bluen

Hoe voorkom je gaatjes en krijg je sterke tanden?

Leestijd: 2 minuten

Vind je het interessant? Reageer en deel!

In dit artikel leg ik je uit hoe jij jouw tanden sterk houdt en hoe je de kans op het krijgen van gaatjes drastisch vermindert. Natuurlijk is goed poetsen, flossen , etc. ook erg belangrijk. Daar gaat dit dit stuk echter niet over. Dit stuk gaat vooral over hoe je jouw tanden met bepaalde voedingsmiddelen kunt versterken.

Tip 1) Zorg voor voldoende remineraliserende voeding.
Hoe meer zuurvormende voedingsmiddelen je eet, hoe groter de aanslag op je tandglazuur. In je speeksel zitten mineralen die het tandglazuur helpen herstellen na een maaltijd. Belangrijke mineralen hierbij zijn calcium, magnesium en fosfor. Hoe groter je mineralen buffer is hoe beter je lichaam het tandglazuur kan herstellen na een zuuraanval.

Voedingsmiddelen waar deze mineralen veel in zitten zijn bijvoorbeeld; groenten. In het bijzonder donker groene groenten. In deze groenten zit een pigment, chlorofyl . Dit pigment bestaat voor een gedeelte uit magnesium..  Ook noten en zaden bevatten veel mineralen. Een extra goede tips om wat vaker ongeraffineerd zout te gebruiken. Voorbeelden hiervan zijn: zeezout, Keltisch zeezout of Himalaya zout). Geraffineerd zout bestaat maar uit twee mineralen(natrium en chloride) de andere zoutsoorten bestaan uit meer dan 50 mineralen die een sterke remineraliserende werking hebben.

Tip 2) Let op zuurvormende  voedingsmiddelen.
Zuurvormende voeding is de tegenhanger van remineraliserende voeding.  Waar zuurvormende voeding het tandglazuur afbreekt, herstellen remineraliserende voedingsmiddelen het tandglazuur.

In deze categorie (zuurvormende voeding) valt bijna alles wat bewerkt is. In het bijzonder producten waar veel suiker in zit. Niet voor niets vormen zoete dranken (denk aan: vruchtsap en frisdrank) een van de belangrijkste slopers van je tandglazuur.

 Tip 3) Zorg ervoor dat je voldoende vitamine A, D en K2 binnenkrijgt.
Voor de opbouw van het gebit  heeft je lichaam naast mineralen ook bepaalde vitamines nodig.  Zo speelt vitamine A een rol bij de opname van fosfor. Vitamine D helpt weer bij het opnemen van calcium in je botten en tanden. De rol van vitamine K2 ligt iets complexer. Hieronder een korte uitleg:

Zoals je weet  zijn je botten en tanden levend materie. Er vindt continue afbraak en opbouw plaats . Vitamine k2 vorm als het ware een rem op de afbraak van botten en tanden(remt de vorming van osteoclasten). Indien je te weinig vitamine K2 binnenkrijgt verloopt de afbraak veel sneller en krijg je dus ook sneller gaatjes.

Bronnen vitamine A: wortels (als bèta caroteen), roomboter en de meeste vissoorten.

Vitamine D: zalm, roomboter en eieren. Let wel dit zijn lage hoeveelheden. Indien je niet vaak in de zon komt is het verstandig om extra te suppleren

Vitamine K wordt voor een deel door darmbacteriën geproduceerd. In de voeding tref je vitamine K2 aan in eieren, roomboter en vlees  en vis aan.

Dit waren ze dan. Drie tips voor sterke tanden. Ik zou zeggen doe er je voordeel mee!

Wil jij ook niets missen en handige tips in je mailbox ontvangen?
Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

 • Het balans brengen van sommige hormonen
 • Afval tips
 • De invloed van bepaalde emoties op je gezondheid.
 • Tips voor een mooie huid & haar.
 • Je weerstand versterken
 • Overgangsklachten minimaliseren.
 • Burn-out
 • Handige voedingsweetjes.
 • etc.

Rechts onder deze pagina kunt u zich hiervoor inschrijven.

Deel dit bericht met je vrienden:

4 reacties

 1. Wanneer ik mijn tanden poets, spoel ik daarna mijn mond niet direct. Ik spuug het schuim wel uit, maar laat de rest van de tandpasta nawerken. Dit is een effectieve maatregel tegen al het zuur dat je tanden kan aantasten.

 2. Inderdaad goed om te letten op je voeding, zeker wanneer je gevoelige tanden hebt of een beugel draagt. Daarnaast poets ik mijn tanden goed en flos ik, zodat ik minder last heb van tandsteen. Ik ga wel letten op mijn vitamine inname.

 3. Ik heb laatst ook gehoord dat vitaminen belangrijk zijn voor een goede mondgezondheid. Daarnaast zorg ik er ook voor dat ik niet zo veel suiker eet. Dit probeer ik mijn kinderen ook mee te geven, zodat ze problemen met hun gebit op latere leeftijd wellicht kunnen voorkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0

Mis niets en ontvang wekelijks gratis
gezondheids- en persoonlijke groei tips.

Meld jezelf aan door hieronder je voornaam en e-mail in te vullen.

Wij houden ook niet van SPAM, dus wees gerust