Wat zijn gezonde alternatieven voor brood?

Leestijd: 4 minuten

Vind je het interessant? Reageer en deel!

Veel mensen vinden brood lekker en makkelijk.
En toch is het beter voor onze gezondheid als we minder brood eten.

Maar hoe doorbreek je de gewoonte van vaak brood eten?
Wat zijn gezonde alternatieven die je darmen meer rust geven?

In dit artikel geef ik een antwoord op deze vragen.

Veel mensen die hun voedingspatroon willen verbeteren en zich verdiepen in voeding, komen er al snel achter dat brood niet het meest gezonde voedingsmiddel is.

De Keuringsdienst van waarde bracht eerder al in een uitzending aan het licht dat het meeste brood in de supermarkt niks anders is dan bruin geverfd witbrood.

Waarom is het beter om minder brood te eten?

  • Brood zit vol met zetmeel dat ervoor zorgt dat de bloedsuikerspiegel snel stijgt. Bijna iedereen kent wel het vermoeide gevoel na een broodmaaltijd, de bekende ‘after-lunchdip’. Daarbij krijgen veel mensen na het eten van brood ook nog eens een opgeblazen gevoel, omdat het niet lekker verteert.
  • De verhoging van de bloedsuikerspiegel zorgt er ook voor dat de productie van insuline toeneemt. Dit hormoon wordt vaak in verband gebracht met vetopslag. (1)
  • Gluten zijn voor iedereen ongezond. Vaak wordt er gedacht dat gluten enkel klachten geven bij mensen met de auto-immuunziekte coeliakie. Gecontroleerde studies laten echter zien dat gluten ook bij gezonde mensen zorgen voor een onregelmatige stoelgang, opgeblazen gevoel en vermoeidheid. (2, 3)
  • Gluten hebben ook een negatieve invloed op je darmflora. Zo blijkt dat de slechte ontstekingsbevorderende bacteriën toenemen en de juiste ontstekingsremmende bacteriën afnemen. (4)
  • Het brood vandaag de dag is niet het brood dat we vroeger aten.
    Vroeger was veel brood zuurdesembrood en kreeg het langer de tijd (minimaal 12 uur) om te rijzen. Dit heeft als voordeel dat de 97% van het gluten in zuurdesembrood door het fermentatieproces wordt afgebroken. (5)
  • Brood bevat van nature geen enkele stof waar we een groot tekort aan hebben. Zo bevat het geen vitamine B12 of vitamine D. Ook bevat brood geen vitamine C of vitamine A. De omega-3 tot omega-6-ratio is zeer ongunstig. Brood bevat wel kleine beetjes B-vitamines en wat mineralen. (6)

Wat zijn gezonde alternatieven voor brood?

 Laat ik vooropstellen dat de ene boterham de andere niet is. Een zuurdesemspeltbrood dat voldoende tijd heeft gehad om te rijzen kun je niet vergelijken met een ‘plofbrood’ uit de supermarkt. Ook is het voor de meeste mensen geen ramp als ze om de paar dagen brood eten. Variatie is dus ook nu belangrijk.

Vergeet daarbij ook niet dat tarwe in veel andere producten verwerkt zit. Denk hierbij aan: muesli, cruesli, pannenkoeken, wraps, toastjes, spaghetti en macaroni. Op deze manier krijgen veel mensen zonder dat ze het doorhebben al snel veel tarwe binnen. Dit is zeker niet optimaal voor je darmslijmvlies en darmflora.

Wat neem ik als ontbijt?

Voordat ik begin met het ontbijt, drink ik een halve liter warm water om het vocht aan te vullen dat ik gedurende de nacht heb verloren. Hier voeg ik een snufje zeezout aan toe voor de mineralen. Ik raad je ook aan om met warm water te beginnen.

Als ontbijt neem ik bijvoorbeeld:

  • Gekookte eieren of een roerei gebakken in roomboter. Nog beter is een boerenomelet met bijvoorbeeld groenten als tomaat, ui en knoflook.
  • Cottage cheese in een kommetje met avocado. Een kuipje cottage cheese bevat meer dan 20 gram eiwit. Vaak doe ik hier een dadel of een theelepel honing bij voor de smaak.
  • Een smoothie. Hiermee kun je alle kanten op. Ingrediënten die ik vaak gebruik zijn bijvoorbeeld avocado, noten, bosbessen. Omdat ik vaak sport, voeg ik er ook eiwitpoeder aan toe. Let erop dat je de smoothie niet in één keer opdrinkt maar ook nu goed kauwt.
  • Yoghurt, vaak ook met noten, zaden en bosbessen.

Mijn kinderen geef ik regelmatig zuurdesemspeltbrood mee naar school, maar ook een combi van gedroogde vruchten, noten of fruit.

Belangrijk

Ook al is je ontbijt nog zo gezond, zorg ervoor dat je niet elke dat hetzelfde ontbijt eet. Dat is niet optimaal voor je darmflora. Wanneer je bijvoorbeeld varieert krijg je verschillende soorten vezels binnen die verschillende darmbacteriën voeden. Dat is weer gezonder voor je darmslijmvlies en je weerstand.

Hoe zorg je voor nog meer variatie?

Mijn collega Juglen Zwaan heeft onlangs het boek Broodloos ontbijten & lunchen uitgebracht. Hierin tref je meer dan 130 broodloze recepten aan.

Het boek maakt het eenvoudiger om zonder brood te ontbijten of lunchen. Zo bevat het gezonde en darmvriendelijk recepten als:

  • Ontbijtbowls
  • Groentepannenkoeken en wraps
  • Ontbijttaartjes
  • Quinoa als ontbijt en lunch
  • Ovenontbijtjes
  • Yoghurt, mousse, muesli en granola
  • Havermoutjes
  • Smoothies
  • Warme gerechten
  • Quiches, taarten en pizza’s
  • Soepen
  • Salades
  • Crackers en spreads
  • ‘Broodjes’ en wafels
  • Cakes, koekjes en muffins
  • Vele ideeën om een gezonde lunch naar het werk mee te nemen.

Tijdens lezingen krijg ik vaak vragen over brood en wat gezonde alternatieven zijn. In dit boek tref je het antwoord aan op deze vraag aan. Ik heb daarom dit boek toegevoegd aan onze webwinkel.

Na overleg met Juglen kunnen de lezers van deze inspiratiemail, tijdelijk het boek zonder verzendkosten aanschaffen.

Ik wil je aanmoedigen om de komende tijd minder brood te eten. Ervaar wat het met je doet, met je energieniveau en spijsvertering.

Klik hier voor het inkijkexemplaar.

Klik hier om het boek Broodloos Ontbijten & Lunchen zonder verzendkosten aan te schaffen.

Tot de volgende inspiratiemail!

Hartelijke groet,

Ir. ing. Mohammed Boulahrir
Orthomoleculair therapeut & Klinisch psycho neuro-immunoloog
www.poweracademy.nl

 

Deel dit bericht met je vrienden:

Eén reactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mis niets en ontvang wekelijks gratis
gezondheids- en persoonlijke groei tips.

Meld jezelf aan door hieronder je voornaam en e-mail in te vullen.

Wij houden ook niet van SPAM, dus wees gerust