tegenslag

De grootste tegenslag in mijn leven tot nu toe.

Leestijd: 5 minuten

Vind je het interessant? Reageer en deel!

10 jaar geleden kreeg mijn moeder de diagnose longkanker. Nadat ik dit hoorde ben ik gestopt met mijn werk. Eén jaar lang heb ik dag en nacht voor mijn moeder gezorgd.

Ik heb als een leeuw gevochten voor het leven van mijn moeder. Er waren dagen dat ik 24 uur achter het internet zat om wetenschappelijke artikels te lezen. Ik had geen slaap en wilde zo graag dat mijn moeder door deze kennis beter zou worden.

Helaas besliste het lot anders.

Met haar laatste energie gaf mijn moeder mij een handkusje en zwaaide mij vaarwel. Twee dagen later op zaterdag 10 april 2010 is ze overleden in het Sint Franciscus Gasthuis in Rotterdam.

Mijn wereld stortte in,
Mamma was er niet meer.

Hoe gek het ook klinkt….

De dood van mijn moeders heeft mij een hele waardevolle les geleerd.

“In elke tegenslag, hoe pijnlijk dan ook zit een verborgen diamant.”

In dit artikel leg ik je uit hoe je tegenslag omzet in iets waardevols.
Ik maak daarbij gebruik van een aantal inzichten uit de positieve psychologie. 

Hoe zet je tegenslag om in een diamant?

Professor Martin Seligman wordt ook wel de vader van de positieve psychologie genoemd. Dit is een vakgebied binnen de psychologie dat zich richt op de bestudering van liefde, geluk en de voordelen hiervan. Martin Seligman kwam tot conclusie dat de vaardigheid om tegenslag te overwinnen niet genetisch vast ligt. Hoe goed je met tegenslag omgaat, hangt volgens hem af van de kwaliteit van je innerlijke dialoog.

Martin Seligman is in de psychologie vooral bekend van het idee van ‘aangeleerde hulpeloosheid.’ Wat houdt dit idee in? Tijdens experimenten zette hij honden in een kooi. Hij gaf de honden vervolgens lichte elektrische schokken. De honden konden deze schokken ontwijken indien ze over een balk sprongen in de kooi.

Sommige honden sprongen keer op keer over de balk zodat ze de elektrische schokken niet voelden. Een aantal honden echter sprong niet over de balk. Hij ontdekte dat sommige honden niet meer probeerde te ontsnappen indien ze geloven dat ze altijd een schok kregen. De honden leerden zichzelf zo hulpeloosheid aan. In latere soortgelijke experimenten met mensen ontdekte hij dat het idee van ‘aangeleerde hulpeloosheid’ ook bij mensen van toepassing is.

Er is echter een manier zodat je deze aangeleerde hulpeloosheid omzet in een ‘aangeleerde winnaars mentaliteit’. Als we onszelf dan toch iets willen leren, laat het dan iets zijn dat ons hart verlicht van pijn. Hieronder leg ik je uit hoe jij dat doet.

Hoe het denken ons gevoelsleven beïnvloedt 

We denken in zogenaamde frames, in het Nederlands eenvoudig gezegd ook wel zienswijze of denkkaders genoemd. Binnen deze zienswijze gelden er overtuigingen die een zienswijze ondersteunen en zo een betekenis geven.

Laat ik dat toelichten. Stel mijn zienswijze is dat regen ervoor zorgt dat ik mij ongelukkig voel. Binnen deze zienswijze heb ik vele overtuigingen die deze zienswijze ondersteunen. Denk hierbij aan: Regen voelt niet fijn aan op mijn huid. Van regen worden mijn kleren nat. Regen zorgt ervoor dat mijn immuunsysteem verzwakt etc.

Stel je nu eens voor dat ik kies voor een andere zienswijze en dus daarmee ook de betekenis wijzig. Kortom: Regen zorgt ervoor dat groente- en fruitgewassen groeien. Regen doet mij denken aan de leuke tijd die ik als kind had. Regen voelt heerlijk verkoelend aan op mijn huid etc.

Door het wijzigen van mijn zienswijze, verander ik mijn realiteit. Ik associeer regen nu niet langer met pijn, maar met geluk.

Wat is dus het geheim?

Je hebt ALTIJD de vrijheid om je zienswijze te veranderen. De invloed op je binnenwereld is ALTIJD groter dan de invloed op je buitenwereld. Het geheim is om je geest zo te trainen dat je die zienswijze kiest, die je op lange termijn het grootste geluk oplevert.

“Als u een klein beetje tijd in uzelf wilt steken, kunt u leren hoe u uw stemming beter onder controle houdt. Vergelijk het met een atleet die door dagelijkse training meer uithoudingsvermogen en kracht ontwikkelt.”

Quote vertaalt uit het boek:   “Feeling good” van psychiater dr. David Burns 

Twee hardnekkige overtuigingen

Wees extra alert op de onderstaande twee overtuigingen die het ‘loslaten’ van tegenslag ondermijnen. Je kunt ze zien als onkruid die je denkgeest vertroebelt

 • Overtuigingen waarbij je iets als permanente ziet. Denk aan: Ik kom hier nooit meer uit. Het gevolg zijn emoties van wanhoop of machteloosheid.
 • Overtuigingen die je eigenwaarde ondermijnen. Denk hierbij aan: Het is mijn fout dat mij dit overkomt of dat ligt buiten mijn vermogen. Dit gaat mij nooit lukken.

Allemaal leuk en aardig, MAAR..

Ik coach regelmatig mensen met het versterken van hun mentale kracht. Tussen de zinnen door, zeggen ze het volgende tegen mij..

“Mohammed, dat is leuk en aardig, MAAR ( en nu komt het 😉 ik heb echt een groot probleem” Wel nu, dat zie ik als een giftige overtuiging.  Als je iets in je hoofd groot maakt en duidt als probleem, zal het zich ook groots en pijnlijk manifesteren in je buitenwereld.

De mensen die het voorgaande begrijpen, voelen de onderstaande quote maar al te goed aan. Het is een quote uit mijn boek dat binnenkort uitkomt.

“Opnieuw geboren worden: zó veranderen door wat het leven met je doet, zodat je er anders naar kijkt en de geheimen van het leven beter begrijpt. “

De grootste tegenslag in mijn leven.

In de inleiding van dit artikel vertelde ik je het verhaal van mijn moeder die in 2010 is overleden aan de gevolgen van longkanker.

De gedachte dat mijn moeder er nooit meer zou zijn zorgde ervoor dat ik mij erg verdrietig voelde. Dit verdriet is vanzelfsprekend een natuurlijk onderdeel van het verwerkingsproces. Wanneer het verdriet echter lang duurt, verliezen we onnodig veel levensenergie.

Op een gegeven moment stond ik stil bij de gedachte dat mijn moeder er nooit meer zal zijn en het gevoel dat ik daarbij had. Ik liet deze helemaal binnen komen en voelde bewust het verdriet. Voorbij het verdriet voelde ik liefde.

Ik verving de zienswijze dat mijn moeder er nooit meer zou zijn, door de zienswijze dat ze altijd in mij hart zal voortleven. Ook bedacht ik mij hoe dankbaar ik ben voor haar liefde, haar aandacht en alle lessen. Ik kan mij dit moment nog goed herinneren. Het voelde alsof elke cel in mijn lichaam zich met liefde vulde. Telkens wanneer ik aan mijn moeder denk, voel ik nog altijd liefde.

“Als we weten dat bepaalde gedachten, vooral irrationele, negatieve emoties oproepen, weten we ook hoe we ervoor kunnen zorgen dat we nooit meer wanhopig ongelukkig zijn.”
Quote vertaalt uit het boek   “A guide to rational living” van de bekende psycholoog dr. Albert Ellis 

Tot slot,

Dit artikel gaat over het omzetten van tegenslag in iets waardevols. Wist je dat dood van mijn moeder de geboorte van de Poweracademy betekende?

Na haar overlijden voelde ik de behoefte om mensen behoeden voor de pijn die ik had gevoeld. Ik wilde met de Poweracademy de wijde wereld intrekken en mensen motiveren om hun gezondste en gelukkigste versie te leven.

Vandaag de dag bereiken we dagelijks meer dan 100.000 mensen via social media. Ik krijg bijna dagelijks dankmails van mensen die een lezing bij ons hebben gevolgd en hoe het hun leven heeft veranderd. Je wil niet weten hoe gelukkig mij dit maakt. Ik ben super dankbaar voor het omzetten van mijn tegenslag in iets moois.

Dankjewel mamma.
Dankjewel dat je mij dit cadeau hebt gegeven.  

Hartelijke groet,
Ir. ing.  Mohammed Boulahrir
Orthomoleculair therapeut & Klinisch Psycho Neuro Immunoloog

Vraag: wat is je mooiste inzicht om met tergslag om te gaan? 
Deel deze gerust in het reactieveldje hieronder. Op deze manier hebben meer mensen hier iets aan
Heel erg bedankt voor je bijdrage alvast!

Gebruikte bronnen

1) Albert Ellis, A Guide to Rational Living, 1975, Prentice-Hall
 
2) David D. Burns, Feeling Good: The New Mood Therapy, 1999, William Morrow and Company
 
3) Martin Seligman, Learned Optimism, 2006, Simon & Schuster
Deel dit bericht met je vrienden:

11 reacties

 1. Beste Mohammed,

  Dank je wel voor deze prachtige e-mail. Ik heb een vraag voor jou, doe jij je beroep als orthomoleculair nog uitoefenen? Ik zou dolgraag een consultatie bij jou willen. Het is moeilijk zoeken naar een orthomoleculair die mede met zijn hart werk.

  Ik hoor het graag van je!

  Een liefdevolle groet,

  Renate

 2. Salaam alaykum Mohammad.
  Zo waardevol om dit te lezen. Ik heb hetzelfde ervaren bij het overlijden van mijn moeder. Ook ik heb een boek hierover geschreven. Dankjewel voor het delen en ik kijk uit naar je boek.
  Groetjes Jannette

 3. Geroerd en ontroerd Mo, zo mooi en liefdevol! Ik heb in de loop der jaren mezelf ook aangeleerd om tegenslagen uiteindelijk juist als iets waardevols te zien en er positieve energie en inspiratie uit te putten. Het helpt mij om luchtiger door het leven te gaan. Of ik echt m’n boosheid en verdriet vanuit m’n kindertijd heb doorleefd waag ik echter te betwijfelen. Mijn moeder is vorig jaar overleden. Ik was daarbij en mijn verdriet toen ze haar laatste adem uitblies was onbeschrijflijk. Ze was erg ziek en de dood moet voor haar een soort van bevrijding zijn geweest. Toch blijf ik met een soort van onbehaaglijk gevoel zitten. Heb voor mijn gevoel niet echt gerouwd. Net of ik al veel eerder afscheid van haar had genomen. Mijn moeder was zelf door haar eigen moeder tijdens de 2de Wereldoorlog in de steek gelaten toen ze ong 7 jaar oud was. Achteraf bekeken was mijn moeder altijd tamelijk emotioneel afwezig. Zij was erg afhankelijk van mijn nogal aanwezige en perfectionistische vader. Hoe kan ik erachter komen of ik m’n zielspijn voldoende kans heb gegeven om doorleefd te worden? Hoe ruim ik de oude shit op? Grtzzz Sonja

  1. Lieve Sonja, fijn dat je je gevoelens zo open kan delen. Wellicht heb je gerouwd om het verlies van je moeder toen ze nog leefde…en toen ze daadwerkelijk dit leven verliet was je dat stadia van rouw al voorbij? Ik wens je kracht en liefde toe..

  2. Beste Sonja,
   In jouw reactie ‘voel’ ik de pijn en emotie. Met je hulpvraag kun je zeker iets doen. Ik adviseer je om eens hypnotherapie te doen.
   Je beschrijft gevoelens die zijn ontstaan door wat het leven met zich mee heeft gebracht.
   Met hypnose kun je ‘loslaten’ om weer lichter door het leven te gaan.
   Het is dan mogelijk om echt je ‘oude shit’ op te ruimen.

   Uiteraard kan dat in mijn praktijk, maar er is vast ook een collega bij jou in de buurt die dat kan.

   Met warme groet,
   Judith
   Hypnotherapie Joyful You

 4. Geroerd en ontroerd Mo, zo mooi en liefdevol! Ik heb in de loop der jaren mezelf ook aangeleerd om tegenslagen uiteindelijk juist als iets waardevols te zien en er positieve energie en inspiratie uit te putten. Het helpt mij om luchtiger door het leven te gaan. Of ik echt m’n boosheid en verdriet vanuit m’n kindertijd heb doorleefd waag ik echter te betwijfelen. Mijn moeder is vorig jaar overleden. Ik was daarbij en mijn verdriet toen ze haar laatste adem uitblies was onbeschrijflijk. Ze was erg ziek en de dood moet voor haar een soort van bevrijding zijn geweest. Toch blijf ik met een soort van onbehaaglijk gevoel zitten. Heb voor mijn gevoel niet echt gerouwd. Net of ik al veel eerder afscheid van haar had genomen. Mijn moeder was zelf door haar eigen moeder tijdens de 2de Wereldoorlog in de steek gelaten toen ze ong 7 jaar oud was. Achteraf bekeken was mijn moeder altijd tamelijk emotioneel afwezig. Zij was erg afhankelijk van mijn nogal aanwezige en perfectionistische vader. Hoe kan ik erachter komen of ik m’n zielspijn voldoende kans heb gegeven om doorleefd te worden? Hoe ruim ik de oude shit op? Grtzzz Sophia

 5. Hoi Mohammed
  Het is moeilijk als je veel tegenslagen krijgt wat gezondheid betreft, maar ook als je dan tegen muren loopt wat betreft instanties, daar boven op de dood van je vader etc , dan is het heel moeilijk om positief te zijn en te blijven ,daar is echt hulp bij nodig ,heb jij advies voor mij gr Helga

 6. Ik bleef in mijn tegenslag hangen en voelde mij zo verdrietig en boos.
  Ben dit gaan zoeken op internet met zoektermen als “verdriet” “geen zelfvertrouwen” “boos” “teleurgesteld” en zo kwam ik erachter dat ik “overtuigingen,normen en waarden” had meegekregen van mijn familie die niet allemaal juist waren. Weerbaar was ik ook niet en niet meegekregen. Analyseren van dit soort overtuigingen en helen van diepe wonden is een langzame maar een mooie proces.

 7. Altijd even aandachtig absorbeer ik alle letters die je verhalen en gedeelde inzichten en ervaringen delen met ons. Mijn dank voor de inspiratie die ik steeds weer mag ontvangen.

  Mijn beste inzicht in omgaan met tegenslagen is eigenlijk heel eenvoudig, ik weet dat ik zelf altijd een paar dagen nodig heb om in die tegenslag recht te kunnen staan dus ik gun me die tijd. Daarna breekt altijd de zon weer door, er is altijd wel weer een dag waarop de scherpte van de tegenslag verzacht en het leven weer lichter is.

 8. Hallo Mohammed,

  Toen ik jouw mail opende kreeg ik een brok in me keel het leek alsof ik mijn verhaal las mijn moeder is 27mei 2009 ook overleden aan kanker en mijn wereld storte op dat moment ook in en ben toen ook gestopt met mij studie om voor me moeder te zorgen.. alles was zo herkenbaar. Ze blijft voor altijd in me hart ❤️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0

Mis niets en ontvang wekelijks gratis
gezondheids- en persoonlijke groei tips.

Meld jezelf aan door hieronder je voornaam en e-mail in te vullen.

Wij houden ook niet van SPAM, dus wees gerust