zelfhelend

Hoe versterk je het zelfhelend vermogen?

Leestijd: 3 minuten

Vind je het interessant? Reageer en deel!

Graag deel ik de resultaten van een interessant onderzoek over het zelfhelend vermogen van het lichaam.

Hirsberg en Barasch (1) waren twee Amerikaanse onderzoekers die gefascineerd waren door het feit dat opgegeven patiënten toch wisten te overleven. Denk hierbij aan patiënten met uitgezaaide tumoren in de laatste fase van hun leven.

Ze deden onderzoek naar verschillende factoren. Zo keken ze bijvoorbeeld naar de voeding, beweging en slaap.  Helaas vonden ze geen gezamenlijke factor die veel overlevers gemeen hadden. Ze gaven het gelukkig niet op. Na een lang onderzoek vonden ze één karaktereigenschap die nagenoeg alle overlevers gemeen hadden. Deze factor is dus zo belangrijk dat veel mensen die zijn opgegeven weer herstellen.

Wil je weten wat deze factor is?

CONGRUENTIE

Van een congruent leven is er sprake wanneer jouw gedrag overeenkomt met iets dat jij diep van binnen voelt. Of anders gezegd: denken, doen en voelen zijn één.

CONGRUENTIE is dus zo belangrijk dat veel mensen die zijn opgegeven weer herstellen.

Ik vind dit reuze interessant en ben dit verder gaan onderzoeken. Ik vroeg mij af waarom congruentie zo sterk het zelfhelend vermogen activeert. Ook was ik benieuwd naar de factoren die congruentie versterken en verzwakken.

Waarom is congruentie zo belangrijk voor het zelfhelend vermogen?

Congruentie zorgt ervoor dat de energie in ons lichaam goed stroomt. Het draagt zo bij aan HEELHEID. Wanneer jij je heel voelt, ervaar je rust en dat dempt weer de stress in het lichaam. Hoe minder stress in jouw lichaam, hoe meer de liefde het zelfhelend vermogen activeert.

We staan dan niet teveel stil bij de pijnlijke gebeurtenissen in ons leven en accepteren de realiteit zoals deze zich is. We doorleven dan de pijn (en laten dus ballast los) en gaan door met ons leven.

Als er iets is dat het lichaam ziek maakt dan is het wel de mate waarin we onszelf gek maken. Of nog specifieker geformuleerd; de mate waarin we onszelf overweldigen met emoties van pijn, verdriet, angsten, zorgen of onzekerheid.

Wanneer we deze emoties niet tijdig doorleven, werken ze incongruentie in de hand. ‘Emotionele pijn’ zorgt er immers voor dat denken, doen en voelen niet in lijn met elkaar liggen.

Het gevolg is een ‘innerlijke opsplitsing’.

Op een dieper niveau ontstaan er energieblokkades in het lichaam zodat vitale levensenergie (ook wel prana of qi energie genoemd) geblokkeerd wordt. Onze organen worden minder gevoed zodat het zelfhelend vermogen daalt.

Uiteindelijk gaat het erom dat we weten hoe energie werkt. Alles valt of staat met energie. Je kunt nog zoveel kennis opdoen, met weinig energie in jouw lichaam ben je onvoldoende bewust in het moment aanwezig om nieuw gedrag vol te houden.

Nog een interessante vraag..

Wat draagt bij aan congruentie?
De mate waarin jij trouw aan jezelf bent.
Kortom lieve lezer, denk eens goed na over de onderstaande vragen:

 • Wat wil je?
 • Waar sta je voor?
 • Wat vind je belangrijk?

Hoe meer jij hier werk van maakt, hoe meer je het zelfhelend vermogen versterkt.
En denk alsjeblieft niet: “morgen ga ik daar werk van maken” of “met een nieuwe baan of een nieuwe partner zal het anders zijn”.

We kunnen de weerstand buiten ons alleen oplossen wanneer we onze innerlijke weerstand oplossen. Zo binnen, zo buiten. Wanneer je tegen iemand liegt, lieg je in eerste instantie tegen jezelf. Wanneer jij lief bent voor jezelf, ga je eenvoudiger een liefdevolle relatie aan.

Gezonde groet en tot de volgende inspiratie mail!

Gezonde groet,
Ir. ing.  Mohammed Boulahrir
Orthomoleculair therapeut & Klinisch Psycho Neuro Immunoloog
P.s. wil je mij ergens bij helpen?
Kun je mij feedback geven n.a.v. van dit berichtje. Vind je het vaag? Spreekt het je aan? Laat gerust een reactie achter hieronder. Op deze manier heb ik een beter gevoel bij wat er leeft onder de lezers. Heel erg bedankt alvast!

Gebruikte bron

Marc Ian Barasch & Caryle Hirshberg, 1995,  Remarkable Recovery: What Extraordinary Healings Tell Us About Getting Well and Staying Well, New York : Riverhead Books.

Deel dit bericht met je vrienden:

50 reacties

 1. Ik ga over een weekje een examen in en zó bang dat ik het niet haal, maar we zijn bezig met oefenen mindset omzetten en het geeft inderdaad meer rust! En leren omgaan met emoties, ook als ik het niet haal, moet ik zien als een mooie levensles!
  Je mailtje komt weer op het juiste moment😉
  Dankjewel alweer Mohammed!

 2. Misschien interessant om eens over Haptotherapie te lezen. Dat gaat precies over leven vanuit je gevoel. Het heeft mij ontzettend geholpen.

 3. Ik vind het fantastisch en heel waardevol om dit soort dingen te lezen. Vooral omdat we nu in samenleving leven waar iedereen bewuster (hogere frequentie) wordt. Heel veel mensen hebben geen idee wat emoties, mindset, energie etc met ons lichaam doet. Daarom is het mooi dat jij hier aandacht aan besteedt. Mensen moeten dit weten zodat ze hun leven kunnen veranderen. Ga vooral zo door! Ik kijk al uit naar de volgende lezing en je boek. Heel veel succes gewenst.

 4. Fysiek en mentaal gaan hand in hand samen. T begint mentaal met bewustwording, jezelf omarmen met je perfecte tekortkomingen. Niet in perfectie willen groeien, maar uit liefde voor jezelf en je omgeving. Je intentie vanuit je hart en je mindset vanuit je verstand.

 5. Wat een helder en liefdevol artikel. Je hebt helemaal gelijk. Dit proces heb ik met of beter gezegd na 3 burnouts zelf doorlopen om tot de conclusie te komen dat alleen congruent leven gelukkig maakt. En gezondheid en geluk gaan samen. In India gaan die 2 factoren altijd zo op. Je bent het allebei of niet en dan is het aan iedereen zelf om naar de oorzaak op zoek te gaan en daarmee wat te doen. Succes met je boek!

 6. deels bevestigend maar ook maakt t mij nieuwsgierig naar hoe congruentie te verbeteren
  ..dus dat boek dat wil ik graag lezen..ga zo door

 7. Hai Mohammed, Je deelt precies dat waar ik een boek over uitbreng in september. In het boek laat ik je zien hoe je aan je voedingspatroon kunt zien hoe jij jezelf voelt en hoe je dit congruent kunt krijgen met de innerlijke behoefte die daarachter huist: gezond voeden gezond voelen, gezond zijn.
  Hierdoor lost stress op en neemt de congruentie in je leven toe. En dus ook je gezondheid, waarbij gezondheid staat voor meer ontspanning, je vrij voelen en jezelf zijn.
  Mocht je eens uitwisseling willen, zie dan mijn mailadres.
  Groet van Lanke (ook ir Milieu :))

 8. Eens! Ook geloof ik in “healing within”. Helen vanaf de binnenkant met positieve energie die je kunt sturen. Interessante artikel!!

 9. Ik vind het helemaal niet vaag maar juist heel helder! Jouw mails spreken me altijd aan en lijken voor mij altijd op het juiste moment te komen. Ben ontzettend benieuwd naar het boek! Bedankt tot zover!

 10. Zeer interessant artikel! Ik ben benieuwd naar het boek! Heb enkele jaren geleden een lezing van je bijgewoond! Zeer interessant, over de invloed van hormonen! Ben benieuwd of je over deze materie ook een lezing gaat geven! Dank voor de info!

 11. dag lieve Mohamed,

  1000 maal bedankt voor deze belangrijke les !
  dit ga ik , van nu af aan gebruiken in mijn praktijk (KNO-arts in de Ardennen) !maar eerst voor mezelf ….

 12. Erg goed artikel! Congruent leven is iets wat ik sterk uit mijn coacingssessies heb onthouden en is wat mij betreft het belangrijkste om je continue een met jezelf te voelen. Je schrijft erg inspirerend en ik kijk dus ook erg uit naar jouw boek:).

 13. Hoi Mo,
  Fijn om weer iets waardevols van je te ontvangen.Niet vaag maar mooi helder dat jij wil delen wat je belangrijk vindt en dat je iets maakt waar je voor staat, namelijk het delen van kennis en het op die manier geven van inzicht om bij te dragen aan ieders gezondheid en kracht.
  Damkjewel!

 14. Mooi artikel! Juist in deze tijd waarin de gevolgen van 5G en chemtrails steeds voelbaarder(zichtbaarder) worden om ons heen, de lucht is allang niet blauw meer vanwege de dagelijkse toename van nano particles, maar eerder wit aan het worden….Daarom is dit wat ik ook zelf graag nastreef. Dichter bij de natuur leven en blootvoets moestuinieren dragen hier enorm aan bij. daarom is het goed om bewust op een ander frequentie afgestemd te zijn dan die frequenties van het `heilige` moeten wat ons in essentie ongelukkig maakt.

 15. Dank je wel voor deze mooie nieuwsbrief. Het viel mij de laatste keer ook al op dat je een hogere weg bent opgelopen. Liefdevoller naar jezelf en opener, bewuster laten zien wat er in je binnenwereld afspeelt. Enige tijd geleden kwam dit woord, congruentie, ook op mijn pad en ben ik het gaan leven. CONGRUENT ZIJN. Dit heeft een prachtige groei teweeg gebracht zowel voor mijn lichaam geest én ziel. Ben dankbaar dat ik hierdoor ook mijn cliënten beter van dienst kan zijn.

 16. Het komt voor mij ook mooi op tijd langs, ben er net een week mee bezig , in gedachten dan om me hier meer op te focussen en bepaalt bewustzijn ermee te creëren. Dank je, ben benieuwd naar je boek.

 17. Hier geloof ik al jaren in na het lezen van veel boeken over dit onderwerp. Ik ga jouw boek zeker kopen… want nieuwe inzichten hierover zijn altijd welkom.
  Groetjes Margreet.

 18. Fijne mail. Denk nog vaak aan het seminar in Eindhoven wat ik bezocht over hormoonhuishouding. Er sijpelen nog dagelijks woorden van je in mijn gedachten door…
  HEb er veel aan. Leef bewuster en Congruentie is aanwezig. IK kan dat nog verfijnen. Heel bewust leven dus.
  IK genniet. Dank je wel.
  Marion

 19. Dank je voor de mail.
  Het is vooral mooi om te zien dat dit soort berichten vaker de buitenlucht bereiken. Dat steeds meer mensen van alle nationaliteiten, huidskleur, sexe en alle andere zaken waarin we ons verschillend voelen dan de ander, juist datgene verbind wat het allerbelangrijkste is tussen ons. Namelijk het mens zijn. Uit dit verhaal blijkt maar weer eens dat we niets verschillen van elkaar. Innerlijk zijn we allemaal hetzelfde. Door de liefde (voeding) te voelen en deze kan doorstromen naar alles en iedereen helen we onszelf en de wereld. Als iedereen maar een kwart van dit verhaal eens zou toepassen, dan………..;-)
  Met andere woorden! De balans zoeken in alles wat je doet, eet, denkt, voelt, weet, hoort, geeft, neemt enz……. zul je het ware leven kennen dat voor jou weg gelegd is.
  Bedankt nogmaals,
  Gr Rachid,

 20. Ik geloof er ook in, soms is de boodschap in je jeugd al incongruent , boodschap komt niet overeen met gevoel, dan is het lastig om als volwassene congruent te leven . Is mijn mening. Zeker als ouder er goed in is om de waarheid te verdraaien dmv manipulatie.

 21. Beste Mohammed, mooi stuk over iets waar veel mensen niet bij stil staan. Ik heb dat ook de afgelopen maanden ervaren. Mijn gezin en ik zijn geëmigreerd naar jaren voorbereiding. We hebben zoveel reacties van mensen gehad daarop. Vooral dat zijzelf ook graag iets willen veranderen aan hun leven, maar niet weten hoe en ons als voorbeeld nemen omdat wij er voor gaan. Echt heel triest eigenlijk, omdat mensen meestal uit angst bepaalde zaken in hun leven niet doen. Wij wilden niet terug kijken op ons leven en denken ‘hadden we maar’. Je bent nooit te oud om je dromen na te jagen en het is nog goed voor je geluk en gezondheid ook. Ik kijk uit naar jouw boek! Succes en shoukran.

 22. Zo herkenbaar! Ik ben nu bezig met de opleiding Holistisch therapeut waar dit thema veel aan bod komt. Prachtig!😃

 23. Kilnkt heel interessant. Maar ik mis wat meer tools over hoe je hieraan kan werken. Wellicht een link naar een boek of training die je kan volgen. Of een website waar je er meer over kan lezen. Wat me als moslim opvalt is hoe dit me doet denken aan Niyah (intentie) en hoe belangrijk deze is in de islam. Dat je met dezelfde daad een andere beloning krijgt als je intentie niet correct is. Precies wat je zegt met het liegen tegen een ander is eigenlijk liegen tegen jezelf. Ik worstel heel erg met de vraag, “waar krijg ik energie van?”

 24. Dankjewel, vind dat je t helder en duidelijk verwoord (En niet te lang!!) Heel belangrijk, er zit waarheid in….zelf doe ik pranic healing en ook vergeving en mantras, ben best wel boos geweest op mensen, en nu minder lang, daardoor denk ik kanker…veel stress
  Nu weer allerlei negativiteit waar ik me doorheen moet worstelen, met veel verdriet, door eigen familie…..hoop hier los van te komen, want t is vergif

 25. Een interessant, duidelijk geschreven en begrijpbaar artikel, dankjewel hiervoor.
  Ik zit op het moment in een fase in mijn leven dat de vragen die je stelt heel belangrijk zijn. Zodat ik (eindelijk) ga leven zoals ik wil leven. De grote vraag is echter: wat wil ik?
  Congruentie; die karaktereigenschap had ik niet verwacht, maar het is eigenlijk wel logisch, omdat je dan van buiten laat zien wat je van binnen voelt. Ook een grote vraag voor mij is: wat voel ik?
  Tijd om in actie te komen en dit te gaan onderzoeken!

 26. Hallo Mohamed, is de eerste keer dat ik een reaktie zet, ben ook nog maar sinds een paar weken jou beginnen volgen.
  Allemaal mooi wat je schrijft, maar probleem bij mij is , hoe moet ik er in godsnaam aan beginnen ??? kan ik dit alleen ???
  Ik ben vrij ziek, chronisch , heb moeite met dingen onthouden , lees het nu en binnen half uur vergeten wat ik nu juist gelezen heb .

  Hoe moet ik dit dan allemaal toepassen in mijn leven ? Ik weet wel dat ik heel veel mensen help met ” goede raad ” en ik mezelf zo enorm veel energie ontneem die ik zelf nodig heb, maar ik kan het niet laten , voel me er ook goed bij als ik mensen met iets kan helpen.

  Ik ga nog wat op zoek, naar het hoe en wat ik hiermee kan doen, zou wat rust en positieve energie in mijn leven heel goed kunnen gebruiken8

  Lieve groeten , Monique

 27. Dit bericht komt precies op het goede moment , mijn lichaam mankeert op het ogenblijk heel veel . Ik liet daarom ff het hoofd hangen , maar daar wordt je dus alleen slechter van. Jouw bericht over congruentie heeft mij doen inzien dat ik ervoor ga. Het gaat goed komen!

 28. Dank je wel voor deze inzichten. Wat ontzettend waardevol! Dit interesseert mij enorm. Ik vind het duidelijk omschreven en kan er dus ook wat mee. Dit kan anderen ook helpen om niet vast te lopen in hun pijn. Kun je daar wat meer over vertellen? Hoe je pijn etc kun verwerken op een goede manier?

 29. Halverwege jouw boek en ook blij met de aanvullende informatie en wijsheden per email. Het leven daagt ons energielevel toch behoorlijk uit. Dank.

 30. Hallo Mohammed,

  Ik twijfel of ik dit artikel laat lezen aan een lieve vriendin,waar net geconstateerd is dat de kanker terug is. Als er iemand is die aan zichzelf gewerkt heeft en is gaan leven naar haar waarheid is zij het wel. Ze kan zelfs de kanker ervaren als rijkdom voor de nieuwe inzichten die het haar geeft. Ik heb daar diep respect voor. De vraag die bij mij rijst is wat kan ze nog meer doen dan?
  Verder vind ik het een mooi artikel en onderzoek wat is gedaan. Het klinkt logisch zelfs, maar wil het ook zeggen dat als je het niet overleefd, je niet congruent geleefd hebt? Hadden jouw en mijn moeder het kunnen overleven?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0

Mis niets en ontvang wekelijks gratis
gezondheids- en persoonlijke groei tips.

Meld jezelf aan door hieronder je voornaam en e-mail in te vullen.

Wij houden ook niet van SPAM, dus wees gerust