Gefermenteerde voeding.

De gezondheidsvoordelen van gefermenteerde voeding.

Leestijd: 4 minuten

Vind je het interessant? Reageer en deel!

Vroeger werd fermentatie vooral gebruikt om voedingsmiddelen te conserveren. Met de uitvinding van de koelkast raakte fermenteren steeds meer in de vergetelheid. De laatste jaren zijn gefermenteerde voedingsmiddelen echter weer helemaal terug. Dit is logisch, want steeds meer wetenschappelijke studies tonen aan dat fermenteren veel gezondheidsvoordelen heeft.

In dit artikel beantwoord ik veelgestelde vragen over het fermenteren van voeding, zoals:

  • Wat zijn voorbeelden van gefermenteerde voedingsmiddelen?
  • Wat zijn de gezondheidsvoordelen van fermentatie?
  • Hoe fermenteer je?
  • Wanneer kun je beter geen gefermenteerde voedingsmiddelen eten?
  • Hoe breng ik het in de praktijk?

Wat zijn voorbeelden van gefermenteerde voedingsmiddelen?

Denk hierbij aan:
Yoghurt: gefermenteerde melk.
Zuurkool:: gefermenteerde kool
Zuurdesembrood: brood van gefermenteerde granen
Kefir: gefermenteerde melk
Kimchi: gefermenteerde groenten
Kombucha: gefermenteerde thee
Tempeh: samengeperst gefermenteerde sojabonen.
Cottage cheese/ Hüttenkäse: kaas van gefermenteerd melk

gefermenteerde voeding
Wat is fermenteren?

Bij het fermenteren van voeding worden bacteriën, gisten of schimmels gebruikt om de suikers, eiwitten en vetten in het voedsel om te zetten in andere, vaak gezondere stoffen. Hierdoor wordt het voedsel als het ware “voorverteerd,” wat de opname van voedingsstoffen in het lichaam verbetert.

Tijdens het fermentatieproces worden ook schadelijke of moeilijk verteerbare stoffen afgebroken. Neem bijvoorbeeld gluten, waar sommige mensen gevoelig voor zijn. Uit onderzoek blijkt dat fermentatie de glutenconcentratie in brood kan verlagen van 80.127 delen per miljoen (ppm) naar slechts 8 ppm! (bron)

Een ander voorbeeld is fytinezuur, dat vaak voorkomt in granen en de opname van mineralen zoals ijzer, magnesium en zink kan belemmeren. Uit een onderzoek bleek dat tijdens het fermentatieproces wel 70% van het fytinezuur wordt afgebroken, terwijl dit zonder rijsmiddel slechts 40% is. (bron)

Kortom, als je van brood houdt, kies dan voor zuurdesembrood dat gefermenteerd is in plaats van brood dat met gist is gerezen.

 Hoe fermenteer je?

Er zijn verschillende manieren om voedingsmiddelen te fermenteren. Soms gebruik je de van nature aanwezige bacteriën in het voedingsmiddel, ook wel ‘wilde fermentatie’ genoemd. Hierbij wordt de groente fijngesneden en in een luchtdicht afgesloten glazen pot gedaan. Zout wordt toegevoegd om ongewenste bacteriën te doden, terwijl de melkzuurbacteriën overblijven om de koolhydraten in de groente om te zetten in melkzuur.

Bij ‘tamme fermentatie’ worden bacteriën toegevoegd aan het voedingsmiddel, wat vaak gebeurt bij zuivelproducten. Zo worden bijvoorbeeld kefirkorrels aan melk toegevoegd om de melk te fermenteren tot kefir.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van gefermenteerde voeding?

Gunstig voor je darmflora.
Gefermenteerde voeding is een bron van zowel probiotica als prebiotica. Probiotica zijn de goede bacteriën die je darmflora versterken, terwijl prebiotica dienen als voeding voor deze bacteriën. Je vindt prebiotica ook in knolgewassen zoals zoete aardappel, pompoen, uien en knoflook.

Het fermenteren van melk, bijvoorbeeld in kefir of yoghurt, verhoogt het aantal lactobacillen en bifidobacteriën. Deze nuttige bacteriën ondersteunen de spijsvertering en helpen ontstekingen te remmen. (bron)

Gunstige invloed voor je weerstand
Het fermenteren van voeding stimuleert de aanmaak van verschillende immuunstoffen. Denk hierbij aan immuunglobulines die binnengedrongen antigenen onschadelijk maken. (bron)

Bevordert een regelmatige stoelgang
Bij mensen met chronische constipatie zien we dat kefir de ontlastingsfrequentie verhoogt. (bron)

Verhoogt de beschikbaarheid van voedingsstoffen.
Fermentatie breekt complexe voedingsstoffen af, waardoor ze gemakkelijker opneembaar worden voor het lichaam.  (bron)

Productie van enzymen:
Door het fermenteren stijgt de aanmaak van verschillende enzymen. Dit zorgt er tevens voor dat de voeding beter wordt afgebroken en voedingsstoffen beter worden opgenomen. (bron)

Verbetering van cognitieve gezondheid
Er zijn meerdere redenen waarom gefermenteerde voedingsmiddelen de cognitieve gezondheid kunnen bevorderen. Ten eerste verminderen ze ontstekingen in de darm, wat direct een positief effect heeft op de neurale gezondheid en de gezondheid van gliacellen in de hersenen. Deze gliacellen spelen een cruciale rol bij het onderhoud en de voeding van hersencellen.

Daarnaast neemt door fermentatie de biologische beschikbaarheid van polyfenolen in groenten en fruit toe. Deze polyfenolen werken als krachtige antioxidanten in de hersenen, wat bijdraagt aan een betere cognitieve functie. (bron)

Gunstige invloed op emotionele stabiliteit
De darmen worden niet voor niets het “tweede brein” genoemd. Veel bacteriën in de darm hebben een grote invloed op je humeur. Deze bacteriën staan bekend als ‘psychobiotica’.

Gefermenteerde voeding bevordert de groei van diverse psychobiotische stammen. Als je hier meer over wilt weten, raad ik je zeker aan om deze studie te bekijken. (klik hier voor de studie)

Wanneer kun je beter geen gefermenteerde voedingsmiddelen eten?

  1. Bij histamine-intolerantie:
    Gefermenteerde voedingsmiddelen bevatten relatief veel histamine, wat problematisch kan zijn voor mensen met een al hoge histaminespiegel. Dit kan leiden tot klachten zoals vermoeidheid, diarree, huiduitslag, galbulten, hoofdpijn, hartkloppingen en allergieën.Het is daarom belangrijk om de onderliggende oorzaken van histamine-intolerantie, zoals een verstoorde darmflora (darmdysbiose), aan te pakken en je histaminelast te verlagen. Zo kun je geleidelijk weer gefermenteerde voedingsmiddelen in je dieet opnemen.
  2. Bij mestcelactivatiesyndroom (MCAS):
    Mensen met MCAS kunnen beter ook geen gefermenteerde voedingsmiddelen eten, omdat deze rijk zijn aan histamine. Bij MCAS zijn de mestcellen overactief en geven ze te veel histamine af, wat kan leiden tot klachten zoals hoofdpijn, huiduitslag en maag- en darmproblemen. Gefermenteerde producten, zoals zuurkool, yoghurt en kaas, kunnen de symptomen van MCAS daardoor verergeren.

Hoe breng ik het in de praktijk?

Toegegeven de smaak van sommige gefermenteerde voedingsmiddelen kan in het begin even wennen zijn. Ik eet vaak kimchi, deze voeg ik toe aan de maaltijd. Soms maak ik deze zelf of ik koop deze bij de Ekoplaza. (Zie hieronder voor een aantal voorbeelden)

Regelmatig drink ik ook kefir. Een van de beste merken op dit vlak is Raw Power. Dit is een Nederlands bedrijf dat rauwe melk en biologische melk gebruikt. Ik ken de mensen achter dit bedrijf en weet uit eigen ervaring hoeveel passie ze hebben voor dit product.

   

Veel mensen weten niet dat cottage cheese/Hüttenkäse ook gefermenteerd is. Het grote voordeel is ook dat het per kuipje meer dan 20 gram eiwit bevat.

Wil je meer weten over fermenteren?

Dan kan ik je zeker ook het boek “Verrot lekker’ van Christian Weij aanraden. Hierin tref je vele recepten en tips zodat het fermenteren goed verloopt.

Doe er je voordeel mee en tot de volgende inspiratiemail!

Hartelijke groet,

Ir. ing. Mohammed Boulahrir
Orthomoleculair therapeut & Klinisch psycho neuro-immunoloog
Maar bovenal leerling van het leven.🙏
www.poweracademy.nl


Binnenkort is het zo ver

Dan start onze opleiding Master Your Health.
Tijdens deze opleiding leer je veel meer dan alleen over voeding.
Je krijgt antwoorden op essentiële vragen over je energieniveau, hormonen, darmgezondheid en de impact van emoties op je gezondheid.

Op een eenvoudige manier leg ik je de kern uit, zodat je door alle verwarring en tegenstrijdigheden heen prikt. Ik deel daarbij de belangrijkste inzichten die ik de afgelopen 15 jaar heb opgedaan als therapeut zodat je nog beter voor jezelf kunt zorgen.

Wil je meer weten over deze opleiding?

Klik dan hier

 

 

Deel dit bericht met je vrienden:

8 reacties

  1. Hoi hoi.
    Hoe weet je dat je MCAS hebt?
    Enige jaren geleden werdt bij mij HASCHIMOTO geconstateerd. Hiervoor slik ik een medicijn.
    Heb veel last van mijn darmen.
    Vriendelijke groet Lili.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0

Mis niets en ontvang wekelijks gratis
gezondheids- en persoonlijke groei tips.

Meld jezelf aan door hieronder je voornaam en e-mail in te vullen.

Wij houden ook niet van SPAM, dus wees gerust