KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

7 tips bij eczeem (je huid in balans te brengen)

Vind je het interessant? Reageer en deel!

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

7 tips bij eczeem (tips zijn ook uiterst geschikt om je huid in balans te brengen)

Bij de behandeling van  eczeem en andere huidaandoeningen zie ik vaak dat er een of meerder uitscheidingsorganen uit balans zijn (darmen, lever of nieren bijvoorbeeld). In andere gevallen zie ik dat er een tekort is aan bepaalde voedingsstoffen die essentieel zijn voor een gezonde huid. Ik noem hierbij het mineraal zink wat van belang is voor de huid, maar ook het vetzuur gammalinoleenzuur of de vitamines A en C.

Bij eczeem in het bijzonder ligt de oorzaak vaak in de darmen. Denk hierbij aan een darmflora die uit balans is (bij een candida bijvoorbeeld) of wanneer er veel ontstekingen in de darm aanwezig zijn. Hieronder tref je de tips bij eczeem aan. Ik zou zeggen lees het rustig door en doe er je voordeel mee!

Tip 1) Vermijd het gebruik van zuivel (in ieder geval alle zuivel die verhit is geweest), soja en tarwe.

Tip 2) Let op stress. Stress heeft een negatieve invloed op de opbouw van het darmslijmvlies. Je darmslijmvlies is een van de belangrijkste afweermechanismen die het lichaam heeft. Wanneer dit slijmvlies is aangetast is de kans groter dat afvalstoffen en onverteerde voedselresten de darmwand kunnen passeren en zo in het bloed kunnen komen.

Tip 3) Minimaliseer het gebruik van bewerkte voedingsmiddelen. Hoe meer een product bewerkt is hoe meer stoffen er in zitten die eczeem kunnen uitlokken. Eet daarentegen zo schoon mogelijk. Leg hierbij de nadruk op veel groenten en fruit. Zo krijg je volop vezels binnen en voedingsstoffen voor je darmflora (prebiotica).

Tip 4) Bij eczeem zie ik vaak een tekort aan het vetzuur gammalinoleenzuur.
Gammalinoleenzuur is van belang is voor de aanmaak van prostaglandines. Dit zijn hormoonachtige stofjes die o.a. de ontstekingsgraad beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan de afgifte van histamine bij jeuk. Door een tekort aan dit vetzuur heeft het lichaam als het ware minder grip op deze ontstekingen die weer voor huidklachten kunnen zorgen.  Tip: teunisbloem olie bevat grote hoeveelheden van dit vetzuur en is ook heel goed in te zetten bij eczeem.

Tip 5) Zorg voor voldoende omega 3.
O.a. vanwege de ontstekingsbevorderende eigenschappen en het heilzame effect hiervan op de darmen.

Tip 6) Naast het minimaliseren van ontstekingen aan de binnenkant is het ook van belang dat je irritaties aan de buitenkant minimaliseert. Gebruik bijvoorbeeld hypo-allergene en parfumvrije  producten.

Tip 7) Zorg ervoor dat je voldoende van het mineraal zink en vitamine A  binnenkrijgt. Zo spelen zink en vitamine A een belangrijke rol bij de opbouw van het darmslijmvlies. Vitamine a zit indirect in worteltjes als bètacaroteen, maar ook in eieren en roomboter tref je het aan.

Dit waren ze dan, 7 tips bij eczeem. Ik zou zeggen doe er je voordeel mee en tot de volgende tips!

Gezonde groet,

Ir. ing. Mohammed Boulahrir
Orthomoleculair therapeut health coach en trainer

 

Deel dit bericht met je vrienden:
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download hier je gratis e-book:
“Recepten voor een sterke weerstand”

Zin in heerlijke recepten waar je energie van krijgt?

Ontdek in dit e-book handige tips en waardevolle recepten!