Afvallen: we raken er niet over uitgepraat.
De een zweert bij een koolhydraatarm dieet, de ander bij keto. Voor sommigen werkt het, maar voor velen mondt het uit in weer een nieuwe teleurstelling. En hoe vaker je wordt teleurgesteld, hoe groter de frustratie.
Na jaren in de gezondheidswereld, kom ik steeds vaker tot deze conclusie: het échte probleem van overgewicht zit meestal niet in voeding. Voeding komt later pas. Overgewicht is vaak een symptoom van iets wat veel dieper ligt.
En ik geef het toe: de oplossing is geen simpele ‘doe dit of doe dat’. De werkelijke verandering begint op identiteitsniveau.
Het wordt tijd voor een paradigmawisseling. Tijd om anders te kijken naar overgewicht-en het opnieuw te definiëren.
In het onderstaande artikel neem ik je daarin mee. Je krijgt geen simpele lijstjes of snelle antwoorden. In plaats daarvan geef ik je iets veel waardevoller is: een ander perspectief. Iets dat je aan het denken zet.
- Gezond leven zonder resultaat Je eet gezond.
Je sport. Je probeert te vasten, koud te douchen of het nieuwste dieet. Maar toch blijft het resultaat uit. Je raakt uitgeput, gefrustreerd of krijgt zelfs meer klachten dan voorheen. Maar wat als dát allemaal niet helpt, omdat je lichaam iets anders nodig heeft dan nóg een truc? - Het zenuwstelsel als onzichtbare sleutel
Om dit te begrijpen, heb je een krachtig model nodig. Een model dat verklaart waarom het niet werkt, ondanks je inzet. Dit model begint bij je zenuwstelsel.Je lichaam kent twee basistoestanden: de ontspanningsmodus (parasympathisch) en de stressmodus (sympathisch). De een herstelt, voedt en bouwt op. De ander vecht, vlucht of verstart. Om het eenvoudig te houden laat ik de dorsale vagus buiten beschouwing.
Hoe minder je als kind veiligheid en basisbehoeftes hebt ervaren, hoe sneller je als volwassene vastloopt in de stressmodus. Ook verkeerde keuzes in je volwassen leven, zoals een partner of baan die niet bij je past, houden dit patroon in stand.
- De tol van leven in overdrive
Langdurige stress betekent: leven in hitte. Letterlijk. De sympathische modus is warm, actief, mannelijk (yang). De ontspanningsmodus is koel, herstellend en vrouwelijk (yin).En warmte droogt uit en dit zorgt voor meer ontstekingen.
Het vermoeit tevens je bijnieren. Het berooft je van energie. En het leidt tot chaos in je systeem. Chaos waarin je jezelf kwijtraakt en het vermogen verliest om te voelen wat je nodig hebt.
Waarom je niet afvalt heeft weinig te maken met wilskracht of discipline, maar met een zenuwstelsel dat zich niet veilig voelt. Onveiligheid creëert hitte in je systeem. Zolang het lichaam oververhit/ gestrest is, is het onmogelijk om op lange termijn vet te verbranden.
- Vet als symptoom, geen oorzaak.
Wat je vaak ziet, is vetopslag rond de buik: het bekende viscerale vet. Dit is niet alleen gewone vetlaag rondkom je organen, maar vooral een actieve ontstekingsbron die je schildklier afremt en je vetverbranding vertraagt.Bij mannen daalt hierdoor het testosteron. Bij vrouwen daalt het progesteron én het oestrogeen. Dit gebeurt sowieso rond de overgang, maar nu in een hevigere mate.
Hoe zwakker de bijnieren (hoe meer hitte), hoe heviger de overgangsklachten.Oestrogeen ondersteunt de slijmvliezen: het darmslijmvlies, de vaginawand, de blaas, etc. Minder oestrogeen betekent dus meer ontstekingen, blaasproblemen en darmklachten.
- Waarom ‘gezonde’ strategieën soms tegen je werken
En dán ga je het proberen:
- Keto
- Intermittent vasten
- Koud douchen
- Intensief sporten
Allemaal fantastisch. Maar niet als je lichaam oververhit is. Dan gooi je olie op het vuur.
Krijg je eetbuien na het vasten? Ben je uitgeput na sporten? Val je niet af ondanks keto?
Dan is dat een waarschuwing van je lichaam: het heeft veiligheid nodig, niet nog meer prestatie.
Wat is nu de oplossing? Afslankmedicijnen als Ozempic of Mounjaro?
Nog meer klachten op lange termijn?
Nee het is tijd voor iets anders.
- Wat dan wél?
De oplossing is geen nieuwe truc of dieet. Het is een andere manier van kijken. Een nieuw paradigma. Niet langer alleen de focus op de tekst (gedrag), maar ook op de context (waarom je doet wat je doet).
Volgens het Van Dale woordenboek is een paradigma een manier van kijken naar de werkelijkheid: het is het geheel van overtuigingen, aannames en regels waarbinnen we denken en werken. Het bepaalt wat we als ‘normaal’, ‘waar’ of ‘logisch’ beschouwen binnen een bepaald vakgebied.Een paradigma kun je dus zien als de bril waardoor je de wereld bekijkt. En die bril is vaak gekleurd door pijn en overlevingsmechanismen uit het verleden.
Ik herhaal hierbij de belangrijkste alinea uit dit artikel.
“Hoe minder er aan je basisbehoefte als kind is voldaan, hoe meer je als overlevingspatroon (en ter compensatie) kiest voor de sympathische stress modus. Ook verkeerde keuzes in het latere leven dwingen je tot de sympathische stressmodus. Denk hierbij aan verkeerde partner of een baan die je ongelukkig maakt”
Het veranderen van gedrag (tekst) is zeer lastig als je niet de context verandert. Als een baan je ongelukkig maakt, kun je niet gelukkig worden door elke dag na het werk een wandeling te maken in de natuur omdat dat je gelukkig maakt. De boswandeling zorgt er enkel voor dat je de pijn van je baan even vergeet. Het is slechts vluchten voor de realiteit.
De dieperliggende oorzaak van overgewicht is vaak een ontregeld zenuwstelsel. Een ontregeld zenuwstelsel, lost je op lange termijn niet op met een ontspannen activiteit (tekst), maar door meer veiligheid in je zenuwstelsel (context).
- De weg terug begint bij jezelf
Wil je veranderen? Dan moet je terug naar wie je bent. Naar wie je zou kunnen zijn. Vergeet ook niet: je kunt het nieuwe pas vastpakken als je het oude loslaat.Stel jezelf elke dag deze vragen (uit het boek Psycho-Cybernetics van Maxwell Maltz):
Tip: Neem jezelf serieus, neem een bewust voornemen om dagelijks te reflecteren op de onderstaande vragen.Betrap je je jezelf op de gedachte ‘dit weet ik al of dit is zweverig’ geef dit dan even geen aandacht. Ga voorbij deze weerstand en heb de moed om naar binnen te gaan.
Wie ben ik?
Wat voel ik?
Wat ben ik aan het doen in mijn leven?
Hoe lang ga je het nog zo doen?
Wie wil ik zijn?
Wie is de meest krachtige versie van mijzelf?
Hoe zou ik dan denken, voelen en handelen?
Hoe zou ik handelen als ik niet meer door oude patronen wordt geregeerd?
Denk elke dag, het liefst een paar keer per dag na over deze vragen. Sta niet te lang stil bij het verleden, focus en visualiseer wie je wilt zijn. Voel en reflecteer en zet je zintuigen daarbij aan het werk. Elke dag dat je handelt als die versie, verandert iets in jou. Dat is geen truc. Dat is transformatie.
Wanneer je je beeld van jezelf verandert, volgt de realiteit vanzelf.
Maxwel Maltz
Het doel van deze vragen is dat je steeds meer helderheid creëert en uitstijgt boven de waan van alle dag. Dan denk je op een gegeven moment: “ja verrek, heb ik dat al die tijd gedaan of heb ik dat al die tijd toegelaten?”
Ja dat heb je al die tijd zo gedaan omdat je niet beter wist.
8. Van buiten naar binnen: het fysieke lichaam
Vergeet je lichaam niet in het transformatieproces: ook hierbij is het doel om zoveel mogelijk hitte uit je systeem te krijgen. Ontstekingen zorgen voor de meeste hitte in het lichaam en de je darmen zijn vaak de belangrijkste ontstekingshaard. Op fysiek niveau zou je dus de meeste aandacht moeten geven aan je darmen om het afvallen te bespoedigen. Kortom:
- spoor eventuele voedingsintoleranties op die je immuunsysteem aanzetten en het afvallen nog meer vertragen.
- Eet daarentegen meer groente, die het lichaam verkoelen.
- Zorg voor een balans tussen eiwitten (vaak warm van aard) en groente (deze zijn weer verkoelend). Oftewel yin en yang.
Maar vooral: ruim op. Niet alleen je voeding of huis, maar vooral je overtuigingen en oude overlevingspatronen. Dicht de energielekken in je leven door bewuster te leven. Op deze manier creëer ruimte zodat je nieuw gedrag eenvoudiger kunt volhouden.
De kans is groot dat je op een gegeven moment, steeds meer gezonde keuzes gaat maken. Niet als trucje maar omdat de oude ongezonde gewoontes niet meer passen bij wie je nu bent.
Om te onthouden: focus eerst op ontspanning en dan op lifestyle factoren als voeding en bewegen.
En dan bedoel ik ontspanning in de vorm van veiligheid in je zenuwstelsel, niet als trucje.
- Als je het even niet weet…
Misschien denk je: ik weet niet waar ik moet beginnen. Maar dat is niet waar.
Je bent alleen vergeten om te voelen. Je lichaam weet het al lang. Het vraagt alleen je aandacht. Wees vaker in stilte. Dus begin met stilte. Met rust. Met bewust ademen.
Want hoe meer je de stilte durft toe te laten, hoe meer ruimte er ontstaat voor de antwoorden die je al die tijd al in je draagt.
Dit is helaas geen populaire kijk in de snelle tijd waarin we leven, maar het is effectief. Dat heb ik in de praktijk vele malen meegemaakt.
Hartelijk groet,
Ir. ing. Mohammed Boulahrir
Orthomoleculair therapeut & Klinisch psycho neuro-immunoloog
www.poweracademy.nl
19 reacties
Waardevolle informatie, bedankt voor het delen! 💕
Wat heb je dit goed uitgelegd! Ik weet dit al wel, maar herhaling is zo belangrijk om elke dag hier bewust van te zijn. Hier zou je poster van moeten hebben en op je deur plakken en elke ochtend even bewust lezen en s’avonds hoe je die dag hebt ervaren.
Ik hoef niet af te vallen, maar dit is goed voor iedereen om te beseffen zodat je beter voor jezelf zorgt en je gelukkiger te voelen.
Ik denk dat dit de basis is van oa afvallen. Maar breder gezien welvaarts ziekten.
Goed uitgelegd.
Wow, super waardevolle info, hartelijk dank dr Mo!
De allerbelangrijkste vraag Mohammed is: Wat voel ik?
Altijd weer.
Dit had ik echt even nodig ! Dankjewel Mo 🥰
Weer iets geleerd ! Dankjewel Mo….
Mooi Mohammed. Voelen is inderdaad wat vaak vergeten wordt.
Veel jonge meiden met menstruatieklachten en vrouwen in de overgang die kampen met veel vetopslag.
Familieopstellingen is een van de methodes om te helpen het grotere geheel in beeld te brengen. Vaak is een inzichtsopstelling al heel helpend. Een helende opstelling kan eventueel nog meer in beweging brengen is mijn ervaring.
Wederom heel helder en goed uitgelegd, zoals alle onderwerpen in je boek.
Ben me er heel goed bewust van, dat de oorzaak veel dieper ligt.
In de praktijk heb ik al betere dagen gehad, dat is een goede motivatie voor mezelf. Dankjewel Mo.
Ik word zo blij van jou. Precies wat mij bezighoudt en mijn acupuncturist beaamd. 💕
Dank voor deze duidelijke uitleg!
Probeer dit inzicht te laten dalen.
Mooi! Bedankt voor het delen, heel waardevol.
Bedankt om deze interessante informatie te delen …ik leer telkens iets bij …
Ons leven is eigenlijk een grote ontdekkingsreis …waar je op het juiste moment de juiste personen tegenkomt ..om je weer verder te helpen …ik vind dit een fantastische reis , zowel met de ups en downs 👍
Hele fijne Inspiratiemail!
Heldere informatie van dingen die ik al ontdekt heb gaandeweg, heel fijn deze zo te lezen.
Geeft bevestiging en nieuwe moed om verder te gaan op het pad.
Dankjewel Mohammed!
Moge al het goeds tot je komen, voor jou en je naasten.
Lieve groet!
Kathleen
Veiligheid voor je zenuwstelsel, kort zinnetje maar met zoooveel daarachter. Dank voor (weer) een mooie tekst die me weer aangezet heeft. Als traumatherapeut met ook eigen verwerkte trauma’s zie ik heel duidelijk de diepte, waar velen liever ‘ondiep’ blijven. Maar juist door (met zachte begeleiding) die diepte aan te gaan en op te lossen wat daar belemmerend werkt in jouw NU, kom je bij ont-spanning. Mooi uitgelegd. Dank Dr. Mo.
Heel interessant Mohammed, dank je wel! Geeft inderdaad weer nieuwe moed om hoopvol verder te gaan en door te zetten.
Hoi Mo,
Dank je wel voor deze fijne blog weer!
Ik gebruik kurkuma om oa ontstekingen tegen te gaan, maar is dit ook niet hitte toevoegen?
Heel duidelijk uitgelegd zeg!
Zo kloppend dit, ervaar je zelf ook zo. Pas als ik meer rust/stilte neem gaat het weer meer stromen en komt mijn lichaam echt tot rust. Voel ik wat mijn lichaam nodig heeft. Het lichaam is zo bijzonder en geeft het precies aan.
Ik was weer helemaal verkeerd bezig : bedankt om mij eraan te herinneren om terug mezelf te leren zijn, en beter naar mijn lichaam te luisteren. Ik ben momenteel met vakantie, maar het lijkt erop dat ik het drukker heb dan thuis : alles doen, behalve rust en stilte opzoeken voor mezelf ! En dat begint met : Wie ben ik, wat wil ik, waar voel ik me goed bij ……..