celmembraan

Celmembranen en voedingsopname: waarom gezonde cellen cruciaal zijn voor energie, hormonen en herstel

Leestijd: 3 minuten

Vind je het interessant? Reageer en deel!

De celmembraan.
De beschermende buitenlaag van elke cel: zo dun als een haar, maar machtiger dan welk orgaan dan ook.
Het is de poortwachter die beslist over:

  • Welke voedingsstoffen de cel inkomen.
  • Hoe goed insuline, schildklierhormoon, neurotransmitters en overige hormonen worden aangemaakt.
  • De cel communicatie met andere cellen.
  • Hoe efficiënt je energiefabriekjes (de mitochondriën) werken.
  • Hoe snel beschadigde cellen kunnen herstellen of regenereren.
  • Hoe veerkrachtig je cellen zijn tegen oxidatieve stress en omgevingsgifstoffen.

Kortom: als je celmembranen niet goed werken, functioneert de hele cel en dus jij niet goed.

Een aantal interessante weetjes over de celmemebraan.

  1. Een gezonde membraan = emotionele stabiliteit.
    Neurotransmitters zoals serotonine, dopamine en GABA werken via membranen.
    Stugge membranen = verminderde opname = stemmingswisselingen, angst, cravings.
    Daarom beïnvloeden vetten je emoties net zo sterk als je gedachten.
  2. Je hormoongevoeligheid hangt af van membranen.
    Oestrogeen-, progesteron- en schildklierreceptoren zitten ín de celmembraan. Als de structuur beschadigd is door verkeerde vetten, kunnen hormonen niet goed binden → klachten, ook al heb je genoeg hormonen in je bloed.
  3. Je mitochondriën (energiecentrales) zitten in membranen.
    Elke mitochondrie heeft zijn eigen dubbellaag membraan. Als dat stug of beschadigd is, stokt de energie (ATP) -productie. Resultaat: vermoeidheid, brain fog, minder herstel.
  4. Ontstekingen beginnen vaak in de membraan.
    Een stijf membraan scheurt makkelijker en geeft ontstekingssignalen (cytokinen) af. Het is dus niet altijd “een orgaan dat ziek is”, soms is het de celmembraan zelf die aan de basis staat van ontstekingen.
  5. Celcommunicatie = gezondheid.
    Elke seconde communiceren je cellen via elektrische signalen en hormonen. Die berichten moeten door de membraan heen. Een flexibele, gezonde membraan = duidelijke communicatie. Een verstijfde of beschadigde membraan = “ruis op de lijn” → hormonale chaos, traag herstel, immuunproblemen.

Wist je dat de celmembranen ook wel de hersenen van een cel worden genoemd omdat ze zoveel functies hebben?

In het onderstaande plaatje zie je bijvoorbeeld dat er in de celmembraan vele receptoren en transporteiwitten zitten? De receptoren zorgen bijvoorbeeld voor een goede werking van je hormonen en de eiwitten transporteren voedingsstoffen in de cel.

celmembraan

Hoe houd je jouw celmembranen gezond?

De celmembraan bestaat grotendeels uit vetachtige stoffen (denk aan fosfolipiden, cholesterol, etc.) en eiwitten. Als je verder inzoomt, ontdek je twee belangrijke spelers: choline en omega 3-vetzuren.

  • Choline is een ontzettend belangrijke stof die veel mensen niet kennen. Het vormt de ruggengraat van fosfatidylcholine, het belangrijkste bouwblok van de celmembranen. Zonder voldoende choline kan je lichaam letterlijk geen gezonde celmembranen aanmaken. Veel mensen krijgen te weinig choline binnen, zorg er dus voor dat je voldoende hiervan binnenkrijgt. (1)Choline tref je veel aan in eieren, lever en daarnaast ook in zalm kabeljauw, pistachenoten en in mindere maten ook in bloemkool. Ik heb een tijdje terug een uitgebreid artikel geschreven over choline. Dat artikel tref je aan wanneer je hier klikt.
  • Ook omega-3 vetzuren hebben een belangrijke functie in de celmembraan.(2)
    Ze zorgen voor vloeibaarheid van de membraan. Een flexibel membraan betekent:
    -betere opname van voedingsstoffen
    -betere werking van receptoren (hormonen, insuline, neurotransmitters)
    minder ontstekingssignalen
    -betere celcommunicatie

Te weinig omega 3 = stijve, “harde” membranen sneller hormonale klachten, insulineresistentie, vermoeidheid en ontstekingen.

Met andere woorden:
Choline bouwt de muur, omega 3 bepaalt hoe flexibel die muur kan bewegen.

Het belang van vitamine E voor de celmemembranen.

Vetten zijn gevoelig voor beschadiging door vrije radicalen. Dit proces staat bekend als lipideperoxidatie Wanneer de celmembraan beschadigd is, verliest de cel haar functies en sterft ze af.

Verkeerde oliën bouwen letterlijk verkeerde membranen. Eet je veel zonnebloemolie, sojaolie of margarines? Dan worden die instabiele vetten ingebouwd in je celwand. Dat maakt de membranen broos, alsof je een huis bouwt van nat karton in plaats van baksteen.

Gelukkig treffen we in de natuur een aantal in vet oplosbare antioxidanten die hierbij kunnen helpen. Een hele belangrijke in vet oplosbare antioxidant is vitamine E. Vitamine E voorkomt oxidatieve schade, zodat deze cellen gezond blijven. Zorg ervoor dat je voldoende vitamine E binnenkrijgt en eet daarom vaker avocado’s, amandelen, spinazie en kiwi.

Vergeet magnesium en zink niet.
Ook mineralen blijven nu belangrijk. Zo activeert magnesium enzymen die membranen repareren. Zink is weer belangrijk voor de aanmaak van lichaamseigen antioxidanten en voor de aanmaak van fosfolipiden.

Tot slot,

De gezondheid van je celmembranen wordt vaak over het hoofdgezien. Ik hoop dat je na het lezen van dit stuk inziet hoe belangrijk de celmembraan is en dat je met de tips aan de slag gaat.

Tot de volgende inspiratiemail!

Hartelijke groet,

Ir. ing. Mohammed Boulahrir
Orthomoleculair therapeut & Klinisch psycho neuro-immunoloog


Over 1,5 week gaat de masterclass Vrouw en Hormoonhuishouding van start! 

In deze masterclass neem ik je mee in de wereld achter vele hormonale klachten.
Van onregelmatige menstruaties, overgangsgerelateerde klachten als opvliegers en nachtzweten tot PMS, endometriose, PCOS en acne. Daarnaast ontdek je de vaak verborgen oorzaken die vaak niet besproken worden. Alles helder uitgelegd, wetenschappelijk onderbouwd én direct toepasbaar.

Deel dit bericht met je vrienden:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *