weerstand

Handige tips om je weerstand te versterken..

Leestijd: 7 minuten

Vind je het interessant? Reageer en deel!

In deze inspiratiemail tref je vele belangrijke inzichten om je weerstand te versterken.
Zo ga ik je uitleggen hoe je immuunsysteem werkt. Ik ga het ook hebben over essentiële voedingsstoffen en voedingsmiddelen voor je weerstand.

Wat zijn de symptomen van een zwakke weerstand?

 • Je bent de laatste tijd vaker moe
 • Je bent regelmatig verkouden of hebt vaker de griep te pakken
 • Pijnlijke gewrichten en spieren
 • Toename parasitaire infecties
 • Overwoekering van candida-schimmels
 • Herpes (koortsuitslag op de lippen)
 • Je verdraagt steeds minder voedingsmiddelen (denk aan allergieën)
 • Wondjes genezen langzaam

Hoe werkt je immuunsysteem?

immuunsysteemHet immuunsysteem zien kun je zien als het leger van jouw lichaam.
Hoe sterker dit leger, hoe minder vaak je ziek bent. Het grootste gedeelte van het immuunsysteem bevindt zich in onze slijmvliezen. Samen staan deze bekend als de eerste verdedigingslinie. Dit wordt ook wel de TH1 afweer genoemd.

Wanneer onze slijmvliezen gezond zijn, hebben we sterke barrières. Lichaamsvreemde en schadelijke stoffen worden dan snel onschadelijk gemaakt.

Alle barrières in ons lichaam behoren tot het zogenaamde ‘Common Mucosal Immune System’, beter bekend in de afgekorte vorm: CMIS. Voor een ijzersterk immuunsysteem is het noodzakelijk dat alle barrières gezond zijn. In de praktijk zie ik dat dat bij veel mensen juist de barrières verzwakt zijn. De oorzaken zullen je bekend in de oren klinken: chronische stress, het eten van weinig vezels, een hoge suikerconsumptie en het eten van veel granen.

Naast de slijmvliezen vervult ook de thymus een belangrijke rol in het immuunsysteem. De thymus zit achter het borstbeen en kun je zien als de dirigent van je immuunsysteem. De thymus zorgt ervoor dat jouw ‘soldaten’ goed worden getraind (de zogenaamde T cellen komen tot rijping), zodat ze indringers onschadelijk maken.

Het mineraal zink is zeer belangrijk voor de thymus en versterkt je immuunsysteem. Zink geeft je ‘soldaten’ extra slagkracht om ziekmakende parasieten, schimmels en virussen onschadelijk te maken. Helaas hebben veel mensen een tekort aan zink. Lees verder om meer te leren over dit mineraal en de voedingsmiddelen waarin je zink aantreft

Voedingsstoffen voor een sterke weerstand.

Vitamine A: zorgt voor gezonde slijmvliezen

Vitamine A kun je zien als de “slijmvlies vitamine” bij uitstek. Het stimuleert zogenaamde slijmbekercellen tot het afgeven van slijm, dat onze slijmvliezen gezond houdt. Het houdt op deze manier barrièrefunctie van het slijmvlies gezond. Zo worden bacteriën en andere micro-organismen gevangen en onschadelijk gemaakt in de slijmvliezen. Vitamine A is ook belangrijk voor je huid, je treft het daarom vaak aan als retinol in vele anti-aging crèmes.

Vitamine A wordt ontzettend onderschat vandaag de dag!
Let op: vaak wordt er gezegd dat vitamine A wordt gemaakt uit bètacaroteen dat je in oranje gekleurde groente en fruitsoorten aantreft. Het is een redenering die klopt, maar niet helemaal realistisch is:

 • Veel mensen eten onvoldoende groenten en fruit.
 • Als je wel voldoende groente en fruit eet, draagt dit slechts bij aan 10-15% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan vitamine A. (bron)  Je immuunsystemen betaalt de prijs.
 • Voor de omzetting van betacaroteen in vitamine A heb je een enzym nodig (bètacaroteen 15,15′-monoxygenase , ook wel BCMO1 enzym genoemd). Uit dit onderzoek (bron) blijkt dat maar liefst 45% van alle mensen  een genetisch foutje heeft zodat dit enzym iet goed wordt aangemaakt.

Hoe krijg je voldoende vitamine A binnen?

Vitamine A zit bijvoorbeeld in roomboter en vette vis. Een topper op dit vlak is natuurlijk ook levertraan.  Schelvislever is de absolute topper wat vitamine A betreft. In principe elke leversoort omdat vitamine A in de lever wordt opgeslagen.

Natuurlijk is het ook verstandig om groente en fruitsoorten te eten rijk aan bèta-caroteen. Dit tref je bijvoorbeeld relatief veel aan in: wortel, pompoen, broccoli, spinazie, boerenkool en mango’s.

Zink de immuunbooster bij uitstek.

Eerder kwam aan bod dat zink van belang is voor een goed functioneren van je thymus. Weet je nog? De dirigent van je immuunsysteem. Maar zink doet veel meer! Zo helpt zink bij het vrijmaken van vitamine A, de vitamine die belangrijk is voor de gezondheid van je slijmvliezen.

Zink is ook een belangrijke voedingsstof om de barrières van je slimvliezen te dichten. Je kunt zink zien al een ‘lasser’ die eiwitten aan elkaar last. Dat is ook de reden dat zink niet mag ontbreken bij de behandeling van het lekkende darm syndroom. Hierbij is de doorlaatbaarheid van de darm toegenomen. een tekort aan zink geeft ook hormonale klachten waaronder een tekort aan progesteron. Tijdens de masterclass “Vrouw en Hormoonhuishouding‘ noem ik dit hormoon de ‘diamant van een vrouw’. Het zorgt ervoor dat vrouwen zich gelukkig voelen, het activeert het schildklierhormoon en zorgt ervoor dat het immuunsysteem tijdig wordt afgeremd. De mannelijke tegenhanger is testosteron. Zink is daarnaast ook ontzettend belangrijk voor je ogen, ook zie ik vaak een tekort aan zink bij acne en eczeem.

Factoren die bijdragen aan een zinktekort:

 • De verarming van de bodem
 • Het eten van veel granen, denk aan brood pasta en ontbijtgranen: het fytinezuur in granen bindt zich aan de zink zodat deze minder goed wordt opgenomen.
 • Het eten van veel koolhydraten: zink is van belang voor de aanmaak van insuline. Hoe meer koolhydraten je eet, des te meer zink er nodig is om insuline aan te maken, des te groter de kans op een tekort aan zink.
 • Weinig maagzuur: in de natuur is zink veelal gebonden aan eiwitten en je hebt maagzuur nodig om de eiwitten te splitsen van de zink. Kortom; hoe minder maagzuur, hoe lager de opname van zink
 • Geloof het of niet, maar mannen zijn vatbaar voor een zinktekort. Tijdens een zaadlozing verliest een man zink. Overmatig sex is volgens de Chinese geneeskunde, een belangrijke oorzaak van een versnelde veroudering omdat het je nierenergie uitput.

Weinig zink in je bloed = een belabberde weerstand.

Zink tref je aan in groene pompoenpitten, rood vlees, eieren en gember. Overweeg je zink als supplement, dan is zink in de vorm van zinkmethionine de best opneembare vorm. Denk hierbij aan 15-30 mg per dag

De topper voor de winter: vitamine C

Er zijn weinig voedingsstoffen die het immuunsysteem zo krachtig versterken als vitamine C. Zo helpt vitamine C met het opruimen van virussen (door activatie van macrofagen) en doodt het ziekteverwekkers door het activeren van de zogenaamde ‘killercellen’. Ook activeert het geheugencellen. Deze onthouden de aanvalsstrategie van een virus, zodat je lichaam bij een tweede besmetting het sneller onschadelijk kan maken.

Een druk leven = een grote behoefte aan vitamine C

Vitamine C tref je aan in citrusvruchten, maar ook in broccoli, spruitjes, chilipepers, kiwi’s en zoete aardappels. In zeer grote hoeveelheden tref je het ook in in camu camu bessen. Zo bevatten deze besjes tot 30 keer meer vitamine C dan een sinaasappel.

Waarom ik camu camu poeder gebruik
Zelf gebruik ik het hele jaar door camu camu poeder. Wanneer je een druk leven hebt, is dat zeker geen overbodige luxe. Vitamine C tref je in grote hoeveelheden aan in de bijnieren en de hersenen. Dat betekent dat deze organen een grotere behoefte hebben aan vitamine C. Het voordeel van camnu camu poeder (ten opzichte van synthetische vitamine C is dat hierin ook de aanwezige natuurlijke bioflavenoïden aanwezig zijn die de absorptie ten goede komen. Staar je dus niet blind op enkel de hoeveelheid vitamine C in de vorm van ascorbinezuur..

Gebruik per dag 1 tot 2 theelepels. Per theelepel krijg je hiermee 682 mg vitamine C binnen( bron). Dat is meer dan 10 sinaasappels.(x).

Hoe zit het met vitamine D?

Vitamine D hoort zeker ook in dit rijtje. Vitamine D is zo belangrijk dat ik hier binnenkort een aparte nieuwsbrief over ga schrijven.
Daarin ga ik dieper in op de werking van vitamine D, hoeveel je nodig hebt en hoe je tekorten minimaliseert.

Eet voldoende bèta-glucanen voor een sterke weerstand

Bèta glucanen zijn enorme boosters voor je weerstand. Er zijn veel studies over gepubliceerd, maar helaas weten veel mensen hier nog weinig over.

Wat zijn bèta glucanen?
Bèta glucanen zijn vezels waar onze darmbacteriën gek op zijn. Deze prebiotische vezels voeden de darmbacteriën en daarmee je weerstand. Vergeet ook niet dat het grootste gedeelte van je weerstand zich in je darmen bevindt.

Wanneer we dieper inzoomen op bèta glucanen, dan zien we dat ze de immuunrespons versterken. Zo verhogen ze de aanmaak van  de ‘superstof’ boterzuur,  natural killer cellen, T-cellen, B-cellen en macrofagen(bron). Ze hebben daarnaast een anti-kanker werking(bron), een gunstige invloed op de cholesterol(bron), insuline en bloedsuikerspiegel(bron).

In welke voedingsmiddelen tref je bèta glucanen?
Je treft ze aan in havermout en paddenstoelen (vooral reishi en shiitake paddenstoelen)

Handige tips bij griep of een verkoudheid.

Heb je last van een verstopte neus?

Ik ben geen voorstander van allerlei chemische middeltjes wanneer je neus verstopt is. Kun je moeilijk ademhalen tijdens het slapen? Een ui biedt uitkomst. Snij de ui doormidden en leg die op je nachtkastje. In de ui zitten allerlei stofjes die de neus open houden.

Heb je een ontstoken mondholte?

Dan kan tijmsiroop of saliethee een uitkomst bieden. Tijm helpt het slijm op te lossen en is vooral een goed middel wanneer je moet hoesten. Saliethee helpt vooral bij een ontstoken keel en mondholte. Salie reinigt daarnaast ook de slijmvliezen.

Kamillethee wanneer je verkouden bent.immuunsusteem

Kamille heeft vooral een verzachtende, ontsmettende en ontstekingsremmende werking. Je kunt er thee van trekken. Of maak een krachtiger variant door een aantal theezakjes in een kopje te doen en daarmee een aantal keer te gorgelen.

Thee voor een sterke weerstand (recept)

Dit is de ideale thee bij een verkoudheid of griep.
Ingrediënten die je hiervoor nodig hebt zijn:

 • Kopje groene thee
 • Halve theelepel kruidnagel
 • Het vocht van een halve citroen
 • Wat geraspte gember

Groene thee bevat een antioxidant, EGCG genaamd. Dit stofje vangt afvalstoffen in het lichaam op, remt ontstekingen en heeft ook anti-virale eigenschappen. Kruidnagel werd van oudsher vaak gebruikt bij griep. Kruidnagel heeft niet alleen virus- en schimmeldodende eigenschappen maar werkt ook verzachtend.

Mijn favoriete recept voor een ijzersterke weerstand.

Het onderstaande recept is van de Duitse arts dr. Andreas Hans Wasylewski. Het is bij voorkeur geschikt in de winter om je weerstand te versterken. Het recept bevat een aantal ingrediënten die al honderden jaren bij verschillende kwalen worden ingezet. Zo bevat het ingrediënten met antibacteriële, antiparasitaire en schimmelwerende eigenschappen.

De afgelopen jaren heb ik het recept met kennissen en vrienden gedeeld. Ik heb er goede ervaring en mee en hoop dat je er ook baat bij hebt.

weerstand

Ingrediënten

 • 1 eetlepel fijngesneden knoflook
 • 2 eetlepels versgeraspte kurkuma wortel (poeder mag ook)
 • 1 eetlepel gesneden ui
 • 2 eetlepels geraspte mierikswortel
 • 1 eetlepel geraspte gember
 • 4 eetlepels honing
 • een halve liter biologische appelzijn.

Bereiding
Doe alle ingrediënten in een blender en meng alles 20 seconden. Je kunt alles natuurlijk ook fijnmalen met een staafmixer. Doe het in een afsluitbare pot en leg het in de koelkast. Roer het dagelijks om. Na 5 dagen is het klaar voor gebruik.

Dosering
Voeg dagelijks een eetlepel van het mengsel toe aan een glas water. Drink dit elke ochtend en avond voor de maaltijd op een lege maag.

Tot slot,

Ik hoop dat je wat aan deze tips hebt.
Tot de volgende inspiratiemail!

Hartelijke groet,
Ir. ing. Mohammed Boulahrir
Orthomoleculair therapeut /Health Coach & Trainer

Vind je dit interessant en wil je meer weten?

In mijn nieuwe boek leer je hoe je jouw gezondheid drastisch versterkt op verschillende niveaus. Vaak richten we ons enkel op de voeding, maar
dat vormt slechts een klein onderdeel van het grote plaatje. Klik hier voor meer info of op het onderstaande plaatje.

Emotionele Gezondheid

 

Vraag:

Ik ben erg benieuwd naar jouw manier om je weerstand te versterken.

In het reactie veldje hieronder kun je dit ons laten weten. Dank alvast!

Deel dit bericht met je vrienden:

7 reacties

 1. Uiteraard heb ik een gezonde leefstijl. Denk aan voeding, voldoende nachtrust, buitenlucht en twee maal daags een half uur spring forest qigong everyday en ademtraining. Na de eerste qigong sessie de Wim Hof Adem Methode 5 of 6 rondjes, na de tweede 20 minuten Dr. Weil adembescherming en voor het slapen gaan nog 3 of 4 rondjes WHAM. Terwijl ik naar een podcast luister in de avond geef ik mezelf nog een acupressuur behandeling. Ik vind het heerlijk en hartstikke leuk om te doen en ik leer nog steeds. The inner smile meditation is ook een aanrader. Ik wens een ieder veel gezondheid toe.

 2. Ik zelf doe pure honing met geperste citroen en gember max 1 cm dik. Dit allemaal mengen en opdrinken. Hierna niets eten if drinken.
  Thee van Eucalyptus-tijm opdrinken bij een verstopte neus.

  Hebt u suggesties voor baby’s onder 1 jaar ?
  Ook suggesties voor kinderen tussen 1 tot met 3jaar.

  Ik zelf dacht aan citroen onder 1 jaar bij keelpijn , uien op een kastje voor verstopte neus. Neus met fysiologische water spoelen zo vaak mogelijk. Dessertlepeltje met olijfolie om slijmen te doen oplossen.

 3. Beste Mohamed,

  Ik heb uw boek in december mogen ontvangen en heb hierbij veel mooie inzichten gekregen. Daarnaast vind ik de nieuwsbrief van u elke week een mooie inspiratie om meer bewust met mijn lichaam te zijn. Werkt u misschien samen met een biologische winkel waar ik bijv. Camu Camu poeder kan bestellen op het internet zijn er zoveel aanbieders en weet ik niet of ik het goede product bestel. Het zou fijn zijn als er een link in uw nieuwsbrief gekoppeld kan worden waar je meteen de producten kunt bestellen. Misschien kunt u samen werken met een biologische winkel. En is het voor mij meteen duidelijk dat ik het goede product heb besteld. Bijvoorbeeld bestellen van vitamine D wat is raadzaam vloeistof of pillen? Er zijn zoveel aanbieders dat je door de bomen het bos niet ziet.

  Groet, Assia

  1. Dag Mohammed,
   Klopt het dat ik geen reactie kan lezen over de houdbaarheid van dat laatste recept?
   Ik ben daar ook benieuwd naar en hoor het graag.
   MVG Marloes

 4. Omdat ik elke verkoudheid oppikte, werk dagelijks 1 uur met kleuters, altijd wel 1 met snotpegels.Nu sinds bijna jaar, aan een goede visolie. 4 mnden geleden bloeddruppel opgestuurd alle waardes waren stukken beter, sommige zelfs goed, behalve mijn weerstand, die staat nog steeds letterlijk op nul. Slik een multi, 4000 mg C, zink, selenium, magnesium met D en een B complex. Neem CBD olie en THC olie. Heb PTSS en jarenlang onder zware stress gestaan. Verder nooit ziek, maar wel ongeveer elke 2 weken een dag, snot all over, ogen die non stop tintelen en tranen en keihard niezen. Dan na zo’n 24 uur gaat dat weer op zijn retour.
  Ga dit recept proberen, dankjewel 🙏🏼
  Word er beetje moedeloos van.

 5. Hallo Mo,
  Allereerst dank voor al je wijze lessen die bijdragen aan een gezond(er) leven!

  Zelf maak ik af en toe havermelk is zo gebeurt, (zie google) en erg lekker.
  Daarnaast maak ik ook heerlijke smoothie van spinazie, wat water (naar behoefte) mango, banaan, geraspte wortel, en geraspte verse gember.

  Kortom: gezond en erg lekker😋

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0

Mis niets en ontvang wekelijks gratis
gezondheids- en persoonlijke groei tips.

Meld jezelf aan door hieronder je voornaam en e-mail in te vullen.

Wij houden ook niet van SPAM, dus wees gerust