Waarom blijf je vastzitten in hetzelfde patroon?

Leestijd: 5 minuten

Vind je het interessant? Reageer en deel!

Wat is zelfbewustzijn?

Zelfbewustzijn is het vermogen om jezelf helder waar te nemen. Dit stelt je in staat om je energie vanuit ontspanning te richten op je binnen- én je buitenwereld en keuzes te maken waar je hoofd én je hart achter staan.

Bewustzijn is dus een zuivere en niet-versnipperde aandacht die je nodig hebt om je leven ten volste te leven. Als je bewust in het moment aanwezig bent, blijf je helder zien wat er gebeurt en verlies je je niet in je gedachten of emoties.

Als je daarentegen jezelf volledig identificeert met je verstand maak je je vaak zorgen of je voelt je vaak angstig. Daardoor verlies je veel levensenergie, geniet je minder van het leven en verzwak je je gezondheid.

Waarom is bewust zijn van jezelf en je omgeving zo belangrijk?

Zelfbewustzijn is zo belangrijk, omdat het zorgt voor het herstellen van de verbinding met je lichaam. Het stelt je dus in staat om beslissingen te nemen waarbij een conflict tussen je denken en voelen minimaal is. Als je bewust bent, kun je immers heel goed de verbinding met jezelf bewaken. Zo ben je in staat om een weloverwogen beslissing te nemen waarbij denken en voelen in evenwicht zijn.

Hoe belangrijk zelfbewustzijn is blijkt ook wel uit het Longevity project.  Dat is het langstlopende psychologische onderzoek naar ouderdom. Het project is gericht op de vraag: welke mensen leven het langst en waarom?

De studie is in 1921 opgestart door dr. Terman die destijds verbonden was aan de Stanford University. Het onderzoek duurde maar liefst tachtig jaar! Er wordt naar veel factoren gekeken. Denk bijvoorbeeld aan de invloed van positiviteit, trauma’s, geluk en de vraag of iemand wel of niet getrouwd is.

Weet je wat volgens deze studie de belangrijkste factor is die een lang leven verklaart?  Dat is conscientiousness, een Engelse term die in het Nederlands vertaald kan worden als de mate van zelfbewustzijn. Dit onderzoek onderstreept het belang van zelfbewustzijn.

Wat is de grootste vijand van zelfbewustzijn?

Chronische gestrest/gespannen door het leven gaan zie ik als de grootste vijand van het zelfbewustzijn. Waarom is dat zo? Stress focus de aandacht op één punt omdat dat vanuit evolutionair perspectief de kans op overleven vergroot.

Laat ik dat toelichten. Stel je leeft in de oertijd en komt een leeuw tegen. Al je aandacht is gericht op de leeuw. Als er bijvoorbeeld een takje uit een boom naast je valt, hoor je dit niet, want al je aandacht is gericht op de leeuw. Zelfs het bewegen van zijn snorhaar valt je op.

Het gaat mis als de stress chronisch is. Dan voelt het alsof je in je leven continu achtervolgd wordt door een leeuw. Je geniet niet meer van leuke kleine dingen om je heen, omdat je daar geen oog voor hebt.

Chronische stress staat op gespannen voet met zelfbewustzijn omdat je emotionele reactiepatronen zo dominant zijn dat je niet vanuit ontspanning je energie kunt richten. Je kunt immers niet in de overlevingsmodus staan en tegelijkertijd ontspannen zijn.

Drie suggesties voor het vergroten van je zelfbewustzijn.

Wordt wakker uit de slaap.
De bovenstaande zin is van niemand minder dan Anthony de Mello. Veel van zijn boeken gaan over een bewuster leven. In zijn boek, Awareness: The Perils and Opportunities of Reality, kwam ik de volgende quote tegen.

“Most people, even though they don’t know it, are asleep. They are born asleep, live asleep, marry in their sleep, and die in their sleep without ever waking up.”

Letterlijk vertaald:
De meeste mensen, ook al beseffen ze het niet, leven in slaap. Ze worden slapend geboren, leven slapend, trouwen slapend en sterven zonder ooit echt wakker te worden.

Volgens Anthony de Mello zijn de meeste mensen vastgeroest in patronen, verwachtingen en maatschappelijke conditioneringen zonder echt bewust te zijn van zichzelf en hun omgeving. Ik vind deze quote zo mooi omdat deze mij eraan herinnert om elke dag wakker te zijn. Daarvoor is het belangrijk dat je zowel de vreugde als ook de pijn/tegenslag liefdevol verwelkomt. Juist het omarmen van deze ‘dualiteit’, maakt dat we niet in verzet gaan. Zonder duisternis zou het licht immers niet bestaan

Een van zijn kernideeën is dat bewustzijn begint met zelfobservatie. Dit betekent dat je je gedachten, emoties en gedragingen observeert, zonder oordeel of behoefte om iets te veranderen. Het gaat erom dingen te zien zoals ze werkelijk zijn, niet zoals je wilt dat ze zijn.

Wat mij in de loop van de jaren heeft geholpen is het stellen van vragen als:

Hoe vaak luister ik naar mijn hart?
Wat maakt het leven voor mij zinvol?
Waarom reageer ik zo?
Wat voel ik precies?
Waarom triggert dit mij?
Hoe kan ik reageren zodat ik de interne rust bewaak?

Door jezelf ook vaker dit soort vragen te stellen voorkom je dat je wordt geleefd door de waan van alle dag.

Ga zo min mogelijk in verzet.

Wanneer je constant denkt aan dingen die je liever niet hebt, creëer je continue microstress in je zenuwstelsel. Door deze stress, ben je steeds minder ontspannen in het moment aanwezig wat zo essentieel is voor een hoge mate van zelfbewustzijn.

Hoe vaker je in verzet gaat, hoe meer dit een gewoonte wordt.


Hoe stop je het verzet?
Door je aandacht weg te nemen van je huidige beperkingen en te richten op wat je wel wilt.  Blijf je aandacht dus focussen op mogelijkheden en roep deze mogelijkheden tot leven. Het belangrijkste daarbij is dat je dit vermogen om in mogelijkheden te denken blijft trainen, totdat je onbewust bekwaam bent. Je hebt het dus zodanig ontwikkeld dat je er goed in bent zonder dat je er aandacht voor hoeft te hebben.

Leer de kunst van het loslaten

Soms is het niet voldoende om je gedachten te focussen op wat je wilt bereiken omdat er op een dieper niveau emotionele blokkades kunnen zitten die je tegenhouden. Dan helpt het om ook de emotionele lading los te laten.

Hoe doe je dat?
Je laat los wanneer je niet langer getriggerd wordt door een gedachte die een intense emotie bij je uitlokt. De gedachte komt op en dit keer verlies je je niet in je hoofd. Je voelt daarentegen de emotie (fysieke sensatie) in je lijf en hebt daar geen oordeel over. Door te voelen doorleef je de emoties en zwakt deze af. Over het algemeen laten we niet in één keer iets los. We dienen dit proces te herhalen waarbij de intensiteit van de emoties steeds zwakker wordt totdat de gedachte zijn emotionele lading verliest.

Bij het loslaten staat het voelen dus centraal en is de mentale activiteit minimaal. Naarmate je meer ‘los laat’ ga je steeds meer bewuster leven omdat je je minder verliest in gedachtespinsels.
Omdat je steeds beter leert voelen, lost de spanning steeds meer op in je lichaam.

Tot slot

Ik ben ervan overtuigd dat je dit artikel heel anders leest wanneer je hier al mee bezig bent. Dan weet je hoe helend het is wanneer je met het trainen van zelfbewustzijn aan de slag gaat.

Door te vertragen en aandachtig te leven ontstaat er meer ruimte zodat je beter kunt voelen wat er in je speelt.
Dan zou het op een dag zo maar kunnen dat steeds meer de juiste inzichten tot je komen.

Ik wens je veel succes op het pad van bewustwording!

Hartelijke groet,

Ir. ing. Mohammed Boulahrir
Orthomoleculair therapeut & Klinisch psycho neuro-immunoloog
www.poweracademy.nl

Deel dit bericht met je vrienden:

17 reacties

  1. Beste Mohammed,
    Dit is zeker een staat waar in ik mij bevind heel veel overdenken,piekeren en tegelijkertijd heel goedweten hoe en wat ik zou moeten veranderen. Het zal zeker niet in een keer gaan de veranderingen maken maar stapje voor stapje moet het zo wel lukken. Bedankt voor deze mindopener..

  2. Mooi en duidelijk artikel. Veel van jouw artikelen stuur ik door naar mijn vrienden om mogelijk wat meer bewustzijn te creëren bij de medemens.

  3. Fantastisch om dit Nu te mogen lezen. Ik zit middenin dit proces, ik ben overspannen en op zoek naar tools om mijn zelfbewustzijn te vergroten. Bedankt voor het delen!

  4. Fijn om deze kennis hier beknopt met iedereen te delen…
    Veel moed aan iedereen om het zelf-onderzoek zo veel als mogelijk te laten gebeuren, zo opent zich het standpunt van je ‘natuurlijke staat van Zijn’…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mis niets en ontvang wekelijks gratis
gezondheids- en persoonlijke groei tips.

Meld jezelf aan door hieronder je voornaam en e-mail in te vullen.

Wij houden ook niet van SPAM, dus wees gerust