collageen

Hoe verbeter je de aanmaak van collageen?

Leestijd: 6 minuten

Vind je het interessant? Reageer en deel!

De meeste mensen denken bij collageen meteen aan de huid. En ja, collageen is een eiwit dat de huid stevig houdt. Maar collageen doet veel meer!

Je kunt collageen zien als de lijm die alles stevig bij elkaar houdt. Niet alleen je huid bestaat uit collageen, maar ook al je organen, je haren, tanden, bloedvaten, gewrichten en zelfs je botten! Hoe minder collageen, hoe zwakker de botten.

Vergeet bijvoorbeeld ook niet dat gezonde ogen, sterke knieën en een sterke rug afhankelijk zijn van de aanmaak van collageen.

Wanneer je lichaam onvoldoende collageen aanmaakt, heeft dit dus vele gevolgen. In dit artikel ga ik je uitleggen hoe je de aanmaak van collageen verbetert. Wist je bijvoorbeeld dat het aminozuur glycine daarbij een belangrijke rol speelt? Maar ook koper en vitamine C zijn belangrijk voor de aanmaak van collageen.

collageen

Wat gebeurt er wanneer je minder collageen aanmaakt?

  • Een versnelde veroudering en rimpels
  • Verminderde vochtopname van de huid
  • Haaruitval/dunner wordend haar en broze nagels (dit kan ook een hormonale oorzaak hebben)
  • Zwakke botten
  • Damklachten en/of lekkende darm syndroom (omdat het darmslijmvlies verzwakt is)
  • Gewrichtsklachten

Hoe minder collageen ons lichaam aanmaakt, hoe sneller we verouderen.

Collageen is het meest voorkomende eiwit in je lichaam.

Collageen bestaat uit vele aminozuren, de belangrijkste daarbij zijn glycine, lysine en proline. Van al deze aminozuren vormt glycine ‘de zwakste’ schakel. Veel mensen krijgen te weinig van dit aminozuur binnen. (Later kom ik hierop terug.)

Vanaf het 20e levensjaar, verliezen we elke decennium 10% van de hoeveelheid collageen in de huid. Iemand van 70 jaar oud heeft dus 50% collageen verloren. 70% van alle eiwitten in je huid bestaan uit collageen, 50% bevindt zich in je botten en de rest van het collageen bevindt zich in je organen, pezen en gewrichten. (bron)

Waarom hebben we tegenwoordig vaker een tekort aan collageen?

De belangrijkste oorzaak is dat we een tekort hebben aan de bouwstoffen voor de aanmaak van collageen.  In vergelijking met vroeger, krijgen we veel minder collageen binnen. Collageen tref je enkel aan in dierlijke producten. Vandaag de dag eet men vooral het vlees, onze voorouders aten veel vaker het gehele dier. Er ging daarbij bijna niets verloren. Denk bijvoorbeeld aan een bottenbouillon dat rijk is aan collageen.

We maken ook minder collageen aan omdat we minder bewegen. Bewegen maar ook krachttraining heeft een grote invloed op de aanmaak van collageen. (bron)

Wat is de invloed van een hoge bloedsuikerspiegel op de aanmaak van collageen?

Uit een onderzoek van de Amerikaanse dermatoloog dr. Dandy blijkt het volgende: een hoge bloedsuikerspiegel gedurende 4 maanden, zorgt voor een afname van 25% van de collageen-aanmaak. (bron)

Wat is de verklaring hiervoor?
Een hoge bloedsuikerspiegel zorgt voor glycatie (ook wel versuikering genoemd) van het collageenweefsel. De suiker zorgt er als het ware voor dat de losse collageenstrengen aan elkaar plakken. Het gevolg is dat de huid minder vocht kan vasthouden en zwakker wordt.  In het plaatje hieronder is dat hieronder weergegeven.

collageen glycatie

Een hoge bloedsuikerspiegel zorgt er ook voor dat voedingstoffen minder goed in de cel komen. Het gevolg hiervan is dat het collageen minder goed wordt aangemaakt.

Overige oorzaken van een verminderde aanmaak van collageen

  • Het verouderingsproces; een verminderde collageen-aanmaak hoort bij het natuurlijke verouderingsproces. Let wel: we hebben een hele grote invloed op de snelheid waarmee dat gebeurt.
  • Weinig bewegen. Dit zorgt voor een afname van de doorbloeding. Ook worden er minder lichaamseigen antioxidanten en hormonen aangemaakt die het collageenweefsel beschermen. Denk hierbij aan glutathion en het groeihormoon.
  • Een hoge belasting aan vrije radicalen. Denk hierbij aan roken, het eten van bewerkte voeding, suiker en hoe kan het ook een hoge blootstelling aan de zon.

Hoe verbeter je de aanmaak van collageen?

Het kan zo maar zijn dat je dit artikel leest en je sommige klachten herkent. Hieronder tref je een aantal belangrijke tips aan om de aanmaak van collageen te verbeteren. Let op: vanaf het 50e levensjaar wordt dit extra belangrijk. De onderstaande stofjes kun je tegenwoordig eenvoudig op internet kopen.

Eenvoudige manieren om de collageen aanmaak te verbeteren zijn: voldoende bewegen, een goede nachtrust en zorg er ook voor dat je bloedsuikerspiegel niet te hoge pieken heeft.

Wat nog meer?

Glycine
Glycine is een relatief onbekend aminozuur met vele functies. Een van de eigenschappen is dat het nodig is voor de aanmaak van glutathion. Dit stofje behoort samen met melatonine tot allersterkste lichaamseigen antioxidanten.  Klik hier voor mijn artikel over glutathion.

Hoe minder glycine je binnenkrijgt vanuit de voeding, hoe minder collageen er wordt aangemaakt. (bron) Uit een onderzoek van dr. Melendex-Helvia blijkt dat de optimale hoeveelheid rond de 15 gram ligt. De meeste mensen krijgen 2-3 gram binnen vanuit de voeding. Het lichaam maakt daarnaast dagelijks 3 gram glycine aan uit andere aminozuren. Dat zorgt uiteindelijk voor een tekort van 15-3-3 = 9 gram glycine per dag.

Zorg er daarom voor dat je voldoende van dit aminozuur binnenkrijgt. Voer bijvoorbeeld in Google in: ‘glycinerijke voedingsmiddelen’. Een handige database die ik regelmatig gebruik is: https://tools.myfooddata.com/nutrient-ranking-tool/ Hierin lees je in welke voedingsmiddelen je alle vitamines, mineralen en aminozuren aantreft. Het is helaas wel in het Engels.

Zorg ervoor dat je voldoende koper binnenkrijgt.

Stel je eens voor dat je een stuk touw hebt. Hoe meer strengen het touw bevat, hoe sterker het touw. Ook het collageen in ons lichaam bestaat uit verschillende strengen. Hoe meer strengen het collageenweefsel bevat, hoe sterker het collageen.

In ons lichaam is er een enzym, het zogenaamde lysyl oxidase-enzym, dat de verschillende collageenstrengen als het ware om elkaar heen draait (dit wordt ook wel cross-linking genoemd). Voor de aanmaak van dit enzym is koper ontzettend belangrijk.

Steeds meer mensen hebben een tekort aan koper (bron). Zorg er dus voor dat je voldoende koper binnenkrijgt. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor koper is 0,9 milligram (bron).

Koper tref je vooral aan in dierlijke producten en minder in plantaardige producten. Het zit in bijvoorbeeld vis (vooral oesters) en kip en het zit in grote hoeveelheden in de lever. Plantaardige bronnen zijn bijvoorbeeld pure cacao (dus zo puur mogelijke chocolade), kikkererwten, cashewnoten, bijenpollen, spirulina en paddenstoelen (in het bijzonder in shiitake paddenstoelen).

Leuk weetje: Wist je dat een kopertekort er ook voor zorgt dat het haar sneller grijs wordt? (bron) Het haar vergrijst, omdat we meer waterstofperoxide aanmaken wanneer we ouder worden of veel stress ervaren. Waterstofperoxide breekt melanine af, het stofje dat het haar pigment/kleur geeft. Koper is weer belangrijk voor de aanmaak van het enzym katalase dat waterstofperoxide afbreekt.

Zorg voor voldoende vitamine C.

Een bekende ziekte onder zeevaarders die vroeger lang op zee waren, is scheurbuik. Symptomen van deze ziekte zijn: inwendige bloedingen, bloeduitstortingen, stijve ledematen en bloedend tandvlees. In de 17e eeuw ontdekte men een hele eenvoudige oplossing voor scheurbuik: vitamine C.  Ergens wel logisch, vitamine C speelt een belangrijke rol bij de aanmaak van collageen!

Vitamine C zorgt er als het ware voor dat verschillende bouwstoffen (aminozuren als glycine en proline) in een collageenstreng aan elkaar worden gekoppeld. (bron)

De grootste hoeveelheid vitamine C treffen we aan in onze bijnieren en in onze hersenen. Zorg dus voor voldoende vitamine C, al helemaal wanneer je een druk leven hebt.

De aanbevolen hoeveelheid voor vitamine C is 75 milligram. (bron) Let wel, dit is een ondergrens en de minimale hoeveelheid die je nodig hebt voor het voorkomen van gezondheidsklachten. Ik zorg ervoor dat ik voedingsmiddelen eet die rijk zijn aan vitamine C. Denk hierbij aan kiwi’s, sinaasappels, groene bladgroente en broccoli. Ik neem daarbij regelmatig 500 milligram vitamine C als supplement. Mijn voorkeur gaat uit naar een vitamine C op natuurlijke basis. Denk hierbij aan vitamine C in de vorm van de acerola- of camu camu bessen.

Is het slikken van collageenpoeder een goed idee?

Of een collageenpoeder een goed idee is, hangt van je voedingspatroon af en of er klachten zijn. Wanneer je bijvoorbeeld te weinig eiwitten binnenkrijgt vanuit de voeding, kan aanvulling met een collageenpoeder handig zijn.

Zeker ook omdat er in een collageensupplement relatief veel glycine zit. Wat is het beste supplement? Het beste supplement is het supplement dat jouw lichaam goed opneemt. Hier kom je achter door het te testen.

Er bestaan collageenpoeders op basis van vis- of rundercollageen. De best opneembare vormen zijn collageenpeptites of collageenhydrolysaat.

Tot slot,

Wil je nog iets kwijt, op en of aanmerkingen?
Of heb je wellicht ook een goede tip voor het verbeteren van de colageen aanmaak? Deel het gerust in het reactieveldje hieronder.

Dank alvast voor je bijdrage!

Hartelijke groet,
Ir. ing.  Mohammed Boulahrir
Orthomoleculair therapeut & Klinisch psycho neuro-immunoloog

Vind je dit interessant en wil je meer weten?

In mijn nieuwe boek leer je hoe je jouw gezondheid drastisch versterkt op verschillende niveaus. Vaak richten we ons enkel op de voeding, maar dat vormt slechts een klein onderdeel van het grote plaatje. Klik hier voor meer info of op het onderstaande plaatje.

Emotionele Gezondheid

Deel dit bericht met je vrienden:

20 reacties

  1. Hallo,
    Ben 70 jaar. Slik medicatie voor hoge bloeddruk, magnesium, synofit groenlipmossel, vitamine d, supradyn multivitamine.
    2 jaar geleden door val heup gebroken en is d.m.v. een scan longkanker geconstateerd. Deze is gemaakt omdat ze dachten dat ik corona had. Na 5 x chemo , 25 x bestraling en daarna nog 10 maanden 1 x
    per maand durvumalab per in infuus.
    Ben nu schoon van kanker maar moet elke 3 maanden scan ter controle. Dit nog 1 jaar, daarna nog 2x per jaar.
    Dan zijn er 5 jaren voorbij en hoop ik nog steeds kankervrij te zijn.
    In september moet ik nieuwe heup rechts, deze is versleten!
    Probeer zoveel mogelijk te bewegen en minder suikers te nemen.
    Doe alles zelf nog en hoop na operatie weer te kunnen lopen als een kievit! Heb goede hoop.
    Vr. groet Jannie

  2. Bijzonder dat je nu over collageen schrijft. Ben 2 weken geleden met extra collageen inname begonnen. Nu merk ik dat mijn huid minder droog is en zacht aanvoelt, meer gevoed. Ben benieuwd wat het voor mijn lichaam gaat betekenen. Ik ga mij ook eens verdiepen in botten bouillon.

  3. Interessant en eigenlijk ook inspirerend. We leven in een tijd waar alles makkelijk wordt gemaakt dit is inclusief (bewerkte) voeding wat helaas ten koste gaat van de gezondheid. Bewustwording is de eerste stap. Gezond ouder worden is het streven.

  4. Hoe kan het dat de huid van jonge mensen die geregeld een hoge bloedsuikerspiegel hebben door veel snoep en suikerrijke drankjes, niet snel verouderd?

  5. ik gebruik tegenwoordig Collageen Complex van Layzin want daar zit ook vit C en hyaluronzuur in. Mijn huid is er echt van opgeknapt. Dus het werkt echt. Je moet wel even doorzetten want collageen zit overal in je lichaam en moet het ‘tekort’ aanvullen.. Maar zoals het artikel van Mohammed zegt: je levensstijl bepaalt ook voor een groot deel van de conditie van je huid. Het valt of staat niet alleen met supplementen slikken. Ik ben sinds december gestopt met suikers eten. Eet nog wel fruitsuikers (in fruit). Dus helemaal mee eens dat je voldoende slaap, regelmatig sporten en gezond eten en drinken een routine moet worden. mvg S. Vos (vijftiger)

  6. Hartelijk dank voor de info. Is het ook zo dat botontkalking ook een tekort aan collageen is? Zou hier graag een antwoord op krijgen. Alvast bedankt!

  7. Ik krijg vragen over wat het beste supplement is. Alhoewel suppletie kan helpen is dat maar een klein onderdeel van het geheel. In sommige gevallen zal suppletie niets doen. Daarom is het belangrijk om het artikel te lezen. Het gaat altijd om het grote plaatje, vergeet ook niet dat slaap, de bloedsuikerspiegel (glycatie), hormoonhuishouding en bewegen (!!) ontzettend belangrijk zijn. Kijk daar dus aub eerst naar voordat je een supplement koopt. Dit zijn bijvoorbeeld twee goede supplementen…

    https://www.ergomax.nl/gelatine-collageen-hydrolysaat-plus-wildgevangen-kabeljauw-400-gram-aardbei

    https://www.superfoodsonline.nl/collafish-viscollageen-hydrolysaat

  8. Bottenboillon is naar mijn idee de beste collageen dat er is Mattisson heeft dit beschikbaar in poedervorm van kip of rund helaas niet voor deveganisten!!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mis niets en ontvang wekelijks gratis
gezondheids- en persoonlijke groei tips.

Meld jezelf aan door hieronder je voornaam en e-mail in te vullen.

Wij houden ook niet van SPAM, dus wees gerust