milt energie

Het belang van een gezonde milt.

Leestijd: 3 minuten

Vind je het interessant? Reageer en deel!

Het valt mij op dat de milt nauwelijks aandacht krijgt in de westerse geneeskunde. Binnen de traditioneel Chinese geneeskunde echter, speelt de milt een hele belangrijke rol. Je kunt immers nog zo gezond eten, wanneer je de energie mist om de voedingsstoffen goed op te kunnen nemen heb je hier weinig aan.

Laat ik dat toelichten aan de hand van een metafoor. Je maag kun je zien als een pannetje en de milt als het vuurtje. De basis van een goede spijsvertering binnen de traditionele Chinese geneeskunde is dat je ´interne kookstelletje´ het eten goed verhit.

Er is bijvoorbeeld voldoende vuur (milt energie) nodig om het eten te laten koken. Het gaat ook nu om evenwicht. Een te sterke milt energie zorgt ervoor dat het eten aanbrandt. Een zwakke milt energie zorgt ervoor dat het kookproces niet op gang komt. Dit heeft als gevolg dat je onvoldoende in staat bent om de voedingsstoffen uit de voeding te halen. Een lage milt energie heeft vele gevolgen. In de winter speelt dit een extra belangrijke rol omdat er meer energie wordt gebruikt om je lichaamstemperatuur op peil te houden.

milt energie

Een zwakke milt en slijmvorming.

Een zwakke milt zorgt ook voor meer slijmvorming in het lichaam. Het gevolg? Sinusverstoppingen, een hoog cholesterol en overgewicht. Een zwakke milt stimuleert ook overmatig vocht (damp)in het lichaam. Dit zorgt ervoor dat de vloeistofstromen en dus ook voedingsstoffen minder goed worden vervoerd.

Vergeet ook niet de basisvoorwaarde binnen de TCM: de energie moet blijven stromen. Een stagnatie van de energiestroom op fysiek, mentaal, emotioneel of spiritueel vlak, verhindert dit.

Een aantal tips voor een gezonde milt

Eet bij voorkeur een warm ontbijt. In de ochtend is de energie van de milt het meest actief. Je haalt dan optimaal de voedingsstoffen uit de voeding.

gezonde milt
Voedingsmiddelen die de milt verzwakken zijn bijvoorbeeld: rauwkost, een salade of een smoothie met enkel groenten. Je lichaam moet deze voedingsmiddelen eerst verwarmen voordat ze verteerd kunnen worden. Dit verzwakt de milt.

Een dieper inzicht in een verzwakte milt.

Een belangrijke oorzaak van een verzwakte milt is een overbelaste lever. Dit wordt vaak weer veroorzaakt door uitputting, boosheid en onvewerkte emoties. Voor een gezonde lever is het dus belangrijk om regelmatig stil te staan, te reflecteren over je leven en vooral te voelen. Wat pak je vast en wat laat je los? Hoe breng je meer veiligheid en dus meer ontspanning in je leven? Acceptatie en dankbaarheid vormen daarbij belangrijke ingrediënten.

Op fysiek vlak kun je de lever ook ondersteunen met voedingsmiddelen als broccoli, artichokken en knoflook. Heilzame kruiden voor de lever zijn mariadistel en paardenbloem.

Gember, de krachtige versterker voor je milt.

Mijn favoriete kruid om de milt te versterken is gember. Zeker nu het wat kouder wordt is gember extra heilzaam. Gember heeft vele gezondheidsvoordelen. Zo is het antibacterieel, antiviraal, antischimmel en doodt het daarnaast ook parasieten. Gember is een uitstekend middel om spijsverteringsgerelateerde klachten te verminderen. Het versterkt de maag en verhindert klachten als een opgeblazen gevoel en een slechte stoelgang.

Gember is ook goed in te zetten bij ochtendmisselijkheid gedurende de zwangerschap. Het remt net als kurkuma ontstekingen. Gember wordt vaak als poeder gebruikt. Het verdient echter de voorkeur om het zelf te raspen dan is de werking vele malen krachtiger! TIP drink eens een kopje groene thee met wat gember erin geraspt. Erg heilzaam voor de luchtwegen! Dit is nog maar een korte opsomming van de vele gezondheidsvoordelen van gember. In deze studie tref je meer gezondheidsvoordelen.

Kardemom, verwijdert overmatig vocht.

Kardemom en dan bij voorkeur zwarte kardemom wordt van oudsher gebruikt om de milt te versterken. Het verwarmt net als gember het lichaam. Het is ideaal om in te zetten bij spijsverteringsgerelateerde klachten als: een opgeblazen gevoel, een zwakke afgifte van maagzuur en constipatie.

Het wordt daarnaast ook gebruikt om overmatig vocht en slijm uit het lichaam te verwijderen. Dit kan bijvoorbeeld het herstel van een verkoudheid bespoedigen.

kardemon

Dit is wat ik soms doe in de winter.

Ik verhit een liter water en doe dit in een thermoskan. Ik voeg hier wat geraspte gember aan toe, het vocht van een halve citroen en een mispuntje kardemon. Vervolgens neem ik gedurende de dag hier kleine slokjes van.

Let wel: de context is ook nu belangrijk.

Bij het delen van dit soort gezondheidstips is het altijd belangrijk om naar het grote plaatje te kijken. Zo zal er in de winter sneller sprake zijn van een zwakke milt dan in de winter. Sommige mensen, zogenaamde luchttypes, hebben hier veel meer baat bij dan vuurtypes. Wanneer je van nature het al snel warm hebt is het onverstandig om nog meer hitte toe te voegen door het gebruik van kruiden als gember of kardemom. Dit werkt juist averechts omdat je lichaam dan onnodig energie verbruikt om je lichaam weer af te koelen.

Hartelijke groet,

Ir. ing. Mohammed Boulahrir
Orthomoleculair therapeut & Klinisch psycho neuro-immunoloog
www.poweracademy.nl

Deel dit bericht met je vrienden:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0

Mis niets en ontvang wekelijks gratis
gezondheids- en persoonlijke groei tips.

Meld jezelf aan door hieronder je voornaam en e-mail in te vullen.

Wij houden ook niet van SPAM, dus wees gerust