Kinderen & gezond eten
Tijdens lezingen vragen veel cursisten mij wat nu gezonde voeding is voor kinderen. In deze nieuwsbrief deel ik daarom volop tips zodat je kinderen gezonder en sterker worden. Ik heb zelf twee kinderen (Amir van 2 jaar en 7 maanden en Souffian die 7 maanden oud is) en weet hoe belangrijk gezonde voeding is.
Simpel gezegd komt het neer op het volgende: wanneer je jouw kinderen op jonge leeftijd kennis laat maken met gezonde voeding verlaag je daarmee de kans op het krijgen van verschillende ziektes/kwalen enorm. Zorgwekkend is ook dat steeds meer kinderen overgewicht hebben en diabetes type II krijgen.
Laten we bij de basis beginnen..suiker
Tegenwoordig zijn er veel producten die ondanks het gezonde imago, relatief veel suiker. Zo bevat een plak ontbijtkoek 7,5 klontjes suiker, 1 liga koek 5 suikerklontjes en 1 evergreen 3 suikerklontjes. Wees vooral ook voorzichtig met vruchtensappen. 1 pak sap bevat al gauw 7,5 suikerklontjes. Omdat er geen of nagenoeg geen vezels in vruchtensap zitten, zorgen deze voor een veel snellere stijging van de bloedsuikerspiegel.
Ook in veel ontbijtgranen /papjes zit veel suiker. Op de foto rechts zie je dat in de “Nutricia, Bambix, dromerig papje”, maar liefst 37,5 gram suiker per 100 gram product bevat.
Natuurlijk is het geen ramp wanneer je kinderen zo u en dan iets lekkers krijgen. Ik ben er niet voor dat ouders zoetigheden ontnemen omdat dit vaak averechts werkte en kinderen er toch wel aan kunnen komen (op school bijvoorbeeld). Ik pleit voor 80% gezonde voeidng en 20% buiten de lijntjes
Tip: leer het jezelf aan om in de supermarkt wat vaker naar de hoeveelheid suiker te kijken. Alternatieven voor een gezond ontbijt zijn: omelet met een rijstwafel en wat fruit. Havermoutpap met stukjes pure chocolade, 1 theelepel kokosvet en wat gedroogde vruchten. Een andere optie is een bananenpannenkoek: meng 1 banaan en een ei door elkaar, doe dit mengsel in een steelpannetje dat je met roomboter hebt ingevet. Bak vervolgens de pannenkoek die zo ontstaan aan beide kanten en geniet!
Tip: betrek je kinderen bij het klaarmaken van een maaltijd. Mijn ervaring is dat mijn zoontje het veel sneller eet als hij mij helpt met het klaarmaken. Bij elk ingrediënt zeg ik dan: hier wordt je sterk en slim van. Dit helpt echt!
Voeding voor de ontwikkeling van de hersenen
Kinderen in de groei hebben van sommige stoffen net wat meer nodig. Hieronder noem ik een aantal belangrijke stoffen die steeds meer kinderen tekort komen. Omega 3: Veel kinderen houden niet van vis en kunnen hierdoor te weinig van dit vetzuur binnenkrijgen. Omega 3 is zeer belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en het centrale zenuwstelsel.
Jodium: van belang voor het functioneren van de schildklier en ontwikkelen van de cognitieve vaardigden. Een jodiumtekort kan zorgen voor slechtere prestaties op school en moeilijkheden bij het leren (zie ook deze studie)
Wat helemaal belangrijk is dat zwangere vrouwen voldoende jodium binnenkrijgen omdat dit rechtstreeks het I.Q. Van het kind beïnvloed. Zo blijkt uit deze en deze studie: dat kinderen waarvan de moeder voldoende jodium in nam- sneller leren en beter kunnen lezen dan kinderen waarvan de moeder een onvoldoende jodium binnen kreeg. Jodium zit in alles wat uit deze zee komt. Het zit dus in vis en grotere hoeveelheden tref je aan in algen (kelp, spirulina of chlorella).
Magnesium: een ander mineraal dat kinderen, maar (zeker ook volwassenen) vaak tekort komen is magnesium. Een tekort aan dit mineraal zorgt voor overgewicht en vergroot de kans op het krijgen van diabetes. Tekorten uiten zich ook in vermoeidheid.(magnesium is een belangrijke co-factor bij de productie van ATP) en een hoge bloeddruk. Magnesium zit in groene groenten, noten en vooral in pure chocolade.
Toevoegingen die je zeker moet vermijden.
Smaakversterkers, in het bijzonder E620-E625, beter bekend als (Monosdiumglutamaat). Dit is een stimulerende neurotransmitter en wordt sterk in verband gebracht met overgewicht en ADHD. Een overdaad van deze smaakversterker maakt van kinderen stuiterballen.
Ook sommige kleurstoffen hebben een negatieve invloed op het gedrag en in het bijzonder concentratie van het kind. Berucht is de kleurstof tatrazine dat soms aan snoepjes wordt toegevoegd. Maar ook azorubine en chinolinegeel. Let daarom op de volgende E-nummers: E102, E104, E122 en E124.
Tot slot…de allerbelangrijkste voedingsstof!
In de alinea’s hierboven heb ik het over een aantal stofjes gehad die je beter kunt vermijden. Ook heb ik gehad over een aantal belangrijke voedingsstoffen die weer essentieel zijn voor de ontwikkeling van het kind. Ik heb het echter tot nu toe nog niet gehad over de ALLERBELANGRIJKSTE voedingsstof..weet je al welke ik bedoel? Hint..het is niet eetbaar 🙂 Natuurlijk heb ik het over liefde..ja liefde is de allerbelangrijkste voedingsstof!
Tot de volgende nieuwsbrief!Gezonde groet,
Ir. ing. Mohammed Boulahrir
Orthomoleculair therapeut /Health Coach & Trainer
Eén reactie
Verkoopt u ook boeken over gezonde voeding voor kinderen.
Of weet u misschien waar ik meer informatie vandaan kan halen om gezonder te gaan eten.
Bedankt voor u tijd en informatie.