Innerlijke rust

Meer innerlijke rust (3 vragen)

Leestijd: 4 minuten

Vind je het interessant? Reageer en deel!

In het stuk hieronder deel ik vier vragen met je voor meer innerlijke rust.

Hoe congruent leef jij?

Er is sprake van een congruent leven wanneer ons gedrag overeenkomt met wat wij diep van binnen willen. Des te meer ons gedrag niet in overeenstemming is met wat ons hart van ons verlangt, des te meer onrust we ervaren

Om je een idee te geven over de helende kracht van een congruent leven te geven wil ik het volgende met je delen. Twee Amerikaanse wetenschappers; Hirsberg en Barasch genaamd, hebben een boek geschreven over radicale remissies (1). Hoe komt het dat een kleine groep mensen van de meest ongeneeslijke ziektes genezen?  Ze kwamen erachter dat de doorslaggevende de factor een congruent leven is.

De conclusie is dat indien wij ons hart blij maken, ons hart beter voor ons lichaam zorgt. Helaas is het tegendeel ook waar. Niet naar ons hart luisteren maakt ons ziek. Ik denk dat iedereen dit wel weet. Het weten is echter niet voldoende. De hoogste vorm van weten is om het te leven.

Ga eens voor je zelf na…wat is het dat jouw hart al een tijdje sneller doet kloppen? Een warmere relatie, een andere baan of meer rust? Wat maakt het of beter gezegd wat zeg je tegen jezelf zodat je de wensen van je hart niet nakomt? In hoeverre lukt het je om in de waan van alle dag te leven vanuit een verbinding met je hart?

Hoeveel controle vrijheid ervaar jij NU in je leven?

Een van de belangrijkste factor bij het ontstaan van een burn out is niet: hard werken. Veel belangrijker dan de factor ‘hard werken’ is hoeveel ‘controle vrijheid’ die iemand ervaart.

Hoeveel moet je nu echt in je leven en wat mag je allemaal?  Onbewust stellen we onszelf allemaal regeltjes op zodat we steeds minder vrij zijn in ons doen en laten. Door dit vele moeten raken we al snel verstikt in een keurslijf. Het gevolg is ook dat we in deze wirwar van gedachten, hoofdzaken niet meer kunnen onderscheiden van bijzaken. We gaan daardoor meer piekeren en minder voelen.

Vergeet echter niet, dat onze natuurlijke toestand  er niet eentje is van piekeren en malen maar van rust en ontspanning.

Eens in de zoveel tijd is het belangrijk om de balans op te maken. Stel jezelf eens de vraag: ‘Hoeveel moet ik nu echt?”  9 van de 10 keer heb je de keuze om iets niet te doen. Alleen dit besef geeft ons meer vrijheid over ons leven. De paradox is juist dat wanneer we het moeten (=controle/dwang) loslaten, we zelf meer overzicht hebben over ons leven.

Je zult zien dat je leven veel spontaner is wanneer je de controle los laat. Er ontstaat meer ruimte in je hoofd zodat je eenvoudiger de juiste keuzes maakt en je sneller de juiste kansen ziet. Het mooiste vind ik wel dat je beter in staat bent om je af te stemmen op het wonder dat het leven heet.

Hoeveel geniet jij op dit moment echt van je leven?

Ik heb iets met het woordje genieten. Tot mijn 30e wist ik met mijn hoofd wel wat genieten was, maar ik leefde het genieten niet met mijn hart.  Het keerpunt kwam 8 jaar geleden toen mijn moeder ernstig ziek was en longkanker kreeg.

Ik vergeet nooit een van de laatste gesprekken die ik met mijn moeder had over het leven.
Ik stelde mijn moeder de vraag: “Wat is de belangrijkste les die je mij zou willen meegeven?”
De indringende blik die vervolgens volgde, staat mij nog steeds op het netvlies gegrift.

“Vergeet niet om te genieten mijn zoon, voordat je het weet is het allemaal voorbij”
Mijn moeder had een hart van goud was er voor iedereen, behalve voor zichzelf.

Hoe vaak ben jij er voor jezelf?
Hoe veel van de tijd doe jij dingen die je energie geven?
Hoe veel van de tijd doe je activiteiten die al je energie opslurpen?

Hoe weet ik of ik op goed bezig ben..?

Wanneer je meer innerlijke rust ervaart is je hart blij.
Wanneer je hart blij is, is dat aan je te zien. De twinkeling in je ogen is een mooie indicatie hiervoor.
Onlangs schreef ik er een klein stukje erover, dat je hieronder leest..

WAT EEN TWINKELING IN JE OGEN OVER JOU ZEGT…

Woorden kunnen verbloemen hoe het hart zich voelt. Onze ogen echter liegen nooit.
Soms zegt een twinkeling meer dan 1000 woorden.

Je kunt een twinkeling in de ogen zien als het afsteken van vuurwerk.
In veel culturen steekt men vuurwerk af om iets te vieren.  
Je hart is gelukkig
en ontbrand een lichtje dat zo sterk is dat het tot in je ogen te zien is!

EEN TWINKELING MAAKT ALLES MOOIER

Je kunt nog de mooiste kleding dragen,
alles verbleekt bij de aanwezigheid van een droevige blik.
Daarentegen, al draag je een vod…
met een twinkeling in je ogen zie je er altijd stralend uit.

WANNEER STRAALDE JIJ VOOR HET LAATST?
Hoe kwam de bovenstaande vraag bij je binnen?
Ik herhaal..”Wanneer straalde jij voor het laatst?”

Geloof me als ik zeg dat je het nooit te druk hebt voor een twinkeling.
Alles wat de twinkeling in je ogen dooft is het niet waard om vast te houden.

Wat kun je NU doen zodat je nog meer gaat stralen?
Zolang we niet zien hoe prachtig we zijn en dat we het waard zijn zal de twinkeling niet volop stralen.

Trek de wijde wereld in en maak werk van de twinkeling in je ogen.
LACH, HUIL en GENIET van de mooiste rit die het LEVEN heet!

Succes met de vragen en een mooi weekend alvast!

Hartelijke groet,
Mohammed Boulahrir

Vraag:
Ik ben heel erg benieuwd naar jouw beste tips voor meer innerlijke rust. Laat gerust een reactie hieronder en vertel ons wat is jouw beste tip voor meer innerlijke rust.

 

 

[us_btn text=”MEER INFO & RESERVEER JE PLEK!” link=”url:https%3A%2F%2Fpoweracademy.nl%2Fvrouw-en-hormoonhuishouding%2F|||” size=”25px” icon=”fa-hand-o-right ” iconpos=”right”]

Deel dit bericht met je vrienden:

14 reacties

 1. Mooi stuk Mo, dankjewel. Grappig om te zien hoe je dit soort teksten vaker voorbij ziet komen op de momenten dat je ze nodig hebt … 🙂

 2. Vaste tijdstippen of dagdelen inlassen om multimedia vrij te zijn. Alles uit de stekkers en lekker ouderwets aan de gang gaan.

  Meer contact met de mensen die jou blij maken.

  Meer met de natuur bezig zijn.
  Eens per week naar een bos oid en padvinderij achtige opdrachten verzinnen indien je met gezin bent of het alleen wenst te doen.

  Vooral elke dag gezond en verantwoord genieten van alles wat je blij maakt.

  Verantwoord eten en drinken.
  En beseffen dat je er Nu bent en dus ook Nu voelt.

 3. Lieve, beste, aardige, Mohammed, wat een fantastisch stuk! waarin je jouw drie vragen uit de doeken doet. heel liefdevol en inspirerend, dankjewel! (ikzelf heb al veel te lang te maken met de gevolgen van een hersenontsteking en artritis psoriatica – door de medicatie hoge bloeddruk/obesitas en diabetes opgelopen) Jouw stuk is goede voeding voor de ziel. Daarom stuur ik je mijn gedachten van vanochtend, die vloeiden zo uit mijn pen:
  “Een nieuwe dag.
  Blauw wit ziet de Hemel
  Ik spreek vanuit het rood bruine vlees, pukkelige jeuk psoriasis huid
  Al vroeg belichten
  Tik, tik, tik hoor ik gestadig gaan, brood en crackers smeren
  goudbruine thee drinken – Smeren en ingesmeerd worden
  Elke dag zorg, dertien jaar op rij, handdoeken naar balkon te drogen
  Wapperend verteld de wind over de vogels
  tientallen zingen hun vroege ochtend lied, voor jou, voor mij, voor zichzelf, het is hun natuur
  Hoe bont spechten en koeien in bomen en weide
  langs snel stromend Maaswater waar kleurige containers de horizon verblijden
  Betonblokken krauwt een fris geboren kauwtje op zijn nest in spaarzame bomenrij langs de Maas
  Ik hou van de dag, ik heb het leven lief”.

  1. Ik heb met je te doen!
   Psorinovo al geprobeerd?
   Mijn man is na meer dan 10 jaar klachten verlost van zijn psoriasis.
   Kijk maar wat je ermee doet. Beterschap toegewenst!

 4. Een twinkeling in mijn ogen krijg ik vaak doordat in mij elke keer opnieuw verwonder over de natuur. Als ik in het bos ben. Ik ruik, zie en voel elke keer weer opnieuw de schoonheid hier. Ik heb het Nodig…blijkt om de prikkels van alle dag. Alle harde geluiden enz. even achter me laten. Hier laad ik mij op. Groetjes Marietta

 5. Alleen op reis gaan, alleen een ticket boeken en per dag beslissen waar je gaat slapen, eten, wat te bezichtigen etc. Controle volledig loslaten ( beetje benauwdheid ervaren) maar vertrouwen dat het goed komt en het komt ook goed ik heb het zelf onlangs ervaren.. Dat is ultieme vrijheid alleen luisteren naar jezelf en jouw behoeftes op
  dat moment.. innerlijke rust is blij zijn met alles in je leven en er elke dag bewust aandacht aan geven en van genieten.. Het najagen van materialisme omdat de buurman het ook heeft maakt ongelukkig.. Mediteer, focus je elke dag op de positieve aspecten uit je leven en heb onvoorwaardelijk lief..

 6. Echt, echt , echt zijn wie je bent. Durven te ZIJN dus, Mezelf accepteren. Dan komen er rust en is er alle ruimte om mijn talenten naar boven te laten komen. Ruimte voor stilte, de natuur en bezinning is voor mij daarbij een voorwaarde. Steeds weer kom ik een stapje verder. Nu lijk ik echt bij mijn ZIJN te komen. Fijn. Heel fijn.

 7. Af en toe een aantal weken op een camping bivakkeren in de Ardennen en lekker van de schone lucht op 450 meter hoogte genieten in de bossen.
  Zonder internet. Geen herrie, geen gestress.

 8. innerlijke rust had ik veel nodig na een heatstroke, ik was een maand in koma, de dokters vertelden dat na mijn koma ik max 2 dagen te leven had. dus goede advocaat. na 5 maanden zieken huis, en een hele tijd,ongeveer twee jaar revalideren ben ik hersteld alleen moet ik om gaan met zenuwen pijn, en even wicht stornis, maar kortom je leert er mee leven, en je ziet niks aan mij. ik heb een tijd na gedacht wat ik mijn verdere leven ging doen. ik kwam op het iedee om alle roeren om te gooien,iets heel anders.ik kon niet meer tegen stres,geweld drukte enz enz dus besloot ik om te gaan emigreren. niemand geloofde mij maar op den duur ging ik naar Hongarije wonen.nu al bijna acht jaar het beste wat ik heb gedaan in mijn leven voor mijn gezondhijd,en de stres te vermijden. ik zat op terasje koffie te drinken,en kwam in gesprek met ook Nederlanders, wat ouder als ik, kortom die man was met pensioen,en zij tegen mij dat ik moest leren om te genieten,dat gaat niet op de een en andere dag. moet ik nog vaak aan denken,maar denk ook dat het wel ook aan situatie,en leeftijd licht. maar ik persoonlijk lig in de bergen bij natuur water, met een goed boek en leuke mensen om me heen. niks zo mooi als midden in de natuur lekker zwemmen,en genieten van de buiten lucht

 9. Mijn inspiratie haal ik uit mijn moestuin en geniet elke keer weer van het opnieuw inrichten van de tuin. Met bananen (Musa) en bamboes (Phyllostachis) die met hun bladeren zo mooi ritselen in de wind..het oogsten van de groentes en het plukken van het rode fruit. Earthing noem ik dat om lekker met je handen in de grond bezig te zijn. Zien hoe alles elke keer weer is gegroeid. En je laten verwarmen door de Zon, waardoor de tomaatjes weer lekker rijp geplukt kunnen worden…

 10. Wij zijn sedert ons pensioen aan zee gaan wonen. Lange wandelingen op het strand en fietsen in de polders doen zoooooooooveeeeeeeeel goeds

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0

Mis niets en ontvang wekelijks gratis
gezondheids- en persoonlijke groei tips.

Meld jezelf aan door hieronder je voornaam en e-mail in te vullen.

Wij houden ook niet van SPAM, dus wees gerust