energielek

Hoe voorkom je dat je levensenergie weglekt?

Leestijd: 5 minuten

Vind je het interessant? Reageer en deel!

Veel mensen hebben een groot energielek zonder dat ze het weten.
Het is alsof je een kraan open laat staan.
Elke dag verlies je waardevolle levensenergie en voel je je steeds minder gelukkig.

Energielekken die veel voorkomen zijn:

 • Een ongezonde relatie met je partner:
  Je stopt er veel liefde in maar krijgt er gezeik voor terug.
 • Een ongezonde relatie met jezelf (hét grootste energielek aller tijden):
  Je maakt je vaak zorgen en hebt verschillende overtuigingen die je geluk in de weg staan.
 • De verkeerde baan:
  Je geeft je baan de schuld van je vermoeidheid, terwijl je beter het heft in eigen hand kunt nemen.
 • De uitspraak: “Morgen ga ik gezonder leven”- en dit niet nakomen.
  De kans bestaat dat je op een dag wakker wordt en ontdekt dat morgen te laat is.

Gelukkig is er heel veel dat je kunt doen om jouw energielekken te dichten.
In dit artikel leg ik je uit hoe je dat doet. Ik heb mij daarbij laten inspireren door het stoïcisme.
Dat is een filosofische stroming waar ik veel aan heb gehad.

1) Blijf je verwonderen

Een probleem is een uitdaging waar je geen oplossing voor hebt. Hoe groter je een probleem maakt, hoe minder ruimte er is voor een oplossing. De Griekse filosoof Marcus Aurelius schreef eens het volgende: “Kijk naar de sterren en beeld je in dat je tussen de sterren aan het rennen bent”

Wanneer je vol verwondering richt op het grote oneindige universum, verlies je je minder snel in het kleine wereldse. Het leert je relativeren, zodat je een uitdaging niet groter maakt dan hij is.

 “Velen zijn reeds dood voordat ze beginnen te leven”- Lucius Seneca

Hoe werkt dit in het dagelijkse leven?

Het kan zijn dat je je baan drie keer niets vind en voorlopig geen uitweg ziet. Angst vernauwt je wereldbeeld zodat je minder snel tot een oplossing komt. Je verliest je in gevoelens van boosheid en bent van mening dat je beter verdient. Zolang je echter geen stappen zet verandert er niets.

Je kunt deze situatie relativeren door naar je leven als geheel te kijken. Zie een probleem als een cirkel waar je in staat. Stap uit deze cirkel in loop in gedachten verder van het probleem af zodat het steeds kleiner wordt. Onderbreek NU je denkpatroon. Denk aan alles waar je dankbaar voor bent. Voel de dankbaarheid tot in je cellen zodat je het bewustzijnsniveau van het probleem ontstijgt. Ga nu met je aandacht terug naar het probleem en je zult zien dat je deze veel eenvoudiger kunt oplossen. Oefen hiermee en geef niet op. Oefening baart ook nu kunst.

“We kunnen een probleem niet oplossen vanuit het bewustzijnsniveau die het heeft veroorzaakt’
  Albert Einstein

2) Je kunt niet alles hebben. Leer prioriteiten stellen.

De bekende stoïcijnse filosoof Epictetus schreef eens het volgende: “Verlies je hart niet in vele zaken en stel jezelf elke dag weer de vraag: Heb ik dit echt nodig? Wat gebeurt er als ik dit niet heb?” Wanneer je jouw hart alleen geeft aan wat er toe doet, minimaliseer je energieverlies. Alleen wanneer je jouw aandacht concentreert, kun je het verschil maken in je leven. Denk hierbij aan de zonnestralen die door een vergrootglas worden gebundeld. Zonder vergrootglas worden de zonnestralen niet gebundeld en is er geen vuur. Wanneer je jouw aandacht niet concentreert, is er onvoldoende energie die jouw passie in vuur en vlam zet.

Er is maar weinig nodig om gelukkig te kunnen leven- Marcus Aurelius

3) Wees voorbereid op de klappen van het bestaan.

Aikido is een vechtsport waarbij je leert om jezelf te verdedigen waarbij zo min mogelijk energie verliest. Je maakt daarbij gebruik van je Ki kracht die zich onder je navel bevindt. Wanneer je wordt aangevallen zet je de energie van je tegenstander in een sierlijke beweging om in een tegenaanval. Je gebruikt hierbij de energie van je aanvaller om hem/haar uit te schakelen met hun eigen energie.

Hoe pas je dit principe toe om vliegensvlug een energielek te dichten?

Wanneer er een uitdaging op je afkomt, wil je voorkomen dat de energie van die uitdaging je mentaal verlamt. In plaats daarvan gebruik je de energie van die uitdaging om je levensvuur aan te wakkeren. Herinner je waarom jij op deze prachtige planeet bent en waar je het allemaal voor doet. Voel je angst en doorleef deze en richt al je aandacht op de volgende vraag: “Hoe kan ik dit oplossen“. Wanneer je jezelf verliest in gedachten van wanhoop ga je weer terug naar deze vraag.

Naarmate je dit vaker doet, voel je je als een samurai krijger. Je hebt het zelfvertrouwen van een leeuw die nergens meer voor terug deinst. Maak jezelf nooit wijs dat je zwak bent of dat je het leven niet aankunt. Ook al denk je al dat je sterk bent, zelfs dan zit je ernaast. Je bent 10 keer sterker dan je denkt. GRRRR …. dit stelt het gebrul van een tijger voor;- )

4) Sta wat vaker stil en evalueer dagelijks.

Ik heb de afgelopen jaren een aantal mensen gesproken variërend in de leeftijd van 102-105 jaar oud. In mijn boek dat dit najaar uitkomt, deel ik een aantal waardevolle lessen hierover.

Een van de lessen die ik heb geleerd is: “Wanneer we jong zijn denken we dat het leven heel lang duurt. Wanneer we oud zijn, verbazen we ons erover hoe snel het allemaal ging.” Vergeet dus niet hoe kostbaar elke seconde is die je leeft.

In een brief aan zijn oudere broer Novatus, beschrijft de Griekse filosoof Seneca een oefening om meer uit je leven te halen. Met deze oefening voorkom je dat je wordt geleefd door de waan van alle dag. Het is een eenvoudige oefening die je veel gaat brengen.

Sta wat vaker stil bij jezelf en evalueer dagelijks. Stel jezelf vragen als: Wat ging er goed? Wat had je beter anders kunnen doen? Heb ik de juiste acties genomen? Je zult zien dat je anders naar het leven gaat kijken. De waarde zit hem niet eens in de antwoorden, maar veel meer het onderliggende denkproces. Zie het als fitness voor je mind.

5) Niets sluit een energielek sneller dan een hart vol vreugde.

Veel mensen voelen zich ongelukkig omdat ze niet weten wat hun gelukkig maakt. In mijn praktijk heb ik dit keer op keer meegemaakt. Er zijn weinig zaken die het lichaam zo verzwakken als een levenspad met weinig vreugde. Wanneer je niet weet wat je gelukkig maakt heb ik wederom een eenvoudige oefening voor je.

Pak een pen en papier en schrijf jouw ideale leven op. Vergeet de details niet! Schrijf (voelend) van binnen naar buiten. Voel de energie door je lichaam stromen, wanneer je ergens aan denkt. Verbind je met het kind in je en laat de vreugde spreken.

“Je beeld wordt alleen duidelijk als je in je hart kijkt. Wie naar buiten kijkt, droomt. Wie naar binnen kijkt, ontwaakt. ‘Carl Gustav Jung 

Tot slot,

Wees bevoorrecht dat je leeft op deze prachtige planeet in een onmetelijk universum. Luister niet naar het stemmetje in je dat tegen je zegt. “Ik ben niet goed genoeg of er is zoveel ellende op deze planeet!” Realiseer je dat deze gedachten een energielek alleen maar groter maken.

Ik hoop dat deze tips van waarde voor je zijn. Oefen ermee, speel ermee en daag je oude patronen uit die je niet meer dienen. Ik wens je daarbij veel succes!

Hartelijke groet,
Ir. ing.  Mohammed Boulahrir
Orthomoleculair therapeut & Klinisch psycho neuro-immunoloog

Vind je dit interessant en wil je meer weten?

Na 5 jaar onderzoek en schrijven is mijn boek eindelijk af. In dit boek leer je hoe je jouw gezondheid drastisch versterkt op verschillende niveaus. Vaak richten we ons enkel op de voeding, maar dat vormt slechts een klein onderdeel van het grote plaatje. Klik hier voor meer info of op het onderstaande plaatje.

Emotionele Gezondheid

 

 

Deel dit bericht met je vrienden:

37 reacties

  1. Hallo Ron,
   Ja ik lees over verschillende onderwerpen.
   Filosofie leert mij om de juiste vragen te stellen.
   Het stellen van de juiste vragen is een hele belangrijke vaardigheid.
   Dank voor je reactie en hartelijke groet,
   Mohammed Boulahrir

   1. Dankje wel voor jou positieviteit met ons te delen , er moeten meer mensen als jou bijstaan.. dankje wel voor jou positive bijdrage in deze wereld waar heel veel mensen nood aan hebben .

 1. Mooie inspirerende woorden en het werkt !! Focussen op alle mooie kanten van het leven ipv wat niet goed is maakt dat je je veel fijner en dankbaarder voelt .

 2. Lieve Mohammed,

  Heerlijk om steeds jouw inzichten en bevindingen te mogen lezen en delen! Dank je wel.
  Het werkt ook gewoon zo.

  alle goeds, Hilda

 3. Lieve Mohammed,

  Heerlijk om steeds jouw inzichten en bevindingen te mogen lezen en delen! Dank je wel.

  alle goeds, Hilda

 4. Hoy MO inderdaad weer een eye opener om me er toch weer bewust van te maken..
  Zalig jouw nieuwsbrieven.. Grt Karin 🍀

 5. Heel fijn, jouw inspirerende woorden komen voor mij, precies op het goede moment.
  Hopelijk komen er in de komende periode nog veel mooie nieuwsbrieven en of lezingen live!

  groetjes Liesbeth.

 6. Bedankt voor de nieuwsbrief. Dankbaarheid, tevredenheid én energie zijn ook mijn speerpunten en idd ze zijn met elkaar verbonden. Loslaten wat niet van jou is ook

 7. Energielek……..
  Heb heel wat van die lekjes gehad…
  Jarenlang investeren in de verkeerde mensen…..Angst een andere wending te nemen…….
  Denkende dat het is wat het is…..
  Niets in eigen handen te hebben.

  Van mn energielek mn energiebron gemaakt. Mijn grootste energielek heeft mij heel veel goeds gebracht. Bewuster van mn eigen krachten en dichterbij mezelf gebracht. Ik heb mn ouders niet meer en besef echt dat t leven heel kort is….

  We hoeven ons niet altijd super duper te voelen. Verdriet en ongemakken horen ook bij t leven. Het is hoe je ermee omgaat. In de wat mindere dagen….
  Weet dat ook dit voorbij gaat en ook in t mindere t goede voor je zit. Gezond portie geduld en positief denken dat t echt beter wordt. Proberen er niet in te blijven hangen is key. Het verdriet/ongemak mag er op dat moment gewoon zijn.

  En wanneer t goed gaat, je dankbaarheid betuigen en t uit je diepste koesteren.

  En alles dat we bezitten…..
  Adem, gezondheid, familie vrienden, natuur, alles!

  Echt niets is vanzelfsprekend. Elkaar inspireren en herinneren is een mooie manier er voor elkaar te zijn. Dank je wel voor je inspiraties en de ruimte op deze manier te mogen delen.

  1. Beste Naziha,

   Zo is het maar net.
   Het leven is een grote les.
   Er zijn weinig dingen zo fijn voelen als elke dag een beter versie van jezelf worden.

   Hartelijke groet,
   Mohammed Boulahrir

  1. Halllo Kathleen,

   Leuk iets van je te vernemen! 😉

   Dank voor je reactie en hopelijk tot snel in Born.

   Hartelijke groet,
   Mohammed Boulahrir

 8. Dankjewel Mohammed voor deze mooie mail. Hij komt weer als een geschenk. Helemaal omdat mijn energie “nog” te vaak weglekt. Hierdoor voelt het alsof ik onder water tegen de stroom inloop. Heb veel aan jou tips en wijze woorden.

 9. Al een langere tijd volg ik uw informatie.
  Deze vindt ik speciaal omdat het zoveel dichter bij jezelf brengt.
  Dank u wel voor de uitleg, handreiking en bewegwijzering naar meer innerlijke rust en stabiliteit teneinde deze waardevolle verandering/ ommekeer naar die ander te mogen uitdragen!

  Hartelijke groet,
  Jan Verwoerd

 10. Beste Mo, alhoewel ik je al lang volg heb ik nog nooit gereageerd. Maar ik heb veel aan je nieuwsbrieven. Ik slurp de informatie op. En pas het steeds meer toe. Dank je wel daarvoor. En ik kijk ontzettend uit naar je boek.
  Groetjes
  Marijke

 11. Hallo Mohammed, Ben blij dat ik je ooit ontmoet hebt zodat ik kan blijven genieten van je tips en positieve kijk op het leven en meer!
  Deze stuur ik zeker door naar mijn vrienden zoals ik met meerdere heb gedaan.

 12. Wauw, ik kreeg steeds meer energie tijdens het lezen van dit stuk en een steeds grotere glimlach. Bedankt voor de tips en de geweldig positieve energie die je meegeeft 🙏☀️

 13. Dank je weer voor het delen van deze waardevolle informatie!
  Een vraag t.a.v je nieuwe boek.
  Is er een inschrijflijst om ervoor in aanmerking te komen?
  Ik lees het graag.

  Hartelijke groet,
  Birgit van Melis

 14. Zeer waardevol! Je slaat de spijker steeds vaker keihard op zn kop. Erg fijn om je teksten te lezen. T sterkt! Dankjewel.

 15. bedankt voor je info!
  goed dat je bent genezen!
  ik heb zelf MS, en ik geloof niet dat het niet te genezen is, wat de artsen wel zeggen.
  kan jij of iemand mij ermee helpen?
  ik ben nl bang voor progressie als ik zelfniks doe

 16. bedankt voor je info!
  goed dat je bent genezen!
  ik heb zelf MS, en ik geloof niet dat het niet te genezen is, wat de artsen wel zeggen.
  kan jij of iemand mij ermee helpen?
  ik ben nl bang voor progressie als ik zelfniks doe

 17. Hallo Mohammed,

  Mooi artikel, maar Marcus Aurelius was geen Griekse filosoof, maar een Romeinse keizer. Misschien kun je dat even aanpassen.

  Groetjes,

  H.

 18. We zijn allemaal spirituele wezens in een ruimtelijk lichtlichaam waarbij tijd een gecreëerde Illusie is die voorbij mag gaan omdat je levensenergie in het huidige moment van het hier en nu aandachtig beleefd mag worden zoals terug naar de onschuld (dankbaar en vol verwondering alles ontdekken) Return to innocense – Enigma vind ik wel een mooi passievolle passende zong die ik hier graag aan toe wil voegen omdat o.a. muziek een concrete potentiële verbeelding en spiritueel medicijn oplossingsvermogende heling mag en kan zijn 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0

Mis niets en ontvang wekelijks gratis
gezondheids- en persoonlijke groei tips.

Meld jezelf aan door hieronder je voornaam en e-mail in te vullen.

Wij houden ook niet van SPAM, dus wees gerust