

Voordat ik verder ga wil ik je het volgende meegeven: melatonine is de allersterkste lichaamseigen antioxidant. Vaak wordt er gedacht dat glutathion dat is. Maar melatonine is vele maken sterker.

Een aantal interessante inzichten over melatonine

  • Slechts 5% van alle melatonine wordt in de avond aangemaakt door de pijnappelklier voor het reguleren van je slaap en bioritme. (10)
  • Je darmen zijn veruit de grootste producent van melatonine — tot wel 400 keer meer dan de pijnappelklier. Deze melatonine werkt echter vooral lokaal in de darmen en speelt geen directe rol in je slaap-waakritme. (11)

Wat is de relatie tussen zonlicht en melatonine?
Onder invloed van zonlicht wordt er in je energiefabriekjes (mitochondria) melatonine aangemaakt in bijna elke lichaamscel. Daar fungeert het als een krachtige antioxidant die je cellen beschermt tegen oxidatieve stress, vooral in organen met een hoog energieverbruik zoals je hart en hersenen. (12)

De invloed van zonlicht op kanker

Uit een interessante studie in zweden blijkt het volgende:
Vrouwen die regelmatig in de zon kwamen, hadden een duidelijk lager risico op overlijden door hart- en vaatziekten of andere niet-kanker gerelateerde aandoeningen, vergeleken met vrouwen die de zon zoveel mogelijk vermeden.
Omdat deze vrouwen langer leefden, was de kans groter dat ze uiteindelijk aan kanker overleden, simpelweg omdat ze ouder werden.

Opvallend was dit: niet-rokers die zonlicht vermeden, hadden ongeveer dezelfde levensverwachting als rokers die juist veel zonlicht kregen. Dit wijst erop dat het vermijden van zonlicht net zo schadelijk kan zijn als roken.
Vrouwen die zonlicht meden, leefden gemiddeld 0,6 tot 2,1 jaar korter dan vrouwen die het meeste zonlicht kregen.

Link naar de studie

Uit een anders studie blijkt het volgende:
Vrouwen die in de zomer gemiddeld meer dan 1 uur per dag zonlicht kregen, hadden 16% minder kans op borstkanker dan vrouwen die minder dan 1 uur per dag in de zon waren

Meer dan 2 uur zon per dag gaf ongeveer dezelfde bescherming als 1 tot 2 uur zon per dag. Ook bleek dat zonlicht tijdens de tienerjaren mogelijk beter beschermt tegen borstkanker dan zonlicht pas later in het leven.

Link naar de studie

Zonlicht activeert het ‘moeder hormoon’ POMC

POMC staat voor pro-opiomelanocortine — een moederhormoon waaruit meerdere belangrijke signaalstoffen worden gemaakt (13). Denk aan:

  • Îą-MSH (alpha melanocyte-stimulating hormone) → stimuleert vetverbranding, reguleert energiehuishouding en onderdrukt eetlust.
  • ACTH (adrenocorticotropic hormone) → zet je bijnieren aan tot het maken van cortisol
  • β-endorphin → je natuurlijke pijnstiller en stemmingsverbeteraar

En wat is de sterkste activator van Pomc? **
Zonlicht, met name het blauwe en UV-spectrum bij zonsopgang. (14) Wanneer ochtendlicht je ogen bereikt (zonder zonnebril of glas ertussen), stuurt je retina een signaal naar de hypothalamus. Daar wordt POMC geactiveerd.

Met andere woorden:
Zonlicht is de aan/uit-schakelaar van POMC.
Zonder licht → geen activatie → geen endorfines, geen vetverbranding, geen natuurlijke rem op je eetlust.

** Wat zijn andere belangrijke prikkels die POMC activeren?

  • Lichaamsbeweging
  • Een gezonde darmflora
  • Meditatie/ diepe ontspanning
  • Ontstekingsreductie/minder oxidatieve stress

Hoe haal je het meeste uit de zon?

Zonlicht is niet alleen voeding voor je huid, maar ook voor je hormonen, energie en biologische klok. Met deze tips maak je er optimaal gebruik van. Probeer het 2 weken lang en bedank mij later 😉 

Vang het eerste ochtendlicht
Probeer dagelijks 10-15 minuten buiten te zijn bij zonsopkomst of vÃŗÃŗr 10.00 uur.

Sluit je dag af met zonsondergang
Ook het avondlicht is waardevol. Ga rond zonsondergang 10 minuten naar buiten. Het infraroodlicht in dit deel van de dag helpt bij de aanmaak van melatonine en versterkt je natuurlijke ritme.

Laat je zonnebril wat vaker thuis
Zonnebrillen blokkeren UV-licht en daarmee belangrijke signalen voor je biologische klok. Tenzij je urenlang op sneeuw, water of wit zand bent, heb je hem meestal niet nodig. Bouw het rustig af als je gevoelig bent voor fel licht.

Kom regelmatig buiten
Laat je lichaam gedurende de dag verschillende lichtsignalen opvangen. Elk moment buiten telt, ook als het bewolkt is.

Zet je ramen open
Glas houdt veel zonlicht tegen, vooral UVB. Laat dus ook binnenshuis het natuurlijke licht binnen door je ramen open te zetten.

Beperk blauw licht ’s avonds
Blauw licht van schermen verstoort je slaapritme. Vermijd fel kunstlicht en schermen 1-2 uur voor het slapengaan. Gebruik desnoods een blauwlichtfilter.

Tot slot,

Ik hoop dat deze inspiratiemail je heeft laten voelen hoe essentieel zonlicht is, niet als iets om bang voor te zijn, maar als een krachtig, levend onderdeel van wie wij zijn.

Begrijp me goed: ik pleit niet voor urenlang onbeschermd zonnebaden. Dat blijft schadelijk. Maar wat ik wÊl hoop over te brengen, is dat het vermijden van de zon uit angst ons misschien wel meer kost dan we beseffen.

Bij het schrijven van dit artikel stuitte ik op zoveel waardevolle informatie, dat ik helaas keuzes moest maken in wat ik wel en niet kon opnemen. Soms betekent dat dat ik zaken versimpel of niet volledig uitwerk, eenvoudigweg omdat het anders veel te lang zou worden.

Ik hoop dat je daar mild naar kunt kijken. En dat dit artikel, ondanks die beperkingen, je heeft geïnspireerd om met een opener blik naar zonlicht te kijken.

Tot de volgende inspiratiemail!

Hartelijk groet,

Ir. ing. Mohammed Boulahrir
Orthomoleculair therapeut & Klinisch psycho neuro-immunoloog
www.poweracademy.nl

Deel dit bericht met je vrienden:

19 reacties

  1. weer dank Mohammed,
    iedere ochtend om 6 uur
    een wandelingetje maken, even buiten zijn, geeft mij zoveel energie.

    Ik weet nog uit het verleden dat mijn zoon zei: ik krijg rode vlekken wanneer ik in de zon loop. Mijn toenmalige natuurtherapeut zei: dat kan niet, het zijn de afvalstoffen (mijn zoon slikt medicijnen voor schizofrenie). Nu vele jaren later maakt hij flinke wandelingen in de zon, is kerngezond en heeft een goede uitstraling zonder rode vlekken mÊt medicijn!

    Fijne dag,
    Sonja

    1. Graag gedaan Sonja,

      Dat is voor mij ook een bevestiging van hoe krachtig de zon is.

      Dank voor deze mooie aanvulling.
      Hartelijke groet,
      Mohammed Boulahrir

  2. Waardevol info en een bevestiging. Dank je wel!
    Dat verklaart waarom mijn systeem veel beter en natuurlijker functioneert in de zon maanden! Ik voel me dan super goed. In de winter moet ik min. 1x naar de zon, anders trek ik het niet in het sombere weer in NL.

  3. Dank je wel Mo voor deze inspirerende mail. Goed om ook eens de andere kant te zien van de effecten van de zon.
    Fijne zondag, knuffel Marlene

  4. Beste Mohammed,
    Je noemt infrarood licht. Er zijn infrarode lampen. Hebben die hetzelfde effect als zonlicht?
    Er kunnen reden zijn, dat je niet buiten kunt komen, vandaar mijn vraag.
    Gr. Marianne

    1. Goedemiddag Marjanne,

      Dat klopt helemaal, in dat geval zijn deze lampen een mooie oplossing.

      Hartelijke groet,
      Mohammed Boulahrir

  5. Voor mij is de zon heel slecht, heb lupus op de huid en moet de zon mijden zoals de pest.Heb helemaal geen energie als het warm is

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mis niets en ontvang wekelijks gratis
gezondheids- en persoonlijke groei tips.

Meld jezelf aan door hieronder je voornaam en e-mail in te vullen.

Wij houden ook niet van SPAM, dus wees gerust