Innerlijke rust

Hoe zorg je voor meer innerlijke rust?

Leestijd: 4 minuten

Vind je het interessant? Reageer en deel!

In het onderstaande artikel deel ik vijf tips met je voor meer innerlijke rust.

Veel leesplezier alvast!

1) Meer innerlijke rust door je bewust te worden van beperkende overtuigingen

We bouwen ons leven op een fundament van overtuigingen. Sommige van deze overtuigingen dienen ons, andere niet. Een probleem wordt het wanneer oude of onbruikbare overtuigingen zo sterk geconditioneerd zijn, dat ze onze innerlijke rust verstoren.

Een aantal voorbeelden..

 • Er is je verteld in je jeugd dat wanneer je altijd klaar staat voor een ander je een goed mens bent. Je bent daarin doorgeschoten. Je bent er voor iedereen, behalve voor jezelf.
 • Omdat je niet aan de verwachting van je ouders kon voldoen ben je uit onzekerheid een perfectionist geworden. Je hebt de overtuiging: “het moet perfect zijn anders is het niet goed” Onbewust beroof je jezelf van veel levensvreugde door deze overtuiging.
 • Je werd op school gepest en bouwde daarom een emotionele muur om je heen waardoor je in jouw volwassen leven moeite hebt met het aangaan van een relatie. De overtuiging `ze willen me pijn doen´ zit in je DNA gegrift. Hoe gevoeliger je bent hoe dikker deze muur vaak is.
 • Je haalde vroeger met de wiskunde slechte cijfers en daardoor heb je jezelf aangepraat dat je niet de slimste bent. (Dat je in andere vakken wel goed was ben je vergeten)

Wat al deze niet dienende overtuigingen gemeen hebben is dat ze destructief zijn. Op de een of andere manier beperken ze je in je vrijheid waardoor het voelt alsof je niet genoeg `lucht` hebt in je leven. Op emotioneel niveau creëert dit een pijnlichaam. Als je even niet oplet trek je hiermee mensen / situaties aan die met dit pijnlichaam resoneren.

2) Meer innerlijke rust door het contact met je hart te versterken.

Voor mij betekent innerlijke rust de  afwezigheid van weerstand op een dieper niveau. Er zijn wel uitdagingen, diep van binnen echter heb je het vertrouwen dat je de ‘uitdagingen des levens’ de baas bent. Het is de samensmelting van acceptatie en overgave aan het leven zelf.

Het gevolg is dat kennis eenvoudig tot je komt en je moeiteloos de juiste beslissingen maakt. Je bent moedig in de zin dat je op jouw intuïtie vertrouwt, ook al is het niet altijd 100% rationeel te verklaren.

“Innerlijke rust is het ultieme zelfvertrouwen”

Het tegenovergestelde gaat op wanneer we het leven teveel vanuit het hoofd leven en daarbij minder contact maken met ons hart. Het sleutelwoord hierbij is om wat vaker te VOELEN. Wat zegt het dat je nu opgewekt voelt of waarom voel je je bij een bepaalde gebeurtenis minder gelukkig? Om je een voorbeeld te geven. Een vraag die ik mijzelf regelmatig stel is: “geeft deze activiteit mij energie? Of ”wordt mijn hart hier gelukkiger van?”

Soms hoeven we alleen maar aandachtig te ademen om verbonden te zijn met onszelf.

3) Meer innerlijke rust door sneller los te laten.

Een belangrijke voorwaarde voor innerlijke rust is het vermogen om los te laten. Zo zijn we ons vaak niet bewust hoe destructief bepaalde emoties zijn en onze innerlijke rust kunnen verstoren.

Een aantal tips om sneller los te laten zijn

 • Iets vasthouden is energie vasthouden. Door goed op je ademhaling te letten, kun je beter loslaten.
 • Iets vasthouden kan voortkomen uit een te grote controle behoefte. Wees je hiervan bewust en stel jezelf de vraag: ‘In hoeverre dient mij dit nog?”
 • Cultiveer positieve emoties zodat gedachten die ervoor zorgen dat je iets vasthoudt minder kans krijgen.

4) Meer innerlijke rust door eenvoudigweg op te ruimen.

Hoe meer het uiterlijk leven georganiseerd is, des te meer rust dit van binnen geeft. Kijk bijvoorbeeld naar je keukentafel of je bureau. Is het opgeruimd of ligt er overal nog wat? Soms willen we spullen niet loslaten en hopen we alles op. Maar vertrouw erop dat je minder nodig hebt dan je denkt. Dat maakt het leven veel lichter!

5) Meer innerlijke rust door het stellen van de juiste vragen

Een diepere oorzaak van onrust kunnen ook onvervulde verlangens zijn. Soms zijn we ons daar bewust van, maar vaak ook niet. Door het stellen van de juiste vragen worden we bewuster van onze verlangens.

Een aantal vragen je bij dit bewustwordingsproces kunnen helpen zijn:

 • Wat geeft je energie?
 • Wat zou je graag anders willen?
 • Wat houdt je vaak bezig?
 • Welke patronen herhalen zich telkens in je leven?

Ik wil dit artikel eindigen met een prachtige quote van niemand minder dan Eckhart Tolle.

Als je het contact met je innerlijke stilte verliest, verlies je het contact met jezelf. Wanneer je het contact met jezelf verliest, verlies je jezelf in de wereld. Je diepste besef van jezelf, van wie je bent, hangt nauw samen met innerlijke stilte. Dat is het “ik ben” dat dieper gaat dan naam en vorm.

Hartelijke groet,
Ir. ing.  Mohammed Boulahrir
Orthomoleculair therapeut & Klinisch psycho neuro-immunoloog

Agenda:

Op 26 juni is het zo ver!

Dan verzorg ik de masterclass: Kind & Gezondheid.
Tijdens deze masterclass leer je wat de belangrijkste voedingsstoffen zijn voor de ontwikkeling van je kind en ontdek je wat je kunt doen bij vele kinderkwalen.

Meer weten?
Klik dan op de onderstaande link.

https://poweracademy.nl/online-masterclass-kind-gezondheid/

Deel dit bericht met je vrienden:

16 reacties

 1. Hoi Mohammed,
  Hoe treffend kan een mailtje binnen komen.
  Ik liep echt met de brandende vraag; hoe krijg ik toch meer rust in mijn hoofd?
  En voila, daar kwam je mailtje binnen.
  Mijn hoofd loopt over met vanalles maar ook niets.
  Zo tegenstrijdig 🤤
  Dank je wel dat ik op je pad mocht komen.
  Ik ga hiermee aan de slag. Ik print het uit en lees het elke dag weer door.
  Je hebt me iets aangereikt waarmee ik écht aan de slag ga!

  Een warme harte groet van mij,
  Saskia

 2. Beste Mohammed,
  Wat een feestvan herkenning om deze nieuwsbrief te lezen.
  Op dit moment in mijn leven had ik deze woorden precies nidig om te lezen, overdenken en toe te passen in mijn ‘ik’ zijn.
  Toeval bestaat niet;)
  Vriendelijk dank en ga zo door!
  Succes🍀
  Met optimistische groet,
  Yolanda

 3. Dit bericht kwam al geroepen Soukran Mohamed Allahy hafdak hiervoor! Tranen kwam net niet! Ik ben zoekende Wat Mij gelukkig!! 🙏🙏

 4. Dank voor dit mooie bericht!
  5 dingentjes maar ow zo groot!
  Ik ga er aan werken. Wat een oppepper na weken!
  Mooie woorden! Bestaat er een kloon van jou of heb je een broer? Kan hij dan heel dichtbij wonen zodat ik elke dag zulke mooie woorden kan krijgen?

  Liefs!

 5. Ik heb in de loop van 20 jaar een kamer vól met hobbyspullen bijeen verzameld. Van vloer tot plafond zijn de kasten gevuld met zoveel dingen die ik ooit nog eens wil(de) doen. Ik heb besloten alles weg te doen. Ruimte in de kast, ruimte in mijn hoofd. Ik word niet gelukkig van het hebben van teveel spullen. Daar ben ik nu achter. Ik laat het lossss…..

 6. Beste Mohammed,

  Wat ben ik blij dat ik mij heb aangemeld, ik las je e-mail en dat is precies waar ik mee bezig ben inderdaad opruimen letterlijk alles, ik bezig met een nieuwe start en hopelijk komt de rust.
  Ik ben dankbaar voor alles wat mij overkomt, positief ja en negatief, en ik neem ze beide met open armen aan. Wat ik wil zeggen is, dat als ik je e-mail lees je spreekt met zoveel energie positieve energie en het komt aan.

  Groetjes, Amel

 7. Dag Mohammed,
  Hier een bericht van een mede Orthomoleculair deskundige. Vanaf oktober ben ik mijn innerlijke rust kwijt, na het verlies van mijn man. We hebben 2 jaar gestreden tegen NEC kanker, maar tegen deze zeldzame vorm is geen behandeling. Ik heb alles gedaan op gebied van voeding en suppletie om hem sterk te houden en hij voelde zich tot het eind heel goed. We hadden daarom nooit gedacht dat het eind zo snel zou komen en we gingen er helemaal voor om samen te genieten en samen oud te worden. Nu ben ik op mijn 39e weduwe geworden, dit is de eerste keer dat ik dat woord opschrijf.
  Ik zit nu al bijna 5 weken in het buitenland, zon opzoeken en proberen weer rust te vinden. Even weg uit de rollercoaster van alles MOETEN regelen. Ik merk alleen dat ik met mijn zakelijke mind druk bezig ben met zoeken naar investeringen hier, waardoor ik me weer ergens anders op richt, maar wel dingen die ik erg leuk vind.
  Ik lees je prachtige tips, maar zie even geen mogelijkheid hoe ze op te pakken, aangezien ik van alles MOET regelen na het overlijden.
  Misschien moet ik ook gewoon accepteren dat ik tijd moet nemen.
  Hopelijk kan ik weer mijn innerlijke rust vinden en dus mijzelf weer terug vinden. Ik ben bezig, doe van alles, maar voel me vaak ook een stuurloos en verloren.

  Warme groet,
  Janice

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0

Mis niets en ontvang wekelijks gratis
gezondheids- en persoonlijke groei tips.

Meld jezelf aan door hieronder je voornaam en e-mail in te vullen.

Wij houden ook niet van SPAM, dus wees gerust