De invloed van sommige emoties op je gezondheid.

Leestijd: 6 minuten

Vind je het interessant? Reageer en deel!

Voordat je begint met lezen.

Sommige inzichten uit dit artikel kunnen confronterend zijn. Ik wil je daarom vragen om dit artikel te met een open mind te lezen. Kijk of het met je resoneert: zo ja, dan heb je er iets aan en zo niet, dan doe je er niets mee.

Over dr. Ryke Hamer

Op 18 augustus 1978 kreeg dr. Ryke Hamer die als internist op een oncologie afdeling in een ziekenhuid in München werkte een verschrikkelijk bericht. Zijn zoon Dirk Hamer was zojuist overleden. Een paar maanden na het overlijden van zijn zoon, werd er bij dr. Hamer zelf teelbalkanker geconstateerd.

Hij vond dit erg vreemd omdat hij tot die tijd nooit ernstig ziek was geweest. Hij vroeg zich vervolgens af of er een relatie was tussen het overlijden van zijn zoon en het ontstaan van de teelbalkanker. Hij ging op onderzoek uit en dook in de persoonlijke geschiedenis van zijn patiënten.

Na dit onderzoek viel hem iets op…

Bijna alle patiënten met kanker hadden een buitengewone stressvolle periode  meegemaakt in de periode voorafgaand aan de diagnose kanker. Dr. Hamer deed vervolgens uitgebreid onderzoek naar de relatie tussen emotionele stress en het ontstaan van kanker en vele chronische aandoeningen.

Hij ontdekte bijvoorbeeld dat nagenoeg elke type kanker begint in de hersenen. Op bepaalde plekken in de hersenen sloeg daarbij een biologische conflictshock in (dit kun je zien als een zwaar emotioneel trauma) dat zichtbaar was op hersenscans. Hierbij waren zogenaamde concentrische ringen zichtbaar. De locatie en de grootte van deze ringen in de hersenen bepaalde in welke type weefsel of orgaan een tumor ontstond.

Het grote succes van dr. Ryke Hamer


Al deze inzichten legde dr. Hamer vast en zo ontwikkelde hij de Nieuwe Germaanse Geneeskunde. Hij behandelde vele mensen. Om je een idee te geven van zijn succes. 6000 van de 6500 mensen die hij heeft behandeld, waren na 5 jaar nog in leven. Dit is een ontzettend hoge overlevingspercentage (92% om precies zijn). Zeker als je nagaat dat veel van de mensen al waren opgegeven (terminale fase) door het ziekenhuis.

Heb vertrouwen in het zelfhelend vermogen van je lichaam.
Geef je je kracht niet weg door hieraan te twijfelen.

Niet iedereen was blij met dit succes..


Je zou denken dat dr. Hamer na deze gebeurtenis wereldberoemd is geworden.  Niets is minder waar. Hij had een zwaar leven en kende tegenslag na tegenslag. Hij wilde erkenning voor zijn werk en deelde zijn resultaten met de medische faculteit van de universiteit van Tübingen. Deze eiste echter dat hij zijn resultaten moest terugtrekken anders zou zijn artsentitel hem ontnomen worden.

In 1986 raakte hij dan ook zijn artsentitel kwijt. Wat volgde zijn de vele rechtszaken die hij voerde voor gerechtigheid. Hij liet meer dan 30 onafhankelijk onderzoeken uitvoeren kreeg gelijk, maar zijn artsentitel kreeg hij helaas nooit meer terug.

Waarom kreeg dr. Hamer nooit zijn artsentitel terug?
Ik heb wel een vermoeden, maar laat de conclusie graag aan jou over.

Veelvoorkomende aandoeningen en hun oorzaak

Hieronder beschrijf ik een aantal aandoeningen en hun oorzaak, volgens de theorie van dr. Hamer.

Chronische darmaandoeningen
(bijvoorbeeld de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa)

Dit heeft volgens dr. Hamer te maken met een brokconflict.
Dit zijn ergernissen die onverteerbaar zijn.
Denk hierbij aan langdurige gevoelens van:

 • Machteloosheid
 • Het gevoel hebben er alleen voor te staan
 • Steeds maar moeten vechten tegen iets of iemand.

Borstkanker

Dit heeft te maken met een zogenaamde ‘nest-zorgconflict’ of een ‘ruzie conflict’.
De vrouwelijke borst staat voor verzorgen en zorgzaamheid.
Een conflict kan ontstaan wanneer er problemen zijn met een geliefde.

Denk hierbij aan:

 • Je continue zorgen maken om een geliefde
 • Ruzie hebben/continue strijd voeren met een dierbare.
 • Maar ook zorgen of een conflict hebben binnen de familie of op het werk.
 • Scheiden van een geliefde. (denk aan de uitdrukking: ‘van de borst gerukt’)

Baarmoeder en prostaatkanker

De baarmoeder en eierstokken zijn net als de prostaat en de teelballen, verbonden met “voortplantingsconflicten” . Dit gaat tevens over een conflict met een geliefde, zei het dat deze niet chronisch voortduren maar onverwacht op je pad komen. Denk hierbij aan dr. Hamer, wiens zoon opeens was verleden.

Botten-, gewrichten-, kraakbeen- of spieraandoeningen**
Hebben te maken met een eigenwaarde conflict.
Je voelt je bijvoorbeeld waardeloos of nutteloos. Dit type conflict kan ook worden ervaren bij vernedering, misbruik, falen, teleurgesteld zijn in jezelf of een verlies aan status.

Hoe jij hierbij over jezelf denkt en de hevigheid van de gevoelens is daarbij is essentieel; Wanneer jij jezelf bijvoorbeeld een mislukkeling vindt of bijvoorbeeld vaak denkt: “ik zal nooit slagen” draag je zo bij aan de hevigheid van zo een conflict.

Persoonlijk aanvulling ( los van de theorie van Ryke Hamer)
Zo een denkwijze ontstaat vaak al in onze jeugd. Wanneer ouders of opvoeders dit tegen ons zeggen, gaan we zo over onszelf denken.

** Wanneer je HIER of hieronder tref je een zeer uitgebreide lijst met vele aandoeningen en hoe ze ontstaan volgens de theorie van dr. Hamer.

https://www.germaansegeneeskunde.nl/index-ziekten/

De conflictmassa (heel belangrijk)

Binnen het werk van dr. Hamer speelt het begrip; conflictmassa een belangrijke rol.
De grootte van de conflictmassa bepaalt uiteindelijk de hevigheid van een ziekte.

Wat is de conflictmassa?
Dat is de intensiteit van de emoties die iemand ervaart bij een bepaalde gebeurtenis. Zo kun je  binnen een korte tijd een hele grote conflictmassa opbouwen. Denk ook nu aan het overlijden van de zoon van dr. Hamer.

Een conflictmassa kan echter ook klein zijn en toch een ziekmakend effect hebben.
Doordat bijvoorbeeld iemand de bijbehorende emoties continue (her)beleefd, bouwt de conflictmassa zich telkens op.

Vergelijk dit met een iemand die in een ongelukkige relatie zit. Het denken aan deze relatie, haalt deze persoon continue uit zijn rusttoestand. Deze persoon is al jaren soms decennia doodongelukkig en wil dit niet. Je kunt je voorstellen dat je hiermee langzaam een steeds grotere conflictmassa opbouwt.

Wat beïnvloedt de conflictmassa?

Er zijn een aantal factoren die een invloed hebben op de grootte van een conflictmassa.

Denk hierbij aan.

 • De hevigheid van de gebeurtenis.
 • De mate waarin je het gevoel hebt dat er een oplossing is.
 • Het verrassingseffect, des te meer het onverwacht het op je pad komt, hoe groter de conflictmassa.
 • Je bent het er totaal niet mee eens en vindt het onacceptabel.
 • Hoe lang het trauma voortduurt.
 • De mate waarin je het kunt uiten of delen met iemand

Staan emotionele conflicten altijd aan de basis van een ziekte?

Nee; er is wel een correlatie maar geen causaal verband. Kortom roken vergroot de kans op het krijgen van longkanker, maar niet alle rokers krijgen longkanker.  Echter, hoe meer iemand rookt, hoe groter de kans op het krijgen van longkanker.

Hetzelfde gaat op de inzichten uit de Nieuwe Germaanse Geneeskunde.
Ook nu bepaalt de hevigheid van de ervaren emoties (de conflictmassa), de kans op het krijgen van een ziekte. Kortom: hoe meer we onszelf gek maken en dat zo voelen, hoe groter de kans op het krijgen van een aandoening.

Mijn ervaring is ook dat we in essentie vooral ziek worden omdat we energetisch uit balans raken. We dienen te streven naar een congruent leven omdat dat ervoor zorgt dat de energie optimaal in ons lichaam stroomt. Zowel voeding als een emotioneel conflict beïnvloed de kwaliteit van de energiestroom. Het probleem vandaag de dag is dat de meeste mensen wel weten hoe belangrijk gezond voeding is, slechts weinigen weten echter hoe (gigantisch) heilzaam of ziekmakend emoties kunnen zijn.

Heeft voeding er dan helemaal niets mee te maken?

Dit is wat Ryke Hamer erover zei:

“Iemand die gezond eet heeft minder kans op een biologisch conflict. Vergelijk dit met het feit dat rijke mensen vaak minder kanker krijgen dan arme mensen. De verklaring hiervoor is eenvoudig. Rijke mensen kunnen sommige van hun emotionele trauma’s eenvoudiger oplossen omdat ze toegang hebben tot meer oplossingen. (Denk aan specialistische diëten, behandelvormen, beter netwerk, beste medicijnen, geneesmiddelen etc.)

Het is echter onmogelijk om kanker of welke chronische aandoening dan ook, door een dieet te voorkomen omdat gezonde voeding een biologische conflict niet voorkomt”

Einde citaat

Mijn mening over de rol van voeding.
Ik ben er van overtuigd dat er een wisselwerking is tussen de voeding en emoties. Een trauma heeft een minder grote impact op iemand die al gezond leeft.

Aanvullende tips op het pad van zelfheling zijn:

Website over het werk van Ryke Hamer.
https://www.germaansegeneeskunde.nl/home/

Hier tref je een uitgebreide lijst met aandoeningen en hun oorzaken.
Zie daarvoor deze link:
https://www.germaansegeneeskunde.nl/index-ziekten/

Cursussen van Biologica Nederland over dit onderwerp, zie: https://www.biologikanederland.nl/

Waardevolle therapievormen zijn bijvoorbeeld:
EMDR therapie, cognitieve gedragstherapie en Trauma Release Therapy.

Wat kun je onthouden:

Tijdens mijn zoektocht de afgelopen 20 jaar heb ik verschillende geneeswijzen bestudeerd. Denk hierbij aan de orthomoleculaire geneeskunde, de traditionele Chinese geneeswijze, de Ayurvedsche geneeswijze en de ook de Nieuwe Germaanse geneeskunde.

Heel vaak, heel vaak lieve lezer komt het neer op zelfliefde. Zelfliefde heeft een grote invloed op het zelfhelend vermogen.
Zelfliefde is essentie niets anders dan het vullen van je cellen met helende energie en het loslaten van de weerstand.

Ik wens je veel liefde op dit pad naar binnen waarbij je steeds meer een mooiere en gelukkigere versie van jezelf mag zijn.

Hartelijke groet,
Ir. ing.  Mohammed Boulahrir
Orthomoleculair therapeut & Klinisch Psycho Neuro Immunoloog

Mijn vraag aan jou:

Bij welke therapievorm heb jij veel baat gehad bij het verwerken van oude trauma’s/ psycho- emotioneel leed?  Kun je ook eventueel uitleggen wat het voor je heeft betekent?

Heel erg dank voor je bijdrage alvast!
Ik weet dat veel lezers hier blij zijn met je beijdrage.

Deel dit bericht met je vrienden:

8 reacties

 1. Interessant! Het doet me denken aan een boek van Deepak Chopra waarin hij waarschuwt voor het ontstaan van micro-ontstekingen in het lichaam. Die kunnen volgens hem ook ontstaan door langdurig minder ernstige stress. Bijvoorbeeld door met tegenzin naar het werk of altijd te laat komen en de daar uit komende stress.
  Maar antwoord op je vraag: ik neig eerder naar een therapie waarin je leert om actief nieuwe overtuigingen te gaan geloven. Noem het Law of Attraction of noem het Neuroplasticiteit. In beide gevallen ben je bezig met dingen positiever te zien ipv te roeren in het verleden.
  Ik heb zelf niet zo’n soort therapie gehad maar wel schrijfoefeningen gedaan met dit idee. Ik ontdekte hiermee welke belemmerende overtuigingen ik heb en ook dat ze niet feitelijk waar zijn. Het blijven valkuilen, maar gelukkig weet ik nu nog meer dat het slechts valkuilen zijn en geen waarheden.

  1. Ja hier kan ik me ook in vinden. Ik volg op dit moment pockets full met joy van Lou Niestadt en dat gaat over de wet vd aantrekkingskracht. Nieuwe overtuigingen manifesteren die beter bij je passen🍀

 2. Komt op het juiste moment. Ik ben heel erg bezig met trauma en emotioneel helen. Ik heb veel inzichten gehad met ayahuasca en truffels de plantmedicijnen. De wereld was weer mooi en ik kon mild zijn voor mezelf. Ook een reading en hypnose heeft mij veel inzichten gegeven. Vooral inzichten dat t niet normaal was wat ik heb doorgemaakt.
  Ik ga binnenkort een familie opstelling doen.
  Yin yoga is ook fijn om spanning los te laten.
  En natuurlijk sport.

  Maar toch borrelt er steeds iets boven.
  Nog genoeg te helen.

 3. Nucleus maakt de verbinding tussen de hersenhelften weer mogelijk door een trauma of storende herinnering te behandelen. Chronische aandoeningen kunnen daarmee ook verbeteren dan wel oplossen naarmate hetgeen stoort, wordt ‘opgeruimd’. Er wordt ahw weer contact gemaakt met het gevoel. Zie website: https://trauma-online.jouwweb.nl/

 4. Allereerst heeft het volgen van mijn bachelor VoetreflexologiePlus mij veel inzichten gegeven. En de behandelingen van een homeopathische/kinesiologie therapeut hebben mij zowel inzichten gegeven als zaken opgeruimd en ontstoord (medicijnen en andere (chemische) middelen en overtuigingen). Het belangrijkste zie ik het bewustzijnswerk wat ik doe. Ik krijg les in de Gnosis en dat zie ik als het allergrootste goed. Maar alles opruimen en verwerken lukt niet, in één leven. Juist omdat we het overzicht (nog) niet hebben op eerdere levens. Ik vind het overigens nu een prachtige tijd om te leren maar oh zo zwaar en beangstigend soms. Toevallig ben ik me ook gaan verdiepen in de Germaanse Geneeskunde (ook wel de 5 biologische natuurwetten) en dat geeft een heel ander, misschien wel duidelijker en realistischer, beeld dan de verklaringen van bijvoorbeeld een Christiane Beerlandt.
  Dank voor je mooie en interessante nieuwsbrief ♥️

 5. Dank je wel voor deze duidelijke uitleg over de Biologische Wetten. Volg momenteel bij Mies Kloos de lessen Biologische Wetten & Psyche en Karakter wat mij heel veel inzichten geeft op een geheel andere manier dan ik in alle voorgaande studies heb geleerd. In mijn praktijk Body Mind & More werk ik vooral veel met de Spiritual Response Therapy om overtuigingen, blokkades, onharmonische energieën op de verschillende niveaus van Zielsbewustzijn te zuiveren en te helen, zodat het LICHT weer voluit door alle cellen van ons wezen kan stromen.

 6. Ik denk niet dat heftige emoties zelf de boosdoener zijn, maar het feit dat we geleerd hebben deze af te keuren, in te slikken, te veroordelen. Emoties zijn energie, en als energie vrij kan stromen is er geen probleem. Woede wordt pas echt schadelijk wanneer ze systematisch onderdrukt wordt. Natuurlijk wil je met je woede geen schade aanrichten bij anderen, maar het is vooral belangrijk dat je erkent dat je boos bent. Kwaadheid heeft eigenlijk een beschermende functie, ze ontstaat wanneer er over onze gezonde grenzen wordt gewalst, wanneer we ons onveilig voelen. We komen van generaties waar alles wat moeilijk was onder het tapijt werd geveegd. Het is nodig dat we ons alle mogelijke emoties weer toe eigenen als deel van onszelf, dat we ze durven beleven, voelen en uiten zoals jonge kinderen dat nog kunnen! Het is het eerste wat we afleren bij het opgroeien. Sterk zijn staat nog altijd synoniem voor je emoties onderdrukken. Kwetsbaar durven zijn is ware kracht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0

Mis niets en ontvang wekelijks gratis
gezondheids- en persoonlijke groei tips.

Meld jezelf aan door hieronder je voornaam en e-mail in te vullen.

Wij houden ook niet van SPAM, dus wees gerust