zuur-base evenwicht

Hoe verzuurd is jouw lichaam?

Leestijd: 7 minuten

Vind je het interessant? Reageer en deel!

Een uitspraak die mij altijd is bijgebleven is de volgende:

“Geen ziekte, inclusief kanker kan bestaan in een basische omgeving”.

Deze uitspraak is gedaan door niemand minder dan dr. Otto Warburg.
Hij was een Duitse fysioloog en medicus en won in 1931 de Nobelprijs voor de geneeskunde over het ontstaan van kanker.
De verzuring van je lichaam kun je zien als een van de belangrijkste oorzaken van het ontstaan van veel gezondheidsklachten.

In dit artikel staat daarom de zuur-basenbalans centraal. Ik ga je uitleggen hoe je voorkomt dat je lichaam verzuurt. Ik merk dat het ook voor mij een uitdaging is, omdat er veel verzurende factoren zijn vandaag de dag.

Je krijgt daarbij een antwoord op de onderstaande vragen.

  • Wat zijn de gevolgen van een verzuring van het lichaam?
  • Welke factoren naast de voeding verzuren het lichaam?
  • De PRAl-waarde van een aantal voedingsmiddelen. De PRAL-waarde zegt iets over de mate waarin een voedingsmiddel het lichaam ontzuurt of verzuurt.
  • Wat is de relatie tussen de pH-waarde, een verkeerde ademhaling, stress en een slappe huid?
  • Belangrijke voedingsstoffen bij stress.

Wat zijn de gevolgen van een verzuring van je lichaam?

Een verzuring van je lichaam heeft ontzettend veel gevolgen. Waarom is dat zo? Omdat veel processen enkel goed verlopen bij een bepaalde pH-waarde. Je lichaam kan zich minder goed ontgiften omdat sommige enzymen niet goed functioneren. Wanneer je enzymen niet goed functioneren geeft dat bijvoorbeeld ook hormonale klachten.

Een verzuring kan er ook voor zorgen dat je botten zwakker worden omdat calcium uit de botten wordt onttrokken, om de zuren in je weefsels enigszins te neutraliseren. Wat nog meer? Je huid en andere weefsels worden slapper. Hoe komt dat? In je kraakbeen, bindweefsels en huid zitten zogenaamde proteoglycanen die vocht kunnen vasthouden.

In het plaatje hieronder zie je en deel van het kraakbeen sterk vergroot. Nummer 2 zijn de proteoglycanen. Je kunt het zien als haartjes die vocht vasthouden. Hoe meer verzuurd je echter bent, hoe meer ze het vermogen verliezen om vocht vast te houden.

zuur-base
Een verzuring zorgt er ook voor dat je immuunsysteem verzwakt en ongunstige bacteriën en pathogenen zich sneller kunnen vermenigvuldigen.

Wat verzuurt het lichaam?

  • Veel zuurvormende voeding (denk aan vlees, kaas, koffie en geraffineerde meel).
  • Chronische stress.
  • Een verkeerde ademhaling.
  • Te zwaar intensief trainen.
  • Minder goed functioneren van je lever, nieren en longen.
  • Roken en alcohol.
  • Gebrek aan zuurstof (wanneer we bijvoorbeeld weinig bewegen).
  • Een hoge bloedsuikerspiegel.
  • Een verhoogde aanmaak van ketonen (bij vasten of diabetes bijvoorbeeld).

 Hoe meet je de verzuring?

De pH-waarde vormt een maat voor het meten van de verzuring. De pH-waarde wordt daarbij gemeten op een schaal van 0-14. Wanneer de pH-waarde van een vloeistof 7 bedraagt, dan is deze neutraal. Wanneer de pH-waarde lager dan 7 is, dan is deze zuur en wanneer de PH waarde hoger dan 7 is, dan is deze basisch (ook wel alkalisch genoemd).

De pH-waarde in het lichaam is niet overal gelijk. De maag heeft bijvoorbeeld een lage pH-waarde (schommelt tussen 1-4, is dus zuur) om de voeding te kunnen verteren. De pH-waarde van het bloed schommelt tussen de 7,35 en 7,45. Belangrijk: wanneer ik het in dit artikel heb over de verzuring van het lichaam dan bedoel ik daarmee de zuurtegraad in de weefsels en nooit dat van het bloed. Ook is het belangrijk om te weten dat de smaak zuur los staat van de mate van verzuring. Een citroen bijvoorbeeld, smaakt zuur maar is weer basisch.

Wat beïnvloedt het zuur-base evenwicht in je lichaam?

We kunnen op verschillende manieren het zuur-base evenwicht in het lichaam beïnvloeden. Voeding heeft bijvoorbeeld een invloed hierop, maar ook de ademhaling, de mate van ontspanning/stress en ook de mate van activiteit. Ik heb dit weergegeven in de afbeelding hieronder.

zuur-base

Zo zie je weergegeven dat de voeding, ademhaling en de nieren een rol spelen bij het handhaven van het zuur-base evenwicht. De botten, bindweefsel en intracellulaire ruimte (de ruimte tussen cellen) dient als opslagplaats van basische mineralen.

 Wat bepaalt of een voedingsmiddel zuurvormend of basevormend is?

Sommige voedingsmiddelen zijn zuurvormend omdat ze een overschot aan zuren bevatten. Andere voedingsmiddelen zijn weer basevormend omdat ze een overschot aan basen bevatten. Vlees is bijvoorbeeld sterk zuurvormend. Maar niet enkel vlees, ook voedingsmiddelen als: vis, eieren, kaas, oliën, suiker en granen zijn zuurvormend. Groente en veel fruitsoorten zijn echter basenvormend.

Dat een voedingsmiddel een verzurend effect heeft, wil niet zeggen dat het ongezond is. Eiwitten zijn bijvoorbeeld vaak zuurvormend en zijn toch noodzakelijk voor een goede gezondheid. Het gaat ook nu om een evenwicht: hoe meer dierlijke eiwitten je eet, hoe meer groente en fruit je dient te eten om de zuren te neutraliseren.

Hoe meet je de mate van verzuring van een voedingsmiddel?

Mineralen bepalen of een voedingsmiddel zuurvormend of basevormend is. Zwavel, fosfor, chloor of jodium zijn bijvoorbeeld zuurvormend. Natrium, kalium, magnesium, en calcium zijn basevormend. De PRAL-waarde geeft daarbij aan hoe sterk verzurend of basisch een voedingsmiddel is. Een negatieve PRAL-waarde geeft aan dat een voedingsmiddel basisch is en een positieve PRAL-waarde betekent dat het voedingsmiddel verzurend is. Hieronder tref je de PRAL-waarde van een aantal voedingsmiddelen aan.

  • Gedroogde abrikozen -27,5 (sterk basisch)
  • Dadels -11,6
  • Spinazie -10,3
  • Avocado -7,1
  • Banaan -7,1
  • Aardappel -5,1
  • Brood 4,5
  • Ei 10,2
  • Zalm 11,2
  • Rood vlees 11,7
  • Kipfilet 17,7
  • Kaas (belegen) 23,6 (sterk verzurend)

De bovenstaande waarden heb ik uit het boek: “De Voedingswaardewijzer van Juglen Zwaan. Dit boek is zeker een aanrader omdat je in een oogopslag ziet hoe gezond een voedingsmiddel is. Zo tref je in dit boek vele handige tabellen aan.

Waarom verzuurt chronische stress je lichaam?

Je lichaam kan op twee manieren energie vrijmaken uit de voeding. Met zuurstof (dit wordt ook wel aeroob genoemd) en zonder zuurstof (dit wordt ook wel anaeroob genoemd).

Bij chronische stress schreeuwt het lichaam om energie die snel kan worden geproduceerd. Het lichaam kan snel energie produceren door energie zonder zuurstof vrij te maken. (anaeroob). Het voordeel van deze vorm van energieproductie is dat het 100x sneller energie produceert. Het nadeel is echter dat het 18 x minder energie/ ATP oplevert dan verbranding met zuurstof.

Het vrijmaken van energie zonder zuurstof bij stress heeft nog een nadeel: Er ontstaat als restproduct: melkzuur (ook wel lactaat genoemd) dat het lichaam en weefsels verzuurt en de pH doet dalen. Onderschat dit niet: het zuurvormend effect van stress is vele malen groter dan het zuurvormend effect van het eten van veel dierlijke eiwitten.

Wat is nu de oplossing?

Wanneer je vaak stress ervaart of je hebt en druk leven hebt, verbruik je sneller bepaalde voedingstoffen. Denk hierbij aan B-vitamines, vitamine C en magnesium. Je ondersteunt je lichaam door deze extra te suppleren. Ben je ook nog moe? Dan zijn mooie stofjes: L-carnitine en co-enzym q10. L -carnitine zorgt ervoor dat de vetten in je cellen beter worden verbrand. Q10 is een antioxidant dat de toegenomen vrijeradicalen neutraliseert

Nog belangrijker; kijk naar de dieperliggende oorzaken van stress.

Tijdens lezingen raad ik aan om allereerst naar de dieperliggende oorzaak van stress te kijken. Denk hierbij aan onverwerkte emoties, trauma’s en verschillende overlevingspatronen die we hebben omdat er vroeger onvoldoende aan onze basisbehoeften is voldaan.

Denk hierbij aan:

  • Te hard werken/perfectionisme.
  • Anderen pleasen/naar hun zin maken (en jezelf daarbij vergeten)
  • Verslavingen
  • Het vermijden van conflicten.
  • Het vermijden van relaties. (Omdat je niet hebt geleerd om voor jezelf op te komen of een lage eigenwaarde hebt)
  • Continue in conflict zijn. (Omdat conflicten/drama/spanning in je jeugdjaren de norm was en je niet beter weet)

Zolang je deze onverwerkte emoties heelt, sta je sneller ‘aan’ en voel je je sneller gestrest.  Wanneer je dit onderwerp interessant vindt, raad ik je mijn boek aan. Daarin staat de Emotionele Gezondheid centraal en tref je vele inzichten aan om je lichaam te helen op emotioneel vlak.  Klik hier voor meer info over het boek.

Waarom zorgt een verkeerde ademhaling ervoor dat je sneller verzuurt?

Hoe sneller je en uitademt, hoe minder zuurstof er in je lichaam aanwezig is. Hoe meer de zuurstof daalt, hoe meer de verzuring toeneemt. Verschillende lichaamsprocessen verlopen nu minder goed zodat er meer afvalstoffen (lees zuren) in het lichaam ontstaan.

Het geheim van een gezonde ademheling is om rustig in en uit te ademen. Op deze manier stijgt de hoeveelheid koolstofdioxide in het bloed. Dit zorgt ervoor dat de afgifte van zuurstof aan de cellen toeneemt.

Wat is de optimale ademfrequentie?

Volgens James Nestor (1) die verschillende ademhalingstechnieken heeft bestudeerd, denk hierbij aan de methode van professor Konstantin Buteyko, Alexander Stough maar ook aan verschillende boeddhistische vormen van ademhaling, ligt de gemiddelde ademfrequentie van al deze technieken op 5,5. Eén ademhaling duurt dan 11 seconden (60/5,5). De in- en uitademhaling duren dan beide 5,5 seconden.

Goed getrainde yogi’s zitten zelfs tussen de 4 en 6 ademhalingen per minuut.  Kortom hoe minder ademhalingen per minuut, hoe beter. Als je hierover meer wilt weten over de ademhaling; raad ik je dit artikel aan dat ik eerder hierover heb geschreven.

Hoe beïnvloedt sporten/bewegen de verzuring?

Lichaamsbeweging is een mooie manier om het lichaam te ontzuren. Enerzijds komt er meer zuurstof (dat basisch is) in het lichaam. Lichaam beweging helpt het lichaam ook op een andere manier met het ontzuren. Wanneer we bewegen scheiden we via het zweet en urine ook zuren uit in de vorm van H+ protonen.

Let er wel op dat je niet te intensief sport. Dan kan er melkzuur ontstaan wat weer een verzurend effect heeft.

Tot slot: mijn mening over de verzuring.

In de praktijk zie ik dat mensen zich vaak blindstaren op de voeding. Ook nu draait het echter om het grote plaatje van je gezondheid.

Kortom: iemand die bijvoorbeeld één kilo groente en fruit eet en veel stress ervaart, is sneller verzuurt dan iemand die weinig groente eet en innerlijke rust ervaart. De mate waarin je gestrest of ontspannen bent is dus veel belangrijker dan de voeding.

Kortom: ga voor jezelf na wat jouw zwakke schakel is?

  • Is dat je ademhaling?
  • Eet je te weinig groente en fruit?
  • Zit je te veel en beweeg je te weinig zodat er minder zuurstof in je cellen aanwezig is?
  • Ben je te snel gestrest omdat onverwerkte emoties en trauma’s zich vast hebben gezet in je cellen?

Ik hoop dat dit artikel je de nodige inzichten heeft gegeven en natuurlijk ook een aantal actiepunten!

Hartelijke groet,
Ir. ing.  Mohammed Boulahrir
Orthomoleculair therapeut & Klinisch psycho neuro-immunoloog

Binnenkort verzorg ik weer een super waardevolle masterclass!

Wat levert deze online masterclass je op?

  • Verbeterde weerbaarheid tegen stress.
  • Meer innerlijke rust.
  • Een betere stemming.
  • Meer helderheid en focus.
  • Een betere nachtrust.
  • Meer leven vanuit vertrouwen i.p.v. angst of onzekerheid.


Vraag: kun je mij ergens mee helpen?


Over welke onderwerpen zou je meer willen weten?
Deel dat gerust in het reactieveldje hieronder. Dit geeft mij ook meer inzicht in welke onderwerpen ik in de komende inspiratiemails ga behandelen.  Dankjewel alvast voor je input!

 

 

Deel dit bericht met je vrienden:

35 reacties

  1. Het lijkt me leuk om een inspiratiemail te zien over veel aangeraden vitamines en supplementen, zoals bijv. magnesium en vitamine D. Magnesium schijnt naast bijv. spierherstel ook heel belangrijk te zijn voor het zenuwstelsel. Veel mensen die het bijslikken, krijgen echter magnesium oxide binnen, wat helemaal niet zo goed wordt opgenomen door het lichaam. Interessante materie!

    Bedankt voor al je mooie werk.

    (Dit is voor mij de eerste keer dat ik deze mail binnen krijg, mocht het al zijn besproken.. oeps!)

  2. Goedenavond,

    Ik zou graag meer willen weten over ijzer/ferritine (is al jaren te laag bij mij) en over vitamine D (moet ik ook in vrij hoge dosering nemen)

    Alvast hartelijk dank. Ik heb vandaag het boek besteld en kijk er naar uit om het te lezen!

  3. Zeer interessante en in mensentaal omschreven artikels. Graag hadde´ wij wat extra info gehad over de aandoening spierreuma (polymyalgia rheumatica).

    Vriendelijke groeten, familie devos

  4. Wat een zure mail😁

    Top dankjewel.
    Ik zou graag meer willen weten over stress en de invloed op de schildklier.
    Ik zie veel mensen in mijn omgeving met te lage schildklier waardes, hoe dit natuurlijk is op te lossen.

    Grtz Diane

  5. Super dank voor je inspirerende mail met veel inhoud op heel begrijpelijke manier beschreven. Naast inzicht geef je ook praktische info waarmee je je gedrag kunt aanpassen, heel fijne combinatie 🙏
    Ik ben geïnteresseerd in hoe mijn lichaam weer meer energie kan aanmaken, ik heb de indruk dat mijn mitochondriën niet goed werken (herstel zware burn-out), kun je daarvan dingen meten? kan mijn lichaam dat zelf herstellen en hoe kan ik m’n lichaam daarbij helpen?
    Wat kun je doen en laten bij het herstel van ‘aan elkaar geplakte hersenen’ en cognitieve beperkingen bij burn-out
    Dankjewel voor je prachtige boek en theater lezingen, echt top!
    Groet, Miranda

    1. Hierin ben ik ook geïnteresseerd. Na een burnout ben ik nooit meer helemaal hersteld en kamp nu met een ziektebeeld wat sterk op ME lijkt. Of post-COVID, mss herken jij daar ook wel dingen in

  6. Hartelijk dank voor je uitgebreide artikel en het laagdrempelig en duidelijk uitleggen. Verhelderend en komt net op het juiste moment!

    Ik zou graag meer willen weten hoe het zenuwstelsel aan te sterken bij mensen met bv post covid en of ptss (naast natuurlijk therapie). Alvast bedankt

    Hartelijke groet,
    Soumaya Ouchani

  7. Beste Mohammed Boulahrir,
    Interessant artikel met veel nieuwe inzichten. Nu hoor ik verschillende verhalen over vitamine B12. Weet jij hoe je dit het beste kunt suppleren? Kan dit met pillen of alleen met spuiten? En de te hoge dosering via de huisarts zou dan niet werken, maar moet via dagelijks spuiten. Ofzoiets. Hoe kijk jij hiernaar?
    Alvast bedankt voor je reactie!

  8. Heel interessant voor mijn clienten die vaak in burn out geraakt zijn. Ik begeleid ze naar werk maar ze zijn vaak veel te vermoeid. Ik zal ze deze informatie toesturen!

  9. Dank u wel voor deze email en uitleg over Stress.
    Ja, ik had graag meer informatie over prikkelbare darmsyndroom. Darmpijn, darmverkleving, obstipatie, na ontsteking van maag en darm met flatus en winderigheid. Wat mag je dan eten? Ook waarschijnlijke
    Candida infectie na n slok zwembadwater, dus chloor binnen gekregen te hebben…waarvoor 1 difflucan en 10 d. AB kuur.
    Hoe kom ik v d pantoprazole of maagbeschermer af, ik mag er niet mee stoppen vd gastro enteroloog en nu ged. deze 3 weken, 3x per dag voor iedere maaltijd 1 tabl. motilium domperidone inname. De hevige darmpijn is beter maar links onder in buikholte een darmverkleving vlg osteopaat. 2x gevallen op buik met fiets??….verzwakt..
    Ik was bij uw life voordracht in zaal Elysee te Genk in Belgie aanwezig. Zeer mooi.
    Hartelijk dank voor de hulp. Heel veel geluk op uw pad Mohammed.
    Gr. Marie Josee.

  10. Elke keer leer ik wat meer over hoe belangrijk het is om goed voor mezelf te zorgen en goed en lief voor mezelf te zijn. Oude gewoontes los te laten en van mezelf te houden. Ik ben er nog niet helemaal maar ik ben op weg elhamdoelilah. Sinds ik jou boek heb gelezen begon ik mezelf meer te begrijpen. Ik heb inmiddels 8 exemplaren gekocht en deze boeken aan mijn naasten gegeven zodat ze ook voor zichzelf kunnen zorgen en we dan samen toch wat positiever in het leven gaan staan. Ook de seminar en jou inspiratie mails zijn zo schatrijk aan informatie. Dankjewel dat je dit met iedereen wil delen. Waar ik nog zelf last van heb is Brain frog. Zelf ben ik midden 30 en heb ik hier behoorlijk last van. Ook omdat ik ook een diabeet ben lijkt het daarmee gepaard te gaan. Als je hier meer informatie over hebt zou ik hier graag over willen lezen.

    Groetjes
    Saloua

  11. Altijd interessante onderwerpen. Maar wat ik wel wil weten is hoe je stress reduceert wanneer de stress factor altijd in je leven is, iedere minuut van de dag. Uiteraard zorg je voor ontspanning. Let je op je ademhaling. Maak je tijd voor jezelf. Maar toch is de oorzaak van de stress altijd aanwezig. Waardoor je altijd aan staat. En dus bijna altijd stress ervaart:.:

    Groet

  12. Ik lees in dit artikel dat vasten niet goed zou zijn. Hoe zit dat met intermittent fasting? Dat zou volgens allerlei experts juist heel veel gezondheidsvoordelen geven. Ben benieuwd hoe u daar tegenaan kijkt.

    Vriendelijke groet
    Caroline

  13. Dank voor alle inspiratie.
    Ik zou graag meer willen weten over voeding en artrose. Met name polyartrose. Kan je dat beïnvloeden met een dieet? Leefstijladvies, supplementen?
    Mvg Christa

  14. Dank voor jouw heldere en duidelijke inspiratiemails over allerlei verschillende onderwerpen. Heel fijn en helpend voor een gezonde leefstijl.
    Zou je eens iets kunnen schrijven over verkrampte en stijve handen ( bijv. vinger kootjes die pijnlijk rood en dik worden en gaan vervormen ) en zo ook in voeten, ellebogen. (Is dat ouder worden of rheuma of ontstekingen, ? )
    Dank voor je uitleg !

  15. Beste Mohamed,
    Hartelijk dank voor je mooie en leerzame woorden.
    Bij elke inspiratie mail en lezingen en natuurlijk je boek leer ik steeds meer en meer.
    Graag zou ik meer willen weten hoe het zit met trage schildklier en chronische stress.

    Ik blijf altijd met veel geduld wachten op je volgende inspiratie mail.

    Groetjes Nassira

  16. Hallo.
    Heel mooi artikel ,hartelijk dank.
    Zelf doe ik smorgens nog in bed de Wim Hof ademhaling.
    Een heel fijn relaxed moment van de dag
    En
    Ik zou graag willen weten hoe je zelf je zuurgraad kan meten
    Vriendelijke groet Maria

  17. Hartelijk dank, Mohammed, voor al je informatie! Super!
    Ik zou graag willen weten wat je op natuurlijke wijze aan een te laag oestrogeen gehalte kunt doen.

    Warme groet

  18. Gaarne zou ik meer willen weten over het prikken en tintelen in mijn voeten en benen en soms ook in.mijn handen.
    Acupunctuur behandelingen hebben het iets verbeterd maar nog steeds altijd irritant aanwezig.
    Heb uw boek ontvangen en ga het zo snel mogelijk lezen.
    Ook de mail is zeer interessant.
    Groeten Jenny Knopperts

  19. Beste mohammed,
    Bedankt voor de mooie en leerzame informatie en voor de inspiratie mails.
    Ik heb uw boek ook inmiddels gelezen tijdens het herstel van mijn burn-out periode. Ik heb hoop tranen gelaten ik herkende veel van mezelf daarin. Ik lees veel vragen die al gesteld zijn hierboven graag meer informatie over tips en tricks van burn-out/angst/ paniekaanval/PDS slik Mebeverine/ maagbeschermers slik ik al 15 jaar lang is dat slecht? rust in brein terug keren, is gaba hier goed voor? Welke supplementen zijn goed na burn-out? Wat doe je tegen zware vermoeidheid/ slechte concentratie /hoe krijg je de hormonen weer in balans? / tintelingen in mijn voeten en wakker worden met slapende of gevoelloos handen en armen.
    Super bedankt voor uw inspiratie en uw tijd hiervoor.

  20. Ivm aangeboren nierfalen zou ik willen weten wat ik kan doen tegen vocht verlies in o.a. huid /verzuring.
    Plus uitstralende pijn in de benen.
    Ik slik de homeopathische solidago plus de koemis kutjing thee(kattesnor in nederlands).
    Boek gelezen en lezing gevolgd beide zijn aanraders🙏

  21. Ja… voor de moslims, zij die gewend zijn Qur’aan te lezen; de manier van lezen van de Qur’aan in het voorgeschreven ritme met adempauzes, is wel het meest ideale adempatroon. Het is natuurlijk de Qur’aan, het Woord van Allaah dat rust geeft en allerlei wonderbaarlijke doet gebeuren wanneer we lezen, maar zéker ook dat ritme dus! Moge het jullie tot profijt zijn. En mocht het toch benauwdheid o.d. niet tot bedaren brengen, maak dan gebruik van de ‘wa’ (en) om bij te tanken.

  22. Ha Mo,

    Dank voor je artikel. Toch een kritische vraag erbij: je refereert naar het boek van Juglen Zwaan. In een artikel van hemzelf kwam ik juist tegen dat hij zich, op basis van onderzoeksresultaten juist afvraagt of voeding (alkalisch dan wel zuur) bijdraagt tot een alkalischer dan wel zuurder milieu in de weefsels. o.a. omdat het bloed continu zoveel mogelijk PH-neutraal wordt gehouden en de nieren hier een bijdrage aan leveren. Alleen de uitstoot meten in de nieren zegt niet iets over de verzuring van de weefsels (zegt hij… en hij meldt ook dat het niet bewezen is, ondanks dat vele alternatieve voedingstherapeuten dit wel beweren). Hier een stukje uit dat artikel:

    ‘Wat het effect betreft dat zuurvormend voedsel volgens sommigen op kanker heeft, blijkt uit een uitgebreid literatuuroverzicht dat er geen directe link bestaat tussen de hoeveelheid zuurvormende voeding die je eet en het risico op het ontwikkelen van de ziekte. Niettemin kan een alkalisch dieet voor sommigen wel gunstig zijn voor de gezondheid. Mensen met een nierziekte bijvoorbeeld, moeten vaak hun eiwitinname beperken. Alkaline voeding kan ervoor zorgen dat daar iets minder strikt op gelet hoeft te worden. Het kan ook de kans op nierstenen verkleinen bij mensen die daar gevoelig voor zijn. Er is echter meer onderzoek nodig naar deze veronderstelde voordelen voordat hieruit harde conclusies kunnen worden getrokken.

    Dus ik vind het persoonlijk lastig om er dan vanuit te gaan dat dit opletten op wat je eet aan verzurende of alkalische producten ook echt oplevert.

    Ook begreep ik vooralsnog niet hoe het zit met citroen(sap): omdat deze wel degelijk zuur is, het heeft namelijk een lage PH van 2-3 (zie ook de balk met plaatjes aan het begin van je artikel. Dus ik vond het vreemd dat je vervolgens zei dat citroen juist een basisch/alkalisch effect heeft. Na dit opgezocht te hebben snap ik dat het gaat om bijproducten die door citroen(sap) worden geproduceerd in het lichaam en dat deze bij producten wél basisch zijn. Voor mij maakt dit het duidelijker, anders is er een ‘error’ in mijn hoofd haha.

    Onderwerp voor een nieuwsbrief-artikel:
    Ik kom veel mensen tegen die toch nog Rennies of Omeprazol slikken omdat ze last hebben van maag-zuurbranden. Naast dat langdurig Omeprazol slikken een vitB tekort kan geven is er nu ook bekend dat het dementie kan veroorzaken op de lange termijn. Maar hoe krijg je mensen van de Rennies of Omeprazol af als ze bang zijn dat ze dan weer maagzuur branden krijgen (en dat ook krijgen als ze stoppen waardoor ze meteen weer starten met die Rennies enz.)
    Jij had een goede manier hoe je deze mensen kunt helpen om van dat zuurbranden af te komen, maar ik weet hem niet meer helaas. Misschien ook een idee voor een artikel… of kan ik daar nog ergens een artikel over vinden van jou?

    Warme groet, Annelyn

  23. Bedank voor deze inspirerende mail!
    Ik zou meer willen weten over cholesterol, hoe kan verlag worden zonder medicijnen.
    Ook wil ik graag weten wat is de relatie tussen vitamine b12 en te hoge ijzer gehalte in de bloed.
    Alvast bedankt!
    Candy

  24. Ik heb net het boek ‘Emotionele Gezondheid’ binnen… al bij het lezen van de eerste bladzijden ben ik enthousiast en ga gelijk nog een exemplaar bestellen voor de verjaardag van een vriendin!
    Waardevolle informatie, helder en duidelijk beschreven!

  25. Mohammed,

    De meeste gezondheidsartikelen zijn voor mensen vanaf jong tot zo’n jaar of 60. Dan houdt het wel op. Ik ben 73; de gezondheidszorg wordt minder, dus moet ik mezelf zolang mogelijk in stand houden. Dat doe ik met Pilates, yoga en wandelen, verder zeer gezonde voeding en supplementen. Maar wat voor supplementen en worden ze wel opgenomen.
    Wat te doen bij spierafbraak en primair fenomeen van Raynaud.
    Ik hoop dat er artikelen voor mijn leeftijdsgenoten (“dor hout” stond een tijd geleden in de Volkskrant) komen die zoden aan de dijk zetten.

    Bedankt en hopelijk komt er een reactie van jouw kant.

  26. Voor diegene met darmklachten prikkelbaar darm syndroom en dergelijke.

    Een maat van mij had daar ook last van en heeft THC-olie gebruikt als het opspeelde, het helpt hem tegen de pijn en inmiddels gebruikt hij helemaal geen medicatie meer, ook geen THC- olie, alleen sporadisch als het opspeelt.

    Is misschien een idee. Eem natuurlijk middel geen big pharma met bijwerkingen, 1 drupje onder de tong en wachten, niet gelijk meer drupjes omdat je er wel lichtelijk high van kan worden en het duurt soms wel een uur of langer voor je het merkt.

    Hij nam het voor het slapen gaan in.

  27. hallo Mohammed,

    allereerst wil ik je bedanken voor je leerzame mail! Het is weer goed leesbaar en dus ook goed te begrijpen. Verder sluit ik mij aan bij het bericht van Marianne Bogers, wat hierboven staat over ‘echte ouderen’. Daar hoor ik ook bij en sluit me aan bij haar opmerkingen en vragen.

    Groetjes,
    Marja Petersen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0

Mis niets en ontvang wekelijks gratis
gezondheids- en persoonlijke groei tips.

Meld jezelf aan door hieronder je voornaam en e-mail in te vullen.

Wij houden ook niet van SPAM, dus wees gerust