Een van de mooiste cadeaus die we kinderen kunnen geven is een goede gezondheid. Tijdens de kinderjaren leggen we een basis voor de rest van ons leven. Met de juiste voeding verkleinen we de kans op het krijgen van veel aandoeningen. In dit artikel wil ik het daarom met je hebben over gezonde voeding voor kinderen.
De onderstaande onderwerpen komen aan bod.
- Welke voeding beïnvloedt de gezondheid en leerprestaties?
- Hersenen als Einstein en de ‘synaptische dichtheid’.
- Waarom oxytocine de belangrijkste ‘voedingsstof’ is.
- Ter inspiratie; gezonde pauzehapjes voor in de lunchtrommel
Welke voeding beïnvloedt de gezondheid en leerprestaties?
Dat voeding een grote invloed heeft op onze gezondheid spreekt voor zich. Wist je echter, dat gezonde voeding voor kinderen ook een enorme impact heeft op de gezondheid van onze hersenen en leerprestaties? Zo blijkt uit een grootschalig onderzoek van professor Holford onder 10.000 Britse kinderen dat de rol van voeding nog altijd wordt onderschat. Zo heeft vette vis en donkergroene bladgroenten de grootste impact op leerprestaties en gedrag. []) In de tabel hieronder zie je de resultaten van dit onderzoek.
Voedingsmiddelen met een negatieve invloed op leerprestaties en gedrag zijn: bewerkte voedingsmiddelen, gefrituurde producten, producten met veel suiker (denk aan koek, snoep en frisdrank!) Indien je geïnteresseerd bent in de relatie tussen voeding en gedrag raad ik je ook dit artikel aan dat ik een tijdje terug heb geschreven.
Voedingsmiddelen met een positieve invloed zijn: donkergroene groenten, vette vis, water, noten en zaden, volle granen en verse groenten en salade. Voorbeelden van donkergroene bladgroenten zijn: waterkers, snijbiet, sla, spinazie, boerenkool en rucola. Het is dan wel geen bladgroente, maar aan dit lijstje zou ik zeker broccoli en spruitjes willen toevoegen.
Hersenen als Einstein 🙂
Wat we hierbij vooral niet moeten vergeten zijn voedingsstoffen voor een goede ontwikkeling van de hersenen. Met de juiste voeding voor de hersenen leggen we een fundament voor de verschillende cognitieve vaardigheden. Denk hierbij aan het concentratie vermogen en het onthouden en verwerken van informatie.
In het plaatje hieronder zien we de synaptische dichtheid [2]. Dat zegt iets over het aantal zenuwcellen in de hersenen. Op 7 jarige leeftijd hebben kinderen de hoogste synaptische dichtheid. Dat is ook de leeftijd waarop het leervermogen het hoogst is. Met de juiste voeding kunnen we de hersenontwikkeling optimaliseren.
De belangrijkste stoffen voor een gezonde hersenontwikkeling zijn: omega 3, jodium, foliumzuur en vitamine B12. In de volgende alinea ga ik dieper in op deze stoffen.
Omega -3
Wil je de leerprestaties van je kinderen een BOOST geven? Geef ze vaker vette vis en donkergroene bladgroenten! Ergens is dat wel logisch. Onze hersenmassa bestaat voor 60% uit vet. De omega 3- vetzuren EPA en DHA vormen de basis van de psychoneuro-immunologische functies van onze hersenen. DHA, een omega 3 vetzuur is het rijkst aanwezig in de celmembranen van onze hersenen (3). De communicatie tussen zenuwcellen verloopt via neurotransmitters die voor een groot gedeelte afhankelijk zijn van omega-3 vetzuren. (4)
Als vader van drie kinderen wil ik daarom het volgende benadrukken. Het is voor het eerst dat ik iets benadruk dus dan weet je hoe belangrijk dat is;-) Zorg ervoor dat er 2-3 keer per week vette vis op het menu staat. Denk hierbij aan makreel (mijn favoriet), sardientjes, haring of zalm. Let wel, gebruik nooit gekweekte vis. De vetzuurverhouding van gekweekte vis is in vergelijking met niet gekweekte vis WAARDELOOS. Kom je hier niet aan suppleer dan bij in de vorm van een goed omega-3 supplement.
Jodium
Jodium kennen we als het mineraal dan samen met tyrosine (een aminozuur) de bouwstof is voor het schildklierhormoon. Wist je echter dat jodium ook (naast omega 3) een belangrijke hersenstofje is? Zo blijkt uit vele studies dat een jodiumtekort een negatieve invloed heeft op de ontwikkeling van cognitieve vaardigheden. Een tekort aan dit mineraal zorgt ook voor slechtere prestaties op school en moeilijkheden bij het leren. (5, 6)
Wat helemaal belangrijk is dat zwangere vrouwen voldoende jodium binnenkrijgen. Jodium heeft direct een invloed op de intelligentie van het kind. Indien een zwangere vrouw onvoldoende jodium binnen krijgt heeft dit een negatieve invloed op het I.Q (lager) van het geboren kind.(7, 8)
Jodium zit in alles wat uit de zee komt. Het zit dus in vis en grotere hoeveelheden tref je aan in algen. Voorbeelden van algen zijn kelp, spirulina en chlorella).
Foliumzuur (vitamine B11) en vitamine B12
Foliumzuur is de bekendste vitamine die zwangere vrouwen wordt aangeraden. Het is echter verstandiger om foliumzuur altijd samen in te nemen met vitamines B12 en B6 omdat deze vitamines samenwerken in het lichaam.(9)
Zo helpen B6, B11 en B12 met het verlagen van het homocysteïne in het bloed. Homosysteïne kun je zien als een agressieve stof die verschillende cellen aantast. Zo is er een relatie tussen dit stofje en een verhoogde kan op het krijgen van hart- en vaataandoeningen en ook verschillende hersenaandoeningen.(10)
Waarom oxytocine de belangrijkste ‘voedingsstof’ is.
Vergeet omega-3 en vergeet jodium, de allerbelangrijkste ‘voedingsstof’ is LIEFDEVOLLE AANDACHT. Dit zorgt ervoor dat kinderen meer zelfvertrouwen krijgen en versterkt tevens de eigenwaarde. Eigenwaarde is extreem belangrijk. Het kan het verschil zijn tussen een ongelukkig en een gelukkig leven.
Liefdevolle aandacht zorgt ervoor dat oxytocine wordt vrijgemaakt. Dit stofje dat ook wel het liefdeshormoon wordt genoemd, heeft een belangrijke rol bij de ontwikkeling van sociaal gedrag. Indien we dit stofje voldoende aanmaken zijn we beter in staat om relaties aan te gaan. Oxytocine heeft een sleutelrol bij het aangaan van binding. Wat zegt het onderzoek nog meer over dit stofje? Oxytocine heeft een regulerende invloed op de werking van ons emotionele brein, het zogenaamde het limbisch brein, (11) oxytocine vermindert stress(12) het zorgt ervoor dat we ons in een relatie beter kunnen binden. (13)
Oxytocine speelt dus een zeer belangrijk rol in de sociale ontwikkeling. Hoe verhogen we dit stofje? Door heel veel te knuffelen met kinderen. Ik zie het effect ook direct bij mijn kinderen! De glimlach, de blijdschap is van onschatbare waarde.
Gezonde pauzehapjes voor in de lunch- of broodtrommel
Omdat ik hier ook regelmatig vragen over krijg tref je hieronder een aantal ideeën ter inspiratie aan.
- Handje gemengde noten, groente of fruit. Denk aan: plakjes komkommer, (cherry) tomaatjes, appel, stukjes wortel of stukjes paprika.
- Een gekookte ei, wat fruit en rijstwafels (wel in een apart zakje doen)
- Zuurdesem spelt boterham met beleg.(denk aan notenpasta of hummus)
- Een boerenomelet met groenten naar keuze en fruit of groente.
- Wat gedroogde vruchten (wel ontzwaveld) en een zelfgemaakte mueslireep. Het recept tref je HIER.
- Pannenkoekje van havermeel of amandelmeel en wat fruit.
Tip I: Kun je nog meer inspiratie gebruiken? Onlangs heb ik een uitgebreide receptenboek geschreven waarin je volop gezonde recepten aantreft. Je kunt dit recepten boek gratis downloaden wanneer je HIER klikt
Tip II: tegenwoordig hebben ze van die handige lunchtrommels met verschillende compartimenten. Ik raad je zeker zo een lunchtrommel aan.
Dit was het, de blog van deze week. Ik zou zeggen doe er je voordeel mee!
Ik zou het tof vinden indien je dit artikel deelt. Op deze manier kunnen we nog meer verzorgers, mamma’s en pappa’s bereiken met deze tips. Bovenaan dit artikel tref je een aantal knoppen waarmee je dit artikel eenvoudig kunt delen. Thanx!
Gezonde groet en tot de volgende nieuwsbrief!
Ir. ing. Mohammed Boulahrir
Orthomoleculair therapeut /Health coach & trainer
P.s. Ik ben tot slot ook erg benieuwd naar jouw handige tips wat dit onderwerp betreft. Waar zijn jou kinderen gek op. Welke gezonde tips heb je als aanvulling. Vul deze dan hieronder in het reactieveldje in. Op deze manier heeft iedereen die deze blog leest ook iets aan jouw tips. Dank alvast!
20 reacties
Aller eerst heel veel dank voor deze nieuwsbrief. Ik heb er heel veel aan en zal hem ook doorsturen in mijn eigen netwerk! …verder is mijn 12 jarig kind ook dol op andijviestamppot, zwarte olijven en verse vijgen…groenten eet ze niet graag maar wanneer ik een mix groente roerbak en serveer met rijst of noedels eet ze die graag….verder zijn er verschillende bladgroenten die ik verwerk in salades zoals witlof en prei…variatie in voeding is belangrijk en zeker wanneer mijn kind vaak buiten mij om naar iets te snacken grijpt …Hartelijke groet, Fatiha
Dank voor je aanvulling Fatiha,
Ik hoor hert regelmatig dat kinderen geen groenten lusten.
Gelukkig zijn er voldoende oplossingen zoals jij ook benoemd.
Gezonde groet,
Mohammed Boulahrir
Hey Mohammed, Wat ontzettend fijn dat je deze informatie zo vrijelijk deelt. Het is helder, interessant en motiverend en tegelijkertijd houd je het ook dicht bij jezelf (persoonlijk). Erg mooi, en bedankt voor alle energie die je hierin steekt. Lieve groet, Laura
Jij ook dank Laura!
Altijd goed om te horen wanneer het werk wordt gewaardeerd;-)
Gezonde groet,
Mohammed Boulahrir
Mijn dochter van 9 is allergisch voor veel verschillende fruit soorten.
Alleen komkommer of druifjes gaat nog wel.ook veel noten kan ze niet tegen
Dus voor mij lastig om iets mee naar school mee te geven
Zo krijgt ze denk ik wel weinig vitamines binnen
Goede tips! Mijn dochtertje vindt in de ochtend havermoutpap met banaan heerlijk; super simpel; water met havermoutvlokken opwarmen en een banaan erdoor.
Dank voor deze aanvulling inge.
‘s Morgens een ei met een banaan mixen en daar een pannenkoek van bakken! Vinden ze heerlijk Geen granen, geen geraffineerde suikers of koemelk en een langere tijd een stabiele suikerspiegel.
In rijst (en dus ook rijstewafels) zit veel arsenicum. Zie de laatste Fit met Voeding van Gert Schuitemaker. Zou ik niet meegeven als tussendoortje, als je verder ook vaak rijst eet of rijstmelk drinkt.
Een ei met een banaan, klinkt een beetje vreemd als combi, maar ik ga het ook eens proberen!
Hoi Mohammed, ik kreeg je nieuwsbrief doorgestuurd van een vriendin. Onze kinderen (10 maanden en 22 maanden) eten plantaardig. Zij krijgen een B12, Vitamine D en een Omega-3 supplement. Verder eten ze veel groenten, fruit, peulvruchten en volkorengranen. Ze doen het goed! Ze krijgen verder weinig onbewerkt, heel soms een koekje, maar dat is het. Ik werk zelf als voedingsadviseur en lees veel literatuur. Wat ik zelf heel interessant vind is de wetenschap achter voeding en gedragsstoornissen. Daar wil ik in de toekomst aan de slag mee. Ik studeer namelijk momenteel Psychologie. Mocht je meer willen weten van mijn werk, dan kan je mij vinden op Facebook, Youtube en Instagram onder de naam Family On A Mission.
Dank voor je berichtje Nora,
Dat is zeker een interessant gebied. Ik heb daar onlangs ook een artikel over geschreven.
Wanneer je op de volgende link klikt tref je de blog aan. https://poweracademy.nl/hoe-voeding-ons-gedrag-beïnvloedt/
Veel succes met je missie en je studie!
Gezonde groet,
Mohammed Boulahrir
Hallo Mohammed,
Leuke nieuwsbrief met goeden tips. Ik heb alleen wel een vraag, wat doe je namelijk als je kind allergisch is voor pinda, noten en peulvruchten en daarnaast een heftige allergische reactie heeft op vis en lactose intolerant is.
Mijn dochter van bijna 3 jaar wil geen groenten eten en eet dus alleen maar pasta/aardappel/rijst met kip/vlees.
Ik probeer zo vaak mogelijk groentesoep te maken en purerend want anders eet ze t helemaal niet maar dit gaat ook gedwongen. En eet als fruit grapefruit, mandarijn, druiven, appel en banaan (allergisch voor kiwi).
Ik ben er elke dag mee bezig, maar probeer de controle soms toch even los te laten anders voel ik dat het alleen maar tegen werkt.
Je hebt het bijvoorbeeld over omega 3, kun je dit ook elders vandaan halen dan vis? en zijn die supplementen dan ook veilig voor iemand die een allergische reactie op vis heeft?
Ik lees bij de reactie van Nora dat zij supplementen geeft, ik wist niet dat deze er ook zijn voor de allerkleinste..
Heb je tips?
Zelf heb ik mijn kinderen pasta leren eten door te mixen en dan prei of paprika of erwten of dergelijke te mengen.
Ze lusten erwtwn n het begin niet
Maar doordat ik het inde mixer deed was het niet meer te zien.
Het is denk ik wel beter om het niet helemaal te pureren.
Zo worden ze zich er op oudere leeftijd opeens van bewust dat ze allang groenten eten en de afkeer die ze van te voren opbouwen wordt minder.makkelijk te overbruggen.
Laatst kreeg mijn dochter ergens anders spaghetti. Achteraf zei ze tegen mij dat het niet te eten was.
.
Wat ook erg lekker kan zijn is de pasta of rijst te mengen in salade.
Doe er dan heel klein gesneden paprika of augurken bij.
Van de salade hoeven ze niet zoveel te eten. Dat is dan makkelijker te accepteren.
De vis is hier ook makkelijk in te verwerken.
Hoi Mohammed,
Ik vind je blogs open en heb er veel aan. Je schrijft dat je de kinderen een omega3 supplement aanraad. Mijn kinderen zijn 6 en 10 jr ze krijgen een vitamine d supplement. Kun je mij een omega 3 supplement adviseren ? Alvast bedankt.
Hoi Eveline,
Dit is bijvoorbeeld een goed omega 3 supplement.
https://superfoodshop.nl/supplementen/28-omega-3-8718836856600.html
Gezonde groet,
Mohammed Boulahrir
Ha Mohammed, dank voor je goede tips. Ik heb wel wat tips uit mijn eigen ervaring als moeder (mijn kinderen zijn het huis al uit).
Je kunt kinderen van jongs af aan leren regelmatig soep te eten. Daarin kun je enorm veel goede groenten kwijt. Kinderen speels laten helpen met koken, geeft ze meer gevoel met voeding en volgens mij lusten ze dan meer. Ook je eigen houding als ouders aan tafel. Geen dwang maar plezier en rust.
Een eigen kas of moestuintje of, als je geen ruimte hebt, wat potjes of bakken, leert kinderen hoe iets groeit.
Heel belangrijk om onze kinderen gezond op te laten groeien.
Heel duidelijk beschreven allemaal en ook erg interessant.
Zelf heb ik ook 3 (kleine) kinderen en altijd op zoek naar gezond eten wat niet al te veel tijd kost om te bereiden.
Heb weer wat nieuwe ideetjes opgedaan voor snackjes tussendoor. Mn kinderen zijn dol op nootjes en (gedroogd) fruit, maar helaas minder dol op groenten. Het enige waar ze altijd wel in voor zijn is tomaat en komkommer.
Heb je hier misschien nog tips voor?
Hoi Mohammed, ik lees jouw blogs met veel plezier en heb ook met veel enthousiasme lezingen van jou bijgewoond. Ik heb daar ook veel aan gehad. Bij jouw lezing benadrukte je vooral magnesium en vitamine D. Hoe staat dat in relatie met kinderen?
Groetjes Marian
Salaam wa alikom, wat een ma sha allah mail zeg, superhandy tips , en wat mijn kids lekker vinden gelukkig heb ik elhamdulah makkelijke eters…eerlijk gezegd moeten ze t ook wel proeven pas als echt niet luste hoeft t ook niet…maar die van mij zijn gek op gewoon rauwe paprika tomaat bleekselderij gewoon als tussendoortje en mn dochter en ik zijn gek op hummus…nu maak ik dit ook tegenwoordig zelf heel makklijk gewelde kikkererwte (schaaltje)koken pellen pureren zeker 3 of4 eetl.olijf olie wat citroensap peper en zout i de blender en klaar .heerlijk vers op brood😀 . Gr.zainab
Ik maak regelmatig ‘powerballs’ voor mijn 3 kids. Ze zijn er alle 3 dol op! Heel makkelijk te maken;
20 dadels (zachte)
120 gram kokosrasp
100 gram walnoten (of gemengde noten)
3 eetlepels cacao
1 eetlepel kokosolie
Alles in een keukenmachine fijnmalen en dan balletjes van rollen. Even door wat geraspte kokos rollen voor een mooier eindresultaat. Ik maak ze meestal op zondag voor de komende week 👌🏻