KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

9 tips bij eczeem (je huid in balans te brengen)

Leestijd: 2 minuten

Vind je het interessant? Reageer en deel!

Negen tips bij eczeem.

Bij de behandeling van eczeem en andere huidaandoeningen zie ik vaak dat er een of meerder uitscheidingsorganen uit balans zijn (denk bijvoorbeeld aan de darmen of lever).

In andere gevallen zie ik dat er een tekort is aan bepaalde voedingsstoffen die essentieel zijn voor een gezonde huid. Ik noem hierbij het mineraal zink, maar ook het vetzuur gammalinoleenzuur of vitamine A en C.

Bij eczeem in het bijzonder ligt de oorzaak vaak in de darmen. Denk hierbij aan een darmflora die uit balans is (bij een candida bijvoorbeeld) of wanneer de slijmvliezen verzwakt zijn.

 • Verhoog de hoeveelheid prebiotische vezels
  Wanneer ik de darmflora onderzoek, zie ik dat er bij eczeem vaak een tekort is aan de korte-ketenvetzuur: butyraat. Deze kun je verhogen door het eten van voedingsmiddelen waarin je prebiotische vezels aantreft.; Denk hierbij aan: appel, zoete aardappel, pompoen, knoflook, prei, uien, andijvie, asperge witlof en champignons.
 • Zorg voor voldoende van het vetzuur gamma linoleenzuur.
  Bij eczeem zie ik vaak ook een tekort aan het vetzuur gammalinoleenzuur. Gammalinoleenzuur is van belang is voor de aanmaak van prostaglandines. Dit zijn hormoonachtige stofjes die o.a. de ontstekingsgraad beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan de afgifte van histamine bij jeuk. Door een tekort aan dit vetzuur heeft het lichaam als het ware minder grip op deze ontstekingen die weer voor huidklachten kunnen zorgen.  Tip: teunisbloemolie bevat grote hoeveelheden van dit vetzuur en is ook goed in te zetten bij eczeem.
 • Zorg voor ervoor dat je voldoende vitamine A en zink binnenkrijgt.
  Zink en vitamine A spelen een belangrijke rol bij de opbouw van het darmslijmvlies. Vitamine A zit indirect in worteltjes als bètacaroteen, maar ook in eieren en roomboter tref je het aan.
 • Vul eventueel aan met probiotica in de vorm van lactobacillen en bifidumbacteriën. Uit onderzoek blijkt verder dat vooral de Lactobacillus rhamnosus GG goede resultaten laat zijn bij eczeem.
 • Vermijd het gebruik van zuivel, soja en tarwe.
  In ieder geval alle zuivel die verhit is geweest. Bij gefermenteerde en rauwe zuivel zie ik vaak geen problemen.
 • Let op stress.
  Stress heeft een negatieve invloed op de opbouw van het darmslijmvlies. Je darmslijmvlies is een van de belangrijkste afweermechanismen die het lichaam heeft. Wanneer dit slijmvlies is aangetast is de kans groter dat afvalstoffen en onverteerde voedselresten de darmwand kunnen passeren en voor ontstekingen kunnen zorgen.
 • Minimaliseer het gebruik van bewerkte voedingsmiddelen.
  Hoe meer een product bewerkt is, hoe meer stoffen erin zitten die eczeem kunnen uitlokken. Eet daarentegen zo schoon mogelijk. Leg hierbij de nadruk op veel groenten en fruit. Zo krijg je volop vezels binnen en voedingsstoffen voor je darmflora.
 • Zorg voor voldoende omega-3.
  a. vanwege de ontstekingsremmende eigenschappen en het heilzame effect hiervan op de darmen. Omega-3 tref je vooral aan in vette vis en sommige algen aan.
 • Gebruik zoveel mogelijk gifvrije douche- en cosmeticaproducten.

Naast het minimaliseren van ontstekingen aan de binnenkant is het ook van belang dat je irritaties aan de buitenkant minimaliseert. Gebruik bijvoorbeeld hypo-allergene en parfumvrije producten.

Dit waren ze dan, 9 tips bij eczeem.
Ik zou zeggen doe er je voordeel mee!

Hartelijke groet,
Ir. ing.  Mohammed Boulahrir
Orthomoleculair therapeut & Klinisch psycho neuro-immunoloog

Deel dit bericht met je vrienden:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0

Mis niets en ontvang wekelijks gratis
gezondheids- en persoonlijke groei tips.

Meld jezelf aan door hieronder je voornaam en e-mail in te vullen.

Wij houden ook niet van SPAM, dus wees gerust