gewricht

10 tips bij gewrichtspijn en sneller herstel van gewrichtsklachten

Leestijd: 7 minuten

Vind je het interessant? Reageer en deel!

In dit artikel krijg je meer inzicht in de werking van je gewrichten.
Ook geef ik een antwoord op de onderstaande vragen.

  • Wat zijn de symptomen van gewrichtsklachten?
  • Hoe ontstaan gewrichtsklachten?
  • Hoe ziet een gewricht eruit?
  • Waar bestaat kraakbeen uit?
  • Waarom herstellen gewrichten zo langzaam?
  • Waarom worden gewrichtsklachten (vaak) te laat opgemerkt?
  • Gewrichtsklachten nemen toe naarmate we ouder worden.
  • Waarom is een hoge bloedsuikerspiegel desastreus voor je gewrichten?
  • 10 tips om je gewrichten gezond te houden.

Wat zijn de symptomen van gewrichtsklachten

  • Pijn bij het bewegen
  • Stijfheid, vooral in de ochtend (kan ook een symptoom zijn van een trage schildklier)
  • Een toename van gevoelige gewrichten (vooral bij druk)
  • Verlies van bewegingsvrijheid
  • Krakende gewrichten

Hoe ontstaan gewrichtsklachten?

  • Overbelasting, denk bijvoorbeeld aan overtraining of bij een blessure.
  • Hoge bloedsuikerspiegel
  • Chronische (laaggradige) ontstekingen
  • Te weinig bewegen of belasting
  • Een gebrek aan specifieke voedingstoffen
  • Te weinig vocht
  • Een daling van de zuurtegraad van weefsels als gevolg van stress, een verkeerde ademhaling of het eten van weinig groente en fruit.

Hoe ziet een gewricht eruit?

Een gewricht vormt een verbinding tussen twee of meer botten. Hieronder tref je een schematische weergave van een gezond gewricht (links) en een gewricht bij  artrose. (rechts).

Zo is bijvoorbeeld te zien dat het gewricht is omgeven door een spier en daarbinnen het kraakbeen. Het kraakbeen is elastisch. Dit heeft als voordeel dat het kraakbeen beweging mogelijk maakt en schokken opvangt.

 

Waar bestaat kraakbeen uit?

Wanneer we verder inzoomen op het kraakbeen treffen we verschillende onderdelen aan. In het plaatje hieronder is nummer 1 een collageenstreng. Collageen treffen we veelvuldig in het lichaam aan. Denk hierbij aan de huid, steunweefsels en ook in het kraakbeen. De belangrijkste functie van collageen is dat het voor stevigheid en elasticiteit zorgt. Nummer 2 is een proteoglycaan. De belangrijkste functie van een proteoglycaan is het vasthouden van vocht tussen de ‘haartjes’. De mate waarin vocht wordt vastgehouden is sterk afhankelijk van de PH van je weefsels.  Wanneer je bijvoorbeeld veel stress hebt of je gewrichten overbelast daalt lokaal de PH zodat er minder vocht wordt vastgehouden. Nummer 3 is een chondrocyt. De functie hiervan is het aanmaken van kraakbeen.

kraakbeen

Gewrichten herstellen langzaam.

Zoals je in het plaatje hierboven ziet, heeft het kraakbeen geen bloedvaten. Het kraakbeen krijgt voedingsstoffen vanuit het zogenaamde synoviale vocht. Let wel: de aanvoer van voedingsstoffen vanuit het synoviale vocht valt in het niets bij de aanvoer vanuit de bloedvaten. Dit heeft als gevolg dat het kraakbeen veel minder voedingsstoffen krijgt dan spieren en langzaam herstelt.

Gewrichtsklachten worden vaak te laat opgemerkt.

Kraakbeen bevat geen zenuwcellen. Dit zorgt ervoor dat je geen pijn voelt wanneer er klachten zijn met een gewricht. Denk hierbij aan een overbelasting of zelfs in sommige gevallen slijtage. In de meeste gevallen ontstaat er pas pijn wanneer het omliggende weefsel is aangedaan.

Let op: beweging en druk zijn zeer belangrijk voor de gewrichten.
Hiermee stimuleer je de afgifte van voedingsstoffen vanuit het synoviale vocht naar de gewrichten. Weinig beweging of druk zorgt ervoor dat het herstel vele malen trager verloopt. Indien er klachten zijn is het belangrijk om te blijven bewegen, tenzij de fysiotherapeut of arts dit afraadt.

Gewrichtsklachten nemen toe naarmate we ouder worden.

Naarmate we ouder worden neemt de dikte van het kraakbeen af. Veel mensen gaan daarnaast minder bewegen wanneer ze ouder worden. Dit heeft als gevolg dat gewrichtsklachten toenemen. Door te blijven bewegen vertragen we de veroudering van de gewrichten.

Een hoge bloedsuikerspiegel desastreus voor je gewrichten?
Bij een hoge bloedsuikerspiegel verliest je kraakbeen zijn stevigheid en elasticiteit (1).
Dit proces wordt ook wel glycatie of versuikering  genoemd. Je kunt dit vergelijken met een elastiekje dat je in de zon legt. Door de hitte verliest het elastiekje zijn veerkracht. Op dezelfde manier zorgt een hoge bloedsuikerspiegel ervoor dat de elasticiteit en stevigheid van het kraakbeen afneemt.

10 tips om je gewrichten gezond te houden.

Algemene tips om je gewrichten gezond te houden.

Zorg voor een gezonde lever.

Volgens de traditionele Chinese geneeskunde voedt de lever de gewrichten en pezen. Het zal je verbazen hoe vaak gewrichtsklachten samenhangen met een overbelaste lever. Vergeet daarom de lever niet bij het versterken van je gewrichten. Ik heb een hele blog geschreven over de lever. Klik hier voor de blog.

Eet voldoende eiwitten.

De bouwstoffen van gewrichten worden in het lichaam uit eiwitten gemaakt. Hoe minder eiwitten je binnenkrijgt hoe minder goed weefsels, spieren en dus ook kraakbeen wordt aangemaakt. Naarmate we ouder worden, verliezen we ook sneller spiermassa. Het eten van voldoende eiwitten vertraagt de afbraak van de spiermassa. Eiwitten tref je bijvoorbeeld aan in kip, vis, vlees, eieren, noten en zaden.

Zorg voor een stabiele bloedsuikerspiegel.

Je kunt je bloedsuikerspiegel stabiel houden door voldoende te bewegen en het gebruik van snelle koolhydraten te minimaliseren. Kijk dus of je kunt minderen met het eten van brood, pasta of witte rijst. Wees je er ook van bewust dat chronische stress de bloedsuikerspiegel verhoogt. Datzelfde geldt voor een slechte nachtrust.

Val af indien nodig

Hoe zwaarder we zijn, hoe zwaarder de gewrichten worden belast. Afvallen is dus een basisstrategie om gewrichten langer gezond te houden.

Beweeg dagelijks

De gewrichten van volwassenen bevatten geen bloedvaten maar krijgen voedingsstoffen vanuit het synoviale vocht. Druk en beweging stimuleren de afgifte van deze voedingstoffen.

Forceer het bewegen niet. Kijk altijd naar wat je wel kunt doen. In plaats van de denken dat je het niet kan of het te zwaar is. Heb je bijvoorbeeld last van je knieën? Dan is zwemmen een goede optie. Heb je last van je schouders? Dan kun je bijvoorbeeld hardlopen, wandelen of fietsen.

Zorg voor voldoende Vitamine D, omega 3 en vitamine C

Hoe groter een tekort aan vitamine D, hoe groter de kans op het ontstaan van gewrichtsklachten (2). Vitamine D en omega 3 remmen ontstekingen. Vitamine C is een antioxidant en fungeert als bouwstof van de gewrichten. Dat komt doordat vitamine C essentieel is voor de vorming van collageen dat de gewrichten hun stevigheid geeft.

Kortom:

  • Zorg voor voldoende zon en neem een supplement indien je een tekort hebt aan vitamine D
  • Eet 2 tot 3 keer in de week vette vis zodat je voldoende omega 3 vetzuren binnen krijgt.
  • Eet volop groente en fruit zodat je ook voldoende vitamine C binnenkrijgt.  Vitamine C tref je veel aan in bladgroenten, paprika, kiwi en broccoli.

Train je spieren.

Voldoende spiermassa draagt op twee manieren bij aan gezonde gewrichten. Spieren ondersteunen de gewrichten en zorgen tegelijkertijd ook voor de aanmaak van ontstekingsremmende stofjes. Ze beschermen tegen de afbraak van kraakbeen en versnellen het herstelproces.
Tip: ga bij klachten niet op eigen houtje bewegen of sporten maar vraag om advies aan een fysiotherapeut. Deze kan je precies vertellen wat de beste soort bewegingen zijn in jouw specifieke geval.

Aanvullende supplementen bij gewrichtsklachten.

De onderstaande supplementen zet ik regelmatig in bij gewrichtsklachten.

Glucosamine
Glucosamine is de belangrijkste bouwstof voor kraakbeen en bindweefsel. Het zorgt ook voor een betere smering tussen gewrichten (3). Het remt daarnaast ook een fout stofje, NF kappa-bèta. Hoe meer dit stofje aanwezig is, hoe meer ontstekingen de gewrichten kunnen aantasten. Glucosamine remt ook de afgifte van het enzym collagenase dat collageen afbreekt. Hoe meer dit enzym wordt afgeremd, hoe minder colageen er wordt afgebroken.

Richtlijn: 1500 mg per dag

Collageen
Ongedenatureerd collageen type 2 verbetert net als glucosamine op verschillende manieren de conditie van gewrichten. Zo zorgt het voor een afname van pijn, stijfheid en neemt de bewegingsvrijheid toe (4). Het verlicht daarnaast de pijnklachten en versnelt het herstel na inspanning. (5)

Richtlijn: 40 mg ongedenatureerd collageen type 2

MSM poeder
Methylmsulfonylmethaan (MSM) is een organische zwavelverbinding die ik vaak inzet bij gewrichtspijn. Je kunt het prima oraal innemen, maar bij gewrichtsklachten gaat mijn voorkeur uit naar een gel of crème. MSM blokkeert het doorgeven van pijnprikkels door het zenuwstelsel (6). Het zwavel in MSM speelt een belangrijke rol bij de aanmaak van kraakbeen.

Richtlijn: 1000 mg per dag (oraal), aantal keer per dag insmeren (crème, gel)

Dit was het dan voor deze week!

Vraag: heb jij nog aanvullende tips of iets waar je veel aan hebt gehad bij gewrichtsklachten?
Deel het met ons zodat meer mensen hier iets aan hebben.

Ik zou het tof vinden indien je dit bericht deelt. Op deze manier kunnen we nog meer mensen gelukkig maken met deze tips. Bovenaan dit artikel tref je een aantal knoppen waarmee je dit artikel kunt delen. Heel erg dank alvast!

Gezonde groet,
Ir. ing.  Mohammed Boulahrir
Orthomoleculair therapeut /Health coach & trainer

Agenda: lezing Vrouw en Hormoonhuishouding 

Graag nodig ik je uit voor deze lezing die in verschillende steden worden verzorgd in september-oktober 2019
Tijdens deze lezing deel ik verder een aantal krachtige tips en inzichten, waarmee ik de afgelopen 10 jaar als orthomoleculair therapeut veel mensen heb geholpen. Ik hoop zo meer vrouwen op weg te helpen naar een stralende gezondheid waarin het zelfhelend vermogen centraal staat.

De onderstaande onderwerpen komen aan bod

  • Waarom je je sneller ongelukkig, angstig of ‘leeg’ voelt wanneer het hormoon progesteron minder wordt aangemaakt (wat bij veel vrouwen het geval is)+ tips om de afgifte van dit hormoon te verbeteren.
  • Hoe zorg je voor een sterke weerstand, gewichtsverlies en meer energie?
  • Tips om klachten rondom de overgang te verminderen. Denk hierbij aan opvliegers en slaapproblemen.
  • Hoe verminder je klachten rondom je maandelijkse periode?
  • Wat zijn de belangrijkste oorzaken van een trage schildklier en tips voor een gezonde schildklier?
  • Wat is nu gezonde voeding waar je darmen blij van worden?
  • Om welke voedingsstoffen ‘schreeuwt‘ je lichaam bij een stressvol of druk leven?
  • Hoe emoties onze gezondheid beïnvloeden (dit wordt sterk onderschat en is ook erg waardevol)

Wanneer je op “Meer info klikt” tref je alle data en steden aan waar deze lezing zal plaatsvinden. Ook kun je hier jouw plekje reserveren.

[us_btn text=”MEER INFO” link=”url:https%3A%2F%2Fpoweracademy.nl%2Fvrouw-en-hormoonhuishouding%2F|||” size=”30px” align=”center” icon=”fa-hand-o-right ” iconpos=”right”][us_separator type=”short”]

Gebruikte bronnen

(1) Paul R. G. et al., Glycation of collagen: the basis of its central role in the late complications of ageing and diabetes, International Journal of Biochemistry and Cell Biolology, 1996 Dec;28(12):1297-310 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9022289

(2) Louisa E et al., Vitamin D in rheumatoid arthritis—towards clinical application, Nature Reviews Rheumatology 12, 201–210 (2016)https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26481434

(3) Yves Henrotin et al.,Is there any scientific evidence for the use of glucosamine in the management of human osteoarthritis?, Journal of Arthritis Research and therapy, 2012; 14 (1): 201 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3392795/

(4) Lugo J. P. et al., Efficacy and tolerability of an undenatured type II collagen supplement in modulating knee osteoarthritis symptoms: a multicenter randomized, double-blind, placebo-controlled study. Nutrition Journal, 2016 Jan 29;15:14 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26822714

(5) Lugo J. P. et al.,Undenatured type II collagen (UC-II®) for joint support: a randomized, double-blind, placebo-controlled study in healthy volunteers, Journal of International Society of Sports Nutrition, 2013 Oct 24;10(1):48.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26822714

(6) Matthew Butawan, Methylsulfonylmethane: Applications and Safety of a Novel Dietary Supplement, Nutrients. 2017 Mar; 9(3): 290.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5372953/

 

Deel dit bericht met je vrienden:

6 reacties

  1. je raadde in een lezing de superfoodshop aan . Ik mis er bv de Vit.K of glucosamine of gel. Hier kan ik wel MSM poeder kopen. waar kan ik dit het beste kopen? Er zijn zoveel verkooppunten dat ik door de bomen het bos niet meer zie.

  2. spierpijn….al jaren. Bij een botscan van de chiropractie wees uit dat alle gewrichten goed zijn.
    fysio heeft het over overbelasting door jarenlang zwaar werk. natuurarts kwam bij controle van urine tot de ontdekking dat er een verzuring in het lichaam was van 90 %.Dus drinken en na een paar weken was de spierpijn weg. ook geen suikers meer en tarwe. 15 kilo afgevallen door gezonder eten. Ben nu 60 en heb een conditie van iemand die 10 jaar jonger is boddichtheid van een jong iemand. Dus drinken is heel belangrijk en dat deed ik te weinig.

  3. Bedankt voor het delen van deze info over het ontstaan van gewrichtsklachten. Ik wist niet dat voedingsstoffen daar een invloed op hadden. Gelukkig merk ik dat mijn eigen klachten ook verminderd zijn nu ik regelmatig naar de fysio ga.

  4. In het verleden heb ik ook last gehad van mijn gewrichten. Gelukkig heb ik door fysiotherapie weer goed kunnen herstellen. Door meer te bewegen en de juiste oefeningen te doen, ben ik er snel weer bovenop gekomen.

  5. Voldoende eiwitten eten is inderdaad belangrijk voor spierherstel. Ook tijdens het herstel van mijn knieklachten heb ik extra veel eiwitten tot mij genomen om mijn spieren te ondersteunen. Daarnaast heb ik mijn routine langzaam weer opgebouwd met mijn fysio. Zo heb ik ook snel weer kunnen herstellen.

  6. Goed om te weten dat ik moet zorgen voor voldoende vitaminen in mijn dieet. Ik ga kijken of ik wellicht een tekort heb aan Omega 3. Misschien verklaart dit ook mijn lichamelijke klachten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mis niets en ontvang wekelijks gratis
gezondheids- en persoonlijke groei tips.

Meld jezelf aan door hieronder je voornaam en e-mail in te vullen.

Wij houden ook niet van SPAM, dus wees gerust