10357129_896068937074581_2528874762209862633_n

Waarom cholesterol je jong houdt…

Leestijd: 2 minuten

Vind je het interessant? Reageer en deel!

De meeste mensen hebben nog altijd een negatieve associatie met cholesterol.  Ergens is dit niet vreemd. Als er een stofje gedemoniseerd is binnen de moderne geneeskunde is het cholesterol wel. In dit stuk wil ik de ‘andere kant’ van cholesterol belichten. Daarnaast bespreek ik een aantal oorzaken van een te hoge cholesterolspiegel en deel ik ook en aantal tips om een hoge waarde te voorkomen.

Een aantal functies van cholesterol in het lichaaam

 • Bouwstof: Ongeveer 25% van onze hersenen bestaat uit cholesterol.
 • Cholesterol vormt ook de bouwstof voor veel hormonen. In het bijzonder de steroïde hormonen. Denk hierbij aan oestrogeen, testosteron, DHEA (het hormoon dat je lichaam jong houdt), progesteron en cortisol.
 • Het is nodig om gal en vitamine D aan te maken. Daarnaast is het ook van belang om de in vet oplosbare vitamines (vitamine K, A, D, E) op te kunnen nemen.
 • Het vormt een belangrijk onderdeel van de celwand.

Voorlopige conclusie: wanneer je te weinig cholesterol in het bloed hebt, heeft je lichaam onvoldoende bouwstoffen tot zijn/haar beschikking. Het gevolg is dat je veel sneller ouder wordt. Een dieet waarbij je vetten gaat mijden is dus een onverstandige keuze!

Een aantal oorzaken van een te hoge cholesterolspiegel.

 • Het eten van veel geraffineerde koolhydraten die de bloedsuikerspiegel te veel doen stijgen.(koekjes, frisdrank, wit meel/brood pasta) etc.)  Let extra op het glucose fructose stroop dat in veel voedingsmiddelen zit verwerkt!
 • Omega 6. We krijgen tegenwoordig veel meer omega 6  binnen t.o.v.  omega 3. Omega 6 zit bijvoorbeeld veel in zonnebloemolie, soja olie, mais olie of tarwekiem olie.
 • Stress dat voor schommelingen in de bloedsuikerspiegel kan zorgen.
 • Geoxideerde vetten. (bijvoorbeeld te sterk verhitten van plantaardige vetten of  vaak eten van gebrande noten etc
 •  Roken (oxidatie)

Wat alle oorzaken hierboven gemeen hebben is dat ze voor ontstekingen zorgen. Ontstekingen vormen een belangrijke oorzaak voor een verhoogde cholesterolspiegel .

Wil je weten hoe het is gesteld met de ontstekingsactiviteit in je lichaam?

Kijk je huisarts dan lief aan;-)  en vraag of hij de CRP waarde (c-reactief proteïne) bij het volgende bloedonderzoek aankruist. Ook de bezinking zegt iets over de ontstekingsactiviteit.

Hierbij tenslotte nog een aantal tips om het cholesterol te verlagen:

 • Houdt ontstekingen buiten de deur. (zie hierboven)
 • Eet voldoende vezels.Zorg voor voldoende beweging.
 • Zorg ervoor dat je voldoende vitamine e binnenkrijgt (gaat de oxidatie van vetten tegen)
 •  Voorkom overgewicht. (Het vetweefsel kan de ontstekingsactiviteit verhogen)
 • Drink alcohol met mate. (alcohol verhoogt de hoeveelheid trigliceriden in het bloed dat weer het cholesterol in het bloed verhoogt).
 • Overige natuurlijke cholesterolverlagers zijn bijvoorbeeld: omega 3, knoflook, artisjokken, curcuma en niacine (vit. B3)

Verhoogde cholesterolwaarde kunnen ook erfelijk zijn, daarnaast komen ze vaker voor bij diabetes en een trage schildklier.

Het belangrijkste advies is wel om samen met een professional (arts/therapeut) de oorzaak te achterhalen. Op basis hiervan kun je de juiste therapie inzetten.

Ik zou zeggen doe er je voordeel mee en tot de volgende tips!

Mohammed Boulahrir

Deel dit bericht met je vrienden:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0

Mis niets en ontvang wekelijks gratis
gezondheids- en persoonlijke groei tips.

Meld jezelf aan door hieronder je voornaam en e-mail in te vullen.

Wij houden ook niet van SPAM, dus wees gerust