yeshhhhh

Schildklierproblemen en onderliggende emoties..

Leestijd: 3 minuten

Vind je het interessant? Reageer en deel!

Schildklierproblemen, hoe zit dit nu?

Tijdens lezingen krijg ik vaak vragen over een trage schildklier. Hiervoor kunnen verschillende oorzaken zijn. Denk bijvoorbeeld aan: voedingsdeficiënties, chronische stress, spijsverteringsklachten een auto-immuunziekte of de hypofyse die uit balans is. Vaak zie je dan dat de TSH niet optimaal is. Soms is er geen conversie van T4 (inactieve vorm van schilklier hormoon) naar T4 (inactieve vorm van schilklier hormoon).
Wat ik zelf  interessant vind (naast de technische aspecten die ik hierboven heb genoemd)  zijn de emotionele aspecten. Wat is bijvoorbeeld de invloed van bepaalde emoties op de werking van je schildklier?

Hieronder ga ik daar wat dieper op in:

Vanuit de de Ayurveda (Indiase geneeskunde ) hangt een trage schildklier samen met klachten in je keelchakra. Een chakra kun je zien als een knooppunt in het lichaam waar veel energie samenkomt. Denk bijvoorbeeld aan het samenkomen van zenuwen, aderen en slagaders.

Het keelchakra wordt gezien als een ‘bemiddelaar’ tussen denken en voelen. Wanneer het denken het voelen domineert (of omgekeerd) zal dit voor een disbalans zorgen. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je het leven teveel vanuit het hoofd leeft en je jouw gevoel minder de ruimte geeft. Dit zorgt op een dieper niveau voor emotionele spanningen die vaak latent aanwezig zijn.

Denk bijvoorbeeld aan de alleenstaande moeder/vader die continue bezig is met de zorg voor de kinderen en zichzelf hierbij vergeet of de ‘carrière tijger’ die alleen bezig is met carrière maken en minder oog heeft voor het grotere geheel.

Een belangrijk aspect dat hiermee samenhangt is het vermogen om jezelf te kunnen uiten. Er zijn weinig zaken die energetisch gezien zo ongezond zijn als jezelf niet kunnen uiten. Wanneer je je niet uit, bouw je als het ware druk op in je systeem omdat de energie zich ophoopt in je lichaam. Je doet jezelf hiermee tekort omdat je levensenergie niet vrij kan stromen en bepaalde organen dan onvoldoende energie krijgen.

Kijken we bijvoorbeeld naar de Traditioneel Chinese Geleeskunde (TCM) dan zien we een soortgelijke benadering voor een trage schildklier. Binnen de TCM worden schildklierklachten gezien als het gevolg van emotionele spanningen. De energiestroom (Qi) niet vrij stromen omdat er blokkades zijn op de energiebanen in het lichaam. Ook onverwerkte emoties kunnen bijdragen aan een trage schildklier. Dat is ergens wel logisch omdat onverwerkte emoties, energetisch gezien ‘opgehoopte energie’ is die geen kant uit kan.

Wat ik zelf zo mooi vind aan de Ayurveda en de TCM is de meer organische zienswijze. Het dwing je als het ware om de problemen nog meer van binnenuit aan te pakken.

Een aantal tips hierbij:

  • Het allerbelangrijkste is dat je jezelf uit. Sta waar jij voor staat en krop zo min mogelijk op. Zeg liever geen “Ja’ tegen iemand wanneer dit van binnen niet zo goed voelt. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Zeker wanneer je vanuit de opvoeding dit niet bent gewent.
  • Wees je bewust van angsten. Deze verstijven het lichaam en zorgen voor een smallere blikveld. Het gevolg is dat het evenwicht tussen je verstand en gevoel sneller uit balans raakt.
  • Las wat vaker een moment van bezinning in. Neem regelmatig rust en ga niet alsmaar door. Wat enorm kan helpen is dat je iemand helpt met wie je jouw verhaal kunt delen. Dit lucht op en zorgt voor minder emotionele spanningen.

Ik hoop dat je met het lezen van dit stuk, schildklierklachten vanuit een bredere invalshoek gaat bekijken. Raadpleeg bij klachten een therapeut bij je in de buurt die je hierin verder kan ondersteunen.

Gezonde groet,

Ir. ing. Mohammed Boulahrir
Orthomoleculair therapeut

Gratis receptenboek

Kun je wel wat hulp gebruiken bij een gezonde leefstijl? Ik heb een receptenboek samengesteld met 14 super gezonde recepten. Je kunt dit receptenboek gratis downloaden wanneer je HIER klikt. Of op de onderstaande link.
https://poweracademy.nl/helende-recepten-3-2/

 

Deel dit bericht met je vrienden:

2 reacties

  1. Zeer interessant artikel. Niet zolang geleden. Kreeg ik het nieuws dat ik moet mijn bloed op nieuw laten checken omdat het bleek dat mij schildklier hormon omhoog was. Ik was benieuwd na, en wilde mij verdiepen in deze onderwerp. Binnenkort doe ik opnieuw onderzoeken en krijg ik te horen of werk hij te Langzaam of te snel. Zijn er boeken daarover ? Waar kan ik die vinden ? Voor de aantwoord alvast bedankt.
    Met vriendelijk groet Anna.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0

Mis niets en ontvang wekelijks gratis
gezondheids- en persoonlijke groei tips.

Meld jezelf aan door hieronder je voornaam en e-mail in te vullen.

Wij houden ook niet van SPAM, dus wees gerust