honderdjarigen

Belangrijke levenslessen van honderdjarigen

Leestijd: 5 minuten

Vind je het interessant? Reageer en deel!

In dit artikel heb ik een aantal waardevolle levenslessen samengevat van honderdjarigen die ik heb geïnterviewd voor mijn boek. Je kunt tevens een uniek videofragment bekijken van niemand minder dan Johan van Hulst. Deze beste man is in 2018 overleden op 107-jarige leeftijd. Hij zette mij op het spoor om uit te zoeken hoe je stress bij de bron aanpakt.

Het valt mij op dat veel honderdjarigen op emotioneel vlak intelligent zijn. Ze begrijpen hun emoties goed en minimaliseren daarmee spanning. Omdat ze zichzelf goed begrijpen, zijn ze beter in staat om duurzame relaties aan te gaan.

Les 1: Zorg voor een cognitieve flexibele geest.

We krijgen allemaal wel eens klappen van het leven, zachte en harde klappen. We verliezen dierbaren, we voelen ons verloren, er gebeuren soms dingen waar we het niet mee eens zijn. Ja, dat hoort allemaal bij het leven. Wanneer het jou echter lukt om keer op keer op keer met dankbaarheid te reageren op de pijn, zal de pijn steeds meer oplossen. Het heeft je niets meer te vertellen, omdat je de pijn hebt getransformeerd in licht.

Wanneer we vergeten waarvoor we leven, verzwakken we, geven we sneller op. Wanneer je hoofd het ‘opgeeft’, volgt het lichaam vanzelf en worden we ziek. Juist door ons te herinneren wat het leven voor ons zinvol maakt, houden we ons innerlijke levensvuur aan en kunnen we moeilijke situaties makkelijker overwinnen.

Wat is daarbij het geheim?
Blijf niet in het drama hangen. Sta op wanneer je struikelt in je leven en was je gezicht met koud water. Je leeft niet eeuwig op deze planeet. Vandaag is een kostbare dag. Besef je dat wel? Blijf je daarom focussen op mogelijkheden en roep deze tot leven, zie het in alle geuren en kleuren voor je.

Interessant, maar hoe doe je dat in de praktijk?

Een van de honderdjarigen die ik heb geïnterviewd voor mijn boek was Johan van Hulst. Deze beste man is in 2018 op 107-jarige leeftijd overleden. Hij vertelde mij dat hij tijdens de oorlog gezocht werd door de Duitsers. Maandenlang dook hij onder en was zijn leven onzeker.

Ik vroeg aan Johan: ”Hoe houd je jezelf staande in moeilijk situaties?” Hieronder tref je een filmfragment aan waarin Johan daar meer over vertelt. Luister vooral naar de bewuste beslissing die hij nam en het beeld/visualisatie dat hij daarbij gebruikt. Daarin zegt hij met weinig woorden iets heel belangrijks!

De gouden eigenschap

Nadat ik maandenlang vele wetenschappelijke studies over stress heb bestudeerd, kom ik tot de conclusie dat mensen die goed om kunnen gaan met stress een gouden eigenschap bezitten: ze hebben een hoge cognitieve flexibiliteit.

In mijn boek heb ik een heel hoofdstuk gewijd aan hoe je deze cognitieve flexibiliteit versterkt, zodat je stress bij de bron aanpakt. Cognitieve flexibiliteit stelt ons in staat om snel te schakelen tussen het cognitieve brein en het emotionele brein. Het gevolg is dat we niet in drama blijven hangen en chronische stress bij de bron aanpakken.

In het kort gaat het erom dat je jezelf niet verliest in het verhaal in je hoofd. Je voorkomt zo een vernauwing van je bewustzijn en blijft toegang houden tot intelligente oplossingen. Bewust voelen speelt daarbij een belangrijke rol. Je lichaam ervaart zo meer veiligheid en dit verhoogt het vermogen om snel te schakelen tussen verschillende hersendelen.

Les 2: Wees niet TE aardig.

 Ik begrijp de mogelijke verwarring over de bovenstaande zin, maar deze ga ik toelichten. Met ‘te aardig zijn’ bedoel ik mensen die voor iedereen klaarstaan BEHALVE voor zichzelf. Ze houden zichzelf zoet met woorden als: “Ik ben er tenminste voor de ander.”  Maar hoe kun je er voor een ander zijn wanneer je jouw verlangens negeert?

Praat jezelf daarom deze leugens niet aan. Ga leven en geniet van je leven. Maak eerst jouw hart gelukkig, zodat je nog meer kunt bijdragen aan het geluk van een ander.

Ik ben hier volledig van overtuigd. Uit vele studies blijkt namelijk dat de kans op een chronische aandoening stijgt wanneer mensen een dwangmatige behoefte hebben aan plicht en wanneer ze daarbij hun eigen gevoelens wegcijferen. Ze geven dus meer om de gevoelens van een ander dan om hun eigen behoeftes.

Laat dat even bezinken…


Anna Sophia Wilhelmina Bliekendaal hier 105 jaar oud. Ze is in 2020 overleden op 108 jarige leeftijd.

Les 3 Denk goed na over je leven en wie je ten diepste bent en leef daarnaar.

Onze sociale conditionering heeft zijn ongeschreven regels. Denk hierbij aan:
“Volg het pad dat velen volgen, doe hard je best, zodat je later een goed pensioen hebt.” Het gevaar daarbij is dat we steeds meer de verbinding met onszelf verliezen. Hoe meer we van onszelf verwijderd raken, hoe groter de kans op uitputting of een burn-out.

Zo zag ik vroeger in mijn praktijk regelmatig dertigers en veertigers met een burn-out. Sommigen van hen waren arts of advocaat, omdat de ouders dat nu eenmaal graag wilden. Maar diep van binnen vonden ze het werk geen bal aan.  Hard werken leidt zelden tot een burn-out. Doen wat je niet leuk vindt, is echter iets wat ons op den duur uitput.

Onderzoek daarom alsjeblieft wat jou gelukkig maakt en heb het lef om te verdwalen in het leven. Daar waar je het niet verwacht zit er vaak een wonder op je te wachten.

Sta daarom vaker stil, doorzie het verschil tussen dat wat de wereld van jou verwacht en dat wat van binnenuit gerealiseerd wil worden. In hoofdstuk 6 van mijn boek staat dit thema centraal en ik zeg daarover het volgende:

“Op je weg naar binnen zie je steeds duidelijker hoe krachtig jij als wezen bent. Sluimerende talenten komen tot leven en je gaat jezelf en het leven steeds beter begrijpen. Door jouw talenten met de wereld te delen, dien je het grotere geheel. Door het grotere geheel te dienen, heel jij jezelf nog meer.”

Tot slot,

Ik hoop dat je deze lessen net zo waardvol vind als ik.
Velen van jullie hebben mijn boek al. Wanneer je meer wilt weten over de bovenstaande onderwerpen, kan ik je hoofdstuk 3, 4 en 6 zeker aanbevelen. Naast de inzichten, tref je in het boek oefeningen aan die je helpen om alles in de praktijk te brengen. Via de volgende link tref je meer informatie aan over het boek: https://poweracademy.nl/boek/

Wil je iets kwijt, heb je op- en of aanmerkingen?
Deel het gerust in het reactieveldje hieronder.
Dank alvast voor je bijdrage en een fijn weekend alvast!

Hartelijke groet,
Ir. ing.  Mohammed Boulahrir
Orthomoleculair therapeut & klinisch psycho-neuro-immunoloog

Agenda:

Binnenkort gaat onze Master Your Health-opleiding, editie 2023 van start!
Tijdens deze opleiding leer je hoe je het zelfhelend vermogen van je lichaam versterkt.

Ook leg ik uit wat je kunt doen bij vele klachten.
Denk hierbij aan:

  • Vermoeidheid
  • Darmklachten
  • Hormonale klachten
  • Stemmingswisselingen
  • Moeite met afvallen
  • Slaapproblemen

Wanneer je op de onderstaande link klikt, lees je meer over deze opleiding.

https://poweracademy.nl/myh/

 

Deel dit bericht met je vrienden:

2 reacties

  1. Heel mooi geschreven en fascinerend dat sommige mensen zo oud worden. En hoe ze zo oud zijn geworden is iets om te onderzoeken en daarop voort te borduren. Jij geeft ons al heel veel informatie in jouw bovenstaande artikel! Complimenten voor je mooie teksten!

  2. Ik werk sinds enkele jaren met veel passie met dementerende ouderen. Om dit te kunnen gaan doen, heb ik het geplaveide pad dat mijn ouders voor mij hadden uitgestippeld, op 55 jarige leeftijd verlaten. Best even eng, maar ohw wat een prachtig cadeau heb ik mijzelf gegeven. Maar ook op mijn werk zijn er nog mensen die zo ontzettend veel levenservaring van waarde te delen hebben, dat je er zelf als mens door groeit. Prachtig om te zien, waardevol om daar deelgenoot van te mogen zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0

Mis niets en ontvang wekelijks gratis
gezondheids- en persoonlijke groei tips.

Meld jezelf aan door hieronder je voornaam en e-mail in te vullen.

Wij houden ook niet van SPAM, dus wees gerust