stilte 4

Dit vergeten we vaak wanneer we ouder worden…

Leestijd: 2 minuten

Vind je het interessant? Reageer en deel!

De afgelopen 20 jaar heb ik vele mensen met hun gezondheid begeleid.
Ik ben er super dankbaar voor dat ik dat mag doen.

Duizenden ontroerende verhalen heb ik gehoord van mooie zielen.
Mensen met een burn-out.
Mensen die onzeker zijn over de toekomst.
Mensen die depressief zijn.
Mensen met een of meerdere chronische aandoeningen.
Mensen die graag een kind willen.
Mensen met hormonale klachten of darmklachten.
Etc.

Nadat ik al deze mensen heb gesproken zag ik bepaalde patronen.
Patronen die aan de basis staan van bijna alle gezondheidsklachten.

Hierbij een aantal van mijn bevindingen:

 • Het eten van groente en fruit is belangrijk.
 • Regelmatig bewegen is belangrijk.
 • Het aantal uur dat je slaapt is belangrijk.

Niets nieuws natuurlijk…

Weet je wat echter veel belangrijker is voor je gezondheid?

Nou?
Dat je congruent leeft.
Het blijkt zelfs dat mensen die congruent leven, de grootste overlevingskans hebben nadat ze zijn opgegeven. Denk hierbij aan patiënten met uitgezaaide tumoren in de laatste fase van hun leven.(1)

Wanneer leef je congruent?

Van een congruent leven is er sprake wanneer jouw gedrag overeenkomt met iets dat jij diep van binnen voelt. Je bent dus trouw aan jezelf en doet wat je hart van je verlangt. Naarmate we ouder worden vergeten we helaas vaak om congruent te leven.

Wanneer leef je niet congruent?

Wanneer je diep van binnen iets wilt veranderen in je leven en je doet het maar niet.
je schuift die belangrijke keuze telkens voor je uit.
Je maakt jezelf regelmatig bang.
Je komt niet voor jezelf op.
Je laat anderen over je grenzen lopen.

Eigenlijk is het heel eenvoudig…

Congruentie is niets anders dan de mate van ontspanning in je lichaam.
Een vreugdevol leven is een ontspannen leven.
Een leven vol angst is een gespannen leven.
Spanning maakt het lichaam ziek.
Ontspanning maakt je hart (en dus lichaam) gelukkig.

Een gelukkig hart is de belangrijkste voorwaarde voor een sterke weerstand.

Kortom…

Kom die afspraak met jezelf na.
Vecht alsjeblieft als een leeuw(in) voor je levensgeluk.
Ga dat moeilijk gesprek aan.
Hak die knoop door.
Maak jezelf niet bang.

En..wellicht het belangrijkste.
Zorg voor je innerlijke kind, geniet, speel en maak je hart gelukkig.

Hoe leef je congruent? (opdracht)

(1) Schrijf op een blaadje allemaal op wat je hart gelukkig maakt.
(2) Schrijf ook op wat je ongelukkig maakt?
Wat kun je daarbij loslaten en wat ga je accepteren?
(3) Wat zijn je actiepunten?
Ga je bijvoorbeeld hulp inschakelen, een knoop doorhakken, die reis boeken, het belangrijke gesprek aangaan etc.

Tot slot,

Dank dat je de moeite hebt genomen om dit te lezen.

Ik wens je veel succes met een nog congruenter leven!

Hartelijke groet,
Ir. ing.  Mohammed Boulahrir
Orthomoleculair therapeut & Klinisch psycho neuro-immunoloog
P.s. heb je een aanvulling , laat dat gerust achter in het reactieveldje hieronder.

Deel dit bericht met je vrienden:

27 reacties

 1. Op de eerste plaats, van harte gefeliciteerd met je verjaardag 🥳
  Ik heb het gretig gelezen en het vertelde me dat ik door moet gaan op mijn ingeslagen weg. Het was een soort bevestiging voor mij dat ik goed bezig ben.
  Dank voor je woorden 🙏

 2. Mooi om te lezen,ik ben nu 70 jaar,en ben aan het omhoog klimmen vanuit de put,ik voel een verandering in mij,en dat betekend inderdaad dat ik veel duidelijker mij mag zijn,knopen door hak,een hele bijzondere ontwikkeling dat ik dit nog mag doen,nogmaals dank voor je mooie bericht.

  Hartegroet Cathinka.

 3. Dag Mohammed,
  Dankjewel voor al je mails waar ik telkens wel wat nuttige informatie uithaal.
  Naar mijn mening ben je echt wel begaan met de mensheid en hun gezondheid. Prachtig.
  Mijn ervaring is dat het beste middel om gezond te zijn is “gelukkig zijn”.
  Het vraagt vaak wel veel “innerlijk werk” voor het zover is.
  Het is het belangrijkste werk wat je in je leven kan doen.
  Liefdevolle groetjes,
  Anna

  1. Hallo Anna,

   Inderdaad het bovenstaande stuk gaat gaat eigenlijk ook over gelukkig zijn.
   Hartelijke groet,
   Mohammed Boulahrir

 4. Proficiat 🥳
  Had nooit van congruent gehoord, dus blij dat ik het even doorgelezen heb.
  Ga ik zeker ff opschrijven.
  Thnx en fijne avond 😎nog

 5. Van harte gefeliciteerd met je verjaardag en nog heel veel mooie, gelukkige en gezonde jaren erbij gewenst!
  Ik lees je nieuwsbrieven altijd graag, ze gaan over de essentie van het leven.
  Dankje voor de inspiratie en bevestiging die ik eruit haal.

  Hartelijke groet

  1. Hartelijke gelukwensen Mohammed met je verjaardag! Dank je wel voor jou inspiratie ,wat ben jij een mooi mens .. zoveel wijsheid en ervaring, telkens verras je me ,ik voel ook jou enthousiasme en positiviteit, wat aanstekelijk werkt, ik ben dankbaar om jou te leren kennen! Veel liefs! Annietje

 6. Van harte gefeliciteerd met je verjaardag!!
  Ik heb geen aanvulling, ik wilde je alleen complimenteren met je mooie, liefdevolle aanmoedigende mails.
  Het zit vol met positieve energie! Ik hoop nog vele mails van je te mogen lezen en het uiteraard ook mag toepassen ☺️

  Liefdevolle groet,
  Gülsen

 7. Proficiat! Fijn dat ik je nieuwsbrieven mag ontvangen. Ik leer steeds meer dankbaar te zijn voor wat ik heb. Ik stel mezelf (of een ander) de vraag: ‘wat zou je doen als je een miljoen euro zou winnen’? Dan zeg ik: ‘ik zou het niet weten, ik ben zo tevreden met wat ik heb, mijn gezondheid staat op 1’. En natuurlijk is dat makkelijk gezegd als je het goed hebt met je thuis, met je gezin. Dat is niet voor iedereen een vanzelfsprekendheid. Toch denk ik dat het belangrijkste in het leven het genieten is van de kleine dingen, de natuur, er voor elkaar zijn.
  Ik hoop dat jij kunt genieten van al het moois dat jij je medemens aanreikt en dat je vandaag Proost op jouw gezondheid.
  Groetjes Cecile.

 8. Proficiat ik sta er volledig achter. Enkele jaren geleden kwam ik tot hetzelfde inzicht toen mij werd verteld dat ik zover was gegaan in mijn krachten dat men mij nog enkele maanden gaf. Ik lied mijn werk achter mij en ik koos voor datgene waar ik al zo lang naar verlangde en ik ging opnieuw studeren. Ik werd erop aangesproken dat de verplaatsingen naar de cursussen niet verantwoord waren maar ik zette door. Ik slaagde in mijn examens o.a. van orthomoleculaire coach en ging er naar leven. Tevens verdiepte ik mij in innerlijke psychologie mijn leven veranderde volledig en ik koos voor vrijwilligerswerk waaruit ik een grote voldoening haal. Mijn gezondheid verbeterde zienderogen, ik kon me opnieuw zonder hulp verplaatsen en ik kan opnieuw mijn grote zelfstandig en zonder hulp bewerken.
  Ik wens je een even goede gezondheid en ik ben dankbaar dat u het met mij deelde. Gefeliciteerd met je verjaardag.
  Groetjes Pieter

 9. Van harte gefeliciteerd met je verjaardag, Mohammed! Bedankt voor je inspirerende boodschappen. Ze voelen kloppend voor mij. Over congruent gesproken. 🙂

 10. Mohammed, gefeliciteerd met je verjaardag!
  Dank voor je mails.
  Ik was de laatste jaren zo mooi op weg naar helemaal mijn hart volgen, ontwikkeling en gewoon gelukkig zijn. Toen gebeurden er een aantal heftige dingen in mijn leven en werd ik ziek (ziekte van Menière). Een hele klap waardoor ik weer van voor af aan moest beginnen.
  Het is een angstmakende ziekte maar ik laat me niet op mijn kop zitten!
  Wellicht heb je nog tips voor mij om deze ziekte uit mijn leven te bannen…?
  Lieve groet, José

 11. Van harte gefeliciteerd mohammed, en nog veel gezonde en gelukkige jaren toegewenst.Bedankt voor al je waardevolle mails groetjes yamina

 12. Hartelijk Gefeliciteerd Mo
  Bedankt voor dit artikel. nieuw woord geleerd. en maar meteen toepassen. groet Helena

 13. Nog van harte gefeliciteerd, Mo! Ik vind al je blogs, nieuwsbrieven fantastisch. Wat een verrijking. Dank, dank en dank hiervoor!

 14. Dag Mohammed, dank je wel voor al je zeer interessante mails. Sommige adviezen gebruik ik, sommige zijn niet haalbaaŕ. Maar altijd inspirerend. Wanneer houd je weer een lezing voor particulieren? Of een webinar?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0

Mis niets en ontvang wekelijks gratis
gezondheids- en persoonlijke groei tips.

Meld jezelf aan door hieronder je voornaam en e-mail in te vullen.

Wij houden ook niet van SPAM, dus wees gerust