darmen

Zeven tips voor gezonde darmen.

Leestijd: 6 minuten

Vind je het interessant? Reageer en deel!

De darmen, allereerst een aantal weetjes..

Wist je dat..

  • Je darmen een grote invloed op je gewicht hebben?
    Mensen met overgewicht hebben vaak een tekort aan de darmbacterie akkermansia municipales. het eten van bepaalde vezels (fructooligosaccharides ) en regelmatig vasten heeft een goede invloed op deze bacterie.
  • Ongezonde voeding de hoeveelheid ontstekingen in de darmen vergroot. Deze ontstekingen activeren het immuunsysteem en hebben een negatieve invloed op de schildklier. De schildklier kan hierdoor trager werken. Een overactief immuunsysteem is een van de belangrijkste oorzaken voor een trage schildklier.
  • Grote maaltijden de alvleesklier sneller uitputten. Hierdoor worden er minder enzymen aangemaakt, zodat de voeding niet goed wordt verteerd. Het gevolg? De voeding gaat sneller rotten en gisten in de darmen. Ook nu ontstaan er meer ontstekingen. Deze  verhoogde ontstekingsactiviteit vertraagt de stofwisseling zodat gewichtsverlies bijvoorbeeld onmogelijk is.
  • Hoe we ons voelen voor een groot gedeelte wordt bepaald door de kwaliteit van onze darmflora?
    Hoe gezonder onze darmen, hoe gelukkiger we ons voelen.
  • Chronische stress het darmslijmvlies aantast?
    Bij een stressvol/druk leven ontstaat er vaak een energietekort in het lichaam. Om toch in de energiebehoefte te voorzien, zal je lichaam het darmslijmvlies in de darmen verteren. Hierdoor kunnen we minder voedingsstoffen uit de voeding opnemen zodat het lichaam aftakelt.

Hoe merk je het wanneer je darm uit balans is?
Een aantal symptomen.

  • Huidklachten
  • Allergieën
  • Hevige en of chronische vermoeidheid
  • Een lage weerstand
  • Depressiviteit/ moodswings
  • Pijnlijke gewrichten
  • Winderigheid en of verstopping

Zeven tips voor gezonde darmen..

Tip 1: Let op bewerkte vetten

De invloed van bewerkte vetten op de darmen wordt nog altijd sterk onderschat.
Industriële bewerkte vetten als mais olie, soja olie of raapzaad olie verhogen de ontstekingsgraad.

Andere nadelen zijn:

  • Hoge oxidatiegraad vanwege de sterke verhitting (1) (2)
  • Het gebruik van chemicaliën ; o.a. oplosmiddelen en chemicaliën voor het ontdoen van geurstoffen (3) (4)
  • Zijn vaak genetisch gemanipuleerd (5)
  • Onjuiste omega 6 : omega 3 verhouding zodat ontstekingen nog meer toenemen.  (6)

Het grootste gevaar is dat deze vetten ook worden ingebouwd in celwanden. De celwand kun je zien als de hersenen van een cel. Hier bevinden zich vele receptoren die met andere cellen communiceren. Ingebouwde geoxideerde vetten zorgen voor een slechte celstofwisseling zodat de algehele weerstand verzwakt.

Gebruik daarom het liefste: biologische koudgeperste oliën of vetten: denk hierbij aan roomboter, mails olie en natuurlijk omega 3. Wees voorzichtig met kokosolie: de meeste varianten zijn sterk bewerkt. Goede voorbeelden zijn: bijvoorbeeld:  Royal green en de Witte Parel.

Tip 2: Zorg voor voldoende beweging

Een van de meest onderschatte, maar zeer krachtige manier om je darmen gezond te houden is door regelmatig te bewegen. Bewegen verbetert op verschillende manieren de gezondheid van je darmen.

Zo blijkt uit een studie van dr. Monda die in 2017 is gepubliceerd dat bewegen de diversiteit van je darmbacteriën vergroot. (7)
Hoe groter deze diversiteit van je darmflora hoe gezonder je bent.

Uit een ander onderzoek dat is gedaan door dr. Peters, blijkt dat bewegen ook de kans op het krijgen van darmkanker, ontstekingen en divertikels (uitstulpingen in de darmwand)  verminderen. (8)
Bewegen verhoogt daarnaast ook boterzuur (9) (10) (11)
Dit is een vetzuur met vele voordelen te weten:

  • Maakt ongewenste bacteriën onschadelijk
  • Helpt met het onschadelijk maken van ongewenste bacteriën.
  • Helpt met het verteren van voeding.
  • Het bindt zich aan cholesterol zodat het cholesterolgehalte niet te hoog wordt.
  • het helpt met de aanmaak van verschillende geluksstofjes als Gaba en Serotonine)
  • Stimuleert de regeneratie van hersencellen.

Tip 3: Let op de maaltijdfrequentie

Een belangrijke strategie om de darmen te helen is simpelweg door de maaltijdfrequentie omlaag te brengen tot maximaal 3 eetmomenten per dag. Dus drie hoofdmaaltijden en geen tussendoortjes. Elke keer dat je eet lokt dat een ontstekingsreactie uit. De zogenaamde post pranadiale ontstekingsreactie. (12)

Veel mensen eten soms wel zes keer op een dag. Dit legt een te zware druk op het immuunsysteem en jaagt ontstekingen aan. Hierdoor komen de darmen niet tot rust en is er minder tijd over voor herstel. Vergelijk het met een voetbalveld. Wanneer er elke dag 6 keer op het veld wordt gespeeld is er al snel geen gras meer. Alleen gaat het nu niet om gras , maar om darmvlokken die sneller aangetast raken.
Aanvulling: let wel in geval van een maagverkleining gaat deze tip niet op.

Tip 4: Zorg voor je alvleesklier

Een van de belangrijkste vrienden van de darm is de alvleesklier. Zo maakt de alvleesklier allerlei stofjes (enzymen) aan die helpen met de vertering. Voor een gezonde alvleesklier is het belangrijk dat je maaltijden niet te groot zijn. Een goede tip is ook om heel goed te kauwen. Hoe fijner de voeding in de maag aankomt hoe gemakkelijker je het maakt voor de alvleesklier. Een andere tip om de alvleesklier in topconditie te houden is door de hoeveel koolhydraten te beperken. Hoe meer koolhydraten, des te meer insuline er geproduceerd moet worden. Dit heeft weer een negatieve invloed op de aanmaak van enzymen.

Tip 5) Minimaliseer het gebruik van alle deegproducten (brood bijvoorbeeld)

In de praktijk merk ik dat veel mensen een groot verschil ervaren wanneer ze stoppen (of het gebruik minimaliseren) van brood. Het grootste gezondheidsvoordeel is dat mensen meer energie hebben en er meer rust ervaren in de darm. Een bijkomstig voordeel is ook dat dit een gunstige invloed heeft op de bloedsuikerspiegel. Indien je meer wilt weten over de brood en de beste variantie, kun je ook deze blog lezen.

Tip 6: Combineer de juiste voedingsmiddelen

Deze tip raad ik enkel aan indien er al darmklachten zijn. Het is best een strenge regel en is daarom niet nodig indien er verder geen klachten zijn.

Eerder zagen we dat het verteren van eiwitten een zware druk legt op je spijsverteringsstelsel. Ook het verteren van zetmeelrijke voedingsmiddelen kost veel energie. Voorbeeld van zetmeelrijke voedingsmiddelen zijn:  aardappels, brood, rijst en pasta.
Het verteren van de meeste groenten daarentegen en fruit kost weinig energie.

  • Wat dus niet handig is om eiwitten en zetmeelrijke voedingsmiddelen te combineren omdat deze beide een zware druk leggen op je spijsvertering.
  • Ook het combineren van snel verterende producten en traag verterende voedingsmiddelen is niet handig. Denk bijvoorbeeld aan: eiwit en fruit, zuivel en fruit, of een ei met een appel.
  • Het is beter om in een maaltijd te starten met de eiwitrijke voedingsmiddelen omdat we hiervoor veel maagzuur nodig hebben.
  • Eiwitten kun je het best combineren met niet zetmeelrijke groenten. Denk hierbij aan broccoli, spinazie, ui en knoflook.
  • Het is beter om fruit niet na een maaltijd te nemen, maar hiermee te starten.
  • Drink tijdens de maaltijd liever geen (grote) hoeveelheden vocht omdat dit het maagzuur verdunt.

Tip 7) Eet een goed gevulde groentesoep met helende kruiden.

Veel groenten bevatten zogenaamde prebiotische vezels. Dit zijn vezels die als voeding dienen voor de darmflora. Hoe gezonder jouw darmflora, des te beter de opname van belangrijke voedingstoffen. Ook verminder je hiermee ontstekingen in de darm, zodat je je de darmwand herstelt.

Ik hoop dat met al deze tips volop inspiratie hebt om jouw darmen gezond te houden.

Tot de volgende inspiratiemail

Hartelijke groet,
Ir. ing.  Mohammed Boulahrir
Orthomoleculair therapeut & Klinisch Psycho Neuro Immunoloog

Vind je dit interessant en wil je meer weten?

In mijn nieuwe boek leer je hoe je jouw gezondheid drastisch versterkt op verschillende niveaus. Vaak richten we ons enkel op de voeding, maar
dat vormt slechts een klein onderdeel van het grote plaatje. Klik hier voor meer info of op het onderstaande plaatje.

Emotionele Gezondheid

Referenties:

(1) Ng CY, Leong XF, Masbah N, Adam SK, Kamisah Y, Jaarin K. Heated vegetable oils and cardiovascular disease risk factors. Vascul Pharmacol. 2014;61(1):1–9. doi:10.1016/j.vph.2014.02.004

(2) Jaarin K, Mustafa MR, Leong XF. The effects of heated vegetable oils on blood pressure in rats. Clinics (Sao Paulo). 2011;66(12):2125–2132. doi:10.1590/s1807-59322011001200020

(3) https://link.springer.com/chapter/10.1007%2F978-1-4615-9561-8_15

(4) Pop A, Kiss B, Loghin F. Endocrine disrupting effects of butylated hydroxyanisole (BHA – E320). Clujul Med. 2013;86(1):16–20.

(5) https://www.nestleusa.com/gmos/about-genetically-modified-crops-in-the-us

(6) Kones R, Howell S, Rumana U. n-3 Polyunsaturated Fatty Acids and Cardiovascular Disease: Principles, Practices, Pitfalls, and Promises – A Contemporary Review. Med Princ Pract. 2017;26(6):497–508. doi:10.1159/000485837

(7) Monda et al., Exercise modifies the Gut Microbiota with Positive Health Effects, Oxidative, Medicine and Cellular Longevity, Vol 2017 (2017), Article ID 3831972.

(8) P. F. Peters, W. R. De Vries, G. P. Vanberge-Henegouwen, and L. M. A. Akkermans, “Potential benefits and hazards of physical activity and exercise on th

(9) Matsumoto M., Inoue R., Tsukahara T., et al. Voluntary running exercise alters microbiota composition and increases n-butyrate concentration in the rat cecum. Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry. 2008;72(2):572–576. doi: 10.1271/bbb.70474

(10) Canani RB, Costanzo MD, Leone L, Pedata M, Meli R, Calignano A. Potential beneficial effects of butyrate in intestinal and extraintestinal diseases. World J Gastroenterol. 2011;17(12):1519–1528. doi:10.3748/wjg.v17.i12.1519

(11) Bach Knudsen KE, Lærke HN, Hedemann MS, et al. Impact of Diet-Modulated Butyrate Production on Intestinal Barrier Function and Inflammation. Nutrients. 2018;10(10):1499. Published 2018 Oct 13. doi:10.3390/nu10101499

(12) Dror E, Dalmas E, Meier DT, et al. Postprandial macrophage-derived IL-1β stimulates insulin, and both synergistically promote glucose disposal and inflammation. Nat Immunol. 2017;18(3):283–292. doi:10.1038/ni.3659

Deel dit bericht met je vrienden:

4 reacties

  1. Zeer informatief artikel, 2 jongste kinderen hebben veel darmklachten en ik wil dit bij de bron proberen aan te pakken.
    Is het ook voor kinderen maar 3 keer eten per dag? Als ze konden aten ze hier de hele dag…

    Alvast heel erg bedankt

    1. Hoi Mohammed
      Super bedankt voor de gezond tips ik ben heel erg blij mee en ik ga ze zeker benutten want het zijn erg belangrijk voor je gezondheid. Groetjes Ana Almeida 👍😘

  2. Dank je wel Mohamed! Speciaal de extra info over brood. Al jaren lopen verschillende mensen hierover te roepen dat het “niet goed is”, maar niemand kwam met een uitleg ‘waarom niet’. Jij nu dus wel, eindelijk.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mis niets en ontvang wekelijks gratis
gezondheids- en persoonlijke groei tips.

Meld jezelf aan door hieronder je voornaam en e-mail in te vullen.

Wij houden ook niet van SPAM, dus wees gerust