tegenslag

Hoe ga je van stress naar innerlijke rust (3 tips)

Leestijd: 3 minuten

Vind je het interessant? Reageer en deel!

Hoe ga je van stress naar innerlijke rust (3 tips)

1) Haal de angel uit je gedachtenstroom

Onder veel belemmeringen zit vaak een giftige overtuiging die onjuist is. Professor Martin Seligman, beter bekend als de vader van de positieve psychologie stelt dat optimisten keer op keer beperkende overtuigingen ter discussie stellen en deze vervangen door kansen. Indien je 1001 energieverslindende gedachten hebt en één lichtpuntje, focus dan al je aandacht op dat ene lichtpuntje. Herinner jezelf eraan wie je bent en hoe je alle tegenslag tot nu toe in je leven hebt overwonnen.

Optimisten stellen zich regelmatig vragen als:

 • Hoe kan ik er andere betekenis geven aan een gebeurtenis?
 • Hoe blijf ik in verbinding met mijzelf ook al stormt het?
 • Hoe gaat het mij wel lukken?
 • Is mijn overtuiging 100% waar?
 • Wat kan ik wel doen om het op te lossen?

Authentieke kracht creëer je door een onderscheid te maken tussen de liefde en angst in jezelf, en onvoorwaardelijk te kiezen voor de liefde, wat er ook gebeurt in jezelf of buiten jezelf. Gary Zukav, “Seats of The Soul”

2) Zet zingeving hoger op je prioriteitenlijst.

In zijn boek; ‘Identiteit’, stelt klinisch psycholoog Paul Verhage dat chronische stress zo vaak voorkomt omdat we vergeten zijn waar we het allemaal voor doen. Zingeving gaat over de zin van het bestaan. Dat wat jou diep van binnen gelukkig maakt. Een zinvol bestaan beschermt tegen stress en vergroot zo je flexibiliteit.

Zie jezelf als een kind en stel jezelf de volgende vraag: hoe vaak speel ik?
Hoeveel voldoening geeft het leven mij? Waar haal ik deze voldoening uit? Wanneer je veel in je leven doet omdat het eenmaal moet, verkramp je. Dit zorgt ervoor dat de energie in je lichaam niet goed stroomt en daarmee doe je jouw gezondheid tekort.

Een groot gedeelte van mijn leven was ik ‘chronisch serieus’. De ene na de andere studie rondde ik af, ik had twee titels voor mijn naam en een succesvolle baan. Voor de buitenwereld was ik geslaagd, voor mijn hart was ik een loser.

“Mohammed je bent al volwassen, gedraag je!”

Vandaag de dag vind ik het heerlijk om te spelen met mijn vier kinderen. Soms ben ik speelser dan mijn kinderen. Mijn vrouw zegt dan; “Mo je bent al volwassen, gedraag je!” Haha, voor wie moet ik mij als volwassen gedragen?

Wil je weten wat jouw leven zinvol maakt, stel jezelf dan regelmatig de onderstaande vragen.

 • Waar krijg ik energie van?
 • Waar ben ik goed in?
 • Wat vult mijn hart met liefde?
 • Wat geeft mij kracht wanneer het tegenzit?
 • Waar doe ik het allemaal voor?

3) Zorg voor een liefdevolle innerlijke dialoog

De energie in je cellen bepaalt de mate waarin je innerlijke dialoog liefdevol is.
We hebben allemaal onze oude emotionele wonden. Zie dit als onze schaduwkanten. Volgens de Zwitserse psychiater Carl Jung komen deze schaduwkanten uit een tijd dat je als kind bepaalde emoties hebt verdrongen.

Hoe meer emoties je als kind hebt wegdrukt, hoe meer je als volwassene het contact met jezelf verliest. Als volwassene ga je hierdoor steeds meer het geluk buiten jezelf zoeken. Dit is een uitputtingsslag (het geluk zit immers in jou) die bij velen een burn-out of een chronische aandoening tot gevolg heeft.

Door actief liefdevol te zijn, komt er meer liefde in je cellen zodat je leven lichter aanvoelt. Wanneer je tegenslag ervaart, is een liefdevolle dialoog extra belangrijk. Je hebt dan meer liefde nodig om de storm tot rust te brengen. Een liefdevolle innerlijke dialoog is als een spier je kunt trainen. Zelf train ik deze spier elke dag en als het tegen zit doe ik er een schepje boven op. Niet alleen ervaar ik veel meer innerlijke rust, ook is mijn productiviteit de laatste jaren enorm gestegen.

Hoe weet je of je liefdevolle innerlijke dialoog hebt?

Stel je eens voor, dat wat jij tegen jezelf zegt, tegen een kind van 6 zou zeggen.
Zou dat kind zich dan gelukkig of ongelukkig voelen?
Wees dus lief voor jezelf en maak van zelfliefde de hoogste prioriteit.  Het belangrijkste hierbij is dat je niet het contact met jezelf verliest. Dat je je zo hebt geïdentificeerd met het verhaal in je hoofd en daardoor vergeet te genieten van het leven.

“De waarheid is dat de liefde het hoogste doel is waar een mens naar  kan streven. Slechts de liefde kan de mens verlossen”
Victor Frankl, in zijn boek: “De zin van het bestaan”

Vind je dit interessant en wil je hierover meer weten?

In mijn nieuwe boek Emotionele Gezondheid ga ik uitgebreid in op hoe stress ontstaat en hoe je dit dit bij de bron aanpakt.
Wist je bijvoorbeeld dat de eerste levensjaren een grote invloed hebben op de hoeveelheid chronische stress gedurende de rest van je leven?
Wanneer je HIER klikt of op het boek hieronder tref je meer informatie aan over het boek.

Emotionele Gezondheid

Hartelijke groet,
Ir. ing.  Mohammed Boulahrir
Orthomoleculair therapeut & Klinisch Psycho Neuro Immunoloog

 

Literatuurlijst
Seligman, M., 1991, Optimisme kun je leren, Spectrum
Verhage, P., 2012, Identiteit, De Bezige Bi

Deel dit bericht met je vrienden:

31 reacties

 1. Wees je steeds bewust van trickers. Deze spelen op telkens weer maar zijn trauma’s uit het verleden. Nu is nu alles is al goed. Je bent al licht. Je bent al oké. Leef en wees dankbaar en tevreden. Dit zeg ik nu vaak tegen mezelf na een confronterende sessie..

  1. Bedankt voor de fijne mail. Ik kijk ook erg uit naar uw boek. Ik ben benieuwd wat u van dr. Joe Dispenza vind en of u hem überhaupt kent. Ik vind de informatie beide ( van dr Hoe Dispenza en u)erg inspirerend en probeer beide toe te passen

  2. Interessant,
   Ik heb sinds kort pas kennis van de Power Academie. Hoop er, met boek, ook mijn voordeel mee te doen.
   Succes verder! 🙏
   Groetjes,
   Steven

 2. Dat het voor mij niet groot hoeft geïntroduceerd te worden, ik wil jou boek direct bestellen. Ik wacht hier al jaren op. 😉

 3. Vooral dat, wees lief voor jezelf. Ik heb gemerkt door deze crisis dat wij onze grootste vijand zijn. Het is nooit goed genoeg. Vooral met thuiswerken probeer je altijd meer te doen om naar te bewijzen dat je hard aan het werk bent. Dat is niet nodig. Doe je best, niemand behalve jij verwacht meer dan dat.

  The time in which you do nothing, has it’s purpose.

 4. Dankjewel voor deze leerzame mail.
  Goed om weer eens bij dingen stil te staan. Daar is het nu een goede tijd voor.
  Het zou fijn zijn als je ook in de buurt van Zwolle een lezing zou kunnen geven.
  Er is daar ook een schitterende boek handel.
  Waanders in de broeren.
  Prachtige plaats om je nieuwe boek te presenteren.
  Verheug mij op je boek.
  Alle goeds toegewenst.

  Hartelijke groet.
  Rian.

 5. Ik zit in een burnout en dat is (nadat ik dat eindelijk echt accepteerde) een leerzame periode. Ik leer bijvoorbeeld dat ik mijn energetische grenzen niet neerzette en dat je energie daarheen gaat waar je aandacht is. Mijn aandacht was alleen maar bij hoe kan ik de ander helpen. Fysiek uitgeput werd ik ziek.
  Ik ben naast energetisch werk (om mezelf beter te beschermen) en fysiek werk (hoe heel ik fysiek) ook meer spiritueel bezig (wat is eigenijk de gouden draad achter de rode draad in mijn leven, waar heb ik behoefte aan, wat maakt mij echt gelukkig)
  Wat mij voortdurend helpt is mezelf vragen hoe ik me voel en wat mijn behoeftes zijn. De meest bijzondere les die ik leer is dat pas nu ik mezelf zie en mijn behoeftes volg, ik óók gezien wordt en dat voelt als een warm bad. Gek hè, ik dacht altijd, als ik anderen maar help, dan is iedereen daar dankbaar voor en ben ik die held. Maar door de ander op die manier verantwoordelijk te maken voor mijn geluk, voor mijn gezien en gewaardeerd worden, was ik juist slachtoffer van mezelf en kwam die waardering ook niet, want ik was niet die held.
  Jouw vragen zijn ook weer fijne overdenkingen en helpen mee vast die gouden draad te vinden. Als je nog tips voor me hebt, hou ik me zeker aanbevolen. Liefs Esther

  1. Niets gebeurd voor niets!! Ik waardeer jou nieuwsbrieven altijd zeer, Ik vind er informatie die er voor mij toe doet!! Net als jij heb ik ook dingen die compleet anders lopen in mijn leven. Toch merk ik dat deze zaken mij ook een nieuwe invalshoek laat zien waardoor ik zelf minder in de hoofdrol kom en mijn kennis meer ga delen met een jongere generatie. Wat overblijft is meer tijd en liefde voor mijn gezin, vrienden en familie waardoor ik mij warm en gelukkig voel. Ik gun jou dat ook en een ieder die dit leest!! Dus ook ik ben dankbaar en gun een ieder veel licht liefde en vooral gezondheid 🙏🏻

 6. Was een tijd dat ik heel liefde vol na me zelf was keek elke dag in de spiegel en zei hoe trots ik op me zelf ben en hoeveel ik van mezelf hou.. maar na mate vervaagde dat ook en zeg ik het helemaal niet meer tegen me zelf dat doet ergens wel pijn en jammer dat ik het heb los gelaten. Ik ben heel benieuwd na je boek!

 7. Ha Mohammed,
  Inmiddels heb ik nog een 100 jarige meneer voor je in de aanbieding, maar je boek is dus al klaar. Het universum zal het juiste moment kiezen waarschijnlijk… Ik ben erg benieuwd:)…. Ondertussen gebruik ik deze tijd ook om me vooral weer een beetje kind te voelen… Nog nooit zoveel touwtje gesprongen in onze tuin en dankbaar in het gras liggen/zitten staren naar de helder blauwe schone lucht. Hartelijke groetjes Nicole

 8. Ik vroeg jongstleden aan mij dochter leander of zij al iets van jou had vernomen. Ik ben zo blij je info te lezen. Je levenslust is aanstekelijk. Dank en geef je liefde.

 9. Hallo Mohammed, fijn om je nog eens te lezen! We vroegen ons hier in België al af waar je boek bleef nadat we nog met je praten in Utrecht in oktober 2018 en je zei dat het bijna zou gaan verschijnen. Zou het kunnen dat het uitkomen van je boek nog niet z’n ‘juiste’ timing had? Van dat Corona virus zijn we nog niet af. Het zal nog het hele jaar 2020 beheersen en ons dwingen tot een andere kijk op onze levens en gezondheid. Je boek zal dan uitkomen als nog meer mensen er klaar voor zijn, als het colectief bewustzijn nog groter is geworden en nog meer ‘vatbaarheid’ voor is. Het bevat belangrijke inhoud en die moet nog veel sterker en grootser naar buiten komen dan je nu al in gedachten had… Het gaat mensen helpen in de zoektocht waar ze nu voor komen te staan… Geduld dus. We kijken er naar uit om het te lezen. Veel succes en speelplezier!

 10. Fijne mail Mo! Als vrouw van een groeiende onderneming probeer ik mijn bedrijf gezond door de lockdown heen te halen. Nu, nog harder werken als voor de Lockdown om in contact te blijven met de cliënten. Stemmetjes die me toeroepen “wat ga je doen?” en dat 100 ker per dag. Weten dat dit innerlijke dialoog op deze manier me niet verder helpt. “waar wil ik zijn met het bedrijf ná Corona, positief eraan blijven werken, maar ook angst die giftig kan zijn, zoals je schrijft. Heerlijk om te lezen deze mail, sterkte me dat toch maar gewoon mensen zijn 😉
  Dank je wel en ik kijk uit naar je boek! X Francine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0

Mis niets en ontvang wekelijks gratis
gezondheids- en persoonlijke groei tips.

Meld jezelf aan door hieronder je voornaam en e-mail in te vullen.

Wij houden ook niet van SPAM, dus wees gerust