Vorige week deelde ik twee verborgen ziektemakers die je gezondheid stilletjes kunnen saboteren. Vandaag duiken we in de laatste twee. Sommige ziektemakers zorgen er bijvoorbeeld voor dat gewichtsverlies nagenoeg onmogelijk is en andere vergroten de kans op het krijgen van veel chronische aandoeningen.
De derde ziektemaker: de maagbacterie Helicobacter pylori.
De Helicobacter pylori (H. pylori) wordt vaak gezien als een goedaardige maagbacterie, maar wanneer de darmflora uit balans is of het maagslijmvlies verzwakt raakt, vermindert de aanmaak van maagzuur. Dit geeft H. pylori de kans om zich te verspreiden, waardoor de maag minder zuur wordt.
Gevolgen? Schadelijke bacteriën en pathogenen worden minder goed gedood, eiwitten worden onvoldoende verteerd, en onverteerde resten veroorzaken rotting, gisting en ontstekingen in de darm. Uiteindelijk raakt de darmflora verder uit balans en worden voedingsstoffen steeds slechter opgenomen.
Wat zijn veelvoorkomende symptomen?
Denk hierbij aan aanhoudende klachten die maar niet voorbijgaan als:
- opgeblazen gevoel (zure oprisping en boeren)
- brandend maagzuur
- diarree
- maagpijn vooral na een eiwitrijke maaltijd
- haarverlies (vanwege een verminderde opnamen van mineralen)
- vermoeidheid
- allergieën en intoleranties
- darmklachten
- histamine gerelateerde klachten
Wat kun je doen?
Toen ik nog een praktijk had zette ik vaak een combinatie in van verschillende natuurlijke middelen. Voor het versterken van het maagslijmvlies zette ik in: zinkcarnosine (een vorm van zink die heilzaam is voor het herstel van de slijmvliezen)
Voor het verminderen/afdoden van H. Pylori zette ik in:
- Knoflook: elke ochtend 1 teentje knoflook fijngemalen in een glas lauw water op een nuchtere maag (1)
- Dagelijks 1-3 koppen groene thee. (2)
- Griekse gom (mastic gum)(3)
- Een goede probiotica (vooral lactobacillus reuteri is hierbij belangrijk) (x)
- Oregano olie (4)
Aanvullende leefstijladviezen:
- Let op stress en de invloed hiervan op de maag.
- Gedurende de behandeling stoppen met het eten van roodvlees omdat dit een zware druk legt op de maag die al verzwakt is.
- Zorg voor voldoende lichaamsbeweging vanwege de grote invloed op darmflora en immuunsystemen.
Met de bovenstaande middelen behaalde ik een succesratio van 70-80%. Als dit na 2-3 maanden geen effect had, verwees ik door naar de huisarts. Binnen de reguliere geneeskunde wordt vaak een breedspectrum antibioticum voorgeschreven. Mijn advies is om na een antibioticakuur ook een goed probioticum supplement te gebruiken.
De vierde verborgen ziektemaker: endotoxines door een lekkende darm.
Dit klinkt misschien ingewikkeld, maar laat me je helder uitleggen wat ik hiermee bedoel. Je darmen zijn niet alleen verantwoordelijk voor het verteren van je eten, ze vormen ook een beschermende barrière voor je lichaam. Maar wat gebeurt er als die barrière verzwakt raakt?
Factoren zoals het eten van veel granen, een tekort aan groente en fruit, gefrituurd en sterk bewerkt voedsel, en misschien wel de grootste boosdoener: chronische stress. Al deze zaken kunnen je darmslijmvlies beschadigen, waardoor het zijn beschermende functie verliest. Het resultaat? Schadelijke bacteriële resten glippen door de darmwand je bloedbaan in. Dit is een sluipmoordenaar, een proces dat ook wel endotoxemie wordt genoemd. (5)
Wat betekent dat voor jou? Die endotoxines reizen door je hele lichaam en brengen een kettingreactie op gang. Je immuunsysteem slaat alarm en laaggradige ontstekingen beginnen. Dit zijn geen gewone ontstekingen; dit zijn de stille brandhaarden die aan de basis staan van bijna alle chronische ziektes (6). Nu begrijp je wellicht beter hoe gewrichtsklachten ontstaat en WAAROM nagenoeg alle ziektes in de darm beginnen.
Om te onthouden:
Chronische stress zorgt voor laaggradige ontstekingen omdat het je darmslijmvlies verteert en verhoogt zo de doorlaatbaarheid van je darmen. (7)
Een aantal tips bij het lekkende darmsyndroom en het verminderen van laaggradige ontstekingen.
Begin met het stimuleren van een diverse darmflora, want meer diversiteit betekent minder ontstekingen. Streef ernaar om per week minimaal 30 verschillende groente- en fruitsoorten te eten. (8) Dus als je een appel en wat broccoli eet, telt dit al voor 2.
Chronische stress is natuurlijk ook nu de grootste boosdoener: kortom, zorg voor meer zelfliefde in je leven. Hoe doe je dat? Pak je trauma’s aan en maak jouw hart gelukkig. Wees je ook bewust van energiezuigers en modder niet aan in je relaties. Ga dus dat moeilijke gesprek aan en hak knopen door. Het gaat erom dat de volgende overtuiging diep in je cellen verankerd is: ik ben het waard en ik verdien het om gelukkig te zijn.
Wat ook een grote invloed heeft op de hoeveelheid ontstekingen is je dag- en nacht ritme. Streef ernaar om elke dag rond hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en op te staan. Voorkom dat je de hele dag binnen zit en wees vaker buiten. Wist je dat zonlicht erg belangrijk is voor de kwaliteit van je slaap? Vooral zonlicht in de ochtend bevordert de slaapkwaliteit. (9)
Een krachtige ontstekingsremmer is ook boterzuur. Ik noem boterzuur ook wel het ‘vloeibare goud’ voor je darmen. Hoe verhoog je boterzuur? Eet vaker zoete aardappels, pompoen, uien, prei, knoflook, havermout en appels, bananen (x), verhoog de inname van omega-3 vetzuren, (10) en daarnaast stimuleert kefir de aanmaak van boterzuur. (11)
Tot slot
Elke week deel ik dit soort inzichten met jou, omdat ik hoop dat je stap voor stap de puzzel van jouw gezondheid beter kunt leggen. Niets in je lichaam gebeurt zomaar. Hoe beter je het grotere geheel begrijpt, hoe sterker je staat om keuzes te maken die écht bij jou passen. Onthoud: jouw gezondheid is jouw unieke reis en ik ben er om je onderweg te inspireren. 🙏
Hartelijke groet,
Ir. ing. Mohammed Boulahrir
Orthomoleculair therapeut & Klinisch psycho neuro-immunoloog