27152_10200591454740515_1504455207_n

Hoe emoties je gezondheid beïnvloeden..

Leestijd: 3 minuten

Vind je het interessant? Reageer en deel!

Emotioneel evenwicht?

Heb je er ooit wel eens bij stilgestaan hoe bepaalde emoties je gezondheid beïnvloeden? Wist je dat de emoties die je ervaart bij blijdschap helend zijn? Wist je dat emoties van (chronische) angst een destructieve invloed hebben op je gezondheid? Tijdens trainingen deel ik vaak de volgende quote:

“Je kunt nog zo gezond eten, als je emotioneel niet in balans bent zul je nooit je volledige potentie op gezondheidsvlak behalen”

In deze nieuwsbrief wil ik daarom een aantal inzichten met je delen voor meer emotioneel evenwicht. Zo heb ik wat dit betreft, de afgelopen 10 jaar veel geleerd van de Traditioneel Chinese Geneeswijze (TCM). De onderstaande inzichten zijn voor een gedeelte daarop gebaseerd.

Inzichten voor meer emotioneel evenwicht
1) De kunst van het loslaten,
Een belangrijke eigenschap van mensen die emotioneel in balans zijn is dat ze de kunst van het loslaten beheersen. Stel je bijvoorbeeld eens voor dat je boos op iemand bent. Wist je dat bij boosheid jij in eerste instantie jezelf daarmee tekort doet? Een emotie is niets anders dan energie. Ons lichaam is energie. Gezonde voeding is uiteindelijk ook energie. Emoties van boosheid hebben een lage (trillings)energie die ten koste gaat van jouw energie.

Als je maar lang genoeg boos bent wordt je vanzelf ook ziek. De bekende auteur Eckhart Tolle heeft het in zijn boek de ”Kracht van het nu” over een pijnlichaam. Dat is een gebiedje van negatieve energie dat zich ophoopt in je lichaam en op een gegeven moment steeds groter wordt wanneer je maar blijft malen of boos bent. Begrijp me niet verkeerd: Ik zeg niet wordt niet boos want dat is onmogelijk en is ook niet gezond. Het is echter verstandig om gevoelens van boosheid snel los te laten.

2) Helende en destructie emoties..
Het antwoord op destructieve emoties als boosheid of woede zijn positieve emoties. Denk hierbij aan blijdschap, liefde of dankbaarheid. Let wel, positieve emoties kunnen nooit tegelijkertijd aanwezig zijn met negatieve emoties. Positieve emoties doen negatieve emoties verbleken. Probeer eens het volgende: tijdens een ruzie maak je een grap (wel een goede:-) en kijk dan eens hoe snel de sfeer verandert!

Professor Hawkins, een Engelse psycholoog heeft onderzoek gedaan naar de meest helende en ook destructieve emoties. Wat blijkt nu? Gevoelens van schaamte zijn erg destructief. Maar ook emoties die horen bij een schuldgevoel zijn erg slopend.

Volgens Hawkins zijn de meest helende emoties zijn de emoties die horen bij innerlijke rust. Let wel, hij heeft het hier over een onvoorwaardelijke vorm van innerlijke rust. Dus innerlijke rust als een zijnstoestand ongeacht hoe het leven zich aandient.

Op een ander vlak is het volgens Hawkins ook erg belangrijk om ergens voor te leven. Of je nu een doel hebt of een kat waar je voor leeft, als je maar je liefde ergens in kwijt kunt. Hoe meer passie je kwijt kunt in je leven des te gezonder je bent. Dat laatst is dan ook meteen en waarheid als een koe.

3) De kracht van visualiseren
Ik interview regelmatig inspirerende persoonlijkheden. Zo sprak ik een tijdje terug Johan van Hulst. Deze beste man is in 1911 geboren, heeft twee wereldoorlogen meegemaakt en geniet nog steeds een goede gezondheid. Over veerkracht gesproken!

Een van zijn geheimen vormde het visualiseren van de toekomst. Zo vertelde hij mij dat tijdens de Tweede Wereldoorlog, tussen alle ellende door, alle armoede, de vele doden die hij zag- hij zich in leven hield door zich vooral op een mooie toekomst te richten.

Gezonde groet,
Ir. ing. Mohammed Boulahrir
Orthomoleculair therapeut /Health Coach & Trainer

Deel dit bericht met je vrienden:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0

Mis niets en ontvang wekelijks gratis
gezondheids- en persoonlijke groei tips.

Meld jezelf aan door hieronder je voornaam en e-mail in te vullen.

Wij houden ook niet van SPAM, dus wees gerust