zorgen

Hoe bevrijd je jouw hart van zorgen (6 persoonlijke tips)

Leestijd: 5 minuten

Vind je het interessant? Reageer en deel!

Even heb ik getwijfeld of ik dit met je wilde delen.
Maar bij nader inzien heb ik er JUIST voor gekozen om dat wel te doen!

Het zijn mijn 6 persoonlijke regels om je hart te bevrijden van zorgen.
Ik heb ze geleerd met vallen en opstaan én van hele wijze mensen, vaak ouder dan honderd jaar…

In dit artikel ontdek je:

 • Welke twee gevoelens je lichaam snel uitputten.
 • Waarom liegen je gezondheid verzwakt
 • Waarom ik de ‘bronenergie’ door mij heen laat werken
 • Hoe het gedenken van de dood mij rust geeft.

Regel 1 – Laat de bronenergie door je heen werken

Ik geloof in een hogere macht en geloof zeker niet in toeval. Ik geloof ook dat iedereen een zielsmissie heeft. Hoe meer je jouw zielsmissie leeft, hoe minder weerstand je ervaart.

Een groot gedeelte van mijn leven heb ik bereikt op wilskracht. Daar was ik goed in. Voor de buitenwereld was ik heel succesvol, voor mijn hart was ik een loser. Rond mijn dertigste (ik ben nu 40) was ik steeds vaker moe. Ik leefde gezond en sportte regelmatig en toch was ik moe.

Hoe dan?
Later ontdekte dat ik moe was omdat mijn hart moe was. Moe van al dat schreeuwen. Moe omdat ik niet naar mijn hart luisterde. Ik besloot om beste vrienden met mijn hart te worden. Het heeft mij wat jaren gekost, maar ik kan je vertellen dat ik een hele liefdevolle relatie met mijn hart heb.

Hoe liefdevoller de relatie met mijn hart werd, hoe meer ik verbinding voelde met een hogere macht/bron. Ik vertrouw erop dat de bron weet wat goed voor mij is en mij stuurt. Als ik veel weerstand ervaar dan is dat voor mij het teken om los te laten of een andere weg in te slaan.

Op school wordt ons geleerd dat intelligentie in onze hersenen zit. Er is een hogere macht oneindig keer intelligenter dan onze kleine nederige hersenen. Het enige wat we hoeven te doen is om ons af te stemmen op deze intelligentie/bron. Zodra we hierop afstemmen, zodra we deze bron energie door ons heen laten werken zijn we in staat om wonderen te verrichten.

Zodra we deze bron energie door ons heen laten werken zijn we in staat om wonderen te verrichten.

Hoe zit dat bij jou?
Hoeveel levenslust ervaar je op dit moment?
Streef ernaar om steeds vaker bewust te voelen. Op deze manier los je steeds meer oude spanningen in je cellen op. Hoe meer pijn je los laat, hoe meer je wordt wie je in essentie bent: PURE LIEFDE.

Wees je bewust van je emotionele patronen die je energie wegtrekken. Voel het gevoel, maar wordt de emotie niet. Laat het er liefdevol zijn, neem het waar. Je bent je gedachten niet. Je observeert deze gedachten vanuit je pure bewustzijn.

Regel 2 – Gedenk de dood wat vaker

De meeste mensen zijn als de dood voor de dood. Logisch, want bijna alle angsten zijn afgeleid van de angst om dood te gaan. Ik sta regelmatig stil bij de dood. Er zal een dag komen dat wij er niet meer zijn op deze mooie planeet.

Hoe meer ik hierbij stil sta, hoe dankbaarder ik ben dat ik nu LEEF. Het spoort mij aan om de mooiste versie van mijzelf te worden en dat met de wereld te delen. Zodra ik dit ben, kan ik het mooiste aan de wereld geven.
Er waren tijden dat ik het beste jongetjes van de klas wilde zijn, nu wil ik de beste versie van mijzelf zijn. Elke dag weer streef ik ernaar om de mooiste versie van mijzelf te zijn. Dat doe ik door rust te zoeken, te mediteren en vooral door bewust te voelen.

Mijn ervaring is dat het gedenken van de dood je een ontzettend krachtig wezen maakt. De eindigheid van dit aardse bestaan maakt dat ik mijn tijd veel minder verspil aan onzinnigheden.

Regel 3 – Handel wat vaker anticyclisch

De maatschappij verandert in een snel tempo.
Dit tempo heeft vaak een vernauwend effect op hoe bewust we zijn. Door niet mee te gaan met dit tempo en te vertragen wordt je je bewuster van dit moment en ga je nog beter het grote plaatje begrijpen. Wie ben je? Waarom ben je hier? En wat is je taak hier op aarde? Hoe simpel het ook klinkt…vertragen begint met ZIJN. Door vaker niets in te plannen en gewoon te ZIJN, kom je meer tot rust. Hoe lastiger je dit vindt, hoe meer je lichaam deze rust nodig heeft.

Regel 4 – Wees je bewust hoe machteloosheid en wanhoop je kunnen uitputten

Ik had tot 2012 een eigen praktijk en begeleidde mensen met chronische stress en burn-out klachten. Het viel mij op dat deze groep mensen vaker gevoelens van machteloosheid en wanhoop ervoer.

Een paar jaar geleden volgde ik een masterclass van de Belgische professor  Walter Fache. Ook hij had het veel over gevoelens van wanhoop of machteloosheid. Het was voor mij een bevestiging dat deze gevoelens de bijnieren sterk uitputten.

Wanneer jij ook gevoelens van machteloosheid ervaart, ontken je jouw grootsheid. Er is altijd wel een oplossing voor iets wat pijn doet. Wanneer je een probleem niet kunt oplossen ligt het wel in je vermogen om je kijk op het probleem op te lossen. En natuurlijk doe je dit niet van de een op de andere dag. Het is ook nu oefenen, oefenen en oefenen.

Regel 5-Wees een zuiver mens

Dr. Carolyn Myss heeft jarenlang onderzoek gedaan naar waarom mensen ziek worden. In haar boek ‘Why people don’t heal’ zegt ze dat leugenaars op een gegeven moment ziek worden. De een houdt zichzelf voor de gek, de ander houdt een ander voor de gek.

Vanuit energetisch perspectief maakt dat niet uit. Wees trouw aan jezelf en houdt jezelf en een ander niet voor de gek. Wil je hier meer over weten, lees dan deze blog (blog over congruentie)

Regel 6 – Laat de identificatie met je gedachten wat vaker los

Train jezelf om steeds meer los te komen van de identificatie met je gedachten. Zodra je een gedachte gelooft, identificeer je jezelf ermee. Je vertelt jezelf een verhaal en gaat dat geloven en dat wordt uiteindelijk je leven. Het verhaal dat we onszelf vertellen wordt grotendeels bepaald door de overtuigingen die we als kind hadden. Deze overtuigingen dienden ons in een ver verleden, maar vandaag vaak niet meer.

Hoe laat je de identificatie met je gedachten los?

Dat doe je door in je interne dialoog minder te oordelen.
Hoe minder je oordeelt, hoe meer je jouw cellen vult met liefde.

De verklaring hiervoor is heel eenvoudig. Liefde is van zichzelf heel, daarom werkt liefde helend. Wanneer je oordeelt, deel je jouw werkelijkheid in tweeën op. Met elk oordeel zorg je voor een afsplitsing tussen goed of slecht, zodat er minder ruimte is voor liefde. Hoe meer verdeeldheid je voelt, hoe minder ruimte er is voor heelheid.

Liefde is van zichzelf heel, daarom werkt liefde helend

Tot slot,
Ik hoop dat deze regels je hart meer rust geven.
Voor mij zijn ze in ieder geval heel waardevol!

Hartelijke groet,
Ir. ing.  Mohammed Boulahrir
Orthomoleculair therapeut & Klinisch Psycho Neuro Immunoloog

Binnenkort verzorg ik weer een super waardevolle masterclass.

Tijdens deze masterclass deel ik natuurlijke oplossingen bij depressies, angsten, een verhoogde prikkelbaarheid en innerlijke onrust.

Klik hier voor meer info.

 

Deel dit bericht met je vrienden:

42 reacties

 1. Wow heel goed geschreven. Ik ben een heel positief ingesteld persoon. Ik kan deze tips van jou heel erg waarderen. Bedankt hiervoor. Stay blessed and stay positive.

 2. Wauw, wat een superstuk. In elke zin kon ik de pure resonantie van jouw stralende hart voelen. Dankjewel voor je liefde en licht, Mohammed!

 3. Laatst dacht ik, er is het wonder van geboren worden, en er is het wonder van sterven. De eerste ademhaling inademen, de laatste ademhaling uitademen. Goed geschreven stuk van jou, ik moet het wel een paar keer lezen om het goed te begrijpen en erover na te denken. Het is voor mij niet zo toegankelijk, ik hou erg van heel oude verhalen waarin levensvragen worden uitgelegd, door middel van voorbeelden. Ik kan alleen voor mezelf spreken uiteraard. 🙋‍♀️

 4. Heb grote bewondering voor jouw lezingen en geschreven stukken. Jouw passie is ook duidelijk zichtbaar! Dankjewel Mo voor dit geweldig stuk! Succes met de volgende.

 5. Heel mooi geschreven,ik herken veel in hoe ik in het leven wil staan en bij mij is die hogere macht God en zijn zoon Jezus ,die Liefde is en de relatie tussen Zijn Vader en ons mensen hersteld heeft ,waardoor wij weer in verbinding met God die onvoorwaardelijke Liefde is ,kunnen komen.

  1. Heel veel herkenbare dingen!! Mijn hogere macht is de God van het leven onze Schepper en Zijn Zoon Jezus Christus die de dood heeft verslonden. Hij wil ons eeuwig leven geven, door Zijn opofferende liefde! Hij stierf voor ons, om ons van onze zorgen en schulden te bevrijden. Belijd Hem je zonden en erken Hem als je Verlosser en je zult leven, voor eeuwig! Je kunt het lezen in de Bijbel…Johannes 3:16 Hij schenkt rust die alle verstand te boven gaat.

 6. Mooie holistische benadering, Mo. Ik kan me er in vinden. Ik leer steeds meer te vertrouwen op mijn gevoel als raadgever en richtinggever. Zo anders dan we geleerd hebben op school. Maar eigenlijk zo logisch. Je blog sluit ook goed aan bij iemand (channel) die ik ook al een tijdje volg: Esther – Abraham-Hicks. Ik ben nu al benieuwd naar je volgende blog.

 7. Heb deze blog met veel aandacht gelezen; je hebt het zo treffend verwoord. Als mens mag (of moet) je de leiding nemen over je leven. Dank voor deze inspirerende woorden.

 8. Hartelijk dank voor positiviteit en openheid. Ik herken mezelf in je ontwikkeling en ben er zó blij mee 🙏 Blijf alsjeblieft delen, ik doe het ook en mét elkaar maken we die mooiere wereld.
  Als je je zielsmissie leeft of hebt geleefd, is er geen angst voor de dood…alhamdolillah ❤

 9. Ik volg je nu al geruime tijd, voel nooit de drang om te reageren, maar nu: zo waar wat je schrijft! Mooi. Volg je hart en alles komt goed, hoe moeilijk de weg ook is. Ik hou van je kijk op het leven. Doe zo voort: een inspiratiebron voor velen.

 10. Dank voor het delen Mohammed. Ik herken zo veel. Sinds ik ben gestart met de opleiding stervensbegeleiding aan het NIS en een hartsvriendin is gestorven eind januari, voel ik hoe kostbaar tijd is en hoe kostbaar dit leven. Ik kon daarmee keuzes maken op weg naar een andere vervulling. Ik ben aan het scheiden. En er ontstond enorm veel ruimte. Ik ben na bijna 20 jaar weer aan het werk, heb een prachtige betaalde baan gevonden. Waar ik zo veel vreugde en energie uit put.
  Enorm spannend allemaal, en soms voelt het als doodeng. Nieuwe weg, op zoek naar een nieuw thuis.
  En nog niet heb ik zo veel energie en vreugde gevoeld. Zo veel ruimte om te doen wat ik graag wil doen en hoe.
  Dank voor het delen van je inzichten. Er is altijd een lichtpuntje te zien. En ook al voel ik me soms moe en wanhopig, het gevoel dat ik intens leef maakt me zo gelukkig. Warme groeten!!

 11. Zeer inspirerend en treffend geschreven, mijn dank hiervoor. Zowel je lezingen als je blogs zijn een inspiratiebron voor vele, puur en treffend. Love it ❤️

 12. Dank je wel voor deze wijze woorden, ze komen als geroepen. Het is daarnaast heel vreemd om te ervaren dat er ineens van alle kanten dezelfde boodschap gegeven wordt en hulp aangereikt wordt. Het smaakt beslist naar meer.

 13. Mooi. Dank voor je mail en link. Mooie tips. Ga er mee aan de slag ook vind het erg moeilijk. Hopelijk lukt het mijn.
  Bedankt Olga

 14. Dank voor deze mooie tips. Lief voor mn hart zijn……die is binnen gekomen.
  Dank, ik ben herstellende van n burn out en op een keerpunt in mijn leven. Zoekend hoe en wat ik kan doen om mijn zielepad te bewandelen.
  Eerlijkheid en LIEFDE voor mn hart
  Nogmaals Dank

 15. Mooi moment om je bericht te ontvangen. Komt wanneer het nodig is 😉. Door hier meer mee bezig te zijn blijf ik vaker in het moment, dank daarvoor.
  Ik heb recent over de 7 wetten van Hermes gelezen en dat was mooi en ben ermee aan de slag gegaan, raad het iedereen aan.
  Hoor weer graag iets van je, dank voor het delen.

  Groetjes Marcel

 16. Goed dat je de gevoelde aarzeling voorbij ging want, wat heb je onze ware kern krachtig omschreven.
  Tijdens een bde had ik ontmoeting met een vrouwelijke verschijning van buitengewone schoonheid. Na een lang (of kort) samenzijn stuurde zij mij terug naar mijn lichaam, met de woorden, het is je tijd nog niet je hebt nog veel te doen en mag je hart gaan openen.
  Ik vraag me nu af of openen gelijk staat aan verbinden. Mijn gevoel zegt ja, het een kan niet zonder het ander❤️

 17. Ik geloof dat je elke dag aan heling werkt als je dagelijks tijd neemt voor meditatie of gebed. Stilstaan bij de dag waar je dankbaar voor
  Mag zijn en wat je anders zou willen en ook gericht op de ander.
  Door dit in je dagelijks leven toe te passen kun je zaken relativeren en dankbaarheid uitspreken. En maakt je ziel ruimte voor t ontvangen van liefde .
  Ook voeding en een gezonde levenstijl waarbij ook
  Het rein leven en denken bijhoort helpt je om je altijd bewust te zijn voor de liefde van anderen . Ik denk dat in de wereld – westerse levensstijl we veel teveel gericht zijn op ons zelf en daarom we andere veroordelen of beoordelen omdat we onszelf een goed gevoel willen geven .
  Wat goed dat je je in het geestelijke hebt verdiept en hebt respect voor je zoektocht naar t reine en vollmaaktheid in de liefde . Veel succes met al je werk en ga door met het uitdragen van jouw bevindingen . Het inspireert mensen enorm om zelf ook stil tr staan bij hun levensvisie

 18. Zo herkenbaar wat jij zo mooi omschrijft Mohammed. In het begin vond ik het moeilijk om te voelen wat ik echt wilde in sommige situaties. En dan bedacht ik mij, wat zou ik mijn dochters adviseren in deze, en dan voelde ik meteen wat het juiste was voor mij. Nu hoeft het niet meer, ik heb een soort instinct ontwikkeld die “hartfijn” (haarfijn) weet wat het beste voor mij is, en wat een rust geeft dat, ik ben gezegend met mijn hartwijzer. Geen stress, gepeins… Maar denken in oplossingen en zegeningen…. ❤️

 19. Prachtig omschreven en is gelukkig ook al een tijdje op deze manier in mijn leven. Zelf werk ik heel veel met het innerlijk kind, super sterke tool om jezelf van binnenuit te versterken en te verzachten en de muurtjes/ maskers los te laten. Mooi mens, dank je wel.

 20. Mo dank voor dit mooie stuk. Ik wil zeker meer op deze manier leven en in t leven staan.
  Dat doe ik nu niet en ben ook helemaal niet tevreden met mn leven. N interne strijd die me uitput. Ik ben dan ook door en door moe.
  En val de laatste tijd ook in gewicht af terwijl ik niet minder eet.
  Ik ga zeker wat meer naar tekst proberen te leven al zal dat met vallen opstaan gaan. Zodat ik weer van mezelf ga houden.

 21. Wauw! Ik werd gaandeweg het lezen al rustig en kalm.. de woorden zijn geschreven vanuit puur bewustzijn/ liefde waardoor dat ook in mij werd aangeraakt. Ik ben de schepper nederig dankbaar dat hij zo’n mooi mens heeft gecreëerd die ook nog eens moedig zijn zielenmissie leeft en daarmee de vibratie van zijn omgeving omhoog brengt. Je bent een licht. Hartelijk dankbaar dat je dit wilde delen.

 22. Hoe heerlijk is het om te varen op de golven van het leven en niet tegen te stribbelen. Alles in jouw leven gebeurt met een reden, wees stil en luister dat geeft zoveel rust. Hierdoor voel en weet je waar je het leven je brengt.
  Dank je wel weer Mo! Genoten van je stuk.

 23. Ik ben een jonge vrouw van 37 en heb ruim 25 jaar last van verschillende aandoeningen en erge pijnen. Dit heeft zoveel invloed op mijn leven (gehad) dat ik niet goed meer weet wie ik ben en hoe ik het leven moet leven. Ik probeer nog steeds positief te blijven en er elke dag het beste van te maken maar het voelt als een opgave en vind het moeilijk om soms die kracht te vinden. Ik voel in alles dat er (pijn)verlichting vanuit mijzelf mogelijk is en uw artikel sluit daar helemaal op aan. Jaren van hevige weerstand maar toch doorgaan heeft voor ernstige klachten gezorgd. Het artikel beschrijft exact de weg die ik in moet slaan. Heb hier inmiddels al meer over gelezen maar ik lijk alleen maar niet precies te begrijpen/de manier te vinden, hoe.. Ik meen dat ik luister maar ik hoor/voel niks (of juist te veel?) Ik hoop dat het me snel duidelijk wordt want wil zo graag leren loslaten en oprecht kunnen genieten van mijn kinderen en het leven zonder alle ruis ☺️
  Bedankt voor je inspirerende verhalen! ♥️

 24. Vooral het ZIJN in het moment is momenteel mijn grootste uitdaging en ik kan je vertellen dat het heerlijk voelt. Los laten wat er allemaal volgens mijn gedachten en lijstjes moet… maar gewoon ZIJN en genieten van ieder moment!

 25. Dag

  Dank voor je altijd weer inspirerend verhalen. Ik geniet er zo van!
  Zou je iets kunnen schrijven over omgaan met fysieke tegenslag en pijn. Alles wat ik lees gaat eigenlijk over de mind, bewustzijn en een betere versie van jezelf worden. Og gezondleven of al jouw mooie bovenstaande lessen. Bijna nergens kom ik tegen hoe om te haan met ondraaglijke fysiek pijn. Ik heb bijvoorbeeld al jaren een stenose in mijn nek, en laatst netvliesloslating. echt heel naar. Zou je iets kunnen posten in de toekomst over hoe om te gaan met fysieke pijn/angst/machteloosheid/tegenslag waar ik kracht uit zou kunnen putten. Natuurlijk realiserend dat in alles wat je schrijft een waarheid zit voor dit stuk. Dank je wel. Lieve groet Claudia

 26. Prachtig ✨ dank je wel voor het delen! Volg je hart dat klopt.. Ik ben yoga docente geworden door omstandigheden en nog nooit zo happy geweest. Ik kijk ernaar uit je 5 oktober te ontmoeten op de lezing in Groningen. Lieve groetjes Isabella

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0

Mis niets en ontvang wekelijks gratis
gezondheids- en persoonlijke groei tips.

Meld jezelf aan door hieronder je voornaam en e-mail in te vullen.

Wij houden ook niet van SPAM, dus wees gerust