drinkwater

Hoe veilig is ons kraanwater?

Leestijd: 6 minuten

Vind je het interessant? Reageer en deel!

Steeds meer mensen maken zich zorgen over de veiligheid van ons kraanwater. Ergens is dat wel begrijpelijk. De afgelopen jaren waren er vele alarmerende berichten in het nieuws. Zo zijn er veel zorgen over het giftige Genx, resten van medicijnen en bestrijdingsmiddelen in het drinkwater.

Het kraanwater in Nederland is relatief gezien veilig (zeker in vergelijking met de omringende landen) Op basis van mijn onderzoek vind ik het kraanwater echter niet optimaal voor onze gezondheid.

Waterleidingbedrijven zijn niet in staat om 100% van alle schadelijke stoffen eruit te filteren. Van veel stoffen is daarnaast niet bekend, hoe schadelijk ze op korte en lange termijn zijn voor onze gezondheid.

In dit artikel deel ik de mening van verschillende experts met je. Ook leg ik je onderaan het artikel uit uit waarom ik uiteindelijk toch een waterfilter heb aangeschaft en welke waterfilter ik thuis gebruik. 

Waar bestaat kraanwater uit?

Kraanwater bestaat voor ongeveer 40% uit oppervlaktewater en voor 60% uit grondwater. Vooral het oppervlaktewater staat de laatste jaren sterk onder druk. Jaarlijks komen er in Nederland 140 ton medicijnresten terecht in het oppervlakte water.

Vanwege een toename van het medicijngebruik hebben drinkwaterbedrijven steeds meer moeite met het filteren van het oppervlaktewater. Verschillende experts maken zich dan ook zorgen over de kwaliteit van het oppervlakte water.

Zo zegt Rob van Tilborg, hoofdonderzoeker bij Natuur en Milieu naar aanleiding van een uitgebreid rapport het volgende op de website van Natuur en Milieu(1)

We zijn geschrokken van de resultaten..

“We zijn geschrokken van de resultaten. Slechts 1 procent van het water dat wordt gemeten, voldoet aan de waterkwaliteitsrichtlijnen voor oppervlaktewater. De waterkwaliteit blijkt al jarenlang een ondergeschoven kindje in het Nederlandse beleid. Het krijgt geen prioriteit op de politieke agenda en de versnippering van de taken zorgt ervoor dat geen enkel overheidsorgaan zich verantwoordelijk voelt”.

in Nederland treffen we ongeveer 2000 actieve stoffen in menselijke geneesmiddelen. Waterbeheerders hebben van slechts 80 werkzame stoffen geïnventariseerd of ze in het oppervlakte water voorkomen.(bron: RIVM rapport: Geneesmiddelen en Waterkwaliteit)

Een vervuilde bron wil natuurlijk niet zeggen dat het kraanwater ook vervuild is.

Hoe veilig is ons kraanwater?

Tijdens mijn onderzoek kom ik erachter dat het niet meevalt om de bovenstaande vraag te beantwoorden. Het probleem hierbij is dat veel experts elkaar tegenspreken. Aan de ene kant lees ik vaak dat het Nederlandse drinkwater tot de beste ter wereld behoort.

We hoeven ons totaal geen zorgen te maken..

Zo stelt Jan Peter van der Hoek, hoogleraar drinkwater dat we ons totaal geen zorgen hoeven te maken. In het NRC Handelsblad zegt hij daarover het volgende, ik citeer(2):

“Ik durf mijn hand ervoor in het vuur te steken dat het drinkwater veilig is”

Ook Ans van Versteegh die als drinkwateronderzoeker werkzaam is bij het RIVM maakt zich geen zorgen. Zij zegt het volgende (2)

“Er wordt goed gescreend op onbekende stoffen in de bronnen zoals Rijn en Maas”

Wanneer ik echter het rapport “Geneesmiddelen en waterkwaliteit” van  het RIVM erbij pak lees ik weer iets anders (3)

“De huidige biologische waterzuivering leidt niet tot complete verwijdering van stoffen maar produceert een breed scala aan afbraakproducten die nog steeds een biologische werking kunnen hebben. Sommige producten worden in drinkwater aangetroffen”.

Het begint mij te duizelen…er is veel verdeeldheid over kraanwater

Zo zegt Juliette Leger, hoogleraar toxicologie aan de Vrije Universiteit weer het volgende(2):kraanwater

“Er is weliswaar geen acuut risico, maar er is wel een mogelijk risico op langere termijn”

Nadat ik mijn onderzoek heb voortgezet wordt het steeds duidelijker. Er wordt gesuggereerd dat ons drinkwater veilig is en dat de schadelijke stofjes extreem laag zijn.

Maar hoe kunnen de experts daar zo zeker van zijn?
Ik citeer Pim de Voogd, hoogleraar chemie van opkomende watervervuiling aan de Universiteit van Amsterdam (2).

“Onderzoekers van het RIVM schrijven dat de concentraties van stoffen in drinkwater veilig zijn. Maar ze zeggen er niet bij dat de kennis over sommige stoffen ontbreekt”

 “Come where the flavour is, come to Marlboro country”

Het doet mij in de verte denken aan de oude Marlboro reclames die begin jaren 80 op televisie te zien waren. kraanwater
In deze reclames zag je stoere cowboys een stier vangen. Na afloop stak een cowboy een sigaretje op.

Een paar jaar later verschenen de eerste onderzoeken over hoe gevaarlijk roken is.
Vandaag de dag weet iedereen hoe schadelijk roken is.

Veel stoffen in ons drinkwater zijn op korte termijn inderdaad niet schadelijk. We weten echter niet wat de schadelijke effecten op termijn zijn. Denk daarbij aan de Marlboro reclame in het voorbeeld hierboven.

Conclusie over kraanwater

De waterzuiveringsbedrijven in Nederland doen het relatief gezien zeker goed.
Van veel medicijnresten en bestrijdingsmiddelen is echter nog niet bekend wat het effect is voor onze gezondheid. Ook is niet bekend wat de lange termijn effecten zijn en dus ook niet wat de stapelingseffecten zijn. Wat doet elke dag een heel klein beetje toxische stof met onze hormoonhuishouding? Wat doet elke dag een heel kleine beetje schadelijke stof met de lever? Op basis van mijn onderzoek naar de kwaliteit van ons drinkwater heb ik besloten om thuis het water te filteren. Hieronder vertel ik je welke waterfilter ik gebruik.

Welke waterfilter gebruik ik?

Wanneer je je verdiept in de wereld van de waterfilters merk je al snel dat het niet eenvoudig is om een keuze te maken. Er zijn vele variabelen waar je rekening mee moet houden.
Denk daarbij aan.

  • De filtertechniek? Denk bijvoorbeeld aan een koolstof filter, destilleren, of omgekeerde osmose.
  • Wordt er enkel gefilterd of ook gevitaliseerd? (uitleg volgt hieronder)
  • Hoe zit het met onderhoud? Hoe lang gaan de filters bijvoorbeeld mee?
  • Reviews; hoe worden de filters beoordeeld door consumenten?
  • Ook belangrijk de smaak.
  • Kunnen claims hard worden gemaakt , zijn er certificaten testrapporten etc.?

Wat is vitaliseren?

Water is niet alleen een vloeistof. Water geeft leven en is een drager van informatie. Wanneer water met schadelijke stoffen in contact komt, verandert dat de natuurlijke structuur van water. Het water wordt ‘minder levendig’. Door het water te vitaliseren wordt het water weer levendig.

Natuurlijk bronwater is continue in beweging zodat het levendig blijft. Zo meandert en kolkt het langs verschillende hoogtes voordat het in een bron aankomt. Dit zorgt ervoor dat het water wordt gevitaliseerd. Dit is een natuurkundig proces en berust op het Schauberger principe. (op Googel tref je hier veel informatie over aan)Waterfilters die het water niet alleen filteren maar ook vitaliseren zorgen ervoor dat de molecuulstructuur wordt herschikt zodat het wordt ontdaan van alle belastende informatie. Het water wordt als het ware weer levendig gemaakt.

Aqualine waterfilter (inclusief kortingscode )

Na een uitgebreid onderzoek heb ik uiteindelijk gekozen voor de Aqualine waterfilter. Er zijn vele redenen waarom ik uiteindelijk voor dit filter heb gekozen. Hieronder tref je een aantal redenen.

  • Filtert zware metalen, chloor, medicijnresten, pesticiden, hormoonresten voor gemiddeld 99% uit het water. Klik hier voor het Duitse testrapport.
  • Het filtert GenX uit het kraanwater. Klik hier voor het testrapport van de Universiteit van Amsterdam (). Het Aqualine waterfilter en een omgekeerd osmose systeem zijn op dit moment de enige waterfilters die officieel de stoffen, die bij het GenX proces gebruikt worden, kunnen verwijderen
  • Het water wordt niet alleen gefilterd maar ook gevitaliseerd.
  • Zachte smaak: het filter verwijdert ook nare geurtjes en smaakjes uit het water.
  • Het water wordt ook gemineraliseerd zoals ook in de natuur gebeurt.
  • De kosten vallen mee (zie hieronder). Zeker in vergelijking met soortgelijke waterfilters die al gauw vele honderden tot duizenden euro’s kosten.
  • De jaarlijkse kosten voor het vervangen van de filters bedragen 67 euro.
  • De Aqualine filter krijgt een gemiddelde beoordeling van 9,8 op basis van 2329 reviews. Klik hier voor de onafhankelijke reviews.

Tijdens het schrijven van deze nieuwsbrief heb ik contact opgenomen met de Importeur van deze waterfilter. Ik heb voor alle lezers van dit artikel een mooie korting weten te regelen.

Kortingscode

Als lezer van deze nieuwsbrief ontvang je een korting van 10% op de aanschaf van een Aqualine waterfilter.  gebruik daarvoor de kortingscode: zuiver

Rekenvoorbeeld.
Ik heb zelf de Aqualine 12 waterfilter van glas inclusief alkalische ring.  Deze is voor een meerpersoonshuishouden en kost 279 euro. Met 10% korting krijg je op dit systeem 28 euro korting.

Er zijn verschillende Aqualine waterfilters te koop voor 1 en 2 persoonshuishoudens maar ook voor grote gezinnen. Prijzen zijn vanaf € 189.

Klik hieronder om naar websute van Tradeline te gaan.

https://www.tradeline.nl/product-categorie/waterfilters/aqualine-waterfilters/

Tot slot,

Ik hoop dat je wat meer inzicht hebt in de wondere wereld van het drinkwater.
Het was voor mij in ieder geval een waardevol onderzoek!

Hartelijke groet,
Ir. ing.  Mohammed Boulahrir
Orthomoleculair therapeut & Klinisch Psycho Neuro Immunoloog
p.s. Wanneer je nog meer wilt weten over de schadelijk stoffen in ons drinkwater, raad ik je ook de uitzending van Tros Radar aan. In deze uitzending (4) zijn een groot aantal experts aan het woord. Veel van deze experts maken zich ernstig zorgen over de kwaliteit van het drinkwater. Klik hier voor deze uitzending.

Gebruikte bronnen:

1) https://www.natuurenmilieu.nl/nieuwsberichten/kwaliteit-nederlandse-wateren-zwaar-onder-druk/

2) https://www.nrc.nl/nieuws/2013/09/17/drinkwater-veilig-nee-1258319-a546310

3) https://radar.avrotros.nl/fileadmin/user_upload/rivm-medicijnresten-water.pdf

4) https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/item/medicijnresten-in-drinkwater-wat-zijn-de-risicos/

Deel dit bericht met je vrienden:

51 reacties

  1. Bedankt voor de uitgebreide toelichting. Ik ben zelf ook al lang aan het experimenteren met filters en bronwaters. Deze filter ga ik zeker bestuderen.

      1. Hoi,
        Ik wil deze filter graag aankopen, alleen kan ik niet uit het rapport halen dat ook de hormonen met name oestrogeen eruit gefilterd wordt. Het Duitse rapport test alleen metalen en medicijnen. Of kijk ik ergens overheen?
        Ik hoor het graag van je.
        Groeten,
        Tami

        1. Beste Tamimount,
          In het Duitse testrapport zie je dat er ook naar xeno-oestrogenen uit worden gefilterd. Dat zijn synthetische stoffen die op het menselijk oestrogeen lijken. Ze staan er dus wel op en worden eruit gefilterd, maar het staat niet beschreven als oestrogeen maar xeno-oestrogeen.

          1. Hi Mohammed,
            Bedankt voor je reactie. Ik zie het niet terug in het rapport. Op welke regel staat t? Het rapport bestaat uit 2 pagina’s en ik heb het niet kunnen vinden. Ik wil graag zien dat het klopt alvorens ik m bestel. Ik hoor t graag nog even van je.

  2. Ik gebruik al jaren een waterdistilleerder en het is schrikken als je ziet wat er achterblijft in de container na elke vierliter-ronde. Waar ik woon is het mergel. In de IJmond is dat roetzwart en rond Leerdam is het olieachtig-bruin heb ik ondervonden. En dan te bedenken dat ik alleen het zichtbare zie en niet de restanten aan pesticiden, medicijnen en drugs. Voor mij geen kraanwater! 🙂

  3. Ook ik ben benieuwd naar jouw bevindingen rondom Zerowater. Ik wil ook een filtersysteem aanschaffen en twijfel namelijk tussen Zerowater (aanbevolen door Juglen Zwaan) en Aqualine.

      1. Super Mohammed, dank je wel! Je nieuwsbrief kwam als geroepen, ik ben al een paar dagen bezig om een keuze te maken. Dank je wel voor alle informatie!!

  4. Super om te lezen! Ik heb deze waterfilter 5 jaar geleden aangekocht en mijn research zelf gedaan. Fijn dat we op hetzelfde zijn uitgekomen!!!

  5. Ik gebruik sinds kort een waterdistilleerder van Gaia omdat ik begreep dat de mineralen uit water niet door je lichaam worden gebruikt alleen uit groente graag jouw visie in deze

  6. Toevallig heb ik er net 1 2 weken geleden aangeschaft, ik ben er uiterst tevreden over. Ik had een Berkey filtersysteem, ook redelijk, maar de filters zijn bijna net zo duur in aanschaf als een nwe. Aqualine. Aangezien de Aqualine naast de filtering, ook mineralen aan het water toevoegt en het water als het door het kraantje loopt langs 4 magneten gaat waardoor er vitalisering optreedt, heb ik besloten deze aan te schaffen. Tevens een abonnement afgesloten, waarbij je maandelijks reserveert voor de jaarlijkse filterwisseling en de 3-jaarlijkse stenenwisseling. Ik heb gekozen voor de glazen versie, die is ietsjes duurder, maar ik heb liever een glazen dan een plastic container. Voordat ik tot aanschaf overging heb ik eerst met teststrookjes mijn pH getest. Mijn pH-waarde is prima, dus de normale versie gekocht.

  7. Ik ben zelf erg tevreden met de tradeline waterfilter. Ik gebruik hem nu 3 maanden en ben ook erg blij met de smaak van het water. Dus voor mij was het zeker een goede aanwinst..

  8. Ik wil al maanden de aqualine bestellen. Wat fijn dat dit nu met korting kan. Wel een vraagje. Moet ik kiezen voor de optie alkalisch maken of niet. Want dat is 10 euro meer. Misschien dat dit nog beter is?

  9. Ik wilde vandaag een filtersysteem vanuit Duitsland bestellen, je informatie komt dus mooi op tijd. Tamimount stelde al eerder de vraag of bekend is wat het filtersysteem met oestrogeen doet. Voor mij een belangrijk gegeven omdat ik een te hoog oestrogeenlevel heb en ik weet dat er in kraanwater oestrogeenresten zitten.

  10. antwoord mbt de Quooker gevonden (op de site van Quooker):

    Een Quooker-reservoir is uitgerust met een HiTAC® (High Temperature Activated Carbon) waterfilter. Water dat door dit actieve koolfilter gaat, laat alle onzuiverheden achter op het filter. Chloor, bacteriën, pesticiden en andere verontreinigingen, die de smaak van water ongunstig kunnen beïnvloeden, worden hiermee uit het water gehaald. Een beetje fijnproever merkt meteen het verschil!
    ================================
    dan blijft de vraag of we beter de alkalische of niet alkalische kunnen aanschaffen.

    1. Een waterdestilator filtert ook goed maar op een hele andere manier. Daar verhit je het water-2-3 uur lang.. De condens word opgevangen. De aqualine berust op een heel ander principe. Daar wordt het water niet alleen gefilterd, maar ook gevitaliseerd. Daarnaast verbruikt de auqline geen stroom. Er wordt gefilterd zoals in de natuur wordt gefilterd.
      Ook belangrijk bij destillatie verlies je ook alle mineralen. Die moet je achteraf weer toevoegen , bij aqualine niet.

      IK hoop dat ik de verschillen duidelijk heb gemaakt.
      Gezonde groet,

      Mohammed Boulahrir

  11. Salamo’alaikom Mohammed,

    Thuis gebruik ik de EWO waterfilter die je op je kraan bevestigd. Die heb ik via superfoodshop.nl besteld. Wat zijn jouw bevindingen hierover? En kan ik die met een gerust hart aan vrienden/ familie adviseren?

    Alvast bedankt voor je tijd ben moeite!!

  12. Vraagje Mohammed.
    Ik wil ook de Aqualine bestellen, nog voor 20.00 uur.
    Wat is het verschil tussen een 5 en een 12 wat glazen betreft. Staat niet duidelijk vermeld.

    Ik hoor het graag.

    Mijntje

    1. Radioactiviteit is geen materie /stof en kan dus ook niet worden gefilterd.
      Iets is radioactief wanneer het ioniserende straling uitzendt. Ioniserend wil zeggen dat het door massa heen gaat. vandaag dat het tot schade zorgt.
      Kortom het filteren van radioactieve straling is is onmogelijk.
      Ik hoop dat het zo duidelijk is.
      Gezonde groet,
      Mohammed Boulahrir
      http://www.poweracademy.nl

  13. Auqaline12 filtert het dan 12 glazen en dien je dan de filter te vervangen? Verder ben ik erg blij met al deze informatie!

  14. Beste Mohammed,
    Ik ben heel blij met je artikel over de waterfilter. Ik wil graag de Aqualine 5 bestellen maar daar geeft de website geen korting op. Wel op de 12. Klopt dit?

  15. Hallo, ik woon in Utrecht en begrijp dat het water hier niet zo vervuild is dan elders en dat water dat wordt verkocht ook hiervandaan komt dus filter niet nodig is. Klopt dat?

  16. Hartelijk dank Mohammed,
    Transparant en duidelijk uitgelegd artikel.
    Ik heb de waterfilter besteld.
    &
    Ik ga het ZEKER delen met de mensen om me heen en om wie ik geef.
    🙏

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mis niets en ontvang wekelijks gratis
gezondheids- en persoonlijke groei tips.

Meld jezelf aan door hieronder je voornaam en e-mail in te vullen.

Wij houden ook niet van SPAM, dus wees gerust