appelazijn

De gezondheidsvoordelen van appelazijn

Leestijd: 4 minuten

Vind je het interessant? Reageer en deel!

In dit artikel ga ik dieper in op de verschillende gezondheidsvoordelen van appelazijn en geef ik een antwoord op de onderstaande vragen.

 • Hoe wordt appelazijn gemaakt?
 • Hoe stimuleert appelazijn de vetverbranding?
 • Wat is de invloed van appelazijn op de bloedsuikerspiegel?
 • Hoe beïnvloedt appelazijn je hart- en bloedvaten?
 • De invloed van appelazijn op je darmen en biofilm.
 • Bijwerkingen en aanvullende tips.

Hoe wordt appelazijn gemaakt?

Appelazijn wordt meer dan 5000 jaar gebruikt. (bron) Van oudsher wordt het gebruikt om voeding te conserveren, infecties te bestrijden en verschillende aandoeningen te behandelen

Appelazijn ontstaat na een fermentatieproces dat bestaat uit twee stappen. Eerst wordt er gist toegevoegd aan appels. Deze gisten zetten de koolhydraten in de appels om in eenvoudige suikers als ethylalcohol of ethanol. Tijdens het tweede fermentatieproces zetten de azijnzuurbacteriën – ook wel acetobacter genoemd – de alcohol om in appelazijn.

In het eindproduct zit geen alcohol, omdat de alcohol gefermenteerd wordt. Het belangrijkste stofje in appelazijn is azijnzuur. Dit stofje heeft vele gezondheidsvoordelen die ik hieronder beschrijf.

Appelazijn stimuleert de vetverbranding

Uit een onderzoek blijkt dat het azijnzuur in appelazijn specifieke genen stimuleert die invloed hebben op de vetverbranding. Dit zorgt ervoor dat je de vetten in een maaltijd beter worden verbrand. (bron)

Uit een ander onderzoek (bron) met 39 deelnemers, bleek dat mensen die gedurende 12 weken dagelijks 30 ml (ongeveer 2 eetlepels) appelazijn innamen er sterk op vooruitgingen. (bron) Ik citeer:
“The ACV (Aple Cider Vinnager)  significantly reduced body weight, BMI, Hip circumference, visceral adiposity index (VAI) and appetite score.”

Kortom appelazijn reduceerde significant

 • Het lichaamsgewicht
 • BMI
 • Heupomvang
 • Buikvet

Appelazijn heeft een gunstige invloed op de bloedsuikerspiegel

Twee theelepels appelazijn tijdens een koolhydraatrijke maaltijd zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel gemiddeld 20% minder stijgt. (bron) De onderzoekers keken ook naar het tijdstip van de inname en het effect op de bloedsuikerspiegel. Wat bleek? Het effect op de bloedsuikerspiegel was sterker als appelazijn gedurende de maaltijd werd ingenomen in plaats van voor de maaltijd.

Wat is de verklaring hiervoor?
Appelazijn vertraagt de maaglediging. Het gevolg is dat de afgifte van suiker vanuit de darmen in de bloedbaan ook vertraagd is. Het gevolg hiervan is dat er minder insuline wordt aangemaakt en dat leidt tot minder vetopslag. (bron)

Een andere verklaring is dat azijnzuur de aanmaak van AMP-kinase verhoogt. Dit stofje dat geen spannende naam heeft, zorgt ervoor dat bepaalde genen die betrokken zijn bij de vetopslag minder worden geactiveerd. Deze uitwerking is volgens mij wel weer spannend. 😉

Eenvoudig gezegd: azijnzuur stimuleert de verbranding van vetten.

De voordelen voor je hart- en bloedvaten

Appelazijn verlaagt verschillende vetten in het bloed. Denk hierbij aan triglycerides en cholesterol. Het verhoogt daarnaast het goede HDL-cholesterol. (bron)

Hoe minder afzetting van vetten in de vaatwand (endotheel), hoe meer elastisch de vaatwand. Dit heeft weer een gunstige invloed op de bloeddruk.

Het azijnzuur in appelazijn heeft ook via een andere route een gunstige invloed op de bloeddruk.
Hoe lager de calcium inname vanuit de voeding, hoe hoger de bloeddruk. (bron)
Azijnzuur verbetert de opname van calcium vanuit de voeding en heeft zo een gunstige invloed op de bloeddruk. (bron)
Wil je meer weten over hoe je jouw hart en bloedvaten gezond houdt? In dit artikel ga ik daar uitgebreid op in.

Antibacteriële eigenschappen

Er zijn vele factoren die ervoor zorgen dat je darmflora uit balans raakt en ongewenste bacteriën de overhand krijgen. Denk hierbij aan een verminderde aanmaak van maagzuur, een infectie met de bacterie Helicobacter pylori en chronische stress.

Sommige voedingsmiddelen hebben ook een grote impact op de darmflora, denk hierbij aan suiker en het eten van veel granen/deegproducten. (bron) Het is daarom verstandig om regelmatig voeding te eten met antibacteriële eigenschappen. Denk hierbij aan knoflook, kurkuma, gember, rauwe honing en kokosolie.

Ook het azijnzuur in appelazijn heeft vele antibacteriële eigenschappen. Zo bleek uit een studie (bron) dat appelazijn de groei remde van:

 • Candida albicans
 • Staphylococcus aureus
 • Escherichia coli

Deze bacteriën en schimmels dragen bij aan verschillende infecties in het lichaam.

Appelazijn bestrijdt biofilms

De biofilm is een laagje aan de binnenkant van de darmwand waar vele ongewenste bacteriën zich kunnen ophopen. Het is een belangrijke brandhaard van laaggradige ontstekingen die aan de basis staan van nagenoeg alle chronische aandoeningen.

Er zijn vele middeltjes op de markt die beloven dat ze de biofim verwijderen in korte tijd, de vraag is echter of dat verstandig is. Je kunt je voorstellen dat je lever het zwaar heeft wanneer er in korte tijd veel afvalstoffen vrijkomen.

Apelazijn bestrijdt geleidelijk verschillende bacteriën in de biofilm, in het bijzonder de bacteriën P. aeruginosa en S. aureus. (bron)

Bijwerkingen en aanvullende tips

De ene appelazijn is de andere niet. De beste appelazijn is troebel en biologisch. Zo bleek uit een studie waarbij ze niet-biologische en biologische appelazijn met elkaar vergeleken, dat er een groot verschil is tussen beide. De conclusie is eenvoudig: biologische appelazijn is veel krachtiger dan niet-biologische. (bron)

Goede merken zijn Bragg en Beutelsbacher. Ik gebruik zelf die van Beutelsbacher die ik bij de Ekoplaza koop. Prijs: 3,19 euro voor een fles.  Hieronder tref je er een foto van aan.

appelazijn

Let op, appelazijn is agressief voor het tandglazuur
Appelazijn is zuurder dan sommige andere azijnsoorten. Drink appelazijn daarom altijd verdund in een glas water met een rietje, om aantasting van het tandglazuur te voorkomen. Spoel je mond achteraf met water, zodat je zeker weet dat het zuur in de appelazijn wordt weggespoeld.

Hoeveelheid appelazijn
Start met een theelepel en bouw op tot 1 eetlepel in een glas water tijdens de maaltijd of 10 minuten voor de maaltijd.

Wees voorzichtig met appelazijn bij diabetes type 1
Appelazijn vertraagt de maaglediging. Dit kan een probleem zijn bij mensen met diabetes type 1, omdat die vaak al een trage maaglediging hebben. (bron)

Mensen met diabetes type 1 zijn afhankelijk van insuline in injecties. Een nog tragere maaglediging (door de appelazijn) zorgt ervoor dat het lastig is om de hoeveelheid insuline te bepalen die moet worden geïnjecteerd. Het advies is daarom om de bloedsuikerspiegel regelmatig te meten, zodat men beter de juiste hoeveelheid insuline kan bepalen.

Aanvullend advies: wees voorzichtig met appelazijn bij het gebruik van medicatie die een effect heeft op de bloedsuikerspiegel en die de insulinehuishouding en de kaliumhuishouding beïnvloedt.

Tot slot,
Ik hoop dat je na het lezen van dit artikel meer inzicht hebt in de gezondheidsvoordelen van appelazijn.

Heb je vragen n.a.v. dit artikel?
Deel deze gerust in het reactieveldje hieronder.
Dank alvast.

Hartelijke groet,
Ir. ing.  Mohammed Boulahrir
Orthomoleculair therapeut & Klinisch psycho neuro-immunoloog

 

Deel dit bericht met je vrienden:

29 reacties

 1. Ik heb een tijdje appelazijn verdunt in water met een rietje gedronken. Alsof tastte het mijn tanden en kreeg er ook buikpijn van. Betekent dit dat ik er niet tegen kan?

  1. Het kan ook zijn dat je er teveel van hebt gebruikt.
   Ik zou dat langzaam beginnen met een theelepel.

   Wat de tanden betreft raad ik een rietje aan, zie ook daarvoor het artikel.

 2. Dank je wel voor het delen Mohammed.

  Is t af te raden in t geval van ondervoeding, waarbij t lichaam lange tijd onvoldoende voedingstoffen en eiwitten heeft binnengekregen, maar wel de buikomvang toegenomen is omdat er onvoldoende wordt bewogen door post covid?

 3. Hoi Mohammed, ken je de liver rescue van Anthony Williams? Ik gebruikte ook regelmatig appelazijn maar door dit boek ben ik gestopt. Hij schrijft nl dat het heel slechte voor je lever is om azijn te nemen. Hoe kijk je daar tegenaan?
  Groet,
  Lisanne

  1. IK ken zijn boeken zeker en ben het op een aantal punten zeker eens, maar ook op een aantal punten oneens.
   Denk hierbij aan zijn betoog rondom bleekselderij, de werkelijkheid zit iets complexer in elkaar.

   Hetzelfde geldt voor appelazijn, zie daarvoor ook de studies in dit artikel.

 4. Ik ga dit zeker proberen, aangezien ik overal last van heb vanwege de overgang waar ik niet uitkom, moet dit toch wel beetje gaan helpen hoop ik

 5. Beste Mohammed,
  Ik heb dit een paar jaar geleden gebruikt maar nu ik jouw artikel heb gelezen, weet ik waarom ik ervan moest kotsen. Ik nam teveel in en hield het niet binnen. Ik ga dit weer proberen maar dan de juiste hoeveelheid en hoop echt dat het mij helpt om af te vallen.

  1. Hi Rabia,
   Het is inderdaad erg belangrijk om niet teveel te nemen omdat het erg sterk is.
   Gezonde groet,
   Mohammed Boulahrir

 6. Beste Mohammed,
  Ik heb dit een paar jaar geleden gebruikt maar nu ik jouw artikel heb gelezen, weet ik waarom ik ervan moest kotsen. Ik nam teveel in en hield het niet binnen. Ik ga dit weer proberen maar dan de juiste hoeveelheid en hoop echt dat het mij helpt om af te vallen. Het is de eerste keer dat ik reageer.

 7. Super bedankt Mohammed, voor dit fijne artikel. Ik maak zelf kombucha ( thee-suiker-scoby); dit is ook erg zuur. Heeft kombucha het zelfde effect als appelazijn?
  Benieuwd naar jouw bevinding. Hartelijke groet,Annita

 8. Bedankt voor dit artikel Mohammed.
  Mijn vraag is of je best bij iedere maaltijd een glas water met een eetlepel appelazijn inneemt?
  Bij voorbaat dank voor uw reactie.

 9. Beste Mohammed,
  Weet je ook of het goed werkt om een niersteen en galsteen te doen verkruimelen/slinken?
  Ik drink nu dagelijks Java thee ( Kumis Kutjing The De Java) en gelukkig al minder prikken van
  de steentjes. Waardoor ze hopelijk niet operatief moeten worden vergruist.
  Weet je ook wat het effect van appelazijn op je nieren en galblaas is? Ook is mijn bloeddruk aan de lage kant…Hij hoeft echt niet lager.
  Wellicht is het beter om eerst hooguit 2x per dag 1 theelepel appelazijn op een glas water in te nemen.
  Alvast bedankt,
  Mjet.

 10. Beste Mohammed,
  Met veel belangstelling lees ik jouw interessante artikels.
  Heb ook jouw boek: emotionele gezondheid gelezen.
  Had ook graag naar jouw voordracht gekomen. Mss nog in de toekomst?
  Mijn vraagje aan jou: ken jij het product: turkey tail.
  Ik ben nl over twee jaar geopereerd van borstkanker. Gelukkig er snel bij.
  Hoefde geen chemo, wel bestraling. Moest ook een hormoonremmer (oestrogeenproductie stilleggen)
  nemen, wat ik geweigerd heb. Ben dan op zoek gegaan naar n alternatief om herval
  te voorkomen. Kwam dan uit bij het product turkey tail. Ook mede de netflix-docu
  (fantastic fungi’s) heeft dit mijn vertrouwen gewonnen. Jammer, het is niet verkrijgbaar in België.
  Daarom weet ik ook niet goed welk merk betrouwbaar is?
  Ik heb emotioneel wel heel veel last, de angst om dit terug te krijgen leeft enorm.
  Zoek n manier om hiervan los te komen, maar lukt me echt niet….
  Heb momenteel ook veel spier-en gewrichtspijnen. De dokter beweert dat dit door de bestraling kan?
  Graag had ik uw mening hieromtrent.

  Hartelijk dank,
  Vriendelijke groeten,
  Lydie Parent

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0

Mis niets en ontvang wekelijks gratis
gezondheids- en persoonlijke groei tips.

Meld jezelf aan door hieronder je voornaam en e-mail in te vullen.

Wij houden ook niet van SPAM, dus wees gerust