Emoties

Hoe emoties onze gezondheid beïnvloeden..

Leestijd: 3 minuten

Vind je het interessant? Reageer en deel!

In de afgelopen jaren ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in de emotionele component van onze gezondheid. En ik kan je vertellen…dat ik daardoor een veel gelukkiger en dankbaar mens ben geworden! Wanneer je bij een lezing van mij bent geweest -dan weet je dat ik het nooit alleen over het lichaam heb, maar altijd ook over hoe emoties onze gezondheid beïnvloeden.  “We kunnen nog zo gezond eten, nog zoveel salades met avocado eten en….noem het maar op. Je gezondheid komt pas echt in een stroomversnelling wanneer je wat vaker naar binnen gaat.” Natuurlijk is dat makkelijker gezegd dan gedaan. In het onderstaande stuk wil ik je alvast een aantal zaken meegeven.

Hoe staan emoties onze gezondheid in de weg..?

Wij, jij en ik zijn niets anders dan een blok energie. De energie stroom door ons lichaam. Hoe beter de energie stroomt, hoe gezonder wij zijn. Vaak echter stroomt de energie niet goed en kunnen we ziek worden en verliest het leven zijn glans. Er zijn verschillende factoren die ervoor zorgen dat de energie niet goed stroomt. Een belangrijke factor is “oude pijn” die de energiestroom in ons lichaam blokkeert. Zo kan het zijn dat je als kind zo iets naars hebt meegemaakt, dat je de emotie die aan deze pijn is gekoppeld bent gaan verdringen. Verdringen wil zeggen dat je de emotie niet doorleeft en deze wegstopt zodat je er geen contract meer mee maakt. Laten we als voorbeeld nemen een baby die niet voldoende aandacht kreeg van zijn ouders. Aandacht in de vorm van erkenning bijvoorbeeld. Het gevolg is dat het kind op een dag de overtuiging heeft: “ik ben niet goed genoeg of “ik ben waardeloos”. Diep van binnen kan deze gedachte zoveel pijn doen, dat we de emoties die hierbij horen zijn gaan verdringen. Uit zelfbescherming stopt je lichaam ze weg of ontkent ze en slaat ze op in het onderbewuste. Het is net als met een bal die je onder water wilt duwen. Hoe harder je de bal onder water duwt hoe harder de bal terug komt. Je kunt je voorstellen dat hiermee veel levensenergie verloren gaat. Levensenergie die verhindert dat we echt van het leven gaan genieten. Op dit punt aangekomen wil een mooie passage met je delen die ik tegen kwam in het boek “The speed of light”

“Het gevoelsleven is onvoorspelbaar, verwarrend en moeilijk te beheersen. Dat is de aard van gevoelens.. Sommige mensen hebben het geluk op te groeien in een gezin waar ze leren dat het hebben van gevoelens en daar in alle openheid mee omgaan de normaalste zaak van de wereld is. In veel gezinnen- misschien wel de meeste – is het zo dat kinderen strategieën worden aangeleerd die ons later problemen gaan opleveren.

Gay en Kathlyn Hendricks, in het boek “The speed of light”

Wij kunnen emoties (=energie) beter laten stromen door contact met ze te maken. Dit doen we het beste door zoveel mogelijk onszelf te zijn. Naarmate we meer onze emoties verdringen, verharden we ook als mens. Wanneer we verharden, zijn we niet flexibel en zijn we minder goed opgewassen tegen de uitdagingen die het leven ons geeft.

Het belang van een emotionele detox..

Wat ook heel belangrijk is dat we elke dag een emotionele detox doen. Dat we voor het slapen gaan, even stil staan bij de afgelopen dag. Wat is er op emotioneel vlak gebeurt? Was je verdrietig, was je boos? Heb je gehandeld vanuit liefde? Vervolgens is het heel belangrijk dat je mild voor jezelf bent. Wees lief voor jezelf, dat is zo belangrijk! Ga vervolgens met een liefdevolle aandacht naar je hart en wees met je aandacht bij je hart… Het is net als met een relatie met een ander, hoe meer aandacht voor elkaar hoe sterker de relatie. Alleen gaat het nu om de relatie met je hart. Sinds ik dit nu een aantal jaar doe, merk ik dat ik anders slaap. Laten we zeggen dat ik liefdevoller slaap. Het lijkt alsof mijn onderbewuste rustiger is.  Wanneer je voelt wat ik bedoel met het bovenstaande, ga je je realiseren hoe helend liefde is. Emoties van liefde zorgen ervoor dat de energie krachtig stroomt zodat organen goed worden gevoed. Daarnaast geeft liefde letterlijk energie. Ga maar na. Wanneer we verliefd zijn, kunnen we uren niet eten en toch volop energie hebben! Succes net de reis naar binnen.
Als je het mij vraagt de mooiste reizen die je kunt maken! Meer weten over emotionele gezondheid? Bestel mijn boek Emotionele Gezondheid en lees alles over hoe emoties onze gezondheid beïnvloeden.

Hartelijke groet,

Mohammed Boulahrir
www.poweracademy.nl
Orthomoleculair therapeut, gezondheidscoach en trainer.

Deel dit bericht met je vrienden:

2 reacties

  1. Ik heb zojuist een reservering gemaakt 5 januari in Born
    Ik hoop dat het duidelijk is dat het voor 2 personen is.
    Pascalle Timmermans/ Jolanda Teschers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0

Mis niets en ontvang wekelijks gratis
gezondheids- en persoonlijke groei tips.

Meld jezelf aan door hieronder je voornaam en e-mail in te vullen.

Wij houden ook niet van SPAM, dus wees gerust