articles-social-healthy-skin

Tips voor een mooie huid..

Leestijd: 4 minuten

Vind je het interessant? Reageer en deel!

Welke voeding is gezond en welke is ongezond voor de huid?
Onlangs is dit onderzoek uitgevoerd in het wetenschappelijk tijdschrift: “The Journal of the American Collega of Nutrition” waarbij de invloed van bepaalde voedingsmiddelen op de huid is onderzocht. Hoe meer in de min des te krachtiger het voedingsmiddel huidveroudering afremt. Hoe meer in de plus des te krachtiger het voedingsmiddel huidveroudering bevortdert. Het onderstaande plaatje heb ik ook uit dat onderzoek.

Wat is ongezonde voeding voor je huid?
Dit zijn: veelvuldig gebruik van rood vlees, suiker en melk . Als er iets is wat deze voedingsmiddelen gemeen hebben is het wel dat ze ontstekingsbevorderende eigenschappen bezitten.

Wat is dan de beste voeding voor je huid?
Gezonde vetten hebben de grootste positieve invloed op je huid. Denk bijvoorbeeld aan olijfolie, omega-3 vetzuren of vetten in avocado’s. Olijfolie is bijzonder heilzaam voor de huid. Waarom is dit zo? Het blijkt dat er in olijfolie een stofje zit, Hydroxytyrosol genaamd, dat wonderen voor de huid verricht. Zo blijk uitdit onderzoek dat dit stofje in staat is om vele verschillende typen ontstekingen af te remmen. (Voor de mensen die het fijne ervan willen weten: het vermindert de volgende ontstekingsmarkers: CRp, Cpx-2 en TNF-alfa) Vooral TNF-alfa staat aan de basis van heel veel ontstekingsgerelateerde ziektes.

Naast al deze voordelen remt dit stofje ook huidschade onder invloed van UVA- zonlicht af volgens dit onderzoek. Het zijn vooral de UVA stralen die ervoor zorgen dat de huid aan elasticiteit verliest.

Waarom suiker je huid pijlsnel veroudert..
Een belangrijk onderdeel van je huid is collageen. Collageen is verantwoordelijk voor de stevigheid en elasticiteit van je huid. In het lichaam zorgt suiker ervoor dat eiwitten aan elkaar plakken. Collageen bestaat ook uit eiwitten. In je huid heb je een aantal lagen collageen die als het ware op elkaar zijn gestapeld. Suiker is van nature plakkerig en zorgt ervoor dat de collageeneiwitten aan elkaar gaan plakken.

Je kunt je voorstellen dat wanneer de lagen aan elkaar plakken, dat het één stevige laag wordt. Hierdoor verliest je huid zijn elasticiteit en veroudert de huid sneller. Dit proces wordt in de medische literatuur ook wel glycatie genoemd en is hieronder weergegeven.

Vrije radicalen en huidschade…
Vrije radicalen kun je zien als uiterst agressieve deeltjes die weefsels en cellen instabiel maken. Een gevolg op de huid bijvoorbeeld is dat de cellen tot op DNA niveau beschadigd raken en muteren. Dat is ook de reden dat een overmatige blootstelling aan zonlicht de huid snel veroudert. Blootstelling aan zonlicht zorgt voor een verhoogde vrije radicalen druk. Maar niet alleen zonlicht(!) zorgt voor een verhoogde vrije radicalen druk. Ook veel bewerkte voeding, stress, luchtvervuiling en hoe kan het ook roken.

Het effect van vrije radicalen op het lichaam kun je gedeeltelijk neutaliseren door het eten van voeding waar veel anti-oxidanten in zitten. Denk bijvoorbeeld aan blauwe bessen, broccoli, pure chocolade of groene thee.

Voedingsstoffen waar je huid om staat te springen..

Vitamine A
Het is niet voor niets dat retinol (vitamine a ) in veel huidcrèmes zit verwerkt. Wanneer je een tekort hebt aan deze vitamine merk je dit aan een droge huid. Hoe komt dat? Een eigenschap van vitamine A is dat het de talgklieren stimuleert tot het afgeven van talg. Talg kun je zien als een huidvet dat dient als huidsmeer. Hoe minder talg hoe droger de huid.

Vitamine A zorgt ook voor de aanmaak van groeifactoren die helpen bij huidherstel en celdeling stimuleren. Een van de eerste tekenen van een vitamine A tekort zijn droge ellebogen.

Omega 3 en gammalinoleenzuur.
Meervoudigde onverzadigde vetzuren als omega 3 of gammalinoleenzuur houden de huid soepel en zorgen ervoor dat de celmembranen gezond blijven. Op deze manier kunnen de juiste voeidngsstoffen beter in de cel komen.

Bij ontstekingsgerelateerde huidklachten raad ik vaak gammalinoleenzuur aan. Gammalinoleenzuur is van belang is voor de aanmaak van prostaglandines. Dit zijn hormoonachtige stofjes die o.a. de ontstekingsgraad beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan de afgifte van histamine bij jeuk. Door een tekort aan dit vetzuur heeft het lichaam als het ware minder grip op deze ontstekingen die weer voor huidklachten kunnen zorgen. Tip: teunisbloem olie bevat grote hoeveelheden van dit vetzuur en is ook heel goed in te zetten bij eczeem.

Zwavel
Zwavel is van belang voor de vorming van collageen dat de huid haar stevigheid geeft. Daarnaast geeft dit mineraal de huid (en het haar) een natuurlijke glans. Zo staat het in Amerika vooral bekend als: “the beauty mineral”. Indien je huid wat slapper aan het worden is raad ik je zeker suppletie met dit mineraal aan. Een goed organische opneembare vorm van zwavel is msm. Dat staat voor methylsulfonylmethane. Wanneer je hierop googelt tref je hier veel supplementen voor aan. Natuurlijk tref je zwavel ook aan in de voeding. Zwavelhoudende producten zijn bijvoorbeeld: walnoten, zonnebloempitten en amandelen)

De huid en de relatie met de darmen en de lever
Wat we vooral niet moeten vergeten is de een één op één relatie tussen de huid en de lever. Dat is ook de reden waarom ontstekingsgerelateerde huidklachten (denk aan eczeem) hun oorsprong in de darmen vinden. Een doffe huid is weer terug te voeren op de lever die niet goed werkt. Als de lever is overbelast zal hij uiteindelijk een deel van de afvalstoffen via de huid afvoeren. Het gevolg is een doffe en grauwe huid.

Wanneer de darmen en de lever goed werken zul je ook zien dat je hormonen sneller in balans zijn, je meer energie hebt en je ook het afvallen eenvoudiger gaat.

Nog een belangrijke tip: zorg voor voldoende slaap. (hoe kan het ook)
Tijdens je slaap maakt je lichaam het hormoon melatonine aan. Melatonine vormt een van de sterkste antioxidanten die het lichaam beschermt tegen vrije radicalen. Tijdens je slaap wordt ook het groeihormoon aangemaakt dat voor herstel en reparatie van je lichaam (en huid) zorgt.

Tot de volgende nieuwsbrief!

Gezonde groet,
Poweracademy

P.s. Wil jij nog meer volop gezondheidstips ontvangen? Download dan onze e-book, rechts bovenaan deze pagina.

Deel dit bericht met je vrienden:

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0

Mis niets en ontvang wekelijks gratis
gezondheids- en persoonlijke groei tips.

Meld jezelf aan door hieronder je voornaam en e-mail in te vullen.

Wij houden ook niet van SPAM, dus wees gerust