milt energie

Het belang van een gezonde milt.

Leestijd: 3 minuten

Vind je het interessant? Reageer en deel!

Het valt mij op dat de milt nauwelijks aandacht krijgt in de westerse geneeskunde. Binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde echter, speelt de milt een hele belangrijke rol. Je kunt immers nog zo gezond eten, wanneer je de energie mist om de voedingsstoffen goed op nemen, heb je hier weinig aan.

Laat ik dat toelichten aan de hand van een metafoor. Je maag kun je zien als een pannetje, de milt als het vuurtje. De basis van een goede spijsvertering binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde is dat je ´interne kookstelletje´ het eten goed verhit. Er is dus voldoende vuur (milt-energie) nodig om het eten te laten koken. Het gaat echter ook nu om evenwicht. Een te sterke milt-energie leidt ertoe dat het eten aanbrandt. Een te lage milt-energie zorgt ervoor dat het kookproces niet op gang komt.

Dit heeft vele gevolgen. Je bent bijvoorbeeld onvoldoende in staat bent om de voedingsstoffen uit de voeding te halen. In de winter is voldoende milt-energie extra belangrijk, omdat meer levensenergie wordt gebruikt om je lichaamstemperatuur op peil te houden.

milt energie

Een zwakke milt zorgt ook voor meer slijmvorming en stagnatie van vloeistofstromen in het lichaam. Het gevolg? Sinusverstoppingen, hoog cholesterol en overgewicht. Vergeet ook niet de basisvoorwaarde binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde: de energie moet blijven stromen. Een stagnatie van de energiestroom op fysiek, mentaal, emotioneel of spiritueel vlak, verhindert dit.

Een aantal tips voor een gezonde milt

Eet bij voorkeur een warm ontbijt. In de ochtend is de energie van de milt het meest actief. Je haalt dan optimaal de voedingsstoffen uit de voeding.

gezonde milt

Voedingsmiddelen die de milt-energie verzwakken zijn bijvoorbeeld rauwkost, een salade, of een smoothie met enkel groenten. Je lichaam moet deze voedingsmiddelen eerst verwarmen voordat ze verteerd kunnen worden. Dit verzwakt de milt-energie.

Een dieper inzicht in een verzwakte milt-energie.

Een belangrijke oorzaak van een verzwakte milt-energie is een verzwakte lever. Dit wordt vaak weer veroorzaakt door uitputting, boosheid en onverwerkte emoties. Voor een gezonde lever is het dus belangrijk om regelmatig stil te staan, te reflecteren over je leven en vooral te voelen. Wat pak je vast en wat laat je los? Hoe breng je meer veiligheid en dus meer ontspanning in je leven? Acceptatie en dankbaarheid vormen daarbij belangrijke ingrediënten.

Op fysiek vlak kun je de lever ook ondersteunen met voedingsmiddelen als broccoli, artisjokken en knoflook. Heilzame kruiden voor de lever zijn mariadistel en paardenbloem.

Gember, de krachtige versterker van je milt.

Mijn favoriete kruid om de milt te versterken is gember. Gember heeft vele gezondheidsvoordelen. Zo werkt het antibacterieel en antiviraal, het helpt bij de bestrijding van schimmels en daarnaast doodt het parasieten. Gember is ook een uitstekend middel om spijsverteringsgerelateerde klachten te verminderen. Het versterkt de maag en verhindert klachten als een opgeblazen gevoel en een slechte stoelgang.

Gember is tevens goed in te zetten bij ochtendmisselijkheid gedurende de zwangerschap. Het remt net als kurkuma ontstekingen. Gember wordt vaak als poeder gebruikt. Het verdient echter de voorkeur om het zelf te raspen, dan is de werking vele malen krachtiger! TIP drink eens een kopje groene thee met wat gember erin geraspt. Erg heilzaam voor de luchtwegen! Dit is nog maar een korte opsomming van de vele gezondheidsvoordelen van gember. In deze studie tref je meer gezondheidsvoordelen.

gember

Kardemom, verwijdert overmatig vocht.

Kardemom en dan bij voorkeur zwarte kardemom wordt vanoudsher gebruikt om de milt te versterken. Het verwarmt net als gember het lichaam. Het is ideaal om in te zetten bij spijsverteringsgerelateerde klachten als: een opgeblazen gevoel, een zwakke afgifte van maagzuur en constipatie. Het wordt daarnaast ook gebruikt om overmatig vocht en slijm uit het lichaam te verwijderen. Dit kan bijvoorbeeld het herstel van een verkoudheid bespoedigen.

 

kardemon

Dit is wat ik soms doe in de winter.

Ik verhit een liter water en doe dit in een thermoskan. Ik voeg hier een stuk gemalen gember aan toe en het vocht van een halve citroen. Vervolgens neem ik hier gedurende de dag kleine slokjes van.

 

Let wel: de context is ook nu belangrijk.

Let wel: de context is ook nu belangrijk. Bij het delen van dit soort gezondheidstips is het altijd belangrijk om naar het grote plaatje te kijken. Zo zal er in de winter sneller sprake zijn van een zwakke milt dan in de zomer. Sommige mensen, zogenaamde luchttypes, hebben hier veel meer baat bij dan vuurtypes. Wanneer je het snel warm hebt, is het onverstandig om nog meer hitte toe te voegen door het gebruik van kruiden als gember of kardemom. Dit werkt juist averechts omdat je lichaam dan onnodig energie verbruikt om je lichaam weer af te koelen.

Hartelijke groet,

Ir. ing. Mohammed Boulahrir
Orthomoleculair therapeut & Klinisch psycho neuro-immunoloog
www.poweracademy.nl

Deel dit bericht met je vrienden:

5 reacties

  1. Dank je wel, goeie tips en informatie weer! Ik haal er altijd wel iets uit waarmee ik iets kan.
    Een vraagje: mag Mariadistel langdurig (maanden, jaren) worden gebruikt bij een trage lever, of kan dat schadelijk zijn op lange termijn?

  2. Beste Mohammed,
    Ik weet dat ik mijn voedingstoffen niet voldoende opneem maar toch heb ik niet de symptomen van een slechte miltwerking. Kan dit dan ook met de dunne darm te maken hebben?
    Alvast dank!

  3. Bedankt voor deze tips. Ik heb het vaak snel warm, dus begrijp ik dan goed dat gember voor mij juist niet in het voordeel werkt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0

Mis niets en ontvang wekelijks gratis
gezondheids- en persoonlijke groei tips.

Meld jezelf aan door hieronder je voornaam en e-mail in te vullen.

Wij houden ook niet van SPAM, dus wees gerust