De relatie tussen sarcopenie en dementie
Sarcopenie — het verlies van spiermassa en spierkracht — blijkt niet alleen van invloed te zijn op mobiliteit en fysieke gezondheid, maar ook op het risico op dementie.
In een grootschalig onderzoek, met een gemiddelde opvolgperiode van 13,6 jaar, werden 9000 nieuwe gevallen van dementie geregistreerd. Daaronder vielen 4061 mensen met de ziekte van Alzheimer en 2025 met vasculaire dementie.
De resultaten waren opvallend: mensen met sarcopenie hadden een duidelijk hoger risico om dementie te ontwikkelen dan mensen zonder sarcopenie.
Zo bleek sarcopenie gepaard te gaan met:
- een 32% hoger risico op Alzheimer (HR = 1,32)
- en een 69% hoger risico op vasculaire dementie (HR = 1,69)
Sarcopenie ontstaat vaak geleidelijk en wordt versterkt door factoren zoals:
- een inactieve of zittende leefstijl
- weinig of geen krachttraining
- onvoldoende eiwitinname
De invloed van meditatie op de hersenen
Uit onderzoek blijkt dat langdurige meditatie niet alleen rust geeft in het moment, maar ook een merkbare invloed heeft op de hersenstructuur zelf.
In een studie onder mensen die al jaren mediteren, bleken hun hersenen op 50-jarige leeftijd gemiddeld maar liefst 7,5 jaar jonger dan die van niet-mediterende leeftijdsgenoten.
Zoals de onderzoekers schrijven:
“We observed that, at age fifty, brains of meditators were estimated to be 7.5 years younger than those of controls.”
De positieve effecten waren vooral zichtbaar in de prefrontale cortex — het hersengebied dat betrokken is bij executieve functies:
- plannen,
- focus houden,
- keuzes maken,
- impulsen beheersen,
- en doelgericht gedrag.
Deze functies worden ook wel de ’meest intelligente taken van het brein’ genoemd — en blijken dus versterkt te worden door regelmatige meditatie.
De invloed van omega-3 vetzuren op je levensverwachting
Uit de Framingham-studie blijkt iets opmerkelijks:
Niet-rokers met een lage omega-3-spiegel in hun bloed hadden dezelfde levensverwachting als rokers met een hoge omega-3-spiegel.
Laat dat even tot je doordringen…
We weten allemaal hoe schadelijk roken is. En toch blijkt een tekort aan omega-3 zó’n grote invloed te hebben, dat het je biologische leeftijd als het ware versnelt.
Daarnaast ontdekten onderzoekers dat een hogere omega-3-index (O3I) geassocieerd is met een verlenging van de levensverwachting met gemiddeld 5 jaar.
Zoals de studie stelt:
“It is interesting to note that in Japan, where the mean O3I is >8% (55), the expected life span is ∼5 y longer than it is in the United States (56), where the mean O3I is ∼5%. Hence, in practice, dietary choices that change the O3I may prolong life”
Klik hier voor de studie:
Kortom: zorg dat je lichaam voldoende omega-3 binnenkrijgt. Idealiter via 1–2 porties per week van vette, niet-gekweekte vis. Kom je hier niet aan, dan is aanvulling met een zuiver omega-3 supplement absoluut het overwegen waard.
De invloed van zweten op het uitscheiden van zware metalen
Wist je dat je via zweten bepaalde zware metalen effectiever kunt afvoeren dan via urine? Uit onderzoek blijkt dat het lichaam tijdens een saunasessie aanzienlijk meer zware metalen uitscheidt via het zweet — soms zelfs vele malen meer dan via de urine.
Deelnemers aan het onderzoek lieten na een saunabezoek de volgende uitscheidingsverhoudingen zien:
- 3,75 keer meer aluminium
- 25 keer meer cadmium
- 7 keer meer kobalt
- 17 keer meer lood
Deze cijfers laten zien dat intensief zweten — zoals bij sauna, infrarood, sporten of andere warmtetherapie — een krachtige aanvullende manier kan zijn om het lichaam te helpen bij het ontgiften van schadelijke stoffen.
De invloed van vroege stress en een koude opvoeding op je gezondheid.
Een opvoeding zonder warmte, affectie of emotionele beschikbaarheid — ook wel een ‘koude opvoeding’ genoemd — blijkt diepere sporen na te laten dan we vaak denken.
Uit een studie gepubliceerd in Biology of Psychology blijkt dat een kille, afstandelijke opvoedstijl geassocieerd is met versnelde cellulaire veroudering. Met andere woorden: het lichaam zelf lijkt sneller oud te worden wanneer het op jonge leeftijd blootgesteld is aan een gebrek aan liefdevolle verbinding.
Zoals de onderzoekers schrijven:
“These results support previous findings that early life stress may have health implications by promoting cellular aging, and expands these stressors to include cold parenting during an individual’s formative years.”
Er is ook een lichtpunt: mensen met een hogere opleiding en een gezond lichaamsgewicht bleken meer veerkracht te ontwikkelen tegen deze negatieve effecten.
De invloed van champignons op het risico op kanker
Champignons zijn niet alleen voedzaam, maar blijken ook krachtige beschermers van onze gezondheid te zijn. Uit een groot meta-onderzoek, waarin 17 verschillende studies zijn samengebracht, blijkt iets opvallends:
Mensen die dagelijks minstens 18 gram champignons eten hebben een 45% lagere kans op het ontwikkelen van kanker, vergeleken met mensen die helemaal geen champignons eten.
Zoals de onderzoekers schrijven:
“Individuals who ate 18 grams of mushrooms daily had a 45% lower risk of cancer compared to those who did not eat mushrooms.”
Wat maakt champignons zo bijzonder?
Een van de actieve stoffen in champignons is ergothioneïne — een krachtige antioxidant die helpt om oxidatieve stress in het lichaam te verminderen. Vooral in weefsels die al beschadigd zijn door vrije radicalen, kan ergothioneïne helpen om verdere schade te beperken. Een belangrijke eigenschap is dat het in staat is om agressieve vrije ijzer-radicalen te neutraliseren — die een rol spelen bij veroudering en ziekteprocessen, waaronder kanker.
Lees hier meer over het onderzoek:
Link naar een studie waar het werkingsmechanisme van ergothioneine wordt uitgelegd.
Let op met havermout
Eet je regelmatig havermout? Dan is het belangrijk om te kiezen voor de biologische variant. De Environmental Working Group (EWG) onderzocht populaire havermoutproducten op de aanwezigheid van glyfosaat — een veelbesproken en omstreden bestrijdingsmiddel dat vaak wordt gebruikt in de landbouw.
Wat bleek uit hun analyse?
In álle 28 onderzochte havermoutmerken werd glyfosaat aangetroffen.
In 26 van die 28 gevallen lagen de hoeveelheden zelfs boven wat volgens experts als veilig wordt beschouwd.
Wil je risico’s vermijden?
Kies dan voor biologische havermout. Deze wordt geteeld zonder glyfosaat of andere chemische bestrijdingsmiddelen én vriendelijker voor de aarde.
Lees het volledige onderzoek hier:
De invloed van bewegen op het risico op Alzheimer
Fysiek actief zijn op middelbare leeftijd blijkt niet alleen goed te zijn voor je hart, maar ook voor je brein. Uit een langlopend onderzoek onder vrouwen blijkt dat een hoge fysieke fitheid op middelbare leeftijd samenhangt met een veel lager risico op het ontwikkelen van dementie — zelfs tientallen jaren later.
Het verschil was opvallend:
Vrouwen met een hoge lichamelijke fitheid hadden maar liefst 90% minder kans op dementie, vergeleken met vrouwen met een gemiddelde conditie.
De onderzoekers gebruikten VO₂-max (maximale zuurstofopname) als maatstaf voor fitheid. Hoe hoger de VO₂-max, hoe beter het lichaam in staat is om zuurstof te gebruiken tijdens inspanning — en hoe lager het risico op cognitieve achteruitgang op latere leeftijd.
Zoals het onderzoek samenvat:
“Women with high physical fitness at middle age were nearly 90 percent less likely to develop dementia decades later, compared to women who were moderately fit.”
Bewegen is dus niet alleen een investering in spierkracht of energie, maar mogelijk ook in geheugen, helderheid en levenskwaliteit op lange termijn.
Tot slot,
Wetenschap hoeft niet droog of zwaar te zijn — het kan ook gewoon leuk zijn om te ontdekken dat champignons, meditatie en zweten misschien wel betere vrienden zijn dan je dacht.
Hopelijk heb je iets gelezen waarvan je denkt: “Hé, dat wist ik nog niet” of “Ah, dat ga ik onthouden.”
Tot de volgende inspiratiemail!
Hartelijke groet,
Ir. ing. Mohammed Boulahrir
Orthomoleculair therapeut /Health Coach & Trainer
PS: Welk inzicht vond jij het meest verrassend, gek of gewoon lekker nerdy ;- ) interessant?
Reageer gerust hieronder in het reactie veldje hieronder.
23 reacties
Het is weer heerlijk om bevestiging te zien over de voeding en leefstijl waar ik mee bezig ben.😊gr Anja
Wat met havermelk???….
Havermelk kun je heerlijk zelf maken met bv de Mulsi ;-). En dan natuurlijk de biologische variant en met toevoeging van bio zonnebloempitten voor schuim en eventueel 1 á 2 dadels voor wat meer zoet.
Hele fijne info! Lees het altijd met veel interesse.
Dank voor weer een inspirerende update. Vraagje: maakt het nog uit welke champignons je neemt ?
Hallo
Dank voor de info!!
Met name over de champignons is voor mij verrassend!!
Groet Fien
Wist ik helemaal niet … alle dagen champignons eten vanaf nu !
Hartelijk dank Mohammed ,
voor zoveel goede info weer 🙏
Zo belangrijk dat dat naar buiten gebracht wordt.
Groetjes en fijne zondag,
Henny.
Ik lees je mails altijd met zoveel interesse en dankbaarheid.
Voor wat je doet, voor je je kennis en ervaring, voor het delen ervan!
Dankjewel Mohammed, from my heart to yours! 🙏💛
Dankjewel,jouw informatie is altijd interessant.
Fijn deze EBP artikelen! Erg interessant!
Hoi,Mohammed
Bedankt weer voor de info.
Groetjes Monique
Ik lees het graag!
Dankjewel voor je inspirerende informatie!!
Hartelijk dank voor deze inspiratie-mail
Superfijn om je mails te lezen, elke keer is er toch weer iets dat ik niet wist, altijd leerzaam.
Dankjewel
Fijn, maar zeker ook leuk om te lezen ,niet zo droog maar luchtig duidelijk en kort beschreven! Ik houdt 😉 d’r van.
DANKJEWEL
Dank! 💖
Dank u voor de informatie 🙏❤️
dank voor deze mail weer, ik word altijd erg blij van info die je deelt.
fijn om te weten voeding doet zoveel met je lichaam maar ook zo nu en dan rust.
Dankjewel voor de informatie 👌🏻🙏🏻💚
Dank je wel voor de duidelijke informatie.
Fijn dat je het deelt.