Lymfestelsel

Acht tips voor een krachtige detox van je lymfestelsel.

Leestijd: 5 minuten

Vind je het interessant? Reageer en deel!

Tip 1: zorg voor voldoende lichaamsbeweging.

Het spreekt voor zich, maar het blijft toch een van de belangrijkste dingen die je kunt doen om je lymfestelsel gezond te houden. Aangezien je lymfestelsel geen pomp heeft, is lichaamsbeweging erg belangrijk om de lymfestroom op gang te brengen. Zo bleek uit een onderzoek van Kirstin Lane en collega’s het volgende: deelnemers die gedurende 15 minuten op 70% van de maximale hartslag hardlopen, hadden een 5 keer hogere afvoer van afvalstoffen via het lymfestelsel. De afvoer bleef tot 2 uur na het sporten 2-3 keer zo hoog.  (bron)

Bewegen zorgt ook tijdelijk voor een hogere bloeddruk. Hierdoor worden afvalstoffen beter afgevoerd. Let wel: het gaat hier om een tijdelijke verhoging van de bloeddruk.

Wat nog meer? Een krachtige manier is bijvoorbeeld ook om op een trampoline te springen. Dan komt de lymfestroom nog sterker op gang.

Bewegen is al top, weet je echter wat nog effectiever is?
Bikram yoga. Tijdens een sessie worden er 26 yogaoefeningen uitgevoerd bij een temperatuur van ongeveer 40 graden. Deze vorm van yoga bevat een mix van elementen die het zo gezond maakt voor je lymfestelsel. Zo zorgt de hitte, de verschillende rekoefeningen en diepe ademhaling voor een goede doorstroming van de lymfestroom. Yoga heeft ook als voordeel dat het stress vermindert en het lichaam meer ontspant zodat de lymfestroom nog beter op gang komt.

In beginsel is elke activiteit waarbij de lichaamstemperatuur stijgt (denk aan een sauna) of telkens wisselt (denk aan wisselbaden), bevorderlijk voor de lymfestroom.

sauna

Tip 2: vul eventueel aan met de onderstaande supplementen.

Diosmine
Diosmine is een stofje dat uit de schil van citrusvruchten wordt gewonnen. Het verbetert de drainage en microcirculatie in de vaten. (bron) Het wordt binnen de natuurgeneeskunde vaak ingezet bij zware benen, opgeblazen enkels en pijnlijke onderbenen.

Pycogenol
De belangrijkste bestanddelen van pycogenol zijn zogenaamde oligo oligomere proanthocyanidines (OPC’s). Toen ik nog een praktijk had, zette ik OPC’s vaak in bij klachten met de vaten.

OPC’s hebben een positieve invloed op de aanmaak van stikstofmonoxide (NO). Hierboven heb ik al uitgelegd waarom NO zo belangrijk is. OPC’s zorgen verder voor een verwijding van de vaten, een verbetering van de microcirculatie en ook verminderen ze oedeem. (bron)

Tip 3: zorg ervoor dat je darmen niet lekken.

Je darmen en je lymfestelsel zijn met elkaar verbonden. Bij het lekkende darmsyndroom is het darmslijmvlies aangetast en stromen er ontstekingen vanuit de darm in je lymfestelsel. Toen ik nog een praktijk had, zag ik dat bij veel mensen de darm niet goed sluit. Waardes die iets zeggen over hoe gezond je darmslijmvlies is zijn: zonuline, IgA, alfa-1-antitrypsine en de hoeveelheid LPS-bacteriën.

Vooral zogenaamde LPS-bacteriën zijn daarbij berucht en kunnen heel wat schade aanrichten.

Wat zijn nu belangrijke tips zodat je darm niet gaat lekken?
Beperk het gebruik van granen, eet volop vezels, zorg ook nu voor voldoende lichaamsbeweging en zorg bijvoorbeeld voor voldoende omega -3 vetzuren. Het mineraal zink vormt vaak nog de zwakke schakel in de darmgezondheid. Dit mineraal ‘last’ als het ware darmcellen aan elkaar vast, zodat de darm beter sluit. Een van mijn favoriete manieren is ook om regelmatig te vasten. De foute bacteriën kunnen hier niet zo goed tegen.

Tip: wil je meer weten  over hoe je jouw darmen in topconditie krijgt? Volgend jaar zal ik daar een masterclass over geven waar je ontzettend veel leert over je darmen.

Tip 4: zorg voor voldoende aanmaak van stikstofmonoxide.

Stikstofmonoxide (N) is een superstofje dat je bloedvaten en lymfevaten gezond houdt.

Wat doet stikstofmonoxide?
Het ontspant de vaten. Dit heeft tot gevolg dat voedingsstoffen beter worden geleverd aan de cellen en afvalstoffen beter worden afgevoerd. Voor de aanmaak van stikstofoxide zijn nitraten belangrijk. Deze tref je bijvoorbeeld aan in rode bieten, broccoli, sla en spinazie.

Een van de belangrijkste risicofactoren voor een tekort aan stikstofoxide is insulineresistentie. Hierbij komt suiker niet goed in de cel zodat het in de bloedbaan achterblijft. Het is ook een van de belangrijkste oorzaken van hormonale klachten.
Hoe verminder je de kans op insulineresistentie? Let op het eten van veel koolhydraten, chronische stress en zorg (ook nu) voor voldoende lichaamsbeweging.

Tip 5: zorg voor voldoende eiwitten.

Wist je dat een tekort aan eiwitten de kans op oedeem vergroot?  Hoe zit dat?
Grote bloedeiwitten (ook albuminen genoemd) helpen met het vervoer van het lymfevocht naar de bloedbaan. Bij een tekort aan eiwitten (en dus ook albumine) blijft er meer vocht achter in het interstitiële vocht en kunnen er zwellingen ontstaan.

Vooral de combinatie van weinig eiwit en een gebrek aan lichaamsbeweging is ongezond voor je lymfestelsel. Ouderen lopen het grootste risico omdat ze minder eiwitten binnenkrijgen en vaak ook minder bewegen. Dr. Nicolac Chauvat is gespecialiseerd in de behandeling van lymfe gerelateerde klachten. Hij geeft het advies om met het ontbijt minimaal 10 gram eiwit binnen te krijgen. (bron)

Tip 6: zorg voor de juiste vetten.

De lymfestroom bestaat voor en groot gedeelte uit vetten. Wanneer deze vetten niet meer stabiel zijn zorgen ze voor meer ontstekingen in het lymfevocht. Dit heeft als gevolg dat de lymfstroom dikker wordt en de kans op ontstekingen toeneemt.

Wat zijn de juiste vetten?
Gezonde vetten zijn natuurlijke vetten die stabiel zijn. Verhitting heeft bijvoorbeeld een grote invloed op de stabiliteit van vetten.

Advies; gebruik bij het verhitten gezonde vetten als roomboter of kokosolie vaker, deze verdragen ook hoge temperaturen. Olijfolie kun je beter koud gebruiken zodat de gezonde stofjes hierin niet verloren gaan. Het gebruik van industriële oliën (denk hierbij aan sojaolie, maisolie, slaolie, koolzaadolie of zonnebloemolie), zou ik minimaliseren.

Een uitgebreide uitleg over deze zaadoliën tref je aan wanneer je hier klikt.
Tip: gebruik tijdens het voorbereiden van een maaltijd vaker kruiden om de oxidatie van vetten te verminderen. Denk hierbij aan kruiden als: tijm, rozemarijn, kurkuma en oregano.

Het instabiel worden van vetten, kun je ook verminderen door voldoende vitamine E binnen te krijgen. Dit tref je relatief veel aan in noten en zaden, avocado’s eieren en groene bladgroenten.

Tip 7: zorg voor de juists slaaphouding.

We brengen ongeveer 1/3 van ons leven slapend door. De slaaphouding speelt dan ook een belangrijke rol bij de gezondheid van je lymfestelsel. Wanneer we bijvoorbeeld op onze rug slapen, zorgt de zwaartekracht ervoor dat zachte weefsels van de keel inzakken. Hierdoor wordt de doorgang van lucht een klein beetje geblokkeerd. Dit verhoogt weer de kans op snurken en slaapapneu. Hetzelfde geldt voor slapen op je buik.

Op je zij slapen heeft dus de voorkeur. Uit deze studie blijkt dat op je zij slapen ook als voordeel heeft dat afvalstoffen vanuit de hersenen beter worden afgevoerd. (bron)
Het meest optimaal voor je lymfestelsel is om te slapen op je linkerzij. Dan kan je hart het bloed gemakkelijker rondpompen. Ook de ademhaling verloopt dan beter zodat de kans op snurken afneemt. (bron)

Tip 8: gebruik vaker een droogborstel voor een betere doorstroming.

Binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) gebruikt men van oudsher een droogborstel om de lymfstroom op gang te brengen. Tijdens het borstelen is het belangrijk dat het lichaam ontspannen is. Dit bevordert de doorstroming van de lymfestroom. Een belangrijke tip is ook om na het douchen te borstelen. Het voordeel hiervan is dat hitte ervoor zorgt dat de dikte/viscositeit van de lymfevloeistof afneemt. Hierdoor stroomt de lymfestroom beter. Volgens de TCG is het daarbij de bedoeling dat het borstelen licht pijnlijk moet zijn. Je huid voelt dan aangenaam warm aan. Anders komt de lymfestroom onvoldoende op gang.

droogborstel

Een veelgebruikte techniek gaat als volgt:
Begin met het borstelen van de voeten en borstel daarbij in cirkelvormige bewegingen omhoog richting je benen. Dan borstel je vanaf je handen naar je armen. Vervolgens borstel. Doe dit dagelijks 5 tot 10 minuten bij voorkeur na het opstaan en voordat je naar bed gaat. Let op: wees terughoudend met droog- borstelen bij kanker. In theorie kun je dan weefsels verplaatsen die je liever niet wilt verplaatsen.

Tot slot,

Ik hoop dat dit artikel je de nodige inzichten heeft gegeven en natuurlijk ook een aantal actiepunten!

Hartelijke groet en een fijn weekend alvast!
Ir. ing.  Mohammed Boulahrir
Klinisch psycho neuro-immunoloog & Orthomoleculair therapeut

 

Deel dit bericht met je vrienden:

11 reacties

  1. Dank voor deze nuttige en interessante uitleg. Ik ben fibromyalgie patiënte.Welk onderzoek is nodig om het lekkende darmsyndroom te bevestigen ?
    Vriendelijke groet

  2. Ik kan deze zin niet volgen: “Dan borstel je vanaf je handen naar je armen en weer terug naar de buik en van de borst tot de nek.“

    Van hand naar arm, check, maar dan? Van arm naar buik? En dan van buik naar borst tot nek? Of anders?

    1. Hi Els,
      De zin klopt inderdaad niet.
      Er is een gedeelte weggevallen.
      Ik heb het nu aangepast.
      Hartelijke groet,
      Mohammed Boulahrir

    1. Hi Farisha,
      Er is niet echt een leeftijd waarop je het borstelen/supplement kunt gebruiken.
      laten we voor de veiligheid 18+ kiezen.
      Hartelijke groet,
      Mohammed

  3. Interessant de Pycogenol, zou dit misschien ook kunnen helpen met hoofdpijn na sporten? Ik drink voldoende en zorg voor voldoende mineralen. Maar blijf last houden vooral in zomer maar ook (wel minder)in winter. En ik had gelezen dat dit met de vaten te maken kan hebben.

    1. Hi Gerda,

      Dat is lastig om te zeggen, daarvoor kunnen veel oorzaken zijn.
      Zelf zou ik niet het eerste denken aan pycogenol.
      Hartelijke groet,
      Mohammed Boulahrir

  4. Mooie tips, dank hiervoor.
    Wel wil ik er het volgende aan toevoegen. Zijslapen is inderdaad wat wordt aanbevolen, maar jij geeft linkerzijde als advies mee.
    Vanuit ons geloof, in de Islam, wordt juist slapen op onze rechterzijde geadviseerd ( een overlevering van profeet Mohammed sav). Ik denk dat je hier ook verder naar kunt kijken wat de gezondheidsvoordelen hiervan zijn.

  5. Hi Mohammed,

    Dankjewel voor al je interessante mails.
    Ik vind er altijd informatie uit om in mijn yogalessen te gebruiken.

    Gr Betty

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0

Mis niets en ontvang wekelijks gratis
gezondheids- en persoonlijke groei tips.

Meld jezelf aan door hieronder je voornaam en e-mail in te vullen.

Wij houden ook niet van SPAM, dus wees gerust