zaadoliën

Waarom zijn zaadoliën zo ongezond?

Leestijd: 4 minuten

Vind je het interessant? Reageer en deel!

Is het niet vreemd? We hebben de slimste wetenschappers, we kunnen met een raket naar een andere planeet gaan en toch hebben maar liefst 8,8 miljoen mensen in Nederland een chronische aandoening. (1) Waar gaat het dan mis vraag ik mij af?

Wanneer je al wat langer mijn artikels leest, dat weet je dat de belangrijkste oorzaak van ALLE chronische aandoeningen, zogenaamde laaggradige ontstekingen zijn.

Suiker staat bijvoorbeeld bekend als een van de grootste aanjagers van laaggradige ontstekingen. Wist je echter dat er een type voedingsmiddel is, dat nog meer dan suiker bijdraagt aan het ontstaan van dit type ontsteking? Ik heb het dan over het gebruik van zogenaamde industriële zaadoliën. Slechts weinig mensen weten hoe ongezond deze oliën zijn.

In dit artikel komt het volgende aan bod:

  • Wat zijn zaadoliën?
  • De gezondheidseffecten van het gebruik van zaadoliën. Een aantal onderzoeksresultaten.
  • Waarom zijn zaadoliën zo ongezond?
  • Hoe zit het met eten van noten en zaden?
  • Waarom is deze info zo belangrijk voor onze hormoonhuishouding, hart en vatenstelsel, lever en onze hersenen?
  • Conclusie en aanvullende tips.

Wat zijn zaadoliën?

Het gebruik van zaadoliën neemt de laatste decennia ontzettend toe. De belangrijkste reden hiervoor is dat ze relatief goedkoop zijn. Zaadoliën zijn bijvoorbeeld veel goedkoper dan andere gezonde vetten. Denk hierbij aan roomboter, olijfolie of kokosolie.

Voorbeelden van zaadoliën zijn:

  • zonnebloemolie
  • raapzaadolie
  • pindaolie/arachideolie
  • koolzaadolie
  • sojaolie
  • maisolie
  • saffloerolie

Omdat deze oliën zo goedkoop zijn, worden ze verwerkt in vele producten. Zo tref je ze bijna aan in alle kant en klaar maaltijden. Slaolie bestaat bijvoorbeeld uit een combinatie van sojaolie en raapzaadolie. Zaadoliën tref je ook aan in mayonaise en margarines. Ook in restaurants worden ze vaak gebruikt. Wees je er dus van bewust dat als je vaak buiten de deur eet, je deze oliën ook veel binnenkrijgt.

De gezondheidseffecten van het gebruik van zaadoliën. Een aantal onderzoeksresultaten:

Uit de ‘Sydney Diet-Heart Study’ bleek het volgende:
Bij een groep mensen die gedurende minimaal 7 jaar gezonde vetten als roomboter of olijfolie hebben ingeruild voor zaadoliën, steeg de kans op overlijden met 62%. (2)

 Uit de ‘Los Angeles Veterans Administration Study’ bleek het volgende:
De kans op overlijden als gevolg van kanker steeg met 82% wanneer mensen de hoeveelheid zaadoliën in hun dieet verhoogden. Het Interessante aan deze studie is dat de controlegroep, dus de mensen die minder zaadoliën in hun dieet hadden, uit twee keer zoveel zware rokers bestond, en nog waren er significant veel minder doden als gevolg van kanker.(3)

Uit een onderzoek van de Universiteit van California bleek het volgende: Sojaolie draagt bij aan overgewicht, problemen met de genetische expressie die weer kunnen bijdragen aan neurologische aandoeningen, autisme,  depressie en de ziekte van Alzheimer.(4)

Hoofdonderzoeker dr. Frances Sladek, zegt daarover het volgende, ik citeer:
“Als er een boodschap is die ik de mensen wil meegeven, dan is het wel om het gebruik van sojaolie te verminderen.”


In een onderzoek dat is gedaan met koolzaadolie bleek het volgende:
In een muisstudie verhoogden ze gedurende 6 maanden lang de hoeveelheid koolzaadolie in de voeding. Het dieet bevatte hierbij het equivalent van twee eetlepels koolzaadolie per dag voor mensen.(5) Het gevolg? Hun hersenen gingen achteruit; vooral het geheugen, leervaardigheid, ook was er sprake van zenuwschade overgewicht en een toename van zogenaamde beta-amyloid plak in de hersenen. Deze plak wordt vaak in verband gebracht met het ontstaan van hersengerelateerde aandoeningen.

In een onderzoek dat is gedaan met saffloerolie bleek het volgende:  
Depressieve apen hadden het hoogste aandeel omega 6 vetzuren in hun bloed.( 6) Saffloerolie olie wordt vaak verwerkt in margarines en oliën voor sladressings.

Maar het kan nog erger…

Uit een andere studie bleek dat muizen waarbij het dieet, gefrituurde sojaolie bevat, vier keer zoveel tumor uitzaaiingen hadden in vergelijking met muizen die dezelfde hoeveelheid, niet gefrituurde sojaolie kregen. (7)

Waarom zijn zaadoliën zo ongezond?

  1. Deze oliën worden vaak bij hoge temperaturen verwerkt. Dit zorgt ervoor dat de vetzuren in de zaden sneller oxideren en zo de kans op ontstekingen verhogen.
  2. Om het oxideren te voorkomen worden er vaak synthetische antioxidanten gebruikt. Deze synthetische middelen hebben een schadelijke invloed op de hormoonhuishouding (8), immuunsysteem (9) en hebben soms zelfs carcinogene effecten (10).
  3. Zaadoliën bevatten relatief veel van het omega 6 vetzuur linoleenzuur en verstoren daarmee een gezonde omega 3-omega/omega 6 verhouding. Dit is een hele belangrijke oorzaak van het ontstaan van chronische aandoeningen. (11) Let wel, omdat dit zo belangrijk is heb ik daar eerder een artikel over geschreven. (artikel)
  4. De zaden waaruit de oliën worden gewonnen zijn vaak genetisch gemodificeerd (12). Hierbij wordt er vaak het omstreden bestrijdingsmiddel glyfosaat gebruikt. Dit is een bestrijdingsmiddel dat veelvuldig in de media is geweest vanwege de schadelijke effecten voor onze gezondheid.

Hoe zit het met het eten van noten of zaden?

Een zonnebloem of pinda is niet verwerkt zoals de oliën die hieruit worden gewonnen. De vetten in een pinda of zonnebloempit zijn stabieler en zitten nog in hun natuurlijke vorm. (Zie ook hierboven)

Waarom is deze info zo belangrijk voor onze hormoonhuishouding, hart en vatenstelsel, lever en onze hersenen?

Hormonen zijn vetachtige stoffen die veelal uit verzadigde vetten worden gemaakt. Onze hersenen bestaan grotendeels uit vetten. Onze lever is het belangrijkste organen dat vetten afbreekt met behulp van gal. De binnenwand van onze aders is gevoelig voor geoxideerde vetten. Deze geoxideerde vetten vormen een belangrijke oorzaak voor een verhoogde (slechte) cholesterol (geoxideerde LDL).

De vetten in zaadoliën oxideren snel en worden (dus) instabiel. Het zijn dus niet de optimale bouwstoffen voor onze organen en hormoonhuishouding.

Conclusie

Ik hoop dat ik voldoende duidelijk heb gemaakt waarom zaadoliën zo ongezond zijn. Gebruikt dus vaker roomboter, koudgeperste olijfolie of bijvoorbeeld kokosolie. Wees je er ook van bewust dat als je vaak buiten de deur eet, de kans groot is dat je zaadoliën binnenkrijgt. Vergeet ook niet om de etiketten in de supermarkt goed te bestuderen. Je gaat merken dat zaadoliën in veel producten zijn verwerkt.

Hartelijke groet,
Ir. ing.  Mohammed Boulahrir
Orthomoleculair therapeut & Klinisch psycho neuro-immunoloog
www.poweracademy.nl

Vind je dit interessant en wil je meer weten?

In mijn nieuwe boek leer je hoe je jouw gezondheid drastisch versterkt op verschillende niveaus. Vaak richten we ons enkel op de voeding, maar
dat vormt slechts een klein onderdeel van het grote plaatje. Klik hier voor meer info of op het onderstaande plaatje.

Emotionele Gezondheid

Deel dit bericht met je vrienden:

38 reacties

  1. Ik gebruik regelmatig biologische koudgeperste sesamolie waarmee ik zelf vegan mayonaise maak. Is deze olie ook ongezond? Is het beter om deze niet meer te gebruiken?

    1. Indien het een koudgeperste en liefst biologische olie is, moet dat geen probleem zijn.

      Gezonde groet,
      Mohammed Boulahrir

  2. ‘Bij een groep mensen die gedurende minimaal 7 jaar zaadoliën hebben ingeruild voor gezonde vetten als roomboter of olijfolie, steeg de kans op overlijden met 62%. (2)’
    Steeg de kans? Of moet dit zijn daalde de kans?

    1. Dat klopt helemaal.
      Het stond verkeerd en ik heb het aangepast.
      Dank voor de oplettendheid.
      Gezonde groet,
      Mohammed

    1. Lijnzaadolie is koudgeperst en een omega 3 ipv omega 6. Oxideert wel snel dus in de koelkast bewaren en het liefst binnen 1 maand opmaken.Neem de bio variant, zit ook nog eens in donker glas ipv plastic

    2. Inderdaad wat Lin al eerder schreef.
      Het is een goede olie.
      Beter in de koelkast te bewaren.
      Gezonde groet,
      Mohammed

    1. Hoi Wendy, volgens mij is het altijd beter om de pure producten te eten/drinken. Dit geldt voor alles. Ongebrande en ongezouten noten zijn beter voor je gezondheid.

    2. Hi Wendy,

      Voor noten geldt een ander verhaal.
      Al zijn ongebrande noten wel gezonder dan gebrande noten.
      Vergeet ook niet dat de frequentie een rol speelt.
      Eens in de zoveel tijd zal echt niet zoveel uitmaken.
      Wanneer je ze echter vaak eet , zou het beter zijn om de ongebrande versie te eten.
      Gezonde groet,
      Mohammed

    3. Ik begrijp niet dat arachide olie bij de slechte oliën staan. Het is geperste pindaolie. Pinda’s zijn geen zaden en kan je op hoge temp.verhogen. Ook valt ie onder de duurdere oliën.

  3. Ik gebruik geen van de genoemde producten met regelmaat. Eerder zeldzaam. Maar, ik ben dól op frietjes, en frituur deze in zonnebloemolie.
    Iet vaak, slechts één keer in de twee á drie weken. Wat is de allerbeste frituurolie?

    1. TEFAL Actifry is het beste , dan krijg je lekkere krokante frietjes door mate van hete lucht , er komt geen olie aan te pas !!

  4. Op deze reactie wil ik reageren aangezien het Westerse dieet helaas veel meer omega 6 bevat dan 3.
    Daarnaast is rijstolie een zeer goede olie. De verhouding is bij de meeste personen uit balans. Daarom is het juist goed om meer omega 3 te nuttigen. Omega 3 is de rem op laaggradige ontstekingen, omega 6 het gaspedaal. Ook het gaspedaal is belangrijk want die hebben we nodig bij ziekte om koorts te laten zijn, die heeft een functie. Omega 3 remt dat proces weer af. Ook dat is zeer belangrijk. Geloof me, bijna iedereen zit in de verkeerde ratio. Dus ik pleit voor meer omega 3.
    Hartelijke groet,
    Yolanda

  5. Zou fijn zijn als ze in zo een artikel ook juist de goede oliën zouden vernoemen met uitleg. Nu zoveel vragen van mensen hierover en nog steeds onduidelijk.

    1. Hi Jorine,
      Heb je het artikel helemaal gelezen?
      Daarin deel ik voorbeelden van gezonden oliën.
      Hartelijke groet,
      Mohammed

  6. Hallo Mohamed,

    Ik volg sinds een aantal weken je facebookpagina en nieuwsbrieven en ik leer massa’s bij!
    Ik heb nog een vraag: sinds kort ga ik ook naar orthomoleculair arts om mijn lichaam terug zo gezond mogelijk te krijgen.
    Ik moet nu oa tarwe, tomaat, melk en ei mijden in mijn voeding. Maar ik weet niet goed hoe ik daaraan begin. Het lijkt echt in bijna alles van wat wij thuis consumeren te zitten 🙈
    Ik ben op zoek naar echt concrete hulp voor maaltijden.
    Simpelweg bvof speltbrood een goede keuze is.
    Als ik toch eens voor mijn gezin pannekoekjes bak of dat kan met speltmeel en alternatied voor melk? Of wat bv met kaassaus? Basis zijn melk en bloem, door wat kan ik dit vervangen en toch een lekker sausje te maken?
    Ik ben wel aan het afbouwen met bewerkt voedsel maar dat is een langzaam proces aangezien de dochter met ASS echt een pickie eter is.
    Wat wel al gelukt is is de overstap naar bio groenten en fruit en het drinken van gefilterd water 🙂

    Ontbijt is op punt met mijn havermout maar daarna veel vragen en onduidelijkheid…

    Groetjes
    Erika

    1. Amandelmelk met het merk Smaakt, pannenkoekenmeeldat is boekweit( een zaad), vind ik heel erg lekker..roomboter in de pan en bakken maar met een beetje agave siroop er op als hij op je bord ligt. Eetze

  7. En dan zit ook Becel er helemaal langs met hun bewering dat hun product juist goed is voor hart en bloedvaten. Zij beweren dat de hoeveelheid vetten in de juiste samenstelling zijn toegevoegd aan hun product. Ook niet verhitte olieen. Maar, deze zijn dus níet goed ?

  8. Wij eten ook Becel produkten. Omdat het goed is voor het hart. Zonder palmolie.
    100 % natuurlijke ingrediënten. Rijk aan omega 3. Is dit dan toch geen goede keus?

  9. Kokosolie schijnt ook niet goed te zijn.
    Omdat deze olie hard is, bij t verhitten vloeibaar maar in je lichaam, lees aderen, weer verhard.

    Je leest in de media dat dit gezond is en later is het weer ongezond.
    Door de bomen zie je t bos zo niet meer…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0

Mis niets en ontvang wekelijks gratis
gezondheids- en persoonlijke groei tips.

Meld jezelf aan door hieronder je voornaam en e-mail in te vullen.

Wij houden ook niet van SPAM, dus wees gerust