elektromagnetische straling

Straling en gezondheid

Leestijd: 7 minuten

Vind je het interessant? Reageer en deel!

Waar we ook lopen, waar we ook zijn of dat nu op het werk is of thuis; overal worden we blootgesteld aan elektromagnetische straling (EM-straling). Zendmasten vliegen tegenwoordig ook als paddenstoelen uit de grond. De blootstelling neemt ook elk jaar toe en we vinden het allemaal normaal…

Maar is het wel zo normaal voor onze gezondheid?

Ik denk dat bijna iedereen diep van binnen wel weet dat elektromagnetische straling niet goed is voor je gezondheid. Stiekem willen we er echter vaak niets vanaf weten, want een mobieltje is superhandig. Laten we eerlijk zijn, het heeft ons ook veel moois gebracht. Je kunt tegenwoordig veel met je mobieltje doen; de boodschappen, een film bekijken, vergaderen en ga zo maar door. Ik gebruik mijn mobieltje ook dagelijks. Het is in deze tijd bijna onmogelijk om zonder mobieltje door het leven te gaan.

Wat doet straling met je gezondheid?
In dit artikel geef ik antwoord op deze vraag. Sommige dingen zijn niet zo leuk om te weten. Ik kan je echter alvast verklappen, dat ik ook goed nieuws voor je heb. Je kunt op vele manieren de schadelijke effecten van elektromagnetische straling minimaliseren. In dit artikel ga ik je ook uitleggen hoe je dat doet.

De onderstaande punten komen in dit artikel aan bod:

 • De gevolgen van langdurige blootstelling aan elektromagnetische straling.
 • Hoe beïnvloedt straling belangrijke lichaamsprocessen.
 • Heb jij een verhoogd risico op gezondheidsklachten?
 • Hoe verminder je de straling van je mobieltje.
 • Hoe verminder je straling in huis?

Een langdurige blootstelling aan straling is in verband gebracht met:

 • Een verzwakte immuunsysteem, (bron)
 • Een negatieve invloed op de hersenen. (bron)
 • Een verminderde de aanmaak van lichaamseigen antioxidanten als: glutathion en daarnaast ook een andere belangrijk antioxidant superoxide dismutase. (bron)
 • Een verminderde vruchtbaarheid (bron)
 • Extra gevoeligheid bij kinderen voor straling (bron)
 • Stijging van de TSH-spiegel van de schildklier (bron)
 • Een afname van melatonine met als gevolg een slechtere slaapkwaliteit. (bron)
 • Een verminderde vruchtbaarheid bij vrouwen en mannen. (bron 1, bron 2 )
 • Een verhoogde kans op DNA-schade (bron)

Nederland heeft de hoogste stralingsbelasting van Europa.

In Nederland treffen we een van de hoogste stralingsbelasting aan in Europa aan. In het plaatje hieronder zie je de zendmastdichtheid, dat is het aantal zendmasten per vierkante kilometer. Het loopt van paars (weinig zendmasten) tot geel (veel zendmasten). Zoals je ziet is Nederland helemaal geel. (bron)

straling

De raad van Europa roept op tot een verlaging van de blootstellingslimieten. Zie ook dit persbericht. (bron) Hier is tot heden niets aan gedaan. Ook de Wereldgezondheidsorganisatie heeft in 2011 elektromagnetische straling al ingedeeld in categorie 2B: mogelijk kankerverwekkend. EN NU KOMT HET: dit was in 2011, deze mobieltjes gaven VEEL minder straling af dan vandaag de dag.  In 2002 hebben meer dan 1000 artsen via het zogenaamde Freiburger Appel al gewaarschuwd voor de gevaren van straling. (bron)

Hoe beïnvloedt straling belangrijke lichaamsprocessen?

 

Toename spierspanning en verkramping

Elektromagnetische straling zet de calciumkanalen in je cellen open. Het gevolg is meer afzetting van calcium in het lichaam waardoor we sneller gespannen zijn en last hebben van stijve spieren. (bron)  Een ander gevolg is ook een toename van zogenaamde peroxinitrieten (ONOO-). Dit is een vrije radicaal die voor schade zorgt in je lichaam. Omdat deze vrije radicaal zo klein is kan deze ook door de celmembranen heen en in de cel verschillende organellen beschadigen. (bron) (bron)

Een verminderde aanmaak van dopamine en acetylcholine

Een hersencel verbruikt veel energie. Ga maar na; je hersenen nemen 2% van je lichaamsgewicht in, maar verbruiken 20% van alle calorieën die je opneemt. (bron) Waar veel energie wordt aangemaakt (ATP) ontstaan veel vrije radicalen in je energiecellen (in de mitochondria).

Wanneer er nu onvoldoende antioxidanten zijn (bij langdurige blootstelling en of gebrekkige voeding), stimuleert dit de vorming van agressieve stoffen. Denk bijvoorbeeld aan peroxinitriet dat ik hierboven heb genoemd. Dit agressieve stofje zorgt er bijvoorbeeld voor dat dopamine sneller oxideert en de hoeveelheid hiervan in je hersenen daalt.  Dopamine is een gelukstofje dat het leven samen met serotonine kleur geeft. Het is een ook beloningsstofje dat ons in het ‘NU’ trekt. Het zorgt er ook voor dat we iets gaan ondernemen. Een lage dopamine spiegel zorgt ervoor dat we ongemotiveerd zijn en niet tot actie komen. Wat blijkt? Dopamine is een neurotransmitter die relatief snel oxideert onder invloed van peroxinitriet. Via deze weg kan straling ervoor zorgen dat de dopamine daalt. De mate waarin dit gebeurt hangt af van de aanmaak en verbruik van lichaamseigen antioxidanten. Hierdoor kom je minder snel tot actie en heb je nergens zin. (bron)

Ook neemt de afbraak van acetylcholine. Een tekort aan deze neurotransmitter zorgt ervoor dat je minder helder en scherp kunt nadenken. (bron)

dopamine

 

Beschadigt celmembranen en zenuwen

Celmembranen vormen de buitenste beschermlaag van een cel en worden ook wel de hersenen van een cel genoemd. Zo worden vele processen in de cel aangestuurd vanuit het celmembraan en ook communiceren verschillende celmembranen via verschillende receptoren op een celmembraan. (bron)

Hoe beschadigt EM straling een celmembraan?
EM straling wijzigt de elektrische lading op een celmembraan. Dit zorgt ervoor dat de afgifte en afvoer van stoffen in de cel verstoort raakt waardoor vele cel functies minder goed worden uitgevoerd.

Heb jij een verhoogd risico op alle klachten?

De mate waarin je klachten ervaart hangt van een aantal factoren af, te weten:

 • Je algehele gezondheid en in het bijzonder de hoeveelheid antioxidanten die je via de voeding binnenkrijgt en zelf aanmaakt. Je lichaam heeft antioxidanten nodig om de vrije radicalen als gevolg van EM straling te neutraliseren. Deze zitten vooral in groente en fruit, maar ook mineralen zijn belangrijk voor de aanmaak van lichaamseigen antioxidanten (denk aan glutathion, superoxide dismutase en melatonine). Kijk ook naar je huidige belasting. Wanneer je nu al bijvoorbeeld rookt dan heeft je lichaam al meer antioxidanten nodig om de vrije radicalen als gevolg van de sigaretten te neutraliseren. Vergeet ook niet dat sporten/bewegen op een krachtige manier de aanmaak van lichaamseigen antioxidanten verhoogt (als hormetische prikkel via Nrf-2 pathway)
 • Hoe actief is je immuunsysteem op dit moment?
  Wanneer je op dit moment veel laaggradige ontstekingen onder de leden hebt, verbruikt je lichaam meer antioxidanten. Het gevolg is dat de impact van EM straling groter zal zijn.
 • Het aantal apparaten die EM straling afgeven waar je aan wordt blootgesteld.
 • De duur van de blootstelling.
 • Hoe gevoelig je voor deze straling bent.

Kinderen zijn over het algemeen gevoeliger voor straling dan volwassenen. Kijk bijvoorbeeld naar de dikte van de schedel. Hoe dunner de schedel hoe meer straling de hersenen bereikt. Ik heb ook het idee dat hooggevoelige mensen (HSP’ers) gevoeliger zijn voor straling. Dit laatste kan ik helaas niet onderbouwen aan de hand van een studie.

Hoe verminder je de straling van je mobieltje.

 • De eenvoudige tip is om het internet uit te zetten wanneer je deze niet gebruikt.
 • Stel je mobieltje standaard in op 3G in plaats van 4G of 5G. Ik heb een I-phone en doe dat als volgt: klik op instellingen-> Mobiel netwerk -> Opties mobiele data -> Gesprekken en data->Selecteer 3G.
 • Zorg ervoor dat je thuis als je aan het internetten bent op je mobieltje dat je dat bekabeld doet via een ethernetkabel. Een ethernetkabel verbind je modem en je mobieltje. Let wel, dit is niet altijd even praktisch omdat je een lange ethernetkabel nodig hebt. Wanneer je thuis echter alles bekabeld doet is dit veel eenvoudiger. Onderaan dit stuk leg ik je uit hoe ik mijn huis heb bekabeld en wat je daarvoor nodig hebt.
 • Zet je mobieltje ’s nachts op de vliegtuigstand. Anders word je de hele nacht bestraald. Eerder zagen we ook dat straling de aanmaak van melatonine beïnvloedt, waardoor je mogelijk minder goed slaapt.
 • Gebruik liever zo min mogelijk ALLES wat draadloos is en vervang dit door bekabelde varianten. Dit geld niet alleen voor EM straling maar bijvoorbeeld ook voor Bluetooth. Denk aan koptelefoons, headsets, apparaten in huis ets.
 • Draag je mobieltje zo weinig mogelijk dicht tegen je aan, al helemaal wanneer je nog een kinderwens hebt. Optie: zet het internet uit wanneer je het mobieltje in je zak hebt.
 • Bel liever niet met je mobieltje aan je oor. Wanneer je in gesprek bent is de stralingsbelasting het hoogst. Ik zet mijn mobieltje standaard op luidspreker als iemand mij belt of als ik iemand moet bellen.

Hoe verminder je straling in huis?

 • Log in op je router en controleer of deze standaard op 2,4 Ghz of 5 Ghz staat. Als je niet weet hoe dat moet, kun je ook je provider bellen. Die legt je uit hoe je inlogt. De naam en code om in te loggen staan op je router. Stel deze in op 2,4 Ghz en als je thuis alles bekabeld kun je het draadloos internet uitzetten. Zie hieronder.
 • Zet je router ’s nachts standaard uit.
 • Zorg ervoor dat thuis, alle internet via de kabel gaat. Het bekabelen is niet zo duur als je het zelf doet. Je bent dan tussen de 75-200 euro kwijt. De prijs hangt uiteindelijk af van hoe groot je huis is, hoeveel etages, hoeveel wandcontactdozen etc.

  Wat je daarvoor nodig hebt is een:

 • Internet UTP kabel, de lengte is afhankelijk van hoeveel etages, hoeveel kamers etc.
 • Modulaire UTP krimptang voor het monteren van de RJ 45 plug aan de
  RJ 45 plug, dat zijn die plugjes die je in een apparaat stopt.
 • RJ 45 wandcontactdoos/ CAT6 Kabel Wandcontactdoos

Hoe bekabel je?

In de meterkast tref je bovenaan loze leidingen. Dit zijn leidingen waar nog geen stroomkabel doorheen loopt. In elke kamer bevindt zich vaak ook een loze aansluiting. Dit is een gat in de muur (vaak zit er een plastic dekseltje op) die weer naar de meterkast leidt. Je trekt vervolgens de kabel van de meterkast naar het gat in de muur in een bepaalde kamer. In het gat zet je de internet wandcontactdoos en verbind je vervolgens de internetkabel met de router in de meterkast.

Zet je router op een plek waar niet actief geleefd wordt. Ik heb hem in de meterkast in de gang. Dus bijvoorbeeld liever niet in de woonkamer. Immers: hoe dichter bij de stralingsbron, hoe groter de impact op je gezondheid.
straling

Tot slot,

Ik hoop dat je na het lezen van dit artikel meer inzicht hebt in de invloed van straling op je gezondheid.
Heb je vragen n.a.v. dit artikel?
Heb je zelfs tips om de stralingsbelasting te verminderen?
Deel deze gerust in het reactie veldje hieronder.
Dank alvast.

Hartelijke groet,
Ir. ing.  Mohammed Boulahrir
Orthomoleculair therapeut & Klinisch psycho neuro-immunoloog

Over 9 dagen is het zo ver!

Het geheim van een goede gezondheid is een inzicht in het grote plaatje. Dan gaat er een wereld voor je open en zie je hoe prachtig alles met elkaar samenhang; je hormonen, je spijsvertering, je psyche immuunsysteem alles.

1 keer per jaar verzorg ik daar een opleiding over waarin ik de belangrijkste inzichten voor je heb samengevat zodat het toegankelijk is voor iedereen. Meer info over deze opleiding tref je hier: https://poweracademy.nl/myh/

Deel dit bericht met je vrienden:

2 reacties

 1. Hoi Mohammed,

  Dank voor langer uitzoek werk! 🙏🏼 Ik heb nog een aanvullende vraag:

  Ik hoor veel over anti-stralings stickers (voor op je telefoon/IPad en matjes(voor onder je laptop). Ik vraag me steeds af of dat nou écht werkt.

  Heb jij daar nog advies over?

  Groetjes Alexandra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0

Mis niets en ontvang wekelijks gratis
gezondheids- en persoonlijke groei tips.

Meld jezelf aan door hieronder je voornaam en e-mail in te vullen.

Wij houden ook niet van SPAM, dus wees gerust