estrogen

Oestrogeendominantie

Leestijd: 3 minuten

Vind je het interessant? Reageer en deel!

Wanneer spreken we van een oestrogeendominantie?

Oestrogeen staat ook wel bekend als een vrouwelijk hormoon . Oestrogenen komen echter zowel in het vrouwelijk als in het mannelijk lichaam voor. Zeker bij vrouwen vervult dit hormoon een aantal belangrijke functies (wel meer dan 400 functies!).

Wanneer het lichaam teveel oestrogeen t.o.v. progesteron aanmaakt (bij vrouwen) of er wordt teveel oestrogeen t.o.v. testosteron geproduceerd (bij mannen) spreken we van een oestrogeendominantie.

Hoe weet je of je een oestrogeendominantie hebt?

Bij vrouwen uit een oestrogeendominantie zich in een toename van de vetmassa vooral op de benen en billen. Bij mannen vooral op de romp (borstvorming!). Je merkt het ook wanneer je sneller vocht vasthoudt en maar lastig gewicht verliest. Andere klachten zijn verder: slaapproblemen,  menstruatieklachten, schildklierproblemen, (over)vermoeidheid of zelfs paniekaanvallen.

Hieronder noem ik een aantal belangrijke oorzaken voor een oestrogeendominantie.


  • Verstoorde  leverfunctie.
    Een van de functies van de lever is het onschadelijk maken van oestrogenen nadat deze hun werk hebben gedaan in het lichaam. Wanneer de lever  overbelast raakt kunnen de oestrogeenspiegels te veel stijgen.
  • Gifstoffen.Via onze huid, onze voeding of via de lucht krijgen we allerlei gifstoffen binnen, waaronder xeno-oestrogenen. Dit zijn chemisch geproduceerde stoffen die op de natuurlijke oestrogenen in ons lichaam lijken. Ze zitten bijvoorbeeld in veel anticonceptie pillen, cosmetica en bestrijdingsmiddelen.
  • Overgewicht. Wanneer je vetmassa toeneemt, zal het oestrogeenniveau ook stijgen.  verklaring: oestrogenen verlagen het Sexual Hormone Binding Globuline (SHBG). Hierdoor is er meer vrij oestrogeen in het bloed waardoor de oestrogeenspiegels teveel kunnen stijgen.
  • Hormonale disbalans. Soms wordt een oestrogeendominantie veroorzaakt wanneer de hormonen oestrogeen en progesteron uit balans zijn. Denk hierbij aan verstoringen in de menstruatiecyclus, de overgang of stress.

Wat te doen bij een oestrogeendominantie?

Nu je wat meer inzicht hebt in de meest voorkomende oorzaken van oestrogeendominantie kunnen we naar de mogelijkheden om dit probleem aan te pakken of te voorkomen.

  • Beperk xeno-oestrogenen in cosmeticaproducten , schoonmaakmiddelen en plastics. Kijk op de verpakking of er parabenen (vaak in cremes), ftalaten (vaak in make up), sodium lauryl sulfaat (vaak in shampoos) of  bisfenol-A (BPA)  dat in sommige plastic flessen zit. Kies zoveel mogelijk voor glazen verpakkingen en gebruik zo natuurlijk mogelijke cosmetica- en schoonmaak- producten.
  • Eet wat vaker  kruisbloemige groenten, deze bevatten het stofje Diindolylmethaan (DIM) dat het lichaam helpt bij het afbreken van oestrogenen. Kruisbloemige groenten zijn o.a: bloemkool, broccoli, boerenkool, rode kool en spruitjes. (Zie ook de foto rechts voor meer kruisbloemige groenten)
  • Zorg voor voldoende  beweging en beperk overgewicht. Door middel van de juiste voeding, training, lifestyle en mindset. Wanneer je meer wilt weten over deze onderwerpen raad ik je het seminar “Voeding en Vitaliteit” aan dat we binnenkort organiseren.
  • Optimaliseer de werking van je lever. Eet veel groente en fruit en zorg voor voldoende vocht. Je lever is bijvoorbeeld dol op de volgende groenten en kruiden:  avocado’s, grapefruit, citroenen, artisjokken of groene thee.
  • Wees matig met alcohol en in het bijzonder bier. In bier zit niet alleen alcohol dat belastend is voor de lever maar ook hop wat van nature krachtige oestrogenen bevat. Dit kan bij mannen borstvorming geven.

Jawel beste mensen….dit was de nieuwsbrief voor deze week! Indien je nog niet bent aangemeld voor onze nieuwsbrief kan dat onderaan deze pagina. Je ontvangt dan wekelijks een mail met volop gezondheidstips.

Gezonde groet en tot de volgende nieuwsbrief!

Ir. ing. Mohammed Boulahrir
Orthomoleculair therapeut /Health Coach & Trainer

Meer weten?

Tijdens het seminar “Voeding en Vitaliteit”, deel ik op 1 avond volop tips met je die je de volgende dag in de praktijk kunt brengen. Je leest er alles over wanneer je hier klikt.

Deel dit bericht met je vrienden:

2 reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mis niets en ontvang wekelijks gratis
gezondheids- en persoonlijke groei tips.

Meld jezelf aan door hieronder je voornaam en e-mail in te vullen.

Wij houden ook niet van SPAM, dus wees gerust