Emotionele Gezondheid

Hoe je emoties je bewustzijn beïnvloeden.

Leestijd: 4 minuten

Vind je het interessant? Reageer en deel!

Bijna alles in je leven is grotendeels afhankelijk van één factor.


Denk hierbij aan…
Hoe gelukkig jij je voelt.
Hoe gezond je bent.
Je gedrag.
De mate waarin je jouw doelen behaalt.
Hoe goed je naar jezelf kunt luisteren.
Etc.

Wat is deze factor vraag je je wellicht af?

Deze factor is de mate waarin jij je bewust bent van jezelf en je omgeving. Dit wordt ook wel je staat van bewustzijn genoemd. Wanneer je wordt geleefd door de waan van alle dag, wanneer je continue met je aandacht in hoofd bent, wanneer je veel spanning of stress ervaart, maar denk ook aan onverwerkte emoties/trauma’s – ben je automatisch minder bewust in het moment aanwezig. Al deze aspecten in je binnenwereld zorgen ervoor dat de levensenergie in je lichaam minder goed stroomt, zodat je diep van binnen minder innerlijke rust ervaart.

Wat merk je hiervan in je buitenwereld?

Het gevolg hiervan is dat je vaak ‘rondjes draait in je leven’, patronen herhalen zich en je komt moeilijk of langzaam vooruit. Let wel, al deze factoren in je buitenwereld, zijn slechts een reflectie van je binnenwereld.

Waarom heeft dr. Hawkins mijn kijk op het leven veranderd?

Zijn onderzoek heeft mij doen beseffen dat emoties een ontzettend grote invloed hebben op onze gezondheid. Maar ook dat emoties onze staat van bewustzijn sterk beïnvloeden.

Nu je het bovenstaande hebt gelezen, hoop ik dat je ook inziet, hoe belangrijk het is om je bewustzijn te vergroten. Hoe bewuster je leeft, hoe groter je blikveld, je gaat het leven veel beter begrijpen en hoe ALLLES met elkaar samenhangt. Door je bewust te zijn van je emoties vervang je interne chaos voor helderheid in je leven zodat je meer innerlijke rust gaat ervaren.

Sommige emoties zorgen er bijvoorbeeld voor dat we minder bewust leven en andere emoties, zorgen er juist voor dat we bewuster leven. Wat ik het meest fascinerend vind is dat dr. Hawkins emoties via verschillende metingen een waarde heeft gegeven. Hoe lager de waarde, hoe meer ziekmakend deze emotie is.  Hij creëerde zo de bekende emotie schaal, die van 0 tot 1000 loopt.

Wist je bijvoorbeeld dat van alle emoties, schaamte het meest ziekmakend is? Schaamte is met een waarde van 20 een emotie waarbij je de meeste spanning in je lichaam ervaart. Dat had ik zelf niet verwacht, totdat ik de uitleg van Hawkins las. Hij zegt: “Shame is perilously proximal to death.” Letterlijk vertaald betekent dit: “Schaamte staat gevaarlijk dicht bij de dood.” Wees je er dus van bewust wat je jezelf aandoet wanneer je je regelmatig schaamt.

Waarom is schaamte zo ziekmakend?

Schaamte zorgt volgens de bekende psychiater Sigmund Freud voor neuroses en heeft een vernietigend effect op je emotionele en mentale gezondheid. Volgens de Amerikaanse onderzoekshoogleraar Brené Brown is schaamte niets anders dan de angst om je met je hart te verbinden. Daarom is het zo belangrijk om jezelf te zijn. Laat jezelf zien aan de wereld zoals jij bent.

Ook schuld heeft een hele lage waarde. Ik heb in mijn praktijk de gevolgen daarvan gezien. Veel mensen die met een burn-out bij me kwamen, hadden last van schuldgevoelens. Het patroon is vaak hetzelfde. Het zijn mensen met een groot verantwoordelijkheidsgevoel die last hebben van perfectionisme. Deze mensen staan voor iedereen klaar en vergeten daarbij zichzelf. Ze geven hun grenzen niet aan en plegen daardoor roofbouw op hun lichaam. Dat gaat lange tijd goed, totdat het lichaam uitgeput is.

Hoe lager je staat van bewustzijn, hoe meer je de pijn van het bestaan wilt onderdrukken. Op dit niveau liggen verslavingen op de loer: denk aan alcohol, drugs of gokken. Het genot dat deze verslavingen je oplevert, is echter van tijdelijke aard. Je hebt er even plezier van, maar het geeft je geen vreugde. Plezier komt van iets buiten je, vreugde komt van binnenuit.

Je staat van bewustzijn is gelijk aan de mate waarin de energie vrij stroomt. Het getal 200 is een omslagpunt. Daarboven neem je meer de verantwoordelijkheid over je leven. Je gaat van slachtoffer naar leider. Je voelt je meer ontspannen en krachtiger en hebt een hoger zelfbewustzijn.

Het viel Hawkins ook op dat mensen met een hoge staat van bewustzijn hun binnenwereld actief schoonhouden. Schoon van alle zorgen, angsten en onzekerheden. Het gevolg is dat er meer ruimte is voor liefde en stilte.

Nog een aantal interessante bevindingen uit het onderzoek van David Hawkins

Waar ik van schrok, is dat maar liefst 85% van de wereldbevolking een staat van bewustzijn heeft die lager is dan 200 (op een schaal van 0 – 1000)! Laat het even bezinken: 85%. Kijk maar om je heen en volg het nieuws. Hoe vaak wordt angst aangewakkerd door de media? Wat denk je dat dit zal doen met de collectieve staat van bewustzijn? Let echter op. Wanneer we de media hiervan de schuld geven, maken we van onszelf een slachtoffer. We dienen te allen tijde de leiding te nemen over onze staat van bewustzijn.

Blijf je daarom verwonderen en realiseer je dat het leven het waard is. Jij bent het waard om gelukkig te zijn. Hoe meer je van jezelf houdt, hoe meer je van het leven in al zijn facetten gaat houden. Uiteindelijk vormt de buitenwereld slechts een reflectie van je binnenwereld. Zodra we met zijn allen meer op de frequentie van liefde, dankbaarheid en vergevingsgezindheid zitten, zien we dat ook meer in de buitenwereld.

Tot slot,

Een gedeelte van het stuk dat hierboven staat, komt uit mijn nieuwe boek: ”Emotionele Gezondheid”. In dit boek ga ook ik uitgebreid in op het belang van bewustzijn. Maar ook ga ik het hebben over onderwerpen als: onverwerkte emoties, chronische stress en het belang van zelfliefde. Indien je dit boek al hebt besteld, wil ik je alvast veel leesplezier wensen!  Als je meer wilt weten over het boek, kun je hier klikken of op de volgende link klikken: https://poweracademy.nl/boek/

Hartelijke groet,

Ir. ing.  Mohammed Boulahrir
Orthomoleculair therapeut & Klinisch psycho neuro-immunoloog

Deel dit bericht met je vrienden:

4 reacties

 1. Dankjewel Mohammed! Ben ook groot fan van het werk van David Hawkins. Het boek ‘The map of consciousness’ was mijn game changer’. Fijn dat er zo meer aandacht komt voor zijn werk!

 2. Heel erg bedankt Mohammed,
  Ik heb werkelijk in de loop der jaren veel van jou geleerd en nu ook mijn kinderen
  Super trots op jou

 3. Met gelijkgestemden verder groeien in de oorspronkelijke gezonde (gehealde) versie van onszelf is het aller beste levens cadeau, die je voor JEZELF kan omarmen vanuit universele en zelfliefde. En dat de ander ook geïnspireerd wordt om hun zelf ook deze universele zelf liefde levens cadeau te kunnen ontvangen.

  GEEF en je zal GEGEVEN worden. Waardevolle levens waarde doe niet in geld waarde uit te drukken zijn zoals GEZONDHEID & LIEFDE.

  STAY BLESSED broer.

 4. Dankjewel Mohammed.

  Ik heb bovenstaande bevindingen uit het onderzoek v an David Hawkins wel een aantal keren gelezen, goed dat je deze benoemt!
  Ik heb jou boek inmiddels binnen dus ga hier heerlijk in lezen en hoop hier veel van te kunnen leren en vooral toe te passen.
  Nogmaals dank!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0

Mis niets en ontvang wekelijks gratis
gezondheids- en persoonlijke groei tips.

Meld jezelf aan door hieronder je voornaam en e-mail in te vullen.

Wij houden ook niet van SPAM, dus wees gerust