bigstock-human-small-intestines-6901049

Het geheim van gewichtsverlies

Leestijd: 2 minuten

Vind je het interessant? Reageer en deel!

Binnen de wetenschap is de relatie tussen overgewicht en de kwaliteit van je darmflora een hot item. De conclusies van vele en vele onderzoeken komen allemaal op het volgende neer: Als je darmflora uit balans is, dan is je gewicht dat ook. Alhoewel de totale samenhang nog niet in kaart is gebracht zijn de voorlopige onderzoeksresultaten veelbelovend.

Hieronder tref je en aantal van deze resultaten aan.

Overgewicht en darmflora
Anne Vrieze (onderzoeker bij het AMC) toonde aan dat fecedonatie (beter bekent als poeptransplantatie) van slanke mannen een gunstige invloed heeft op de insulinehuishouding van mannen met overgewicht. (1)

De bifidum Akkermansia muciniphila (een darmbacterie), die o.a.helpt met het verteren van voedselresten, komt bij mensen met overgewicht veel minder voor (2)

Calorieopname en energiebalans.
Bij een zelfde hoeveelheid calorieën (in de voeding) haalden muizen met overwicht meer energie uit de voeding t.o.v. muizen die geen overgewicht hadden.(3)

De onderzoekers vermoeden hieruit dat mensen met overgewicht een efficiëntere (in dit geval dus ongunstig) darmflora hebben, dat in staat is om meer calorieën uit de voeding te halen.

Overgewicht en ontstekingen in de darm
Panathcellen, zijn cellen die in de dunne darm die antimicrobiële peptiden afgaven die de darm beschermen tegen infecties door micro-organismen. Bij mensen met overgewicht blijkt dat Panethcellen minder bescherming bieden tegen deze micro-organismen. Hierdoor neemt  de ontstekingsactiviteit in de darmen toe (4)

Darmen en hormoonhuishouding.
Je darmen communiceren met de hypothalamus, die vele hormonen aanstuurt en een belangrijke invloed heeft op die hoeveelheid energie die je verbrand. Zogenaamde entero-endocrine cellen zijn verantwoordelijk voor deze communicatie.

Uit een onderzoek (5) bleek suppletie met oligofructose een gunstige invloed te hebben op de kwaliteit van de communicatie tussen de entero-endocriene cellen en de hypothalamus.  Een aantal voedingsmiddelen waar deze olicofructoses (niet te verwarren met glucose-fructrose stroop) in zitten, zijn: knoflook, uien, zoete aardappels, bananen en asperges en prei.

Zo zie je maar het lichaam heeft vele geheimen die niet ontrafeld zijn. En dat maakt deze wetenschap juist zo interessant.

Houd deze site in de gaten. Binnenkort deel ik een van meest veelbelovende onderzoeksresultaten op dit vlak:-)

Gezonde groet,

Mohammed Boulahrir

Bronnen

1) https://www.amc.nl/web/Het-AMC/Agenda/Overzicht/Evenementen-overzicht/Promotie-Fecesdonatie-verbetert-insulinehuishouding.htm

2) http://www.nature.com/news/gut-microbe-may-fight-obesity-and-diabetes-1.12975

3) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2945175/

4) Promotie onderzoek, Frouwina Verdam aan de Universiteit van Maastricht, titel, proefschrift: “Is the gut the key to obesity? The involvement of the intestine in obesity, type 2 diabetes mellitus and fatty liver disease in man”

5) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2830587/

Deel dit bericht met je vrienden:

Eén reactie

  1. Geachte heer,

    Is Akkermansia muciniphila te koop? In welke voedingsmiddelen zit dat?
    Ik lees dat het goed is voor het datmslijmvlies. Op internet kom ik geen producten tegen.

    Dank voor uw moeite
    Ank Buijs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0

Mis niets en ontvang wekelijks gratis
gezondheids- en persoonlijke groei tips.

Meld jezelf aan door hieronder je voornaam en e-mail in te vullen.

Wij houden ook niet van SPAM, dus wees gerust