qi-gong

De gezondheidsvoordelen van Qi-gong

Leestijd: 3 minuten

Vind je het interessant? Reageer en deel!

Het eerste medicijnvrije ziekenhuis

In China is in 1988 het ‘Huaxia Zhineng’ ziekenhuis opgericht. Het was destijds het eerste medicijnvrije ziekenhuis. Behandelingen waren erop gericht om het zelfhelend vermogen van het lichaam te versterken. Door het oplossen van interne energieblokkades, kon zo de vrije energiestroom (Qi) beter stromen.

En nu komt het: in het ziekenhuis werden meer dan 400.00 patiënten behandeld. Alles bij elkaar werden er meer dan 180 verschillende aandoeningen behandeld. Het genezingspercentage lag daarbij op 95%! Helaas moest het ziekenhuis in 2001 sluiten vanwege ‘politieke redenen’. (1 , 2)

Qi-gongDeelnemers tijdens Qi-gong oefeningen voor het Huaxia Zhineng ziekenhuis.

Wat is het geheim van het Huaxia Zhineng ziekenhuis?

Het geheim is Qi-gong. Dat is een eeuwenoude bewegingsvorm uit China waarbij langzame bewegingsoefeningen, ademhaling en focus worden gecombineerd. Het wordt in China gezien als de ultieme vorm van zelfheling. Wat betekent Qi-gong? Qi staat voor energie en gong gaat over het beheersen en ontwikkelen van energie. De Amerikaanse auteur Kenneth Cohen verwoordt het prachtig in zijn boek (The Art and Science of Chinese Energy Healing) en omschrijft Qi-gong als de kunst van het verfijnen en cultiveren van de interne energie.  

Qi-gong, een aantal onderzoeksresultaten

Qi-gong is een uiterst eenvoudige techniek waarvan de werking in vele wetenschappelijke studies in bevestigd. Wanneer je bijvoorbeeld ‘Qi gong’ in de grootste wetenschappelijke database; Pubmed intoetst tref je meer dan 2000 studies aan over de gezondheidsvoordelen van Qi-gong.

Een aantal onderzoeksresultaten:

 • Qi-gong verlaagt de bloeddruk (3)
 • Het versterkt de botmassa van vrouwen van middelbare leeftijd (4)
 • Het kalmeert het zenuwstelsel en zorgt voor meer positieve emoties (5)
 • Versterkt het immuunsysteem(6) (1 sessie verhoogt al de hoeveelheid monocyten en leukocyten)
 • Het vermindert chronische pijn (7)

In elke cultuur en in elke medische traditie vóór de onze, werd genezing bereikt door de energie opnieuw te laten stromen. Albert Szent-Goyorgyi, winnaar nobelprijs voor de geneeskunde in 1937 

Wat heeft Qi-gong voor mij betekent?

Ik doe al meer dan 20 jaar aan krachttraining. Op een gegeven moment werden mijn spieren sterker, maar mijn gewrichten ook stijver. Vanuit energetisch perspectief versterkt krachttraining de mannelijke energie(yang). Er is wilskracht voor nodig en het genereert hitte. Qi-gong versterkt weer de vrouwelijke energie (yin) er is meer ‘hart flow’ voor nodig en koelt je lichaam.

Alles in je lichaam draait om balans. Hierbij dienen de vrouwelijke (yin) en mannelijke energie(yang) in evenwicht te zijn. Teveel yang, waarbij yin niet voldoende aanwezig is, dooft je levensvuur. Het zorgt voor een starre denkgeest en draagt bij aan een tunnelvisie. Uiteindelijk leidt het tot uitputting. (Wanneer je meer wilt weten over de hoofdprincipes binnen de traditionele Chinese geneeskunde , dan raad ik zeker je dit artikel aan dat ik een tijdje terug heb geschreven) In dit artikel bespreek ik bijvoorbeeld verschillende Chinese kruiden die je langer gezond houden.

Qi-gong zorgde voor een groot verschil in heel mijn wezen. Vroeger schreef ik bijvoorbeeld een artikel als deze meer op wilskracht. Nu schrijf ik meer vanuit verbinding waarbij ik mij meer laat leiden door mijn enthousiasme. Op fysiek niveau is er meer evenwicht tussen mijn vrouwelijke en mannelijke energie.

Ik kan nog uren schrijven over Qi gong. Hoe het bijvoorbeeld je darmen, hormoonhuishouding en zelfs je immuunsysteem beïnvloedt…maar dan wordt dit artikel wel erg lang. Laten we daarom naar de praktijk gaan!

Instructievideo Qi-gong yoga

De onderstaande instructievideo is van  Shi Heng Yi. Dat is een shaolin meester van wie ik veel heb geleerd. Ik heb bewust gekozen voor een Yin Jing Qi-gong instructiefilmpje. Deze oefeningen versterken de vrouwelijke energie (yin) van je nieren (jing, niet te verwarren met de mannelijke yang energie).

De nieren vormen binnen de Chinese geneeskunde het fundament omdat je nieren al je  andere organen voeden. Ik raad je aan om de komende drie dagen dit filmpje twee keer per dag af te spelen. Een sessie duurt een kwartier. Lukt het je echt niet om het twee keer te doen, doe het dan een keer per dag en dan bij voorkeur in de ochtend.

Kijk goed naar de oefeningen en doe rustig mee. Het is echt niet erg wanneer je de oefeningen fout doet. Vertrouw erop dat het goed komt. Zie het kwartiertje als quality time voor jezelf. Adem rustig in en uit, blijf voelen en geniet van de muziek en mooie kleuren!

Ik hoop dat het voor jou van waarde is en wens je veel succes met alle oefeningen!

Hartelijke groet,
Ir. ing.  Mohammed Boulahrir
Orthomoleculair therapeut & Klinisch Psycho Neuro Immunoloog

Gebruikte bronnen

 1. https://hunyuanqitherapy.com/first-medicine-less-hospital-in-the-world/
 2. http://www.chilel.com/WhatIsChilelQigong/hospital.htm
 3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12943180/
 4. https://www.worldscientific.com/doi/abs/10.1142/S0192415X06004259
 5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16173532/
 6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12856872/
 7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20626055/

 

Deel dit bericht met je vrienden:

29 reacties

  1. Hallo Cornique,
   Super dan weet je ook al hoe heilzaam zijn.
   Dank voor je reactie.
   Hartelijke groet,
   Mohammed

  1. Hi Mohammed,

   Die balans, geweldig…
   Lijkt alsof een film in slowmotion wordt gedraaid. Paar keer geprobeerd. Had slappe lach in mn eentje. Maar dat is ook gezond.
   Prachtig hoe elk cultuur, geloof manieren heeft bedacht om t lichaam in balans en rust te brengen.

   Ik merk als ik niet mijn momenten pak van gebed en bezinning, ik net zo een statische kat lijk. Zo belangrijk om verschillende momenten van de dag even jezelf terug te halen. Al is t alleen met een coherente ademhaling.
   We gaan er voor.
   Dank voor deze herinnering.

   Groetjes

   Naziha

   1. Hallo Naziha,
    Ik had precies hetzelfde toen ik het de eerste keer zag.
    Het muziekje is heel rustgevend.
    Na 15 min voel ik het ook.
    Hartelijke groet,
    Mohammed

  1. Beste Mohammed,

   Toeval bestaat niet! Onlangs de diagnose nefrotisch syndroom gekregen en sindsdien stond mijn leven op zijn kop. Naarstig op zoek geweest naar allerlei manieren/middelen om te genezen ervan (ondanks dat men zegt dat het gronisch is). Als ik niets doe, weet ik dat het van kwaad tot erger gaat. Ik ga vanaf nu twee keer per dag aan de slag met de oefeningen en zal bijhouden wat dit doet met mijn nieren. Dankuwel voor dit waardevolle artikel!

  2. Geweldig, ik beoefen Qigong al 18 jaar en geef hier les in en wel de vorm die in het Huaxia Zhineng ziekenhuis werd gegeven. Deze vorm heet Chi Neng Qigong/Zhineng Qigong.
   Absoluut aan te raden.
   Zo leuk om dan dit artikel in een nieuwsbrief te krijgen.
   Kijk voor instructeurs op de website van het instituut http://www.chineng.nl
   In Rijnsburg http://www.chimove.nl
   Groet Gerda

  3. Dank voor je mooie artikel en fijne woorden. Ik deel je levensinstelling en je inspireert me. Qi Gong stond al even op mijn lijstje naar was naar de achtergrond verdwenen. 💚

 1. Beste Mohammed,
  Dankjewel voor dit geweldige artikel weer! Ik word altijd blij van een mail van jou in mijn inbox. Stelt nooit teleur!
  Ik ga de oefeningen 2x per dag doen. Heel erg bedankt!!!
  Lieve groet,
  Petra

 2. Ik ga er mee aan de slag!! Dank je wel voor het delen Mohammed.
  Ik ben al een tijd op zoek naar iemand die mij dit kan leren, wat ik er over gelezen had was het iets wat ik heel graag wilde. Nu jouw artikel, toeval bestaat niet.

 3. Wauw! Dat ga ik doen, mooie uitdaging.
  Weet je trouwens hoe deze muziek heet, zou ik ook zonder oefening naar willen luisteren.

  Warme groet
  JoAnna

 4. Bedankt voor de fijne en leerzame nieuwsbrief. Ga dit zeker proberen elke dag tweemaal te doen. Al was het alleen maar om weer wat soepeler te worden.

 5. Heel mooi! Het leek alsof ik één werd met de muziek. Dank je wel ik ga me zeker hierin verdiepen.

  Groet,
  Lucia

 6. Hartelijk bedankt Mohamed,

  Net voor de 1e x de oefeningen gedaan, dit is erg goed voor mijn lijf!
  Ik deed al dagelijks chi neng met Lee holden.
  Maar deze ga ik ook zeker elke dag erbij doen..

  Groet Agnita

 7. Ik ben zeer benieuwd en ga het filmpje bekijken. Ik ben al langer hierin geinteresseerd, maar kon niets vinden in de buurt. Natuurlijk kan het ook online 🙂 Dank je wel Mohammed.

 8. Prachtig. Ik realiseer me zo goed dat bij mij alles snel snel gaat, ik sta altijd aan en ben altijd enthousiast en gedreven. Tot dat een pittige burnout om de hoek kwam kijken 6 weken geleden na een zeer intensieve periode op werk. En ineens kan ik niet meer snel en alles tegelijk en vraagt mijn lichaam om rust en herstel en innerlijke groei.
  Ik het filmpje gekeken en meegedaan en voel me meteen beter dan daarvoor. Het doet wat met mijn nog altijd onrustige geest. Dank je wel voor de tip!

 9. Beste Mohammed, wat ben ik hier blij mee! Het kwam precies op tijd.
  Doe het als het even kan elke dag ‘s morgens héél vroeg.
  Zou willen dat er een clubje was om het gezamenlijk te doen. En dan lekker buiten in de natuur. (wel eens gezien in een park) hartelijke en gezonde groeten, Hilda.

 10. Grote dank hiervoor! Ik zit deze week enorm te stressen (vanwege examenvrees) en wat is dit fijn om te doen. De zachte bewegingen, de muziek, de flow. Vanmorgen weer mijn dag mee begonnen voor werk 🙂

 11. Ik weet niet waarom en of het erbij hoort maar t ontroerde me toen ik dit deed en voelde een stroom van rust door me heen gaan. Ik ga dit zeker vaker doen, bedankt!!

 12. Hi Mo,
  Al ruim 6 jaar beoefen ik allerlei QiGong vormen en ben sindsdien geen dag meer ziek geweest.
  Mijn energybody blijft er prachtig mee in balans en ik zou het iedereen aanbevelen. Fijn dat jij, met jouw netwerk dit zo enthousiast deelt.
  Groetjes

  Laura

 13. Zelf ontdekte ik deze ShaolinMaster tijdens de pandemie. Na jaren Yoga beoefent te hebben vielen alle stukjes samen bij het trainen van Shu Jing Gong. Intussen heb ik mijn certifcaat behaald en train ik met leeftijdsgenoten (toffe 60+) elke week en zijn we op weg naar de 100!
  Patqi, acupressuur en qigong therapeute

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0

Mis niets en ontvang wekelijks gratis
gezondheids- en persoonlijke groei tips.

Meld jezelf aan door hieronder je voornaam en e-mail in te vullen.

Wij houden ook niet van SPAM, dus wees gerust