zelfhelend

Hoe versterk je het zelfhelend vermogen?

Leestijd: 3 minuten

Vind je het interessant? Reageer en deel!

Graag deel ik de resultaten van een interessant onderzoek over het zelfhelend vermogen van het lichaam.

Hirsberg en Barasch (1) waren twee Amerikaanse onderzoekers die gefascineerd waren door het feit dat opgegeven patiënten toch wisten te overleven. Denk hierbij aan patiënten met uitgezaaide tumoren in de laatste fase van hun leven.

Ze deden onderzoek naar verschillende factoren. Zo keken ze bijvoorbeeld naar de voeding, beweging en slaap.  Helaas vonden ze geen gezamenlijke factor die veel overlevers gemeen hadden. Ze gaven het gelukkig niet op. Na een lang onderzoek vonden ze één karaktereigenschap die nagenoeg alle overlevers gemeen hadden. Deze factor is dus zo belangrijk dat veel mensen die zijn opgegeven weer herstellen.

Wil je weten wat deze factor is?

CONGRUENTIE

Van een congruent leven is er sprake wanneer jouw gedrag overeenkomt met iets dat jij diep van binnen voelt. Of anders gezegd: denken, doen en voelen zijn één.

CONGRUENTIE is dus zo belangrijk dat veel mensen die zijn opgegeven weer herstellen.

Ik vind dit reuze interessant en ben dit verder gaan onderzoeken. Ik vroeg mij af waarom congruentie zo sterk het zelfhelend vermogen activeert. Ook was ik benieuwd naar de factoren die congruentie versterken en verzwakken.

Waarom is congruentie zo belangrijk voor het zelfhelend vermogen?

Congruentie zorgt ervoor dat de energie in ons lichaam goed stroomt. Het draagt zo bij aan HEELHEID. Wanneer jij je heel voelt, ervaar je rust en dat dempt weer de stress in het lichaam. Hoe minder stress in jouw lichaam, hoe meer de liefde het zelfhelend vermogen activeert.

We staan dan niet teveel stil bij de pijnlijke gebeurtenissen in ons leven en accepteren de realiteit zoals deze zich is. We doorleven dan de pijn (en laten dus ballast los) en gaan door met ons leven.

Als er iets is dat het lichaam ziek maakt dan is het wel de mate waarin we onszelf gek maken. Of nog specifieker geformuleerd; de mate waarin we onszelf overweldigen met emoties van pijn, verdriet, angsten, zorgen of onzekerheid.

Wanneer we deze emoties niet tijdig doorleven, werken ze incongruentie in de hand. ‘Emotionele pijn’ zorgt er immers voor dat denken, doen en voelen niet in lijn met elkaar liggen.

Het gevolg is een ‘innerlijke opsplitsing’.

Op een dieper niveau ontstaan er energieblokkades in het lichaam zodat vitale levensenergie (ook wel prana of qi energie genoemd) geblokkeerd wordt. Onze organen worden minder gevoed zodat het zelfhelend vermogen daalt.

Uiteindelijk gaat het erom dat we weten hoe energie werkt. Alles valt of staat met energie. Je kunt nog zoveel kennis opdoen, met weinig energie in jouw lichaam ben je onvoldoende bewust in het moment aanwezig om nieuw gedrag vol te houden.

Nog een interessante vraag..

Wat draagt bij aan congruentie?
De mate waarin jij trouw aan jezelf bent.
Kortom lieve lezer, denk eens goed na over de onderstaande vragen:

 • Wat wil je?
 • Waar sta je voor?
 • Wat vind je belangrijk?

Hoe meer jij hier werk van maakt, hoe meer je het zelfhelend vermogen versterkt.
En denk alsjeblieft niet: “morgen ga ik daar werk van maken” of “met een nieuwe baan of een nieuwe partner zal het anders zijn”.

We kunnen de weerstand buiten ons alleen oplossen wanneer we onze innerlijke weerstand oplossen. Zo binnen, zo buiten. Wanneer je tegen iemand liegt, lieg je in eerste instantie tegen jezelf. Wanneer jij lief bent voor jezelf, ga je eenvoudiger een liefdevolle relatie aan.

In mijn boek dat eind dit jaar uitkomt ga ik hier veel dieper op in. (klik hier indien je wilt weten over het boek) Zo leg ik je uit hoe je jouw mindset traint zodat stress minder grip op je heeft en je bij tegenslag meer ontspannen blijft. Maar ook hoe zelfliefde en het immuunsysteem met elkaar zijn verbonden. Ook krijg je een diepgaand inzicht in de relatie tussen energie en bewustzijn.

Je wil niet weten hoe enthousiast ik ben!

Ik ben een redelijk gevoelig persoon als ik het zo mag zeggen 🙂
De inzichten die ik heb opgedaan hebben mij veel innerlijke rust gegeven. Ik leef bewuster en wat ik wil trek ik eenvoudiger aan. Ik hoop met het boek dat meer mensen dit ook gaan ervaren.

Gezonde groet en tot de volgende inspiratie mail!

Gezonde groet,
Ir. ing.  Mohammed Boulahrir
Orthomoleculair therapeut /Health coach & trainer
P.s. wil je mij ergens bij helpen?
Kun je mij feedback geven n.a.v. van dit berichtje. Vind je het vaag? Spreekt het je aan? Laat gerust een reactie achter hieronder. Op deze manier heb ik een beter gevoel bij wat er leeft onder de lezers. Heel erg bedankt alvast!

Gebruikte bron

Marc Ian Barasch & Caryle Hirshberg, 1995,  Remarkable Recovery: What Extraordinary Healings Tell Us About Getting Well and Staying Well, New York : Riverhead Books.

 

Deel dit bericht met je vrienden:
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

39 Comments

 1. Ik ga over een weekje een examen in en zó bang dat ik het niet haal, maar we zijn bezig met oefenen mindset omzetten en het geeft inderdaad meer rust! En leren omgaan met emoties, ook als ik het niet haal, moet ik zien als een mooie levensles!
  Je mailtje komt weer op het juiste moment😉
  Dankjewel alweer Mohammed!

 2. Misschien interessant om eens over Haptotherapie te lezen. Dat gaat precies over leven vanuit je gevoel. Het heeft mij ontzettend geholpen.

 3. Ik vind het fantastisch en heel waardevol om dit soort dingen te lezen. Vooral omdat we nu in samenleving leven waar iedereen bewuster (hogere frequentie) wordt. Heel veel mensen hebben geen idee wat emoties, mindset, energie etc met ons lichaam doet. Daarom is het mooi dat jij hier aandacht aan besteedt. Mensen moeten dit weten zodat ze hun leven kunnen veranderen. Ga vooral zo door! Ik kijk al uit naar de volgende lezing en je boek. Heel veel succes gewenst.

 4. Fysiek en mentaal gaan hand in hand samen. T begint mentaal met bewustwording, jezelf omarmen met je perfecte tekortkomingen. Niet in perfectie willen groeien, maar uit liefde voor jezelf en je omgeving. Je intentie vanuit je hart en je mindset vanuit je verstand.

 5. Wat een helder en liefdevol artikel. Je hebt helemaal gelijk. Dit proces heb ik met of beter gezegd na 3 burnouts zelf doorlopen om tot de conclusie te komen dat alleen congruent leven gelukkig maakt. En gezondheid en geluk gaan samen. In India gaan die 2 factoren altijd zo op. Je bent het allebei of niet en dan is het aan iedereen zelf om naar de oorzaak op zoek te gaan en daarmee wat te doen. Succes met je boek!

 6. deels bevestigend maar ook maakt t mij nieuwsgierig naar hoe congruentie te verbeteren
  ..dus dat boek dat wil ik graag lezen..ga zo door

 7. Hai Mohammed, Je deelt precies dat waar ik een boek over uitbreng in september. In het boek laat ik je zien hoe je aan je voedingspatroon kunt zien hoe jij jezelf voelt en hoe je dit congruent kunt krijgen met de innerlijke behoefte die daarachter huist: gezond voeden gezond voelen, gezond zijn.
  Hierdoor lost stress op en neemt de congruentie in je leven toe. En dus ook je gezondheid, waarbij gezondheid staat voor meer ontspanning, je vrij voelen en jezelf zijn.
  Mocht je eens uitwisseling willen, zie dan mijn mailadres.
  Groet van Lanke (ook ir Milieu :))

 8. Eens! Ook geloof ik in “healing within”. Helen vanaf de binnenkant met positieve energie die je kunt sturen. Interessante artikel!!

 9. Ik vind het helemaal niet vaag maar juist heel helder! Jouw mails spreken me altijd aan en lijken voor mij altijd op het juiste moment te komen. Ben ontzettend benieuwd naar het boek! Bedankt tot zover!

 10. Zeer interessant artikel! Ik ben benieuwd naar het boek! Heb enkele jaren geleden een lezing van je bijgewoond! Zeer interessant, over de invloed van hormonen! Ben benieuwd of je over deze materie ook een lezing gaat geven! Dank voor de info!

 11. dag lieve Mohamed,

  1000 maal bedankt voor deze belangrijke les !
  dit ga ik , van nu af aan gebruiken in mijn praktijk (KNO-arts in de Ardennen) !maar eerst voor mezelf ….

 12. Erg goed artikel! Congruent leven is iets wat ik sterk uit mijn coacingssessies heb onthouden en is wat mij betreft het belangrijkste om je continue een met jezelf te voelen. Je schrijft erg inspirerend en ik kijk dus ook erg uit naar jouw boek:).

 13. Hoi Mo,
  Fijn om weer iets waardevols van je te ontvangen.Niet vaag maar mooi helder dat jij wil delen wat je belangrijk vindt en dat je iets maakt waar je voor staat, namelijk het delen van kennis en het op die manier geven van inzicht om bij te dragen aan ieders gezondheid en kracht.
  Damkjewel!

 14. Mooi artikel! Juist in deze tijd waarin de gevolgen van 5G en chemtrails steeds voelbaarder(zichtbaarder) worden om ons heen, de lucht is allang niet blauw meer vanwege de dagelijkse toename van nano particles, maar eerder wit aan het worden….Daarom is dit wat ik ook zelf graag nastreef. Dichter bij de natuur leven en blootvoets moestuinieren dragen hier enorm aan bij. daarom is het goed om bewust op een ander frequentie afgestemd te zijn dan die frequenties van het `heilige` moeten wat ons in essentie ongelukkig maakt.

 15. Dank je wel voor deze mooie nieuwsbrief. Het viel mij de laatste keer ook al op dat je een hogere weg bent opgelopen. Liefdevoller naar jezelf en opener, bewuster laten zien wat er in je binnenwereld afspeelt. Enige tijd geleden kwam dit woord, congruentie, ook op mijn pad en ben ik het gaan leven. CONGRUENT ZIJN. Dit heeft een prachtige groei teweeg gebracht zowel voor mijn lichaam geest én ziel. Ben dankbaar dat ik hierdoor ook mijn cliënten beter van dienst kan zijn.

 16. Het komt voor mij ook mooi op tijd langs, ben er net een week mee bezig , in gedachten dan om me hier meer op te focussen en bepaalt bewustzijn ermee te creëren. Dank je, ben benieuwd naar je boek.

 17. Hier geloof ik al jaren in na het lezen van veel boeken over dit onderwerp. Ik ga jouw boek zeker kopen… want nieuwe inzichten hierover zijn altijd welkom.
  Groetjes Margreet.

 18. Fijne mail. Denk nog vaak aan het seminar in Eindhoven wat ik bezocht over hormoonhuishouding. Er sijpelen nog dagelijks woorden van je in mijn gedachten door…
  HEb er veel aan. Leef bewuster en Congruentie is aanwezig. IK kan dat nog verfijnen. Heel bewust leven dus.
  IK genniet. Dank je wel.
  Marion

 19. Dank je voor de mail.
  Het is vooral mooi om te zien dat dit soort berichten vaker de buitenlucht bereiken. Dat steeds meer mensen van alle nationaliteiten, huidskleur, sexe en alle andere zaken waarin we ons verschillend voelen dan de ander, juist datgene verbind wat het allerbelangrijkste is tussen ons. Namelijk het mens zijn. Uit dit verhaal blijkt maar weer eens dat we niets verschillen van elkaar. Innerlijk zijn we allemaal hetzelfde. Door de liefde (voeding) te voelen en deze kan doorstromen naar alles en iedereen helen we onszelf en de wereld. Als iedereen maar een kwart van dit verhaal eens zou toepassen, dan………..;-)
  Met andere woorden! De balans zoeken in alles wat je doet, eet, denkt, voelt, weet, hoort, geeft, neemt enz……. zul je het ware leven kennen dat voor jou weg gelegd is.
  Bedankt nogmaals,
  Gr Rachid,

 20. Ik geloof er ook in, soms is de boodschap in je jeugd al incongruent , boodschap komt niet overeen met gevoel, dan is het lastig om als volwassene congruent te leven . Is mijn mening. Zeker als ouder er goed in is om de waarheid te verdraaien dmv manipulatie.

 21. Beste Mohammed, mooi stuk over iets waar veel mensen niet bij stil staan. Ik heb dat ook de afgelopen maanden ervaren. Mijn gezin en ik zijn geëmigreerd naar jaren voorbereiding. We hebben zoveel reacties van mensen gehad daarop. Vooral dat zijzelf ook graag iets willen veranderen aan hun leven, maar niet weten hoe en ons als voorbeeld nemen omdat wij er voor gaan. Echt heel triest eigenlijk, omdat mensen meestal uit angst bepaalde zaken in hun leven niet doen. Wij wilden niet terug kijken op ons leven en denken ‘hadden we maar’. Je bent nooit te oud om je dromen na te jagen en het is nog goed voor je geluk en gezondheid ook. Ik kijk uit naar jouw boek! Succes en shoukran.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0