Jing en Qi energie

Zit jij vol levenslust? (dit is het geheim)

Leestijd: 7 minuten

Vind je het interessant? Reageer en deel!

Waarom zitten sommige mensen op hun 80e nog vol levenslust en zijn anderen op hun 40e opgebrand?

Graag wil ik een aantal waardevolle inzichten uit de Traditionele Chinese Geneeskunde met je delen. Acht jaar geleden kwam ik hiermee in aanraking en nog altijd ben ik hier super enthousiast over. Het is een prachtige filosofie die mijn leven op vele fronten verrijkt heeft!

Wist je bijvoorbeeld dat..

 • We vele klachten en ziektes ontwikkelen wanneer onze nier-energie laag is?
 • De gloed in je ogen iets zegt over je wijsheid?
 • Hormonale- en lage rugklachten vaak samenhangen met een lage nier-energie?
 • Gewrichtsklachten, oog- en gehoorklachten vaak samenhangen met een lage lever energie.
 • Een hoge seksuele activiteit ervoor zorgt dat een man sneller veroudert?

Waarom inzichten uit de Chinese Geneeskunde erg waardevol zijn

De onderstaande inzichten komen uit de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG).
Deze TCG staat ook wel bekend als de leer van de TAO. Het is de oudste geneeskundige traditie, die meer dan 5000 jaar oud is.

Wat ik zelf zo fascinerend vind, is het holistische karakter ervan. Het biedt mij als therapeut nieuwe aangrijpingspunten aan zodat ik beter het grote plaatje begrijp.

Wat ik ook zo waardevol vind, is dat de westerse en de Chinese geneeskunde elkaar goed aanvullen. Waar het westen vooral goed is in meten (ratio en het verstand), is de oosterse geneeskunde weer goed in aanvoelen (intuïtie en het hart).

De onderstaande inzichten helpen je bij het begrijpen van verschillende klachten. Ook ontdek je hoe je langer gezond blijft.

Alles draait om energie binnen de Chinese geneeskunde

Wanneer je het over energie hebt, gaat mijn hart sneller kloppen. Energie vormt de rode draad in mijn leven. Als kind realiseerde ik mij al dat indien je het leven wilt begrijpen, het essentieel is dat je weet hoe energie werkt.

Binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde vormt energie tevens de basis. Deze energie stroomt langst energiebanen, ook wel meridianen genoemd. Deze energie voedt vervolgens onze organen.

De kwaliteit van de energiestroom vormt binnen de TCG de belangrijkste factor voor een lang, gezond en gelukkig leven. De staat van de energiestroom is daarmee essentieel voor je emotionele, mentale en fysieke gezondheid.

“De kwaliteit van de energiestroom is de belangrijkste factor voor een lang, gezond en gelukkig leven”

Binnen de TCG wordt er niet alleen gekeken naar de kwaliteit van voeding, beweging en ontspanning. Minstens zo belangrijk is de kwaliteit van de emoties die we ervaren. De Chinezen noemen dit ook de ‘inwendige oorzaken’ van ziektes.

Wanneer we ons vaak zorgen maken, angst ervaren of verdrietig zijn, beknelt dit de energiestroom. Je kunt dit vergelijken met het dichtknijpen van een tuinslang. Hoe harder je het dicht knijpt, hoe minder water eruit komt. Hoe langer we bepaalde emoties wegdrukken, hoe minder levensenergie de organen bereikt.

Hoe ontstaat energie?

De metafoor van de kaars
In de TCG wordt vaak de metafoor van de kaars gebruikt om uit te leggen hoe we levensenergie krijgen en verliezen.
Hieronder tref je een kaars aan met drie verschillende soorten energie, te weten: de Jing, Qi en de Shen-energie.

Jing en Qi energie

De Jing energie (de energie die leven geeft)

Het kaarsvet staat voor de reserve energie of de ‘oer energie’. In het Chinees Jing energie genoemd. De Jing energie krijgen we grotendeels mee van onze ouders en kunnen we op pijl houden met de juiste voeding en de juiste emotionele gezondheid.

Wanneer de Jing opgebrand is, volgt de dood. De Jing energie voedt de lever en de hersenen. Wanneer je voldoende Jing energie hebt, is je wilskracht daarom sterk en heb je een positieve kijk op het leven.

Jing energie wordt opgeslagen in de nieren. Angst blokkeert de nier energie. Hoe meer we last hebben van angsten, hoe meer we onze Jing (nier) energie verzwakken. In mijn persoonlijk leven heeft het bewaken mijn nier energie hoge prioriteit.

“Een zwakke Jing staat gelijk aan een versnelde veroudering”

Wat put je Jing energie uit?

Eerder zagen we dat je vaak zorgen maken en angsten de Jing energie uitputten. Ook een ongezonde leefstijl en chronische stress vormen grote vijanden van de Jing energie. Sommige mensen zijn op hun 80e nog vol levenslust. De belangrijkste verklaring hiervoor is dat er nog voldoende Jing energie ligt opgeslagen in hun nieren.

“Overdenk te alle tijden waar de moeilijkheden in je leven door worden uitgelokt”

De Jing energie draagt bij aan creativiteit en geeft leven. Een overmatig seksuele activiteit put daarom de Jing bij mannen sterk uit. Een vrouw verliest Jing bij de geboorte van haar kind. Het is daarom belangrijk dat een vrouw voldoende tijd neemt om te herstellen van een zwangerschap.

Hoe versterk je de Jing energie?

De kwaliteit van de Jing kun je versterken door ontspanning, vreugde (geniet en speel als een kind), buikademhaling en voldoende rust. Een heel bekend kruid dat de Jing energie voedt, is He Shou Wu, ook wel Fo Ti genoemd. In China wordt dit kruid veel gebruikt om het krijgen van grijs haar te vertragen. Iets bekender dan He Shou Wu zijn Goji bessen die tevens de Jing energie versterken. Ook zwarte en donkerbruine voedingsmiddelen voeden de Jing. Denk hierbij aan zwarte olijven, sesampasta en gedroogde pruimen.

De Qi energie (de oplader)

In de metafoor van de kaars weerspiegelt de Qi energie de vlam. Het is de energie die door de energiebanen stroomt en de organen voedt. De Qi energie uit zich in warmte, fysieke activiteit maar ook in mentale kracht.

Het orgaan dat de Qi verdeelt en het bloed voedt is de lever. De emoties die de Qi (lever) energie verzwakken zijn boosheid en wrok. De lever Qi voedt daarnaast ook de oren en de ogen. Wanneer je de laatste tijd in korte tijd niet meer zo scherp ziet (wazig beeld), is de kans groot dat je lever Qi verzwakt is.

Hetzelfde geldt voor oorklachten als tinnitus**. De lever Qi voedt ook je gewrichten. Daarom hangen gewrichtsklachten vaak samen met een zwakke leverfunctie.

** Let wel tinnitus heeft verschillende oorzaken. Denk hierbij aan het niet luisteren naar je hart,  zink deficiënties, B12 tekorten en darmklachten (vooral bij druk in het middenoor)

Hoe vul je de lever Qi aan?

Lichaamsbeweging vormt de ultieme manier om de lever Qi goed te laten stromen. Een zittend beroep zal daarom sneller de lever uitputten. Niet voor niets hangen bijvoorbeeld galstenen vaak samen met weinig lichaamsbeweging. De krachtigste bewegingsvormen om de Qi energie te verhogen zijn Qi-gong, Tai Chi en Yoga.

“Dat wat stroomt blijft vloeibaar en helder en wat niet stroomt wordt troebel en dik.”

Het ultieme kruid om de lever te versterken is poeder van de Shizandra bes. Het bijzondere aan dit kruid is dat het alle 12 meridianen voedt. Andere krachtige kruiden zijn Ginseng, Rhodiola en Rehmannia poeder. Qi voedingsmiddelen zijn vooral groene bladgroenten en rode groenten. Rode bieten vormen bijvoorbeeld hele krachtige Qi boosters.

Wanneer we jong zijn, schatten we onze gezondheid vaak niet op waarde. We zien gezondheid als vanzelfsprekend omdat er dan geen klachten zijn. Naarmate we echter ouder en kwetsbaar worden, realiseren we steeds meer, hoe belangrijk onze gezondheid is. Voor de meeste mensen komt dit besef dan helaas te laat.
Sun Ssu-mo, Sun Ssu-mo was een Chinese wijsgeer en arts die leefde van 682-579 voor Christus

Lever en nier energie
Dr. Sun Ssu-mo

De Shen energie (de gever van wijsheid)

In het voorbeeld van de kaars stelt de Shen energie de aura van de kaars voor. Shen staat voor wijsheid en verlichting (denk aan een verlicht iemand).

Een goed geheugen, helder denken en wijsheid hangen samen met de Shen energie. Maar let wel, de Shen is weer afhankelijk van de Qi (lever) energie en deze is weer afhankelijk van de Jing (nier) energie. Alles energiesystemen zijn dus afhankelijk van elkaar.

Hoe beter de kwaliteit van je Shen energie, hoe bewuster je leeft. Je luistert naar je hart en bent goed verbonden met je missie.

In tegenstelling tot Jing en Qi ontwikkelt de Shen zich langzaam. Vergelijk dit met een kind dat snel groeit (Jing geeft leven) en wijsheid die zich vaak langzaam ontwikkelt.

Mensen met een mooie glans in hun ogen hebben vaak een goed ontwikkelde Shen.

Hoe versterk je de Shen energie?

Een krachtige manier om de Shen te versterken is door het beoefenen van meditatie. Door te mediteren komt de geest tot rust. Het gevolg is dat je beter verbonden bent met je hart.

Er zijn vele manieren om te mediteren. Het belangrijkste element van meditatie is zuiver waarnemen. Het zuiver waarnemen kun je trainen door niet te oordelen. Ik mediteer al een aantal jaar. Mijn mening over meditatie is dat er weinig ‘dingen’ zijn die mij zoveel innerlijke rust geven als meditatie. In een van mijn volgende inspiratieblogs ga ik daar dieper op in.

Een andere manier om je Shen energie te versterken is door je hart gelukkig te maken. Het zal je bijvoorbeeld niet verbazen dat gezondheid mijn passie is. Wanneer ik een boek lees of een artikel schrijf, vliegt de tijd voorbij. Hoe meer ik één wordt met het onderwerp, hoe meer mijn Shen energie wordt opgeladen.

De meeste mensen sterven terwijl hun muziek nog in hun binnenste opgesloten zit. Benjamin Disraeli

Het ultieme kruid om de Shen energie te versterken vormt de Reishi paddenstoel. Het is het meest verkochte supplement in China. Reishi is een kruid dat ook veel door zen meesters, yogi’s en monniken wordt gebruikt.

Wanneer je al wat langer mediteert en dit combineert met Reishi, krijg je hele mooie inzichten! Ik spreek uit eigen ervaring;-)

Tot slot,

Ik heb mijn best gedaan om 8 jaar aan inzichten samen te vatten in deze blog. Achteraf gezien een onmogelijke taak. Ik hoop wel dat je inziet hoe waardevol deze materie is.

Hartelijke groet,
Ir. ing.  Mohammed Boulahrir
Orthomoleculair therapeut & Klinisch psycho neuro-immunoloog

Vind je dit interessant en wil je meer weten?

Binnenkort start onze opleiding: Master Your Health
Tijdens deze opleiding leer je hoe je het zelfhelend vermogen van je lichaam versterkt. Ook leg ik uit wat je kunt doen bij vele klachten. Denk hierbij aan:

 • ​​Vermoeidheid
 • Darmklachten
 • Hormonale klachten
 • Stemmingswisselingen
 • Moeite met afvallen
 • Slaapproblemen

Wanneer je op de onderstaande link klikt, lees je meer over deze opleiding.
https://poweracademy.nl/myh/

Deel dit bericht met je vrienden:

33 reacties

 1. dankjewel voor deze geweldig interessante mail, haal hier veel inspiratie uit en het helpt me enorm meer inzicht in mijn klachten te krijgen. Dankjewel hiervoor!

 2. Met veel plezier lees ik je interessante mailtjes. Ik ben een vijftigplussers met veel kwaaltjes. Nu lees ik dat de shizandra bes je levensenergie kan geven. Ik zou dat graag willen uitproberen maar zijn er contra indicaties?

  Mvgr Karin

  1. Heel goed artikel. Als therapeut ervaar ik bij oudere vaak dat zij meer moeten denken in mogelijkheden en zich geen beperkingen moeten laten aanpraten door de omgeving of door eigen opgelegde beperkingen gebaseerd op vooringenomen ideeën.

 3. Eindelijk een logische verklaring voor mijn klachten, nu nog de opvolging. Zie je zelf helemaal geen clienten meer?

 4. Super interessant weer Mo en weer een uitdaging om een aantal punten weer nieuwe positieve aandacht te geven.
  Dank je wel met een gezonde groet, Hans

 5. Dank je wel voor de mooie inzichten! ik ben juist ook bezig om me in de Chinese Geneeskunde te verdiepen. heel speciaal dat ik het nu op meerdere plekken tegen kom!

 6. Dank voor je boeiende mails. Ik heb zelf 20 jaar geleden TCM gestudeerd, maar daar is veel van weggezakt, dus ik ben heeel blij met je reminders en praktische informatie. Ook ik kijk uit naar je boek!

 7. Dankjewel weer voor deze mooie mail. Ik vind dit ook heel interessant. Ik ben me bewust dat het belangrijk is je algehele energie proberen hoog te houden. Het advies wat jij ooit gaf om smorgens en savonds een aantal dingen te bedenken waar je dankbaar voor bent vond ik ook een hele goede.

 8. Belangrijke en inspirerende informatie. Dank je wel! Maar een paar keer herlezen om te verdiepen. Ik kijk uit naar jouw lezingen en je boek.

 9. Weer een fantastische, inspirerende mail. Zeker de boodschap over angst, iets waar veel mensen momenteel mee kampen.
  Ik vroeg me net af of jouw boek al gelanceerd is, ik ga meteen even zoeken🤗

 10. Heb geleerd dat energie echt alles is.
  Ik ben zelf gelovig. Maar dacht vaak na over wat mij gelovig maakt. De boeken, bewijzen alleen?! De inhoud van de boeken sluipen mijn gedachten binnen en beleven dit naar t gevoel dat ik heb naar mijn schepper (energie)+(relatie)

  Onze gedachten en emoties kunnen op je physieke en mentale gesteldheid een vergiftigende of helende effect hebben. Energie is alles. De KUNST om elke dag met liefde weer opnieuw deze energie in de juiste banen te mogen leiden.

  Een kunst….
  Een geweldige uitdaging

 11. Bedankt voor deze duidelijke uitleg en precies wat ik nodig had om te lezen. Ik heb de afgelopen jaren zoveel stress gehad waardoor mijn lever energie behoorlijk uit balans is geraakt. Ik kan hier veel mee!

 12. Hartelijk dank voor deze bijzondere inzichten. Je geeft aan dat je je jing energie grotendeels van je ouders krijgt. Kan het dan ook zo zijn dat deze energie laag is omdat je ouders een lage ying energie hebben?

 13. Heel fijn dat je alle facetten belicht die bijdragen tot een toestand van algehele gezondheid en balans. Mijn dank daarvoor.
  Ik kijk al uit naar de uitgifte van je boek.

  1. Een heel mooi artikel waar ik mee aan de slag kan. Ik ben heel erg benieuwd wanneer je boek uitkomt. Mogelijk zie ik het over het hoofd maar ik heb geen bericht of anders voorbij zien komen over de publicatie.
   Vriendelijke groet,

   Priscilla

 14. Dankjewel voor al deze info over energie. Toch wel info die ik niet eerder heb gelezen. Dankje voor de tips en het vermelden van helpende voedingsmiddelen erbij.
  Hartelijke groet,
  Ella

 15. Beste Mohammed,

  Een belangrijke, steeds bekendere, vorm van bewegen die energie geeft is Ismakogie. Ik heb daar, alweer een hele tijd geleden met je over gesproken. Dit is een belangrijke aanvulling op jouw artikel. Vooral omdat Ismakogie geschikt is voor iedereen…zelfs in gedachten kunnen de bewegingen worden uitgevoerd.
  Meer informatie lees je op de landelijke website http://www.ismakogie.nl en op http://www.ismakogieparkstad.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0

Mis niets en ontvang wekelijks gratis
gezondheids- en persoonlijke groei tips.

Meld jezelf aan door hieronder je voornaam en e-mail in te vullen.

Wij houden ook niet van SPAM, dus wees gerust